Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

05 березня 2024, питання №103229

Як стягнути зі знайомої борг

Доброго дня!
Знайома взяла в борг три тисячі гривень і не повертає та на повідомлення не відповідає. Розписки укладено не було, є тільки скріншот переписки

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Аліса!

    У Вас є декілька варіантів.

    Вирішення проблеми мирним шляхом.

    Найчастіше з людини не беруть розписку не за недогляд, а по довірі. Зазвичай гроші під чесне слово віддають близьким друзям або родичам. Тому при переговорах робочої кнопкою буде виступати совість.

    Про що можна домовитися з боржником, тобто він не віддає борг із-за фінансових труднощів:

    • перенести термін виплати;
    • запропонувати виплату частинами;
    • погодитися на так званий бартер, коли в рахунок боргу позичальник віддає вам що-небудь з майна або надає послуги.

    Заява в поліцію про факт шахрайства.

    Якщо мирні переговори не увінчалися успіхом, спробуйте повернути борг за допомогою поліції. Яким же чином?

    У Кримінальному кодексі є стаття про розкрадання грошей шляхом обману і зловживання довірою. Тобто про шахрайство. Цю статтю цілком реально застосувати до ситуації, коли боржник скористався відсутністю доказів, щоб не повертати борг.

    Судовий розгляд.

    Стягнення боргу через суд найтриваліший, але і найбільш результативний метод. До нього вдаються, якщо всі інші варіанти вичерпані.

    У цій ситуації складається позов про повернення грошових коштів, збираються інші документи, залучаються свідки і т. д. Рішення суду залежить від обставин справи і, головним чином, від наявних доказів.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго Вам вечора. В цивільно-правових спорах з договірних відносин потрібно мати саме письмові докази. Розписка могла би слугувати таким письмовим доказом в суді. Роздруковані скріншоти з інтернет-перепискою можуть слугувати невеликими письмовими доказами на Вашу користь.

    Ви можете звернутись до суду з позовом до боржника, подавши в суд позовну заяву. Перед тим потрібно спробувати досудове врегулювання спору, пригрозивши протилежній стороні зверненням до суду у випадку неповернення боргу.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Доволі складна ситуація. Раджу Вам для початку спробувати направити на адресу позичальника претензію про повернення коштів. Якщо не допоможе, звертайтеся до суду. Але погодьтеся, судові витрати можуть бути більшимию.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України