Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Права людини, 07 березня 2024, питання №103305

Вопрос обязательности полного среднего образования

Я совершеннолетний, и по собственному решению не хочу доучиваться в проф. лицее и получать полное среднее образование. Классный руководитель утверждает, что за это несут ответственность родители, и для них предусматривается наказание (толи штраф, толи что-то другое, конкретики нет). Вопрос так ли это?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович

    В Україні обов'язковою є повна загальна середня освіта (Конституція України, статті 53).

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Матвію!

    В ліцеї Вам кажуть правду.

    .Ухилення батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей тягне за собою попередження або накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (стаття 184 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

    Якщо ті самі дії вчиняються повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, – накладається штраф від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Позбавлення батьківських прав. Також батьків можуть позбавити батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов’язків щодо виховання дитини або забезпечення здобуття нею повної загальної середньої освіти (стаття 164 Сімейного кодексу України).

    Верховний Суд України видав постанову від 30.03.2007 № 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав», у якій надав іншим судам роз’яснення щодо ухилення батьків від виконання своїх обов’язків.

    Позбавити прав можуть, коли батьки не піклуються про:

    • фізичний і духовний розвиток дитини;
    • навчання;
    • підготовку до самостійного життя;
    • не забезпечують необхідного харчування;
    • не забезпечують медичний догляд, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання;
    • не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення;
    • не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей;
    • не сприяють засвоєнню дитиною загальновизнаних норм моралі;
    • не виявляють інтересу до внутрішнього світу дитини;
    • не створюють умов для отримання дитиною освіти.

    Зазначені фактори, як кожен окремо, так і в сукупності, можна розцінювати як ухилення від виховання дитини лише за умови винної поведінки батьків, свідомого нехтування ними своїми обов’язками.

    Згідно зі статтею 53 Конституції України, повна загальна середня освіта є обов’язковою.

    Відповідно до пункту 13 Порядку ведення обліку дітей дошкільного, шкільного віку та учнів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684, якщо учень, який не досяг повноліття, відсутній на навчальних заняттях протягом 10 робочих днів підряд з невідомих або без поважних причин, заклад освіти невідкладно надає відповідному територіальному органу Національної поліції та Службі у справах дітей дані таких учнів для провадження діяльності відповідно до законодавства, пов’язаної із захистом їх прав на здобуття загальної середньої освіти.

    За пропуск учнем заняття без поважної причини батьки можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності, що передбачає штраф. Про розмір штрафу дивіться у попередньому розділі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Якщо Ви є повнолітнім (18 років) - Ви вправі самі вирішувати Вашу долю. Вашим батькам нічого не загрожує.

    Штраф передбачений лише для тих батьків, які ухиляються від виховання неповнолітніх дітей (стаття 184 КУпАП)

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович місяць тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Через те, що Ви є повнолітнім, Ваших батьків не будуть притягувати до адмінвідповідальності. Щодо Вас можуть певні інстанції приймати деякі міри, якщо Ви за власним бажанням припините здобувати середню освіту. Якщо кидає школу неповнолітній, то ним може зайнятись служба у справах дітей.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України