Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 17 квітня 2024, питання №105885 600₴

Что грозит владельцу собаки которая нанесла вред моей собаки ?

Добрый день, мою маленькую собаку укусила собака по больше которую хозяин отпустил побегать без намордника, на данный момент моя собака на операции, повреждения очень серьезные, дай бог выжила что бы, какие мои дальнейшие действия в данной ситуации что бы хоть как то наказать хозяина второй собаки за его халатство, и что вообще ему грозит ?

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович
    13.3%

    Доброго дня, вам треба звертатися до поліції з заявою, порушник буде притягнутий до адміністративної відповідальності або кримінальної відповідальності.

    У разі порушення відповідних правил тримання собак та (або) у разі заподіяння тваринами негативних наслідків, їх власники можуть бути притягнуті до адміністративної, кримінальної та цивільної відповідальності.

    1. Адміністративна відповідальність. Відповідно до чинного в Україні законодавства собаки є об’єктом права власності і тому власники мають нести за них весь тягар відповідальності. Так, у випадку порушення правил, якими забороняється вигул собак без повідків, намордників і в невстановлених для вигулу місцях власники будуть нести адміністративну відповідальність за ст. 154 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка передбачає накладання штрафу або конфіскації тварини, у випадках заподіяння нею шкоди здоров’ю чи майну людей.

    2. Кримінальна відповідальність. У випадку, якщо потерпілому внаслідок бездіяльності господаря собаки були нанесені середньої тяжкості або тяжкі тілесні ушкодження, такий господар може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ст. 128 Кримінального Кодексу України, яка передбачає громадські роботи на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин або виправні роботи на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до двох років.

    3. Цивільна відповідальність. Якщо в результаті нападу собаки було завдано шкоду майну чи здоров’ю потерпілого, або йому були завдані відповідні немайнові втрати, він має право на відшкодування матеріальної (майнової) та моральної шкоди, що передбачено ст.ст. 1166-1167 Цивільного Кодексу України. При цьому, якщо собака є джерелом підвищеної небезпеки, то право на відшкодування збитків виникає незалежно від наявності вини її власника.

    Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки у випадку, якщо мало місце пошкодження її особистого майна (одяг тощо), а також, якщо внаслідок такого нападу їй було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я (статті 1167, 1187, 1195 Цивільного кодексу України).

    Шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує (частина четверта статті 12 Закон України «Про захист тварин від жорстокого поводження»).

    Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки у випадку, якщо мало місце пошкодження її особистого майна (одяг тощо), а також, якщо внаслідок такого нападу їй було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я (статті 1167, 1187, 1195 Цивільного кодексу України).

    Богун Сергій Павлович
    11.7%

    Доброго дня.

    Власники собак відповідальні не лише за самих тварин, а й за їхні дії.

    Якщо напала собака небезпечної породи, яку вигулювали без намордника, або на вас напала собака, яку вигулювали без повідка, то власникові тварини загрожує адміністративна відповідальність за ст. 154 КУпАП.

    Стаття 154. Порушення правил утримання собак і котів

    Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) -

    тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою повторно протягом року, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин.

    {Стаття 154 із змінами, внесеними згідно із Законом № 55/97-ВР від 07.02.97; в редакції Закону № 1684-IX від 15.07.2021 - вводиться в дію з 08.11.2021}

    Якщо внаслідок нападу собака завдала травм та/або пошкодила ваше майно, то її власник буде зобов’язаний компенсувати вам шкоду в повному обсязі відповідно до ст. 1166 Цивільного кодексу України.

    Також ви маєте право на стягнення моральної шкоди, адже напад собаки – це стрес, який може негативно позначитися на вашому психічному й фізичному здоров’ї (ст. 1167 Цивільного кодексу України).

    Для того щоб стягнути шкоду з власника собаки, подайте позов до суду. До позову додайте обґрунтовані докази, як-от довідка з травмпункту, копія протоколу про адміністративне правопорушення, квитанції про придбані медзасоби, квитанції за ремонт речей, завданих нападом собаки, за можливості фото- або відеодокази нападу тощо.

    Під час судового процесу ви можете стикнутися з проблемою неможливості встановити особу власника тварини. Може бути таке, що собака, який заподіяв вам шкоду, незареєстрований, а отже даних про цю тварину і його власника в реєстрі немає. Щоб встановити особу власника, потрібно залучити до справи свідків.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Відповідно до статті 12 Закону України "Про захист тварин від жорстокого поводження"

    Особливості права власності та інших речових прав на тварин.

    "Право власності або інші речові права особи, яка утримує тварину, обмежені обов'язком дотримання норм і вимог цього Закону.

    Право власності та інші речові права на тварин у разі жорстокого поводження з ними можуть бути припинені за рішенням суду шляхом їх оплатного вилучення або конфіскації.

    Угоди, укладені особою, яка не досягла 18 років, з набуття або передачі права власності чи іншого речового права на тварину можуть бути визнані недійсними за рішенням суду, якщо такі угоди укладені без згоди батьків цієї особи або осіб, що їх замінюють.

    Шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує".

    Особа має право вимагати відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок нападу собаки у випадку, якщо мало місце пошкодження її особистого майна, а також, якщо внаслідок такого нападу їй було завдано каліцтво, інше ушкодження здоров’я.

    Стаття 1167 ЦКУ. Підстави відповідальності за завдану моральну шкоду.

    "1. Моральна шкода, завдана фізичній або юридичній особі неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю, відшкодовується особою, яка її завдала, за наявності її вини, крім випадків, встановлених частиною другою цієї статті.

    2. Моральна шкода відшкодовується незалежно від вини органу державної влади, органу влади Автономної Республіки Крим, органу місцевого самоврядування, фізичної або юридичної особи, яка її завдала:

    1) якщо шкоди завдано каліцтвом, іншим ушкодженням здоров'я або смертю фізичної особи внаслідок дії джерела підвищеної небезпеки;

    2) якщо шкоди завдано фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту або виправних робіт;".

    Підставою є заподіяння особі шкоди (нанесення тілесних ушкоджень, пошкодження майна) службовою собакою або собакою бійцівської породи, утримання яких відноситься до джерела підвищеної небезпеки (стаття 1187 Цивільного кодексу України). Інші домашні тварини не визнаються такими, що створюють підвищену небезпеку.

    Шкода, завдана внаслідок нападу службової собаки або собаки бійцівської породи відшкодовується в добровільному або судовому порядку.

    Позовна заява про відшкодування шкоди подається в порядку цивільного судочинства до районних, районних у містах, міських та міськрайонних судів за зареєстрованим місцем проживанням або перебуванням відповідача, а у випадку відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я − за зареєстрованим місцем проживання / перебування позивача або за місцем заподіяння шкоди (за бажанням позивача).

    Отже, для початку пропоную Вам написати претензію до всласника собаки, яка завдала шкоди здоров'ю Вашій собаці та запропонувати останньому відщкодувати матеріальні та моральні збитки. Якщо власник собаки відмовиться, то тоді прийдеться вирішувати Вашу питання у судовому порядку.

    Щодо адмінистративної відповідальності за вигул собаки без наморднику, то остання передбачена статтею 154 КУпАП:

    Порушення правил утримання собак і котів.

    "Утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, а також неприбирання власником тварини її екскрементів під час перебування тварини у громадському місці (крім вигулювання у спеціально відведених для цього місцях) -

    тягнуть за собою попередження або накладення штрафу на громадян від десяти до двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і попередження або накладення штрафу на посадових осіб - від двадцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені особою повторно протягом року, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до тридцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від тридцяти до шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Дії, передбачені частиною першою цієї статті, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, -

    тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварин".

    Неоподаткований мінімум у даному випадку складає 17 грн.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    18.3%

    Доброго дня!

    Перш за все Вам потрібно звернутись до поліції та притягнути власника до адміністративної відповідальності за статтею 154 КУпАП, адже утримання собак і котів у місцях, де це заборонено відповідними правилами, утримання незареєстрованих собак, приведення їх у громадські місця, вигулювання собак без повідків та намордників (крім собак, породи яких не внесені до Переліку небезпечних порід собак) чи в не відведених для цього місцях, що спричинили заподіяння шкоди здоров’ю людини або її майну, - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1700-3400 грн) з конфіскацією тварин.

    Також Ви маєте право звернутись до суду за ст. 1166 Цивільного кодексу України з позовом про повне відшкодування коштів на лікування Вашої собаки, внаслідок неправомірних дій власника тварини.

    У Вашому випадку Ви можете спочатку переговорити з власником тварини, щоб він відшкодував Вам кошти за лікування Вашого домашнього улюбленця.

    Якщо домовитись не вдалось - звертайтесь із заявою до поліції. Бажано, щоб Ви фіксували свої дії та мали побільше доказів правопорушення. Наприклад, фото\відео правопорушення, покази свідків, скріншоти переписки або записи розмов з власником, тощо.

    Після лікування Вашої собаки (або якщо Ви матимете квитанції про понесені збитки) - Вам потрібно звернутись до суду з позовом про відшкодування коштів на лікування. Якщо порушника притягнуть до адміністративної відповідальності, тоді Вам простіше буде отримати компенсацію. Якщо ні, тоді Вам в суді доведеться доказувати, що майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями (діями) власника тварини.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Пономаренко Наталія
    8.3%

    Доброго дня, Віталій!

    Вам слід було одразу викликати поліцію. Щоб вони оформили протокол на місці події. Протоколи заочно нажаль не складають. Тому маю значні сумніви, що тепер навіть за наявності доказів поліція Вам щось допоможе.

    Якщо є докази події, свідки та ін. - зберіть документи та докази витрат на медичне лікування та спробуйте подати до суду позов про стягнення компенсації за нанесену шкоду.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    8.3%

    Вітаю Вас!

    Чи викликали Ви правоохоронні органи? Яким чином фіксували подію нападу на Вашу собаку? Що каже власник собаки, яка напала на Вашого домашнього улюбленця?

    Загалом, потрібно терміново викликати правоохоронні органи для фіксації події. Далі, якщо буде протокол від Нацполіції, буде простіше у зборі інформації, необхідної для подачі позову до суду. Я маю на увазі покази свідків, виписки, квитанції і так далі. Тільки за таких умов, наявності протоколу можливо буде реально щось "вибити" з власника. Або можливо він зробить певну компенсацію в добровільному порядку.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    23.3%

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, ВИТАЛИЙ!

    Если Вы изначально не вызвали полицию, не оформили событие по закону, не имеете свидетелей, видеозаписей и иных доказательств, то ничем это такому товарищу не грозит. Можете по мужски с ним поговорить. Если подготовка и габариты позволяют. Пусть потом он бегает ищет свидетелей и делает себе операции.

    Других вариантов решения вопросов в Украине, увы, никогда не было и нет. А может и не будет.

    Без документов от полиции и иных доказательств - в суд идти не с чем.

    Если данный кадр постоянно гуляет с собакой без намордника, ошейника, поводка - Вы можете, собрав доказательства, написать заявление в полицию .

    В Украине с 2021 года вступили в силу новые правила по содержанию животных. Среди прочего, владельцам собак опасных пород запретили выгуливать своих питомцев в общественных местах без намордников. Какие именно породы входят в список опасных, Кабмин определил на заседании 10 ноября 2021 года.

    Теперь владельцы собак опасных пород при регистрации или перерегистрации своих питомцев обязаны подписать договор обязательного страхования. Этот документ делает хозяина собаки ответственным за вред, причиненный четырехлапым другим людям.

    За выгул собаки опасной породы без намордника и поводка или в неотведенном для этого месте (ст. 154 КУоАП) грозит предупреждение или штраф аж от 170 до 340 грн. Для должностных лиц размер наказания составляет от 340 до 850 грн. Повторное нарушение наказывается штрафом от 340 до 510 грн (от 510 до 1020 грн для должностных лиц). Если же выгул собаки опасной породы без намордника и поводка привел к причинению вреда здоровью другого человека или его имуществу, владельца животного могут оштрафовать на сумму от 1700 до 3400 грн с конфискацией четырехлапого (от 3400 до 5100 грн с конфискацией для должностных лиц).

    Породы собак признанные КМУ опасными
    • Аиди (атласская овчарка);
    • Айну (айнская собака, хоккайдо);
    • Акбаш;
    • Акита-ину;
    • Акита американский (большая японская собака);
    • Бандог американский;
    • Бергамаско (бергамская овчарка);
    • Брохольмер датский;
    • Бувье арденский;
    • Бувье фландрский;
    • Бульдог алапахский чистокровный (отто);
    • Бульдог американский;
    • Бульдог майорский (ка-де-бо, перо де преса майоркин);
    • Бульмастиф;
    • Бультерьер английский;
    • Бультерьер английский стаффордширский;
    • Бурбуль южноафриканский;
    • Овчар картский (овчарка картская);
    • Овчарка голландская;
    • Овчарка грецкая;
    • Овчарка эштрельская (португальская горная);
    • Овчарка кавказская (волкодав кавказский);
    • Овчарка среднеазиатская (алабай, волкодав среднеазиатский);
    • Овчарка восточноевропейская;
    • Овчарка французская (Босерон);
    • Волкодав ирландский;
    • Гампр;
    • Доберман;
    • Дог аргентинский (аргентинский мастиф);
    • Дог канарский;
    • Кангал;
    • Кане-корсо;
    • Као де кастро лаборейро;
    • Као де серра де астрела (портульская пастушья собака);
    • Маремма (овчарка мареммо-абруцкая);
    • Мастиф английский;
    • Мастиф бельгийский;
    • Мастиф пиренейский;
    • Мастиф тибетский;
    • Московская сторожевая;
    • Перо де преса канарио (собака канарская);
    • Пит-бультерьер американский;
    • Рафейру ду алентежу (собака португальская сторожевая);
    • Риджбек родезийский;
    • Роджбек тайский;
    • Ротвейлер;
    • Собака волчья итальянская;
    • Собака волчья саарлосская (вольфхаунд);
    • Собака волчья чешская;
    • Терьер американский стаффордширский;
    • Тоза-ину (собака японская бойцовская);
    • Метисы всех указанных пород.

    Увы, в Украине, как и в других республиках бывшего СССР культуры выгула и содержания собак как не было, так и нет. Воспитанием питомцев никто не занимается. Купили себе бультерьера и ходят с модным видом, не осознавая свою ответственность перед окружающими.

    Будь моя воля, я бы прировнял нахождение с опасными породами без намордника в общественном месте к открытому ношению холодного оружия. А то и вообще давать разрешение заводчикам иметь собаку бойцовской породы как с оружием.

    Но это только мечты, а по факту по закону таким кадрам можно что-то сделать только сразу и по горячим следам. В противном случае лучше наказывать иначе. По законам Киевской Руси Х века... око за око, зуб за зуб.

    C уважением, юрист Ярослав Турчин (г. Гамбург, Германия)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України