Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 29 березня 2024, питання №104586 240₴

Організація харчування в дошкільному закладі

Я директор Закладу дошкільної освіти. Управління освіти 28.03.2024 року дало розпорядження своїм бухгалтерам провести поголовний перерахунок дітей в закладі о 14.30. Вранці батьки привели дітей і їх кількість складала 129 дітей,потім батьки за своїм бажанням в різні часові періоди дня, в основному це з 11 і до 15.00, забрали 28 дітей,про що є їхні особисті підписи в зошиті обліку дітей,яких батьки забирають протягом дня (ведення таких зошитів нам нав'язало управління освіти). Сьогодні, 29.03.2024 начальник управління освіти сказала мені, та директорам інших дошкільних закладів, написати пояснювальну записку з яких причин і чому було відсутньо 28 дітей на час перевірки бухгалтера о 14.30 та чому я не зробила відбір продуктів харчування на полуденок проте як, Інструкція з організації харчування в дошкільних закладах зобов'язує нас роботи вранці на обід і полуденок відбір або добір, якщо до закладу прийшло або не прийшло 4 дитини. Тобто медична сестра зробила вранці облік дітей і виявила,що порівняно з вчорашньою кількістю на 4 більше, або на 4 менше дитини то тоді вона робить відбір або добір продуктів на обід і полуденок, а на сніданок готова їжа,яку приготували кухарі вранці розділяється на всіх дітей ,які прийшли до закладу.
Прошу дати відповідь, як правильно описати у пояснювальній,що я нічого не порушувала і не повинна була робити відбір продуктів в обід на полуденок? Що батьки мають право забирати своїх дітей в любий час з дошкільного закладу? І чи законні такі перевірки управління освіти?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ірина!

    Дійсно, питання правил та умов харчування в дошкільних закладах унормовані Наказом Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17 квітня 2006 року N 298/227 "Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах".

    Проте порядок та визначення кількісного покажчика годування в дошкільних заклдах цією інструкцією не врегульовані в деталях жодним чином.

    Згідно п. 1.2. Інструкції:

    "Режим харчування залежить від режиму роботи дошкільного навчального закладу і затверджується керівником закладу. Їжу необхідно видавати дітям у суворо визначений час, чотири - п'ять разів на добу, з інтервалами у 3 - 4 години.

    Для груп, які працюють менше шести годин, організація харчування, його форми і кратність визначаються за домовленістю з батьками чи особами, які їх замінюють. Якщо діти перебувають у дошкільному навчальному закладі не більше 4 годин, то їх за бажанням батьків харчуванням можна не забезпечувати. Діти, які перебувають у закладі більше 4 годин, обов'язково забезпечуються харчуванням. При цьому режим харчування може бути одно- або дворазовий з інтервалами між прийомами їжі не більше 3 - 4 годин. Це може бути сніданок або обід, а також сніданок і обід.

    При 10,5 і 12-годинному перебуванні дітей у закладі режим харчування повинен бути триразовим: орієнтовно для ясельних груп - сніданок 8.00 - 8.20, обід 11.30 - 12.00, вечеря 15.30 - 16.00; для дошкільних груп - сніданок 8.30 - 8.50, обід 12.30 - 13.00, вечеря 16.30 - 16.50.

    При перебуванні дітей у дошкільному навчальному закладі більше 12 годин необхідно організовувати обов'язкове чотириразове харчування, при цьому вечерю передбачити о 19.00 - 19.30. Для дітей, які перебувають у закладі цілодобово (інтернатна група), перед нічним сном необхідно організувати додатковий п'ятий прийом їжі (склянка кефіру, ряжанки, нарине, йогурту з хлібом або печивом тощо).

    Відповідно до п.п. 1.4., 1.5., 1.6. Інструкції:

    "Під час оздоровчого періоду необхідно організувати додатковий прийом їжі - другий сніданок з 10.00 до 11.00 у вигляді фруктів, соків, які видаються під час прогулянки.

    Для організації оптимального питного режиму потрібно забезпечити дітей водою за індивідуальною потребою. Кип'ячену воду дають після охолодження до кімнатної температури. Її зберігають у добре вимитому посуді і міняють не рідше ніж 1 раз на добу.

    Розподіл їжі за калорійністю протягом дня повинен бути таким: сніданок - 25 %, обід - 35 %, підвечірок і вечеря - по 20 %. Тривалість сніданку, підвечірку і вечері - по 20 хв., обіду - 25 - 30 хв. Об'єм їжі повинен відповідати віку дитини.".

    В то самий час згідно п. 1.14.:

    "Частота та обсяг завозу продуктів харчування і продовольчої сировини повинні залежати від терміну їх реалізації та кількості дітей, які відвідують заклад, при цьому частота завозу повинна становити 2 - 3 рази на тиждень (м'ясні страви готуються - 4 рази, сирні та рибні - 2 - 3 рази на тиждень). Важливо правильно поєднувати продукти і страви. При видачі на перше розсольнику, овочевого супу, борщу на друге необхідно давати гарнір із крупів, макаронних виробів, комбінований гарнір, а також овочевий салат або овочі. При видачі на перше круп'яного супу на друге рекомендується гарнір з овочів. Перед обідом дітям слід давати свіжі овочі або соління (морква, цибуля, часник, помідор, огірок тощо) у кількості 10 - 50 г для підвищення апетиту, засвоєння їжі.".

    А п. 1.33 Інструкції зазначає:

    "Загальне керівництво організацією харчування здійснює керівник дошкільним навчальним закладом. Постачальники продуктів харчування і продовольчої сировини разом з керівником закладу складають графіки і маршрути постачання та обсяги завозу".

    Отже саме керівник дошкільного закладу відповідає за організацію харчування. Додатково ніякими нормативними актами МОН це не визначається.

    Тобто, якщо такий порядок отримання продуктів за їх кількістю та якістю існує у Вашому ДЗ, то Вами не дорущено ніяких порушень, оскільки батьки звабрали дітей без попереджень, і Ви не могли знати про це у той момент, коли складалося меню та визначалась кількість дітей, яких треба було годувати у той день.

    Думаю, що, скорше за все, це потрібно управлінню освіти з формальною метою. Оскільки стався великий залишок нереалізованої їжи. Втім нічиєї провини в тому немає.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України