Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 27 квітня 2024, питання №106913

Інформація на сайті верховної ради

Здравствуйте, подскажите как понимать информацию по законам про внесение изменений к законам размещенным на сайте ВР статус чинний, поточна редакція, такай что применяется? Законы принятые позже имеют такой же статус, можно ли применять предыдущую версию если она действующая?

Відповіді юристів (13)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Михайло!

    Поточна редакція - це редакція на даний момент з врахуванням всіх змін і правок. Для Законів це значить, що в даній редакції Закону внесені всі чинні зміни.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Михаил Клієнт 12 днів тому

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до Закону України "Про загальний військовий обов'язок і військову службу"

    Документ 766-XIV, чинний, поточна редакція — Прийняття від 18.06.1999

    ВСЕ РАВНО НЕ ПОНЯТНО, МОЖНО ПОЛЬЗОВАТЬСЯ ) ?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, це чинний закон, яким було внесено зміни до Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу". Що саме Вас цікавить?

    Михаил Клієнт 12 днів тому

    Получатся нормы этого закона и нормы последующих все действуют, получается если он действющий, можно на него ссылатся, десонанс и можно его применять? Грантчный возраст и т.п. он же действующий )

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, так це не працює. Чинним є сам закон, який вніс зміни. Норми цього закону (щодо зміни віку), якщо вони були змінені у подальшому в Законі "Про військовий обов'язок" вже не є чинними.

      Тобто, є закон, який вніс зміни у гранічний вік. Далі виходить ще один, який змінює ці зміни (вибачте за тавтологію) і в кінцевому варіанті чинною є норма станом на зараз.

    Михаил Клієнт 12 днів тому

    Де цей порядок прописаний, де можна подивитись норми закону та ін норм акти? За логікою так, по факту можно розуміти що ці норми чинні. Сайт несе офіційну інформацію..

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      У Рішенні від 03.10.1997 № 4-зп Конституційний Суд України також роз'яснення стосовно порядку набрання чинності Конституцією України та іншими нормативно-правовими актами; конкретна сфера суспільних відносин не може бути водночас врегульована однопредметними нормативними правовими актами однакової сили, які за змістом суперечать один одному; звичайною є практика, коли наступний у часі акт містить пряме застереження щодо повного або часткового скасування попереднього; загальновизнаним є й те, що з прийняттям нового акта, якщо інше не передбачено самим цим актом, автоматично скасовується однопредметний акт, який діяв у часі раніше, тобто діє правило Lex posterior derogat priori - «наступний закон скасовує попередній».

    Михаил Клієнт 11 днів тому

    Дякую, а як що наступні Закони суперечать прямим нормам Конституцій України (УКРАЇНИ) а саме

    Ст 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    (Наступні Закони ані помягчують ані скасовують відповідальність, потрібно тлумачення КСУ)

    ТО ПОПЕРЕДНІЙ ЗАКОН МОЖНО ЗАСТОСОВУВАТИ ЯК ЧИННИЙ? НА САЙТІ УКАЗАНО ЯК ЧИННИЙ.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо наступні закони суперечать нормам конституції, то їх потрібно визнати неконститутаційними.

      Стаття 152 Конституції України:

      Закони, інші акти або їх окремі положення, що визнані неконституційними, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним Судом України рішення про їх неконституційність, якщо інше не встановлено самим рішенням, але не раніше дня його ухвалення.

    Давидко Ігор Анатолійович
    Давидко Ігор Анатолійович 10 днів тому

    Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

    Вітаю ! У 22 статті Конституції України унормовано, що конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

    Тобто, станом на 28.06.1996 року (прийняття Конституції України) існував певний об*єм прав та свобод людини (вид, кількість та розмір податків, пенсій, чорнобильских виплат, військовий обов*язок, медичного безкоштовного забезпечення, освіти ТОЩО.

    22 стаття Конституції говорить про те, що нові закони не можуть звужувати те, що було, тобто можуть тільки покращувати права та інтереси людини. Нові обов*язки, яких не було, мають вводитися тільки ті, що не порушують існуючих прав та свобод.

    Звісно, що більшість законів прийнято з порушенням статті 22, відповідно прав та свобод людини.

    Наразі, у зв*язку з війною, в Україні призупиняється дія деяких статей Європейської конвенції з прав людини (дерогація), про що повідомляє Рада Європи тутhttps://rm.coe.int/090001680af452a

    Михаил Клієнт 9 днів тому

    Підскажіть яких стаей? Конституція це суспілиний договір між громадянами та державою, як що одна із сторін не виконує та обмєжує, інша може тоже не виконувати

    • Давидко Ігор Анатолійович
      Давидко Ігор Анатолійович 9 днів тому

      Юрист, м. Суми, 30 років досвіду

      "Підскажіть яких стаей?"

      Якщо мова йде про статті Європейської конвенції, які призупинені рішенням Ради Європи, то воно разом із статтями є у відкритому доступі на сайті Ради Європи, проте це рішення не стосується дії законів у часі.

      На сайті Верховної ради України містяться чинні редакції законів, є можливість переглянути редакцію, яка була чинною на певну дату внесення змін доповнень, проте на сьогодні є чинною остання редакція, якщо інше не вказано на самій сторінці сайту.

      Що стосується суспільного договору та можливості відмови від виконання зобов*язань - такі умови повинні бути пряо прописані у цьому договрі - Конституції. Зараз у ній такого немає. Якщо хтось не виконує Конституцію - спонукайте його будь-яким не забороненим шляхом її виконувати. Почніть з суду.

    Михаил Клієнт 9 днів тому

    Ми тільки разом зможемо навести лад, дякую.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України