Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 21 березня 2024, питання №104083 240₴

Як подати на інвалідність?

Дитина родилася з однією ниркою,чи можна подаватись на інвалідність?Вітсуність нирки визначили в лікарні.

Відповіді юристів (8)

    Корнійчук Євген Іванович
    16.7%

    Доброго дня, ви маєте право на групу інвалідності, для цього вам потрібно звернутися до сімейного лікаря за направленням на МСЕК.

    Після чого звертайтесь у МСЕК проходьте обстеження, отримуйте групу.

    Вам повинні дати третю групу інвалідності.

    Єдина функціонуюча нирка за наявності хронічної ниркової недостатності III ступеня

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/10-2015-%D0%BF...

    Айвазян Юрий Климентьевич
    29.2%

    Доброго дня, Євгене!

    Інвалідність дітям встановлюється лікарсько-консультативною комісією (далі - ЛКК).

    Відповідно до пункту 3 Положення про лікарсько-консультативну комісію, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2013 року № 917 (далі - Положення), такі комісії функціонують у закладах охорони здоров’я і мають розгалужену систему, до якої входять:

    • Центральна комісія Міністерства охорони здоров'я України (утворюється та функціонує за рішенням Міністерства охорони здоров'я України);
    • центральна комісія Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим;
    • центральні обласні комісії (утворюються за рішенням структурних підрозділів з питань охорони здоров’я обласних держадміністрацій);
    • центральні міські у мм. Києві та Севастополі комісії (утворюються за рішенням Київської та Севастопольської міських держадміністрацій);
    • міські, районні, міжрайонні, районні в містах комісії (утворюються за рішенням керівника відповідного закладу охорони здоров’я Міністерства охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, структурного підрозділу з питань охорони здоров’я місцевих держадміністрацій).
    Лікарсько-консультативні комісії встановлюють:
    • категорію "дитина з інвалідністю" особам віком до 18 років. Підставою для встановлення дитині категорії “дитина з інвалідністю” є помірна та середня міра втрати здоров’я, залежність від стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду і здатність до самообслуговування;
    • категорію "дитина з інвалідністю підгрупи А" особам віком до 18 років, які мають виключно високу міру втрати здоров’я та надзвичайну залежність від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування (пункт 21 Порядку).

    Також, складають індивідуальну програму реабілітації дитини з інвалідністю, в якій визначаються реабілітаційні заходи, їх обсяги, строки проведення та виконавці.

    Етапи встановлення інвалідності дитині.

    Звернутися до лікаря, який надає первинну медичну допомогу, або закладу охорони здоров’я, в якому спостерігається дитина, та пройти повне медичне обстеження, необхідні дослідження та оцінювання соціальних потреб дитини, визначення клініко-функціонального діагнозу та здійснити лікувальні й реабілітаційні заходи.

    Отримати результати медичного обстеження та направлення лікаря на медико-соціальну експертизу.За наявності документів, що підтверджують стійкий розлад функцій організму, зумовлений захворюваннями, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що призводять до обмеження життєдіяльності дитини, призначається медико-соціальне експертиза.

    На розгляд ЛКК лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, подає такі документи:
    1. історію розвитку дитини за формою, встановленою Міністерством охорони здоров'я України;
    2. виписку з медичної карти стаціонарного хворого або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після стаціонарного або амбулаторного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених Міністерством охорони здоров'я України, з обґрунтуванням медичних показань для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я 10-го перегляду діагнозу та коду;
    3. план медичної реабілітації;
    4. документ, що засвідчує особу батьків дитини або її законних представників (пункт 4 Порядку).

    Комісія проводить огляд хворої дитини та розглядає подані документи протягом семи робочих днів з дня їх надходження (пункт 6 Порядку). Датою встановлення дитині категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А” вважається день надходження до комісії документів.

    У разі коли дитина, батьки або законні представники якої звертаються для встановлення категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А”, не може бути присутньою на засіданні комісії за станом здоров’я, огляд її проводиться з виїздом на місце її проживання (перебування), у тому числі в спеціальних установах і закладах соціального захисту дітей, місцях позбавлення волі або в стаціонарі, в якому вона проходить лікування.

    ЛКК в день проведення медико-соціальної експертизи готує медичний висновок щодо встановлення категорії «дитина з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю підгрупи А» або щодо відмови в установленні категорії «дитина з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю підгрупи А» з відповідним обґрунтуванням та складає індивідуальну програму реабілітації дитини з інвалідністю, в якій визначаються реабілітаційні заходи, їх обсяги, строки проведення та виконавці.

    Дата повторного огляду зазначається у медичному висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років. Повторний огляд дітей з інвалідністю раніше встановленого строку може бути проведений за заявою як батьків або законних представників дитини з інвалідністю, так і лікаря, який надає дитині первинну медичну допомогу, в разі зміни стану здоров’я і працездатності (пункт 9 Порядку).

    ЛКК та заклади охорони здоров’я у триденний строк зобов’язані надіслати медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років до органу соціального захисту населення за місцем проживання матері (батька), усиновлювача, прийомних батьків, батьків-вихователів дитячого будинку сімейного типу, опікуна, піклувальника дитини з інвалідністю віком до 18 років.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_встановлення_інвалідності_дитини

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Євгене, на доповнення до моєї відповіді.

    Відповідно до МХК-10 хвороба дитини віднесена до категорії - (Q60-Q64) ВРОДЖЕНІ ВАДИ РОЗВИТКУ СЕЧОВИВІДНОЇ СИСТЕМИ.

    Вроджена відсутність нирки:

    Q60.0 Ниркова агенезія, однобічна

    Q60.1 Ниркова агенезія, двобічна

    Q60.2 Ниркова агенезія, неуточнена

    Q60.3 Ниркова гіпоплазія, однобічна

    Q60.4 Ниркова гіпоплазія, двобічна

    Q60.5 Ниркова гіпоплазія, неуточнена

    Q60.6 Синдром Поттера.

    Згідно із Наказом Міністерства охорони здоров'я України,Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України від 8 листопада 2001 року N 454/471/516 "Про затвердження Переліку медичних показань, що дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей-інвалідів віком до 16 років":

    Розділ XXI. Уроджені аномалії (вади розвитку), деформації та хромосомні порушення.

    3. Захворювання та патологічні стани, що дають право на одержання державної соціальної допомоги строком до 16 років:

    Q 60.0 - ниркова агенезія однобічна незворотні, прогресуючі ураження єдиної нирки, що проявляються хронічною нирковою недостатністю.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    25%

    Вітаю,

    Для початку треба звернутися до вашого лікаря-педіатра.

    Медико-соціальна експертиза проводиться комісіями з метою встановлення дітям категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А” за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, закладу охорони здоров’я, в якому спостерігається дитина:

    - після повного медичного обстеження,

    - проведення необхідних досліджень,

    - оцінювання соціальних потреб дитини,

    - визначення клініко-функціонального діагнозу,

    - здійснення лікувальних і реабілітаційних заходів та отримання їх результатів

    - за наявності документів, що підтверджують стійкий розлад функцій організму, зумовлений захворюваннями, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що призводять до обмеження життєдіяльності дитини.

    На розгляд комісії лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, подає такі документи:

    - історію розвитку дитини за формою, встановленою МОЗ;

    - виписку з медичної карти стаціонарного хворого або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після стаціонарного або амбулаторного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених МОЗ, з обґрунтуванням медичних показань для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я 10-го перегляду діагнозу та коду;

    - план медичної реабілітації;

    - документ, що засвідчує особу батьків дитини або її законних представників.

    Богун Сергій Павлович
    16.7%

    Доброго дня.

    Механізм, умови та критерії встановлення лікарсько-консультативними комісіями лікувально-профілактичних закладів інвалідності дітям врегульовано ПКМУ "Деякі питання встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям" від 21 листопада 2013 р. № 917.

    Особам віком до 18 років комісіями встановлюється категорія “дитина з інвалідністю”, а особам віком до 18 років, які мають виключно високу міру втрати здоров’я та надзвичайну залежність від постійного стороннього догляду, допомоги або диспансерного нагляду інших осіб і які фактично не здатні до самообслуговування, - категорія “дитина з інвалідністю підгрупи А”.

    Медико-соціальна експертиза проводиться комісіями з метою встановлення дітям категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А” за направленням лікаря, який надає первинну медичну допомогу, закладу охорони здоров’я, в якому спостерігається дитина, після повного медичного обстеження, проведення необхідних досліджень, оцінювання соціальних потреб дитини, визначення клініко-функціонального діагнозу, здійснення лікувальних і реабілітаційних заходів та отримання їх результатів за наявності документів, що підтверджують стійкий розлад функцій організму, зумовлений захворюваннями, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, що призводять до обмеження життєдіяльності дитини.

    На розгляд комісії лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, подає такі документи:

    історію розвитку дитини за формою, встановленою МОЗ;

    виписку з медичної карти стаціонарного хворого або консультаційного висновку спеціаліста, виданих після стаціонарного або амбулаторного обстеження та лікування дитини в закладах охорони здоров’я та науково-дослідних установах, визначених МОЗ, з обґрунтуванням медичних показань для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб та споріднених проблем здоров’я 10-го перегляду діагнозу та коду;

    план медичної реабілітації;

    документ, що засвідчує особу батьків дитини або її законних представників.

    Лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, готує та подає на розгляд комісії документи для встановлення дитині категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А”. При цьому зазначений лікар повинен бути присутнім під час проведення засідання комісії для інформування про стан дитини.

    У разі коли дитина, батьки або законні представники якої звертаються для встановлення категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А”, не може бути присутньою на засіданні комісії за станом здоров’я, огляд її проводиться з виїздом на місце її проживання (перебування), у тому числі в спеціальних установах і закладах соціального захисту дітей, місцях позбавлення волі або в стаціонарі, в якому вона проходить лікування.

    В окремих випадках, зокрема коли дитина, батьки або законні представники якої звертаються для встановлення категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А”, проживає у віддаленій, важкодоступній місцевості, члени комісії можуть прийняти рішення щодо встановлення інвалідності дитині на підставі поданих документів за згодою батьків дитини або її законних представників.

    У разі тимчасового перебування громадян України за кордоном на території держав, з якими укладено міжнародні договори (угоди) про соціальне забезпечення, комісія може за заявою батьків або законних представників дитини, у тому числі потерпілої від нещасного випадку на виробництві, прийняти рішення про встановлення інвалідності за результатами медичного обстеження в державі тимчасового перебування дитини на підставі поданих документів.

    Комісія проводить огляд хворої дитини та розглядає документи протягом семи робочих днів з дня їх надходження.

    Комісії за місцем проживання дитини з інвалідністю мають право розглядати (переглядати) оглядові справи дітей, яким вже встановлено категорію “дитина з інвалідністю”, з метою встановлення таким дітям категорії “дитина з інвалідністю підгрупи А”.

    У разі встановлення зазначеній дитині категорії “дитина з інвалідністю підгрупи А” оформляється новий медичний висновок про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Оригінал зазначеного висновку у триденний строк надсилається (передається) комісією органові, в якому дитина з інвалідністю перебуває на обліку як особа, що отримує державну соціальну допомогу або пенсію.

    Датою встановлення дитині категорії “дитина з інвалідністю” або “дитина з інвалідністю підгрупи А” вважається день надходження до комісії документів, зазначених у пункті 4 цього Порядку.

    У разі встановлення інвалідності комісія складає на підставі плану медичної реабілітації індивідуальну програму реабілітації дитини з інвалідністю, в якій визначаються реабілітаційні заходи, їх обсяги, строки проведення та виконавці.

    Комісія відповідає за якість розроблення індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю та здійснює контроль за повнотою та ефективністю виконання зазначеної програми.

    З метою визначення ефективності та повноти реабілітаційних заходів, стану здоров’я і ступеня соціальної адаптації повторний огляд дітей з нестійкими, оборотними змінами та порушеннями функцій організму проводиться не пізніше ніж за один місяць до закінчення дії медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років.

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    Відсутність нирки є підставою для встановлення інвалідності.

    Механізм встановлення інвалідності дітям і безпосередньо діяльності лікарсько-консультативних комісій регламентуєтеся Постановою КМУ від 21.11.2013 р. № 917, якою затверджено ПОЛОЖЕННЯ про лікарсько-консультативну комісію і ПОРЯДОК встановлення лікарсько-консультативними комісіями інвалідності дітям.

    АЛГОРИТМ ДІЙ

    1. Спочатку Вам потрібно звернутися до педіатра, профільного лікаря або закладу охорони здоров’я, де лікувалася та спостерігається дитина, щоб здійснити амбулаторне або стаціонарне медичне обстеження дитини.

    За результатами обстеження необхідно отримати один із документів, де обов’язково повинні бути вказані медичні показання для визнання дитини особою з інвалідністю із зазначенням діагнозу та коду:

    • Консультативний висновок спеціаліста (форма 028/о) (при амбулаторному обстеженні)

    або

    • Виписка з медичної карти стаціонарного хворого (форма 027/о) (при стаціонарному обстеженні)

    2. Далі звернутися до педіатра, профільного лікаря, за скеруванням до лікарсько-консультативної комісії лікувально-профілактичного закладу (найближчого до місця реєстрації сім’ї або того, з яким укладена декларація) з отриманим висновком/випискою. Лікар готує та подає на лікарсько-консультативну комісію документи на встановлення категорії «дитина з інвалідністю» або «дитина з інвалідністю підгрупи А».

    На розгляд комісії лікар, який надає дитині первинну медичну допомогу, подає такі документи:

    • історію розвитку дитини за формою, встановленою МОЗ;
    • виписку з медичної карти стаціонарного хворого або консультаційний висновок спеціаліста
    • план медичної реабілітації;
    • документ, що засвідчує особу батьків дитини або її законних представників.

    3. Лікарсько-консультативна комісія проводить огляд дитини та до 7 робочих днів розглядає документи, після чого надає висновок про те, що встановлений діагноз надає право на отримання державної соціальної допомоги.

    Нормативними документами (наказ Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Міністерства фінансів України від 8 листопада 2001 року № 454/471/516 «Про порядок затвердження переліку медичних показань, що дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю») визначено показання, які дають право на одержання державної соціальної допомоги на дітей з інвалідністю віком до 16 років строком на два, п’ять років і до досягнення 16 років.

    4. Заключним кроком є звернення в Управління соціального захисту та надання наступних документів:

    • медичний висновок для дитини з інвалідністю
    • документи, що підтверджують особу
    • фото дитини для оформлення посвідчення особи з інвалідністю
    • заяву одного з батьків/законних представників, яка подається за зареєстрованим місцем проживання або за місцем фактичного проживання особи, яка подає заяву.

    Оскільки соціальна допомога буде виплачуватися з дати заяви, варто подати її в Управління соціального захисту населення якнайшвидше!

    Якщо під час проходження ЛКК порушують Ваші права, звертайтеся телефоном на «гарячу» лінію МОЗ: 0 800 60 20 19.

    Також з порядком оскарження неправомірних рішень і дій медичних працівників можете ознайомитись за посиланням https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9E%D1%8...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Так, теоретично відсутність однієї нирки є підставою для присвоєння особі III групи інвалідності, при чому без переогляду. Втім, бажано побачити Ваші медичні документи.

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

    Н А К А З

    05.09.2011 N 561

    Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності

    III. Перелік захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем організму, при яких група інвалідності встановлюється без строку переогляду

    ...

    3.4.41. Відсутність однієї нирки.

    ВИСНОВОК: Ви маєте право на групу інвалідності. Вам потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть направлення на ЛКК та заповнить посильний лист.

    З повагою!

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Євген Фетісов!

    У відповідності до постанови Кабінету Мністрів України 10 від 21.01.2015 року "Про затвердження переліку порушень функцій організму, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду", відсутність нирки є підставою встановлення ІІІ групи інвалідності довічно.

    Для цього Вам треба звернутися до свого сімейного лікаря з яким у Вас має бути укладена декларація з відповідними документами і висновками.

    Сімейний лікар має направити Вас до відповідного лікаря-спеціаліста лікаря-уролога (нефролога), який встановить Вам відповідний діагноз. Сімейний лікар виписує електронні направлення до профільних спеціалістів за відповідними підозрами щодо захворювань та станів.

    Усі діагнози мають бути оформлені у медичній картці амбулаторного хворого за формою № 025/о та у ЕСОЗ (Електронну систему охорони здоров'я).

    Всі висновки лікарів-спеціалістів потрібно принести знову до сімейного лікаря. Він оформлює направлення на МСЕК (форма № 088/о). Потім лікар передає документи комісії або пацієнт робить це самостійно.

    Після цього лікар-педіатр (сімейний лікар) оформлює Ваші документи для поліклінічної ЛКК (Лікарсько-консультативної комісії), яка робить висновок про відповідність Ваших документів та діагнозу вимогам для направлення документів на МСЕК. Забезпечення направлення на МСЕК робить саме ЛКК.

    Потрібно врахувати, що під час дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його припинення чи скасування проведення медико-соціальної експертизи здійснюється за направленням ЛКК незалежно від місця реєстрації чи проживання. У разі, якщо пацієнт звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії.

    Вам мають повідомити дату на яку Вас викличуть для обстеження МСЕК.

    Оскільки у Вас однозначні підстави для надання пожиттєвої ІІІ групи інвалідності, то проблем з цим виникнути не повинно.

    Якщо ЛКК відмовляє у направленні документів, Ви маєте право зробити це самостійно, але тут шанси вже значно менші.

    У разі порушення Ваших прав - Ви маєте право на судовий захист.

    Медична експертиза - це обов’язковий етап для отримання статусу особи з інвалідністю в Україні. Ця процедура передбачає проведення медичного огляду, що має на меті встановлення ступеня порушення здоров’я громадянина.

    МСЕК встановлює ступінь втрати працездатності, від якого, наприклад, військовослужбовцям нараховується сума ОГД (одноразової грошової допомоги), а також встановлюється інвалідність. Військовослужбовцям направлення на обстеження видають у військовій частині після проходження ВЛК. Звільненим з військової служби направлення видає Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

    Медико-соціальна експертна комісія (МСЕК) — спеціальний заклад у системі охорони здоров’я, що проводить медико-соціальну експертизу особам, які звертаються для встановлення:

    • групи інвалідності (І, ІІ, ІІІ група);
    • відсотка втрати працездатності;
    • потреби в протезуванні;
    • індивідуальної програми реабілітації особи з інвалідністю;
    • медичних показань на право одержання спеціального автотранспорту.

    МСЕК потрібно проходити у разі, якщо в людини після травми, захворювання чи поранення відбулась значна втрата працездатності та загалом фізичне чи психічне здоров’я зазнало змін. Зокрема якщо є підозра на набуття групи інвалідності чи є потреба у протезуванні. Контузії також є підставою для проходження МСЕК.

    Довідка МСЕК також є підставою для нарахування одноразової грошової допомоги й оформлення інших соціальних пільг.

    Переогляд з метою підвищення групи інвалідності відбувається після заяви особи або її законного представника у разі змін у стані здоров’я і працездатності особи з інвалідністю або за рішенням суду (ст. 7 ЗУ «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні»).

    Документи для проходження МСЕК

    Для проходження обстеження МСЕК потрібно підготувати такі документи:

    • направлення на МСЕК (форма № 088/о);
    • паспорт або ID-картка з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання; або паспорт-книжечка зразка 1992 року з відміткою про реєстрацію місця проживання / прописки.
    • копію ідентифікаційного коду (РНОКПП);
    • військовий квиток або посвідчення офіцера (копія) (за наявності);
    • військово-облікові документи (довідка про проходження військової служби, витяг з послужного списку) або їхні копії (за наявності, для військовослужбовців);
    • свідоцтво про хворобу або довідка ВЛК, або витяг з протоколу засідання штатної ВЛК про встановлення причинного зв’язку захворювань, травм (поранень, контузій, каліцтв) (для військовослужбовців);
    • медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти ф. 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого ф. 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого.

    Під час проходження МСЕК потрібно мати із собою оригінали зазначених документів.

    Після закінчення обстеження видається довідка про встановлення групи інвалідності із зазначенням причинного зв’язку інвалідності або зазначається ступінь втрати професійної працездатності.

    У разі, якщо людина звертається для встановлення інвалідності й не може прибути на огляд до медико-соціальної експертної комісії, така комісія може ухвалювати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії (п.1.1. Постанови КМУ від 8 березня 2022 р. № 225 «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України»).

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України