Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нерухомість, 18 березня 2024, питання №103868 650₴

Чи можливо віднести цю конструкцію до ґанків щоб не отримувати дозвіл на будівництво

Вітаю я власник кавʼярні, хочу перебудувати свої сходи біля входу щоб вийшли сходи разом з терасою . І я не розумію,чи потрібен мені дозвіл на такі роботи?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    4.6%

    Доброго дня, так вам треба буде отримати дозвіл від відділу архітектури міста на що вам спочатку треба буде розробити технічну документацію.

    Розмір штрафів за посиланням

    https://protocol.ua/ua/perelik_i_rozmir_shtrafiv_u...

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Щоб точно визначити, чи потрібен вам дозвіл, вам рекомендується:

    Звернутися до місцевого органу архітектури та містобудування: вони зможуть дати вам чітку відповідь, ґрунтуючись на специфіці вашої ситуації.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15.4%

    Доброго дня, Володимире!

    Під прибудовою розуміється зведення частини будівлі, яка буде знаходитися за межами його основної території. Призначення такої будови - розширити початкову площу. Прибудова до будинку має хоча б одну спільну стіну з початковою будовою. Вона може носити характер як житлової, так і нежитлової, наприклад, служити неопалювальною верандою.

    Перед початком робіт важливо розуміти, що таке прибудова до будинку, а що вважається розширенням його загальної і житлової площі. І як здійснюється оформлення документів на той чи інший варіант будівництва.

    Етапи та складність процедури будуть залежати від ряду факторів:

    • чи є прибудова капітальної. Некапітальних прибудову (наприклад, ганок або навіс) можна звести і без отримання дозволу багатоквартирному або до нежитлового будинку;
    • що саме прибудували або що планується прибудувати, яка його площа, близькість до кордону ділянки і так далі;
    • коли було зведено будівлю.

    Капітальна прибудова – це частина будівлі, зведена за межами її капітальних несучих конструкцій. Має одну або більше спільних капітальних стін з будинком. Це допоміжна споруда зі входом з основної будівлі. Прибудови бувають житловими і нежитловими. До житлових відноситься прибудована одна або кілька кімнат, до нежитлових – веранда, сіни, тамбур, кухня, балкон та інші приміщення. Споруда може бути опалюваною і неопалюваною.

    Відповідно до Постанови КМУ "Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію":

    6. Зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків - щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    Отже,оскільки зазначена Вами споруда не віднесена ДБН до категорії капітальних, дозвіл на її будівництво Вам не потрібен.

    З повагою, адвокатт Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    15.4%

    Доброго дня!

    Як вбачається з фото, кав'ярня розташована на першому поверсі багатоквартирно будинку.

    Згідно пункту 4 Правил користування приміщеннями житлових будинків (зі змінами), затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 24 січня 2006 року № 45 , встановлено, що власники, наймачі (орендарі) приміщень житлових будинків мають право, зокрема, на переобладнання і перепланування житлових і підсобних приміщень, балконів і лоджій за відповідними проектами без обмеження інтересів інших громадян, які проживають у будинку, з дозволу власника будинку (квартири) та органу місцевого самоврядування, виданого в установленому порядку.

    Ремонтні роботи, які передбачають втручання в несучі конструкції, інженерні мережі, зміна фасаду будівлі, зміна опалюваної площі вважаються реконструкцією.

    Несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку належать до спільного майна багатоповерхівки, а останнє згідно із ч. 1 ст. 5 ЗУ "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку" є спільною сумісною власністю співвласників.

    Тому, будівництво навісу (ґанку) повинно відбуватись після погодження на загальних зборах співвласників. Крім того, виконання будівельних робіт, які передбачають втручання в несучі конструкції житлового будинку, потребують отримання дозволу на їх виконання від виконкому міської ради. (Ознайомтесь з корисним матеріалом https://sud.ua/ru/news/publication/167861-verkhovn...)

    Будівельні роботи, на виконання яких не потрібне отримання документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких збудований об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, визначаються Переліком будівельних робіт, на виконання яких не вимагається дозвіл, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 вересня 2009 року № 1104. Так, відповідно до зазначеного Переліку, до таких робіт, зокрема, належать: роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, – щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними наслідками (СС1); зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків — щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    Отже, дозвіл на будівництво ґанку не потрібен лише для індивідуальних (садибних) житлових будинків, а у Вашому вибадку Ви плануєте здійснити роботи в багатоквартирному будинок з втручанням в несучі конструкції будинку. Тому Вам потрібен дозвіл з міської ради та згода співвласників на дані роботи .

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович
    30.8%

    ВІТАЮ ВАС, пане ВОЛОДИМИР!

    Враховуючи чинні ДБН схильний вважати це терасою. Але навіть, якщо це вважати ганком, то це нічого не дасть, адже дозволи не потрібні лише для терас та ганків - щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    Тобто до багатоквартирних та нежитлових будівель це не застосовується.

    "Державні будівельні норми. ДБН В.2.2-15:2019 Будинки і споруди. Житлові будинки. Основні положення. Зі Зміною № 1", затверджені Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.03.2019 р. № 87 "Про затвердження ДБН В.2.2-15:2019 "Житлові будинки. Основні положення""(зі змінами).\

    http://e-construction.gov.ua/laws_detail/285023472...

    Пункт 3.4. ДБН, вбудовано-прибудовані приміщення - приміщення, які розташовується у габаритах будинків та в об’ємах, розміщених поза габаритами будинку більше ніж на 1,5 м

    Пункт 3.22 "Лоджія" ДБН: Лоджія - приміщення, вбудоване в будинок або прибудоване до нього, що має стіни з трьох боків (або з двох – при кутовому розташуванні) на всю висоту поверху і огорожу з відкритою боку. Може виконуватися з покриттям і склінням, має глибину, обумовлену умовами інсоляції та освітлення приміщення, до якого вона примикає“.

    Пункт 3.46 Тераса

    Споруда, обгороджена відкрита прибудова до будинку у вигляді площадки для відпочинку, що може мати дах; розміщується на землі або над розташованим нижче поверхом.

    Поняття "Ганок" чинний ДБН не використовує.

    Ганок - це відкрита прибудова до фасаду в місці головного входу, що включає навіс перед входом для захисту від опадівкрильця та конструкції, що підтримує цей навіс.

    Якщо Ви влаштуєте навіс (ганок, терасу) без фундаменту, то Вам дозвіл та проекта документація не потрібні.

    ВІдповідно до пункту 6 ПЕРЕЛІКУ будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 7 червня 2017 р. № 406

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/406-2017-%D0%B...

    не потребують документів, що дають права на виконання будівельних робіт:

    Зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків - щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    Як бачимо це не стосується багатоквартирних будинків.

    Отже, скоріш за все дозвіл на будь-які будівельні роботи потрібен.

    Раніше, щоб не мати мороки з проектною документацію в окремих містах оформлювали такі речі як тимчасові споруди торгівельного призначення.

    Але чи є такий варіант зараз, гарантії не дам.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.8%

    Вітаю Вас!

    У даній ситуації у Вас є 2 варіанти можливих дій:

    1. Отримувати дозвіл, оскільки я все таки схиляюся до того, що він тут потрібний.

    Відповідно до п.п.1.4.1 п.1.4 Правил утримання жилих будинків та прибудинкових територій, затверджених наказом Державного комітету України з питань житлово-комунального господарства № 76 від 17 травня 2005 року, переобладнання і перепланування жилих будинків, жилих і нежилих у жилих будинках приміщень дозволяється робити після одержання дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів відповідно до законодавства. До елементів перепланування жилих приміщень належать: перенесення і розбирання перегородок, перенесення і влаштування дверних прорізів, улаштування і переустаткування тамбурів, прибудова балконів на рівні перших поверхів багатоповерхових будинків.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 7 червня 2017 р. № 406 Київ

    Про затвердження переліку будівельних робіт, які не потребують документів, що дають право на їх виконання, та після закінчення яких об’єкт не підлягає прийняттю в експлуатацію

    1. Роботи з переобладнання та перепланування жилого будинку і жилого приміщення, а також нежилого будинку, будівлі, споруди, приміщення в них, виконання яких не передбачає втручання в огороджувальні та несучі конструкції та/або інженерні системи загального користування, - щодо об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з незначними (СС1), з середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

    ...

    " ...Конструкції огороджувальні ізолюють внутрішній простір будівлі від зовнішнього, захищають його від атмосферних впливів і поділяють на окремі приміщення, забезпечуючи необхідні технологічні та санітарно-гігієнічні умови. Це зовнішні й внутрішні стіни, покриття, підлоги, перегородки, заповнення світлових прорізів тощо. Окремі з них можуть виконувати також функції конструкцій тримальних (масивні стіни, склепіння, куполи). Зазвичай сприймають і передають на тримальні конструкції навантаження від власної ваги і зовнішніх впливів (вітер, сніг тощо)..."

    6. Зведення на земельній ділянці тимчасових будівель та споруд без влаштування фундаментів, зокрема навісів, альтанок, наметів, накриття, сходів, естакад, літніх душових, теплиць, гаражів, а також свердловин, криниць, люфт-клозетів, вбиралень, вигрібних ям, замощень, парканів, відкритих басейнів та басейнів із накриттям, погребів, входів до погребів, воріт, хвірток, приямків, терас, ґанків - щодо індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків.

    Як на мій погляд, все ж таки відбувається втручання в огороджувальні конструкції, що не надає нам змоги віднести запланований Вами вид робіт до таких, що не потребують окремого дозволу.

    Як правило, у кожному місті (громаді) розборлено власні Правила щодо отримання дозволу на здійснення переобладнання та перепланування об'єктів нерухомості. Для визначення технічної можливості квартир, будинків і допоміжних приміщень на перепланування, переобладнання Власник повинен звернутися з відповідною заявою до департаменту житлово-комунального господарства міської ради. Саме тому і раджу Вам спробувати звернутися до уповноваженого органу ОМС з даного питання.

    2. Не отримувати ніякі дозволи, здійснити переобладнання, але потім з часом можете отримати штраф. Сплата штрафу не буде мати наслідком зобов'язання щодо демонтажу перебудови, якщо, звісно, не буде відповідного рішення суду.

    Тому вибір за Вами.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України