Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 19 квітня 2024, питання №106197

Может ли инвалид 3 гр отказаться от командировки

Руководсво предприятия на котором я работаю неожиданно приняло решение отправлять сотрудников в регулярные командировки .Периодичность - командировка на неделю раз в полтора два месяца. Ехать на другой конец страны в Западную Украину.При этом никаких надбавок к зп не предполагается хотя условия труда меняются.У меня есть 3я гр инвалидности.Дает ли она мне право отказаться от командировок и могут ли меня уволить за отказ ехать.?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Статтею 121 КЗпП України передбачені гарантії і компенсації при службових відрядженнях.

    Згідно з п. 1.1. Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Міністерства Фінансів України від 13.03.98 р. № 59 направлення працівника підприємства у відрядження здійснюється керівником цього підприємства або його заступником і оформляється наказом (розпорядженням) із зазначенням: пункту призначення, назви підприємства, куди відряджений працівник, строку й мети відрядження.

    Відповідно до ст. 31 КЗпП України власник або уповноважений ним орган не вправі вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором.

    Отже, власник або уповноважений ним орган не має права змусити працівника поїхати у відрядження для виконання роботи, яка не обумовлена трудовим договором. Якщо ж працівник без поважних причин відмовляється поїхати у відрядження для виконання завдань, обумовлених трудовим договором, це може розглядатися як порушення трудової дисципліни і потягнути за собою дисциплінарне стягнення.

    Статтею 176 КЗпП України заборонено направляти у відрядження вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, а стаття 177 цього кодексу передбачає що, жінки, які мають дітей у віці від трьох до чотирнадцяти років або дітей-інвалідів, не можуть направлятися у відрядження без їх згоди.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України