Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

20 квітня 2024, питання №106234

Вступ у спадок після дозволеного терміну

Скільки часу потрібно прожити у квартирі, щоб можна було вступити у спадок без суду після закінчення сроку на вступ?

Відповіді юристів (15)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Набувальна давність – це один із способів набуття права власності на чуже майно особою, яка добросовісно заволоділа цим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років або рухомим майном – протягом п'яти років, земельною ділянкою — протягом 15 років.

    Я Вам раджу все таки оформити свої спадкові права згідно законодавства.

    Микола Клієнт 13 днів тому

    Тобто якщо дружина брата після його загибелі не вступила у спадок в терміни, визначені законом, то вона повинна була прожити у цій квартирі 10 років, щоб вступити у спадок без суду?

    • Богун Сергій Павлович

      Не це спадкування. Це набувальна давність.

      Якщо дружина проживала на момент відкриття спадщини то вона вважається такою що автоматично її прийняла.

      • Микола Клієнт 13 днів тому

        ні, вона там жила до спадщини. брат уже був таким, що вступив у спадок. просто зараз дружина отжимає у тітки квартиру, а я воював, лише звільнився нещодавно і зараз намагаюсь зрозуміти як дружина брата без суду вступила у спадщину, якщо пройшли строки вступу

        • Богун Сергій Павлович

          Вона спадкоємець першої черги.

          Я так розумію вона успадкувала певну частку?

          • Микола Клієнт 13 днів тому

            так, вона успадкувала братову 1/4, але вона пропустила терміни. пройшов майже рік. то я і не розумію як нотаріус оформила на неї спадщину, якщо вона повинна була поновлювати строки у суді

            • Богун Сергій Павлович

              Рік назад (до 19.06) діяли інші строки прийняття спадщини (10 місяців). Треба детально аналізувати Вашу ситуацію.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    Без суду не вийде ніяким чином.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Микола Клієнт 13 днів тому

      В мене загинув брат і він мав 1/4 частину квартири, яку залишила нам бабуся. Після його загибелі його дружина вчасно не вступила у спадок. Але нотаріус оформила на неї спадок, мотивуючи тим, що вона там жила у тій квартирі. Скільки часу його дружина повинна була прожити у квартирі щоб вступити у спадок без суду? То як нотаріус тоді оформила на неї спадщину без суду?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо дружина була прописана (проживала) у цій квартирі, то вона вважається такою, що автоматично вступила у спадок, тобто їй було не потрібно подавати заяву про вступ у спадщину,а тільки прийти через пів року та отримати свідоцтво про право власності на частку у квартирі.

        • Микола Клієнт 13 днів тому

          вона не була прописана. вони просто проживали разом. нотаріус оформила на неї спадщину мотивуючи тим що вона прожила у тій квартирі достатньо часу

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            3. Спадкоємець, який постійно проживав разом із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, він не заявив про відмову від неї.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 12 днів тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Для автоматичного успадкування спадкоємець має не тільки фізично проживати разом зі спадкодавцем, а й бути зареєстрованим (прописаним) за однією адресою з ним. Як мінімум-бути прописаним за однією адресою зі спадкодавцем і час-від-часу проживати там. Так на практиці прийнято тлумачити частину третю статті 1268 Цивільного кодексу України.

    • Микола Клієнт 12 днів тому

      Дуже вам дякую за відповідь


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України