Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Соціальне забезпечення, 16 березня 2024, питання №103755

Выплаты для семьи ВПО где супруг Фоп.

Здравствуйте.Семья ВПО из 3 человек.Муж,жена ребенок 7 лет.Муж открыл в марте месяце ФОП.Жена не работает,ребенок 1 класс( онлайн обучение).Имеет ли право жена и ребенок на выплаты для ВПО по новым правилам?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    З метою продовження виплати допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам (далі — допомога) ще на один шестимісячний період з урахуванням фінансово-майнового стану найбільш вразливих категорій громадян прийнято постанову Кабінету Міністрів України від 26 січня 2024 р № 94 “Деякі питання соціальної підтримки внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій осіб”, якою, зокрема, передбачено що з 1 березня 2024 р. виплата допомоги автоматично продовжується ще на шість місяців для осіб з числа внутрішньо переміщених осіб, які не мають можливості працювати, а саме:

    пенсіонерів, у яких станом на 1 січня 2024 р. розмір пенсії не перевищує 9 444 гривні (чотири розміри прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність);

    осіб з інвалідністю І чи II групи, дітей з інвалідністю віком до 18 років, тяжкохворих дітей;

    дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа віком до 23 років, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

    На підставі нової заяви про призначення допомоги, подання якої необхідно для призначення допомоги на сім’ю, допомога призначатиметься сім’ям, у яких:

    є особи працездатного віку та які виховують дітей, доглядають за важкохворими особами, з урахуванням середньомісячного доходу на одну особу, що не перевищує 9 444 гривні. Із розрахунку на сім’ю внутрішньо переміщених осіб, яка складається з чотирьох осіб (двоє дорослих та двоє дітей), середньомісячний сукупний дохід сім’ї не повинен перевищувати 37 776 гривень, що більше за середній дохід сім’ї в Україні.

    Якщо у складі сім’ї внутрішньо переміщених осіб є особи працездатного віку, які не працюють, вони повинні стати на облік у центр зайнятості або працевлаштуватися.

    Виплата допомоги не буде продовжена для осіб працездатного віку, які не мають дітей та не здійснюють догляд за важкохворими особами. Така норма запроваджена з метою стимулювання внутрішньо переміщених осіб до працевлаштування, перепідготовки, підвищення кваліфікації та створення власного бізнесу.

    Крім того, відповідно до пункту 13 Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2022 р. № 332, особам, які раніше отримували допомогу та відмовилися від неї та/або яких було знято з обліку як внутрішньо переміщених осіб, у разі їх повернення до покинутого місця проживання, з якого здійснилося переміщення, та повторного взяття на облік як внутрішньо переміщених осіб виплату допомоги може бути продовжено ще на один шестимісячний період за умови їх відповідності критеріям, зазначеним у пунктах 7, 7-1, 13-1 — ІЗ-4 зазначеного Порядку. Для осіб з числа внутрішньо переміщених осіб, які не відповідають критеріям, визначеним зазначеним Порядком, розширено можливості призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям (далі — допомога малозабезпеченим сім’ям), щоб ті родини, які опинилися у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

    Допомога малозабезпеченим сім’ям надається відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям’’ та Порядку призначення і виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2003 р. № 250, залежно від майнового стану та сукупного доходу сім’ї.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України