Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 квітня 2024, питання №106333 240₴

Чи можу я розраховувати на відсрочку?

Вітаю! Підкажіть будь-ласка, бо вже заплутався. Маю диплом бакалавра з машинобудування. Планую поступати на магістратуру за іншим напрямом, чи можу я розраховувати на відсрочку?Дякую!

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Так. Ви матимете право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Ваша підстава

    Право на відстрочку мають здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так ви будете мати право на відстрочку, головне щоб навчання було послідовне, після бакалавра магістр, після магістра аспірантура.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо для отримання відстрочки.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Звісно, що можете, новий закон не передбачає обмежень щодо спеціальності. Головне, аби Ви здобували рівень освіти вищий ніж раніше здобутий. У Вашому випадку саме так і відбувається.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Вітаю! Підкажіть будь-ласка, бо вже заплутався. Маю диплом бакалавра з машинобудування. Планую поступати на магістратуру за іншим напрямом, чи можу я розраховувати на відсрочку?Дякую!

    Спеціальність, вік - на даний момент ці нюанси не грають ніякої ролі. Звісно, якщо є така опція, краще вступати на ту ж спеціальність, оскільки невідомо, що "взбриде" в голову нашим "слугам" через 1 рік. А так, наразі спеціалізація не грає жодної ролі.

    16 квітня 2024 року Президент України підписав законопроєкт 10449 (новий мобілізаційний законопроєкт), який набере чинності 18 травня 2024 року. Так, до цього часу мають діяти чинні підстави для відстрочки від мобілізації, передбачені в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", але наскільки охоче по них ТЦК та СП надаватимуть відстрочку - питання серйозне. По статті 19 Конституції України (органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України) мають надавати по чинному законодавству, але так чи інакше, громадяни повинні враховувати те, що зовсім скоро набере чинності. Що передбачає законопроєкт 10449:

    "...здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Які висновки можливо зробити?

    1. Відстрочку надаватиме навчання за за денною або дуальною формою здобуття освіти (так і було).

    2. Особа має здобувати рівень освіти, вищий за раніше здобутий. Рівні освіти визначено в статті 10 Закону України "Про освіту". Ось їх послідовність:

    дошкільна освіта;

    початкова освіта;

    базова середня освіта;

    профільна середня освіта;

    перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;

    фахова передвища освіта;

    початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;

    перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;

    другий (магістерський) рівень вищої освіти;

    третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Коротко кажучи, у сфері вищої освіти послідовність дотримується за умови: бакалавр-магістр-аспірант.

    3. Спеціальність, по якій здобута і здобувається освіта, не впливає на право на відстрочку.

    4. Аспіранти матимуть право на відстрочку, оскільки здобувають третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    5.Вік здобувача освіти не відіграє жодної ролі.

    ВИСНОВОК: Ви матимете 100 % право на відстрочку, якщо вступите на магістратуру, адже здобуватимете рівень освіти вищий, за раніше здобутий у визначеній статтею 10 Закону України "Про освіту" послідовності.

    Щодо оформлення відстрочки, якщо востаннє Ви проходили ВЛК більше ніж 5 років тому, висока ймовірність того, що ТЦК направить Вас на медичний огляд. Тому без цього думаю у Вашій ситуації не обійтись.

    Загалом треба дивитися, яку мету Ви переслідуєте у даній ситуації. Якщо це Ваша самостійна ініціатива попередити ТЦК про Вашу відстрочку, Ви можете направити документи поштовим зв'язком і цього буде цілком достатньо. Якщо Ваш ВУЗ хоче оновлення даних або Ви отримали повістку, тоді без походу до ТЦК не обійтись. І у цій ситуації я раджу документи спочатку направити поштовим зв'язком, а потім йти з аналогічним пакетом документів особисто.

    З повагою до Вас!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Так, звичайно Ви матимете право на відстрочку! Спеціальність не має значення!

    Нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, спеціальність не має значення, але щоб мати право на відстрочку Ви повинні здобувати рівень освіти, що є вищим за попередній. Тому, якщо Ви здобули перший (бакалаврський) рівень вищої освіти Ви можете вступити на другий (магістерський) рівень та матиме право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, передбачається, що оформити відстрочку можна буде через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України