Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 23 квітня 2024, питання №106438 250₴

Відстрочка від мобілізації

Питання стосовно відстрочки від мобілізації.
Якщо навчався на магістратурі , але вирішив не завершувати навчання і був відрахований. Відповідно маю тільки бакалавра. Чи буде надаватися відстрочка, якщо поступлю на магістратуру знову? Якщо ні, то прошу написати сноску з закону, звідки це взято. Дякую

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.2%

    Доброго дня, Юрію!

    Оскільки Ви були відраховані з магістратури й, відповідно, не отримали диплом, то матимете право на відстрочку при повторному вступі до магістратури, оскільки здобуваєте вищий рівень освіти за раніше здобутий.

    Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку", який набере чинності через місяць, підстава для відстрочки буде виглядати наступним чином:

    "3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Рівнями освіти є (необхідне виділив жирним шрифтом):

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    25.2%

    Доброго дня, як що ви були відраховані і тим самим не здобули освіту ступеня магістра, наявною у вас освітою є бакалаврат. Що ви раніше навчались на магістратурі не де, не відображає. Тому у вашому випадку навчання буде вважатися поступового рівня..що є підставою для отримання відстрочки.

    Для отримання відстрочки, вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів,

    Студентський квиток

    Наказ про зарахування до навчального закладу

    Довідка з навчального закладу

    Цих документів цілком достатньо, додатково можно додати договір з навчальним закладом, чек про оплату навчання та інше.

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас,

    Богун Сергій Павлович
    25.2%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію призову в особливий період не підлягатимуть: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури.

    Підготовка фахівців з вищою освітою здійснюється за відповідними освітніми чи науковими програмами на різних рівнях вищої освіти:

    - початковий рівень (короткий цикл);

    - перший (бакалаврський) рівень;

    - другий (магістерський) рівень;

    - третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень науковий рівень.

    По завершенні навчання Ви мали здобути другий (магістерський) рівень вищої освіти і отримаєте диплом магістра за обраною спеціальністю.

    Оскільки Ви не завершили навчання - Ви не здобули освітній рівень магістра.

    Отже, у разі продовження навчання в магістратурі, Ви матиме право на відстрочку від призову під час мобілізації.

    Дерій Владислав Олегович
    24.4%

    Доброго дня!

    Звичайно, Ви матимете право на відстрочку якщо знову поступите до магістратури. Адже у зв'язку із відрахуванням - Ви не здобули ступінь магістра, тому при повторному вступі до ВНЗ вважатиметься, що Ви здобуватимете рівень освіти (магістратура), що є вищим за раніше здобутий (бакалавр).

    Згідно законопроєкту 10449 , який набуває чинності після 16 травня нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядатиме так : ".. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: 1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Згідно частини 2 статті 10 ЗУ "Про освіту"

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Отже, якщо Ви відрахуєтесь (відрахувались) із ВНЗ - відповідно Ви не виконали освітню програму та не пройшли атестацію, яка необхідна для здобуття другого (магістерського) рівня вищої освіти. Тому вважається, що у Вас здобутий лише перший (бакалаврський) рівень вищої освіти. Можете повторно вступати на магістратуру по будь-якій спеціальності та матимете право на відстрочку.

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно підготувати заяву про відстрочку, довідку про навчання, контракт про навчання (за наявності) та військово-обліковий документ. Для призовників - це посвідчення про приписку до призовної дільниці, для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Якщо до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Якщо Ви до цього не отримали диплом магістра, Ви вважатиметься таким, що здобуває освіту магістра вперше. Це надаватиме Вам право на відстрочку від мобілізації, у тому числі після прийняття законопроєкту № 10449.

    Зокрема прийнятий в цілому Закон передбачає:

    "...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої̈ та вищої̈ освіти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній у частині другій статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури..."

    Спеціальність, вік не грають жодного значення. Ви матимете право на відстрочку. Здобута освіта є лише тою, яка підтверджується відповідним дипломом. Якщо у Вас зараз в Дії інформації про здобуття освіти в магістратурі немає, все буде добре.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України