Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Кримінальне право, 16 квітня 2024, питання №105770

Нашел телефон - обвинили в краже

Всем привет! Я столкнулся с неприятной ситуацией в ноябре 2022го года, расскажу вкратце:

Были с друзьями в клубе,при выходе нашёл телефон в туалете,в кабинке,решил оставить себе.Спустя примерно месяц меня задержали сотрудники Голосеевского УП,обвинили в краже,в самой грубой форме повезли в отделение, где начался кошмар: меня начали всячески прессовать,избивать,угрожать,что повешут и другие вещи, если я не напишу чистосердечное. Позже, не добившись желаемого результата,меня отпустилию.После была тишина. В апреле меня пригласили в прокуратуру,не уведомив,что начато производство уголовного дела, где мой проц.статус - подозреваемый.На вопрос "в каком статусе я нахожусь?" мне отвечали,уголовного дела еще нет,мы просто хотим пообщаться.После беседы с прокурором,я узнал из материалов дела,что заявительница наклеветала на меня,мол я подкатывал к ней,танцевал и в моменте свистнул телефон.И это всё учитывая то, что я был не один, весь вечер я был со своей девушкой и в кругу друзей,а "потерпевшую" от роду не видел.Позже меня спокойно отпустили и сказали,что со мной свяжуться.Спустя пару дней,мне позвонил мой декан и сказал, что приходили в университет интересоваться мной.От декана я узнал, что начато производство по статье 185.4 со мной в статусе подозреваемого и что мне надо искать адвоката.Услышав это, я просто собрал вещи и уехал домой (я иностранный студент в Украине),так как был напуган,учитывая то, что со мной произошло в Голосеевском УП,я не знал, можно ли рассчитывать на правосудие в Украине,тем более в военное время. Теперь, собственно, мой вопрос:я молодой студент и денег особо нет ни у меня, ни у моей семьи, чтобы платить за адвоката неопределенное кол-во времени,а я хочу вернуться в Украину и продолжить учёбу (я учусь на юриста,кстати),я хочу знать, дорогие опытные адвокаты, можно ли победить в таком деле?Если да,то каким образом, какие есть варианты?Я понимаю,что это бесплатный вопрос,но для меня это очень важно и я буду рад любой помощи!Заранее дякую велике!

Відповіді юристів (5)

    Босак Назар Орестович

    Доброго Вам вечора. За частиною четвертою статті 185 Кримінального кодексу України, крадіжка, вчинена у великих розмірах чи в умовах воєнного або надзвичайного стану, - карається позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років. В статті 193 кримінального кодексу нашої держави йдеться про незаконне привласнення особою знайденого чи такого, що випадково опинилося у неї, чужого майна або скарбу, які мають особливу історичну, наукову, художню чи культурну цінність. Тому в даному випадку стаття 193 не може застосовуватись. Присвоєння знахідки в більшості випадків кваліфікується за статтею 185 Кримінального кодексу України "Крадіжка".

    Ви можете запропонувати потерпілій укласти так звану мирову угоду. Кримінальним процесуальним кодексом Україні передбачені дві такі угоди: 1) угода про примирення між потерпілим та підозрюваним чи обвинуваченим; 2) угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості. Вам підходить угода про примирення, за якою підозрюваний, обвинувачений або підсудний платить грошове відшкодування потерпілому, а потерпілий відмовляється від подальших претензій.

    Якщо угоди досягнуто під час досудового розслідування, обвинувальний акт з підписаною сторонами угодою невідкладно надсилається до суду. Якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

    Вам потрібно якомога швидше скористатись послугами адвоката. Разом з ним Вам краще обережно скаржитись до вищестоящих інстанцій на побиття Вас в поліції та запропонувати потерпілій укласти угоду про примирення. В даній ситуації навіть у випадку Вашого перебування у Вашій державі та не приїжджання до України Вас можуть екстрадувати до України, проте варіант екстрадиції є малоймовірним. У випадку відвідин Вами України Вас можуть швидко арештувати і помістити до слідчого ізолятору.

    Босак Назар Орестович

    Відповідно до Кримінального процесуального кодексу України, слідчі органів державного бюро розслідувань (це-новий орган досудового розслідування України) здійснюють досудове розслідування кримінальних правопорушень, вчинених працівником правоохоронного органу. Тому саме до державного бюро розслідувань Ви можете обережно скаржитись на побиття українськими поліцейськими. Злочин нанесення побоїв виглядає помітно важчим, ніж правопорушення присвоєння знахідки! Ви можете разом з Вашим адвокатом тощо подати до ДБР (державного бюро розслідувань) скаргу не брутальне побиття поліцейськими іноземного громадянина.

    Босак Назар Орестович

    Скаржитись до державного бюро розслідувань потрібно грамотно та ні в якому разі не самостійно лише Вами. Ви можете обережно подати скаргу до ДБР (держбюро розслідувань України) разом з Вашим адвокатом чи іншим фахівцем у сфері права.

    Босак Назар Орестович

    Через те, що побиття Вас поліцейськими трапилось у зв'язку з відкриттям проти Вас кримінальної справи, Ви маєте право поскаржитись на побої та погрози з боку поліцейських і до прокуратури. Ви можете подати разом з Вашим адвокатом чи іншим практикуючим юристом тощо письмову скаргу до прокуратури України.

    Босак Назар Орестович

    Ви, навіть перебуваючи закордоном, можете скористатись в Україні безоплатною правовою допомогою адвоката тощо і подати разом з ним письмові скарги до державного бюро розслідувань та прокуратури. Скористатись безоплатними юридичними послугами Ви можете на інтернет-порталах надання безоплатної правничої допомоги, в бюро безоплатної правової допомоги (в Україні такі заклади є зараз поширеними) тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України