Задайте питання юристу

833 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 29 березня 2024, питання №104590

Виїзд за кордон,через борги в мікрозаймах

Доброго дня підкажіть чи можуть колектори з мікро займу заборонити через суд на виїзд з України? І за це пугають законами

Відповіді юристів (4)

    Давидко Ігор Анатолійович

    Якщо є реальний борг, рано чи пізно фінансова установа звернеться до суду або самостійно або передасть борг колекторам і ті звернуться до суду. Виїзд за кордон може бути обмежено на стадії подання позову до суду (з меншою вірогідністю), а також на стадії виконання судового рішення (100% вірогідність). Також на цій стадії при непогашенні боргу буде заборонено полювання, керування транспортним засобом тощо.

    Рекомендую звернутися до фахівця щоб зменшити наскільки можливо суму боргу.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Це можливо в двох випадках - на підставі рішення суду та в процесі виконавчого провадження.

    Прокопець Олександр Васильович

    Заборонити виїзд можуть лише на стадії виконавчого провадження, яке в свою чергу можливе лише в двох випадках:

    1. Рішення суду.

    2. Виконавчий напис нотаріуса.

    Перший випадок дуже малоймовірний, оскільки зазвичай суми боргу невеликі і за них ніхто не бажає займатись судовою тяганиною Хіба що сума боргу буде велика, наприклад 100 тис +.

    Другий випадок найбільш ймовірний і, як правило, основний в даній категорії питань. Але і там є нюанси. Якщо коротко, то 99% таких написів незаконні і їх треба оскаржувати в суді. Якщо не оскаржити, напис передається в виконавчу службу, яка і має право вчинити дії для отримання заборони виїзду за кордон.

    Якщо цікаво детальніше, звертайтесь в особисте.

    Костюк Любовь Тарасовна

    Ні, у банків чи будь-яких фінансових установ такого права немає. заборонити виїзд за кордон може тільки державний чи приватний виконавець. Крім того, виконавцю треба звернутися в суд для цього, і виконавці застосовують такі обмеження через деякий час, якщо не буде коштів для стягнення вони застосовують додаткові заходи. Тому для початку МФО чи колекторській компанії потрібно звернутися в суд для стягнення боргу, а потім вже на стадії виконавчого провадження можуть бути застосовані такі заходи.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України