Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 29 квітня 2024, питання №107037 400₴

Призов особи, виключеної з обліку

Добрий день!
Батько служив в МНС.
У 2011 році йому видане Свідоцтво про хворобу, затверджене Центральною лікарсько-експертної комісією УМНС України, з постановою "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку" (ст. 64а і п'ять статей з пунктом "б"). Звільнений зі служби за станом здоров'я, у наказі про звільнення теж написано "у відставку з виключенням з військового обліку за пунктом 99 підпунктом 3 (за станом здоров'я)".
Єдине - немає відмітки у військово-обліковому документі, у кадрах сказали все зроблено, вони самі з військкоматом мають справи, нічого більше не треба. Їздив тоді у військомат, теж документи поносили і повернули без будь-яких штампів.

Нещодавно дали повістку, з'явився у ТЦК, відправили на ВЛК. На свідоцтво не звертають уваги. Пройшов майже усіх лікарів, зараз чекає на результат МРТ.

Чи можна зараз виключити його з військового обліку на підставі виданого свідоцтва? Чи оскаржити дії ТЦК щодо направлення на ВЛК? Невже ніде не фіксуються дані, що людину відправлено у відставку з виключенням?
Вдячна за відповідь!

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За названою статтею людина визнана непридатною до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Згідно законодавства Ваш батько не підлягає поновленню на військовій службі.

    Було б добре проаналізувати свідоцтво.

    • Nn Клієнт 17 днів тому

      Дякую за відповідь!

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня!

    Бажано було б звичайно бачити свідоцтво про хворобу Вашого батька, яким його було виключено з військового обліку у зв'язку з непридатністю до служби. Проте навіть попередньо можна сказати, що оскільки Ваш батько проходив Центральну лікарсько-експертну комісію УМНС України, яка доречи, входить в систему комісій що мають право приймати рішення згаданого характеру, та за її висновком був визнаний непридатним до військової служби з виключенням з обліку, то на сьогодняшній день його треба вважати невійськовозобов'язанним.

    Поведінку працівників ТЦК, які не звертають на це увагу, зрозуміти складно, але думаю, що вона пов'язана із відсутністю необхідної відмітки у військово-обліковому документі. Провина за це, скорше за все лежить на УМНС України, якою належним чином це рішення не було доведено до відома ТЦК та у ВОД батька не з'явилась відповідна відмітка.

    Саме цим можна пояснити той факт, що батька направили на проходження ВЛК, і очевидно, за висновком останнього буде прийматись остаточне рішення з приводу придатності чи непридатності до військової служби за станом здоров'я.

    Що стосується законності такого кроку ТЦК, то я би поставив його під сумнів і зробив спробу оскаржити.

    Тим більше, що законом така можливість передбачена, і шанси досягти успіху у батька є.

    По-перше, скарги на незаконні дії представників «військоматів», пов’язані із процесом мобілізації можуть бути в усній формі викладені на гарячій лінії Міністерства Оборони: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454-44-99 (нижче більш детально).

    По-друге, скарги на порушення законодавства під час мобілізації подаються керівнику Центру комплектування та соціальної підтримки (воєнкому) або до вищестоячого обласного ТЦКСП (військкомату).

    Скарга має містити детальний опис обставин порушення і клопотання про припинення порушення.

    По-третє, у випадку відсутності належної реакції «воєнкома), незаконні дії, що стосуються мобілізації можуть бути оскаржені до адміністративного суду. Для отримання правової допомоги з цього питання необхідно звернутися до адвоката.

    Гарячі лінії Міністерства оборони та ЗС України

    0 800 50 04 42

    Call-центр Міністерства оборони Українидля вирішення проблемних питань та координації розгляду звернень громадян:

    Розпорядок роботи Саll-центру Міністерства оборони України

    Понеділок — четвер з 09.00 до 18.00

    П’ятниця з 09.00 до 16.45

    Перерва на обід з 13.00 до 13.45

    Субота з 09.00 до 15.00

    Call-центр Збройних Сил України для забезпечення своєчасного та якісного розгляду звернень (заяв) громадян. До нього входять Call-центри видів, окремих родів військ (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань, Call-центри Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь", Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги.

    Номер багатоканального зв'язку Call-центру Збройних Сил України — 0800500410, (044) 454-44-99.

    Графік роботи Call-центрів видів, окремих родів війск (сил) Збройних Сил України, оперативних та повітряних командувань - у робочі дні з 09.00 до 18.00.

    Графік роботи Call-центрів Командування об'єднаних сил, ОТУ "Північ", ОТУ "Схід", ОУВ "Південь" —цілодобово, щоденно.

    Графік роботи Call-центру Головнокомандувача Збройних Сил України, Психологічної допомоги — у робочі дні з 09.00 до 18.00. Електронна адреса: Call-center_ZSU@mil.gov.ua.

    «Гаряча лінія» з питань проходження військової служби за контрактом, в тому числі для бажаючих вступити до українського війська, відповіді на телефонні дзвінки за телефоном

    0 800 500 051 — щоденно з 09.00 до 18.00 крім суботи та неділі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Nn Клієнт 17 днів тому

      Вдячна за таку вичерпну відповідь!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України