Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 08 квітня 2024, питання №105123 250₴

Вступление ребёнка 11 лет в наследство по отцу после смерти отца.

Доброго времени суток хотелось бы попросить помощи в некоторых вопросах о наследстве за ранее спасибо за вашу помощь.

Отец ребенка умер в ноябре 23 года мы не живём вместе 8 лет ребенку 11 лет он лишён родительских прав полтора года по решению суда алименты не платил не разу так получилось что у отца есть участок земли и дом в Одессе где прописан ребёнок ( в свидетельстве о рождении ребёнка он вписан отцом у ребёнка его фамилия но мы не были расписаны ) подскажите пожалуйста как ребёнку вступить в наследство и получить права на дом и землю спасибо большое за информацию.

Відповіді юристів (7)

    Богун Сергій Павлович
    17.6%

    Доброго дня.

    Відповідно до статті 164 СК України ухилення від ви-конання батьківських обов'язків тягне позбавлення батьківських прав. Отже, закономірною є норма статті 1224 ЦК України, яка регламентує, що батьків позбавлені батьківських прав не мають права на спадкування за законом після дитини-спадкодавця.

    Не мають права на спадкування за законом батьки після дитини, щодо якої вони були позбавлені батьківських прав і їхні права не були поновлені на час відкриття спадщини.

    Позбавлення батьків батьківських прав разом із тим не впливає на право дитини бути спадкоємцем після смерті батьків.

    Від імені малолітньої дитини заяву про прийняття спадщини подають її батьки (усиновлювачі) чи опікун.

    Тобто Вам, як законному представнику свої дитини, необхідно звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини Вашою дитиною.

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня!

    Малолітня та неповнолітня особа, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини відповідно до чинного законодавства (ч. 4 ст. 1268 Цивільного кодексу України). Тобто, незалежно від того чи подавалась заява про прийняття спадщини від імені малолітньої чи неповнолітньою особою, чи була зареєстрована малолітня або неповнолітня особа разом із спадкодавцем на момент смерті — вони приймають спадщину автоматично. Тому подання заяви про прийняття спадщини такими особами не є обов'язковим.

    Проте, для надійності Вам як матері краще подати заяву про прийняття спадщини від імені Вашої малолітньої дитини. Для цього потрібно звернутися до нотаріуса який відкрив спадкову справу. Якщо Ви не знаєте, хто відкрив спадкову справу - зверніться зі свідоцтвом про народження дитини та своїм паспортом до будь-якого нотаріса - він Вам повідомить необхідну інформацію.

    Спадкування може здійснюватись за заповітом або за законом.

    До складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

    Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

    У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

    Малолітні діти спадкодавця мають право, незалежно від змісту заповіту на обов’язкову частку (половина частки, яка належала б кожному з них у разі спадкування за законом).

    Позбавлення батьків батьківських прав разом із тим не впливає на право дитини бути спадкоємцем після смерті батьків.

    Після сплину 6 місяців з моменту смерті спадкодавця Вам як матері неповнолітнього спадкоємця потрібно подати нотаріусу заяву про видачу свідоцтва про право на спадщину. Дане свідоцтво буде підтвердженням права власності на нерухомість.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Христина!

    Позбавлення особи батьківських прав не впливає на право дитини бути спадкоємцем після смерті батька. Дитина залишається законним спадкоємцем першої черги, згідно з статтею 1261 Цивільного кодексу України. Також не впливає на отримання спадщини Вашим сином й той факт, що Ви не перебували з батьком дитини у шлюбі.

    Отже, Ваш син має право отримати спадщину, яка залишилась після смерті батька, як спадкоємець першої черги.

    Відповідно до статті 1261 ЦКУ:

    "1. У першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки".

    Згідно зі статтею 1269 ЦКУ:

    "1. Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

    2. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

    3. Особа, яка досягла чотирнадцяти років, має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника.

    4. Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої, недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    5. Особа, яка подала заяву про прийняття спадщини, може відкликати її протягом строку, встановленого для прийняття спадщини".

    Проте, малолітня та неповнолітня особа, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини відповідно до чинного законодавства. Тобто, незалежно від того чи подавалась заява про прийняття спадщини від імені малолітньої чи неповнолітньою особою, чи була зареєстрована малолітня або неповнолітня особа разом із спадкодавцем на момент смерті — вони приймають спадщину автоматично. Тому подання заяви про прийняття спадщини такими особами не є обов'язковим.

    Отже, після спливу 6 місяців з дня смерті батька дитини, тобто у травні 2024 року, Вам потрібно подати заяву до нотаріуса про видачу свідоцтва про право на спадщину.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Остропольський Василь Леонідович
    12%

    Доброго, насправді фактично процедура ідентична, тобто Вам як законному представнику треба звернутись до нотаріуса який завів спадкову справу або заведе спадкову справу (із свідоцтвом про смерть колишнього чоловіка) від імені своєї дитини (як спадкоємця), далі залежно від складу інших спадкоємців та черговості чекати 6 місяців, і в подальшому отримати свідоцтво про право на спадщину від нотаріуса.

    Мамай Ірина Євгеніївна
    16%

    Вітаю,

    Дитина має права на спадщину після батька, якого позбавлено батьківських прав. Це батько після дитини позбавлений права на спадкування. Дитини це не стосується. Якщо син був приписаний в будинку батька та ще й неповнолітній, то автоматично вступив у спадщину і навіть строк звернення до нотаріуса тут не має значення. Але обов'язково зверніться до нотаріуса і отримайте свідоцтво про спадщину. Перша черга спадкування - діти, дружина, батьки. Для звернення до нотаріуса треба свідоцтво про смерть батька дитини.

    Корнійчук Євген Іванович
    16.4%

    Доброго дня, Малолітня та неповнолітня особа, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини відповідно до чинного законодавства (ч. 4 ст. 1268 Цивільного кодексу України). Тобто, незалежно від того чи подавалась заява про прийняття спадщини від імені малолітньої чи неповнолітньою особою, чи була зареєстрована малолітня або неповнолітня особа разом із спадкодавцем на момент смерті — вони приймають спадщину автоматично. Тому подання заяви про прийняття спадщини такими особами не є обов'язковим.

    Особа, яка досягла чотирнадцяти років (неповнолітня), має право подати заяву про прийняття спадщини без згоди своїх батьків або піклувальника (ч. 3 ст. 1269 Цивільного кодексу України).

    Заяву про прийняття спадщини від імені малолітньої особи подають її батьки (усиновлювачі).

    Для подання заяви про прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1270 Цивільного кодексу України). Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (ч. 2 ст. 1220 Цивільного кодексу України).

    Які документи необхідні для прийняття та оформлення спадщини?

    Свідоцтво про право на спадщину видається за наявності у спадковій справі всіх необхідних документів (підпункт 4.12 пункту 4 глави 10 розділу II Порядку), а саме:

    1. Свідоцтво про смерть спадкодавця (для встановлення факту смерті спадкодавця та часу відкриття спадщини (підпункту 1.3 пункту 1 глави 10 розділу II Порядку)) — оригінал;
    2. Довідка про реєстрацію/останнє місце проживання спадкодавця (підпункту 1.13 пункту 1 глави 10 розділу II Порядку) (для встановлення місця відкриття спадщини; для визначення можливого кола спадкоємців у разі спадкування за законом; для визначення осіб, які мають право на обов'язкову частку у спадщині у разі спадкування за заповітом) - оригінал;
    3. Заповіт (у разі наявності) - оригінал;
    4. Документи, які підтверджують родинні відносини (свідоцтва органів реєстрації актів цивільного стану (свідоцтво про народження, свідоцтво про шлюб), повний витяг з реєстру актів цивільного стану громадян щодо актового запису (про народження, про шлюб), копії актових записів (про народження, про шлюб), копії рішень суду, що набрали законної сили, про встановлення факту родинних та інших відносин) — оригінали;
    5. Документи, які підтверджують право власності спадкодавця на спадкове майно, яке бажають оформити спадкоємці — оригінали;
    6. Свідоцтво про народження (для малолітніх до 14 років) — оригінал;
    7. Паспорт (для неповнолітніх з 14 років) – оригінал;
    8. Реєстраційний номер облікової картки платника податків (для усіх без винятку осіб, якщо до складу спадкового майна входить майно, право власності на яке підлягає державній реєстрації) - оригінал.

    Батьки, які діють від імені малолітньої особи або надають згоду неповнолітньому на прийняття та оформлення спадщини також повинні пред'явити нотаріусу:

    • оригінали документів, які підтверджують родинні відносини з малолітньою чи неповнолітньою особою (свідоцтво про народження дитини);
    • оригінали документів, які підтверджують особу батьків (ст. 43 Закону України “Про нотаріат”).
    Коли звертатись для видачі свідоцтва про право на спадщину?

    Свідоцтво про право на спадщину видається на підставі заяви спадкоємців, які прийняли спадщину, після закінчення шести місяців з дня відкриття спадщини (ч. 1 ст. 1298 Цивільного кодексу України).

    Якщо заповіт складено на користь зачатої, але ще не народженої дитини, видача свідоцтва про право на спадщину і розподіл спадщини між усіма спадкоємцями може відбутися лише після народження дитини.

    Дане положення застосовується також щодо дитини, зачатої за життя спадкодавця, але народженої після його смерті, у разі спадкування за законом (ч. 2 ст. 1298 Цивільного кодексу України).

    Видача свідоцтва про право на спадщину спадкоємцям, які прийняли спадщину, ніяким строком не обмежена (підпункт 4.10 пункту 4 глави 10 розділу II Порядку).

    Вартість

    Загальну суму, в яку обійдеться прийняття та оформлення спадщини прорахувати неможливо. Вартість буде залежати від:

    • місця звернення спадкоємця - приватний нотаріус чи державна нотаріальна контора;
    • наявності чи відсутності необхідних для оформлення спадщини документів та їх стану (помилки, розбіжності і т.д.), що визначить подальший порядок ведення спадкової справи — нотаріальний чи судовий;
    • наявність фактів, які надають можливість нотаріусу звільнити від сплати окремих платежів при оформленні спадщини (наприклад, державного мита, адміністративного збору);
    • наявність чи відсутність обставин, які визначатимуть оподаткування об'єктів спадщини.

    За нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення (підпункт "а" підпункту 174.2.1 пункту 174.2 статті 174 Податкового кодексу України)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Отец ребенка умер в ноябре 23 года мы не живём вместе 8 лет ребенку 11 лет он лишён родительских прав полтора года по решению суда алименты не платил не разу так получилось что у отца есть участок земли и дом в Одессе где прописан ребёнок ( в свидетельстве о рождении ребёнка он вписан отцом у ребёнка его фамилия но мы не были расписаны ) подскажите пожалуйста как ребёнку вступить в наследство и получить права на дом и землю спасибо большое за информацию.

    Виходячи з дати смерті, у травні 2024 року спливає строк для подання заяв про вступ до спадщини. Але дитині (представнику дитини) подавати таку заяву не обов'язково.

    ЦИВІЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2003, №№ 40-44, ст.356)

    Стаття 1268. Прийняття спадщини

    ...

    4. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків, встановлених частинами другою - четвертою статті 1273 цього Кодексу.

    Стаття 1273. Право на відмову від прийняття спадщини

    ...

    2. Фізична особа, цивільна дієздатність якої обмежена, може відмовитися від прийняття спадщини за згодою піклувальника і органу опіки та піклування.

    3. Неповнолітня особа віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років може відмовитися від прийняття спадщини за згодою батьків (усиновлювачів), піклувальника і органу опіки та піклування.

    4. Батьки (усиновлювачі), опікун можуть відмовитися від прийняття спадщини, належної малолітній, недієздатній особі, лише з дозволу органу опіки та піклування.

    ...

    Тому дитина автоматично вважатиметься такою, що вступила в спадщину, якщо тільки не буде відмови. А вона можлива лише з дозводу органу опіки та піклування. Те, що батько дитини по відношенню до останньої був позбавлений батьківських прав, не забороняє дитині вступати в спадщину.

    Таким чином, Вам потрібно після закінчення піврічного терміну звертатися до нотаріуса щодо отримання свідоцтва про право на спадкування. Але я б радив це зробити і раніше.

    МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    22.02.2012 № 296/5

    Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

    Глава 10. Видача свідоцтв про право на спадщину

    3.8. Заяву від імені малолітньої особи або недієздатної особи подають її батьки (усиновлювачі), опікун.

    3.9. Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, цивільна дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, якщо не було подано заяву про відмову від прийняття спадщини з дотриманням вимог, встановлених законодавством.

    ВИСНОВОК: раджу звернутися до нотаріуса до закінчення 6-місячного строку, про всяк випадок. Видача свідоцтва буде здійснюватися після 6 місяців з дня смерті особи.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України