Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 24 квітня 2024, питання №106593

Відстрочка від призову

Добрий день, я доглядаю за мамою 2 групи інвалідності в наслідок психічного розладу. Маю висновок лікарської комісії що до необхідності стороннього догляду. Дружина з неповнолітніми дітьми за кордоном. Маю сестру військовозобов*язану, старшого брата який мешкає в окупованому Криму, і старшого сина якому 22 роки. Стоїть на обліку в ТЦК. Чи можуть виникнути у мене проблеми з відсрочкою в ТЦК. Дякую.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олеже!

    Чим підтвержено той факт, що Ви доглядаєте за матір'ю? Ваш брат військовозобов'язаний?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олег Клієнт 17 днів тому

    Добрий день Юрій. У висновку вказано що я проживаю з мамою, як особа що постійно здійснює догляд за хворим і проживає разом з ним. Брату 55 років. То виходить що так. Але можливості її забрати у нього немає.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Тоді дивиться. Маєте право на відстрочку за двома підставами:

      9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

      13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

      Отже у першому випадку Вам не потрібно доказувати, що немає інших осіб, які б могли здійснювати догляд за Вашою матір'ю. Проте, теоритично можуть виникнути складнощі з підтвердженням догляду, оскільки станом на зараз ТЦК вимагають або довідку про надання компенсації за догляд на непрофесійній основі, або акт встановлення факту здійснення догляду.

      У другому випадку, у Вашій сім'ї немає невійськовозобов'язаних осіб, які повинні утримувати Вашу матір, тобто, Ви, Ваш брат та Ваша сестра (як Ви зазначили у питанні) є військовозобов'язанними. Отже в такому випадку Ваша матір може обрати одного з трьох для здійснення догляду за нею, а саме - Вас.

    Олег Клієнт 17 днів тому

    Дуже вам дякую. Гарного вечора.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Олеже! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України