Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 09 квітня 2024, питання №105158 900₴

Помилка в технічних даних в техпаспорті

Доброго дня. В техпаспорті на авто вказаний обсяг двигуна 1.4л, тоді як справжній його обсяг 1.6л (що можна перевірити по vin-коду на закордонних сайтах, які не підтягують дані з реєстрів МВС). Як можна це виправити? Чи не звинуватять мене у підробці, якщо я звернуся з таким питанням в сервісний центр?

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович
    Корнійчук Євген Іванович 22 дні тому

    Юрист, м. Київ, 8 років досвіду

    Доброго дня, звертайтесь до МВС центру який зробив помилку, вони її виправлять. Вам нічого не загрожує. Не хвилюйтеся.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    Кирда Вячеслав Володимирович 22 дні тому

    Юрист, м. Чернігів, 6 років досвіду

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. В техпаспорті на авто вказаний обсяг двигуна 1.4л, тоді як справжній його обсяг 1.6л (що можна перевірити по vin-коду на закордонних сайтах, які не підтягують дані з реєстрів МВС). Як можна це виправити? Чи не звинуватять мене у підробці, якщо я звернуся з таким питанням в сервісний центр?

    На підставі чого Ви набули право власності на автомобіль? Тут треба звертатися до сервісного центру МВС щодо внесення змін до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Працівники сервісного центру перевірять, який об'єм двигуна проходить у них по базі. Можливо це просто технічна помилка, а можливо - й ні, і 1,4 об'єм було зазначено при первинній постановці авто на реєстрацію (я так розумію, що авто пригнано із-за кордону).

    Вам не може нічого загрожувати, оскільки жодних протиправних дій Ви не вчиняли, не хвилюйтеся.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%
    Айвазян Юрий Климентьевич 22 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 32 роки досвіду

    Доброго дня, Олена!

    Нічого страшного і складного в цій ситуації немає. Якщо Ви помітили помилку в технічному паспорті свого ТЗ, достатньо звернутись до СЦ МВС, де паспорт був виданий, для її виправлення. Тим більше, що, скорше за все, це сталося з провини сервісного центру.

    Далі нескладно це виправити у застосунку «Дія» та Єдиному державному реєстрі транспортних засобів МВС. Для того Вам необхідно:

    - авторизуватися в Електронному кабінеті водія та скористатися послугою уточнення даних;

    - перейти із застосунку «Дія» в електронний кабінет водія, авторизуватися;

    - заповнити всі поля необхідними даними (автоматично заповнюються наявні у базі дані, в які можна внести виправлення);

    - завантажити файл із зображенням обох сторін документу у форматі .jpg;

    - надіслати електронну заяву до сервісного центру МВС для обробки.

    Працівники сервісних центрів МВС опрацьовують отримані електронні заяви та вносять зміни до Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС. У випадку виявлення додаткових неточностей.

    Внесені до Єдиного державного реєстру транспортних засобів МВС дані автоматично оновляться та будуть відображені в електронному кабінеті водія та застосунку «Дія».

    Послугу верифікації даних також можна отримати особисто, звернувшись до зручного за розташуванням сервісного центру МВС.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25%
    Дерій Владислав Олегович 22 дні тому

    Юрист, м. Полтава, 4 роки досвіду

    Доброго дня!

    Вам в будь-якому випадку для виправлення помилки потрібно звернутися в сервісний центр МВС.

    Також потрібно знати на підставі якого документу було здійснено реєстрацію авто та хто допустився помилки?

    Якщо це помилка державного органу при первинній реєстрації транспортного засобу - то вона не може порушувати право власника транспортного засобу на користування та розпорядження належним йому майном.

    Якщо це помилка власника авто, наприклад, неправильно вказані дані в договорі купівлі-продажу авто або в митній декларації - тоді це може мати певні наслідки. Наприклад, якщо авто ввозилось з-за кордону та розмитнювалось за неправильним об'ємом двигуна - можливо доведеться доплати вартість розмитнення.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    Богун Сергій Павлович 22 дні тому

    Юрист, м. Дніпро, 24 роки досвіду

    Доброго дня.

    Вам необхідно звернутися до відповідного територіального сервісного центру МВС.

    Помилка державного органу при первинній реєстрації транспортного засобу не може порушувати право нового власника транспортного засобу, на якого останній перереєстрований, на користування та розпорядження належним йому майном.

    Така правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 12 листопада 2019 року у справі №803/64/18 (ЄДРСРУ № 85575030) та постанові від 05 грудня 2019 рок у справі №161/18700/17, адміністративне провадження №К/9901/61987/18 (ЄДРСРУ № 86137205).

    Отже, якщо проведено державну реєстрацію автомобіля на нового власника і за фактом реєстрації видано свідоцтво про реєстрацію ТЗ, однак в подальшому було виявлено помилку з вини (необачності) працівників сервісного центру, то ризик помилки несе виключно сервісний центр МВС, а не власник автомобіля.

    Турчин Ярослав Александрович
    50%
    Турчин Ярослав Александрович 22 дні тому

    Юрист, м. Харків, 15 років досвіду

    ВІТАЮ ВАС, пані ОЛЕНО!

    Я б на Вашому місці не орієнтувався на дані VIN-коду на сумнівних сайтах, бо це не офіційна заводська інформація і бувають ньюанси.

    Якщо Ви все ж переконані, що в авто вказаний інший об"єм двигуна ніж фактичний (як правило це можна визначити по маркуванням на самому двигуні), то дійсно допущена помилка. Але врахуйте, що треба розуміти як авто розмитнювалося. Якщо з такою ж "помилкою", то це може бути проблемою для Вас і Вам можуть донарахувати митні платежі або взагалі скасувати митну декларацію на авто на підставі якої її ставили на облік у ТСЦ МВС.

    Також, якщо Ви не перший власник в Україні, то могло бути так, що на авто на якомусь етапі дійсно ставили двигун 1.4, а потім його замінили. В облікових даних же МВС нічого не змінювали.

    А от помилка в реєстраційному свідоцтві на ТЗ - це не проблема, адже в Україні не існує ніяких "техпаспортів" на авто і облік номерів двигунів та інших зміних вузлів також, на відміну від багатьох країн, не ведеться. Проте за звичаєм реєстраційне свідоцтво звуть "техпаспортом".

    Тобто, Ви можете без погодження з ТСЦ МВС у будь-який момент поставити на авто будь-який новий двигун, який конструктивно підходить (передбачений заводом - виробником) для такого транспортного засобу без тягаря реєстрації таких дій в ТСЦ МВС.

    Тож можете не перейматися цією проблемою. Обов"язковий техогляд та діагностику авто поки ж ще не повернули для приватних легкових ТЗ.

    Скасуванню реєстрації такі речі також, скоріш за все, не загрожують. Просто неприємна прикрість.

    Єдине, що ще може бути ньюанс по страховій компанії з полісом ОСЦПВ, якщо Ви вказували об"єм по реєстраційному свідоцтву, то страхова може пред"явити в разі чого претензію або морочити голову зі страховим відшкодуванням, адже у багатьох фірм параметром який визначає ціну страхової комісії за поліс ОСЦПВ - є саме об"єм двигуна.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України