Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 квітня 2024, питання №107022

Відстрочка від мобілізації.

Добрый день, буду очень благодарен за Ваши советы. Есть ли дополнительный шанс получить отсрочку, если у меня есть родная бабушка, ей полных 92 года. Инвалидности не имеет, но реально требует постоянной помощи, плохо ходит, на улицу вообще уже года три не может выйти, с трудом передвигается по квартире. У неё есть единственный сын (мой отец - инвалид второй группы). Больше никого из родственников нет. Год назад между нами был подписан Договор пожизненного содержания (нотариально). По отцу я буду пробовать оформлять отсрочку, но ситуация с бабушкой никак не может в этом мне тоже помочь? По факту два старика (один инвалид 2 группы, второй 92 года) и я, единственный сын и внук. Буду благодарен за Ваши мнения и подсказки!

Відповіді юристів (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Максиме!

    Оформити відстрочку за бабусею можливо тільки у тому разі, якщо вона має інвалідність І або ІІ групи.

    А яка проблема в Вас з оформленням відстрочки з приподу інвалідності батька?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Максим Мітрієв Клієнт 15 днів тому

      Доброго дня, ТЦК чіпляється, що в нас з батьком різні адреси реєстрації. Хоча в нормі Закону ніде про таку вимогу не вказано. "Якщо батько інвалід, то ти доглядаєш його, а якщо доглядаєш - повинні бути зареєстрованими на одну адресу".

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це маєчня. У законі не прописано, що повинні бути зареєстровані за однією адресою. На підставі якого абзацу Ви оформлюєте відстрочку?

    Максим Мітрієв Клієнт 15 днів тому

    абзац 11, стаття 23.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      В цьому абзаці взагалі не йде мова про догляд. Ви маєте право на відстрочку лише за наявності інвалідності в батька, якщо немає інших працездатних осіб, які зобов'язані його утримувати.

    Максим Мітрієв Клієнт 15 днів тому

    Так. Я згоден повністю. Думаю доведу свою правоту. Завтра в черговий раз іду спілкуватися туди. До речі, нотаріальна заява батька, що в нього, крім мене немає дітей - взагалі ніяких питань в ТЦК не визвала, за неї я більш всього хвилювався, що будуть чіплятися. Я і думав, перестрахуватися, може Договор пожиттєвого утримання з бабусею ще туди додати, якщо це буде мати сенс. Хоча по батьку 100% відстрочка повинна буди.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ви можете додати договір, проте бабуся є й так непрацездатною, тому не бачу в тому сенсу. А правоту дійсно потрібно доводити, бо цей абзац взагалі не про здійснення догляду. І Ви маєте право на відстрочку за наявності в батька інвалідності, а не спільного місця реєстрації.

    Максим Мітрієв Клієнт 15 днів тому

    Доречи, Юрій, я ж вірно розумію, що коли вступлять зміни до Закону про мобілізацію, право на відстрочку в мене залишиться, і нічого додаткового робити не потрібно - факт батька інваліда і відсутність інших осіб буде давати право на відстрочку?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так. За новим законом Ви також матимете право на відстрочку, якщо окрім Вас в нього немає більше дітей та дружини.

    Максим Мітрієв Клієнт 15 днів тому

    Так, мати померла, я єдиний син. Дякую Вам, Юрій.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Максиме! Вдачі Вам!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України