Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 02 березня 2024, питання №103044

Могу ли я как старшая сестра взять под опеку или удочерить своих 2 сестер ?

В семье произошли неприятности , соц. служба лишают материнских прав , я как старшая дочь, мне 20 , только я сейчас за границей . Две сестры младшей 2 года , а средней 13 лет . Так же у меня прописка Северск Донецкая область и больше я не где не приписывалась возникнут с этим ещё проблемы?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Маргарита!

    У разі позбавлення ваших батьків батьківських прав, Ви можете стати опікуном своїх молодших сестер, але для того Вам прийдеться повернутись в Україну.

    Далі Вам треба звернутись в органи опіки із заявою та додати до неї такий перелік документів:

    1. Довідка про доходи за останні шість місяців або копія декларації про доходи, засвідчена в установленому порядку.
    2. Право власності на житло, в якому проживатимуть сестри, або інший документ, що підтверджує користування житловим приміщенням.
    3. Довідка про проходження курсу навчання з виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, а також рекомендація центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді щодо включення кандидатів до єдиного банку даних.
    4. Копія паспорта.
    5. Висновки про стан здоров’я.
    6. Довідки від нарколога та психіатра для осіб, які проживають із заявниками.
    7. Довідка про відсутність (або наявність) судимостей.

    Сам бюрократичний процес займає місяць. Але на підготовку документів, проходження навчання з опіки та піклування, постановку на облік кандидатів в усиновлювачі та огляд житлових умов потрібно більше часу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Теоретично це можливо, але для початку матір мають позбавити батьківських прав. До того, Ви маєте проживати на території України, це очевидно.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України