Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 29 квітня 2024, питання №107076 250₴

Отберет ли жена после развода имущество, которое приобретено по договору дарения (дарственная)

Здравствуйте. У меня есть дом который оформлен на меня по договору дарения и личный автомобиль. Детей нет. Что останется мне после развода с женой? Как сейчас происходит процедура рассторжения брака и можно ли развестись без согласия одного из супругов?

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Ні. Згідно Сімейного кодексу України майно, що отримане під час шлюбу одним із подружжя належить йому на праві особистої приватної власності і не є предметом поділу при розлученні.

    Як наслідок майно залишиться у Вас.

    Шлюб В Вашому випадку може бути розірвано в органах ДРАЦС.

    Якщо один із подружжя проти розлучення - шлюб розривається в судовому порядку.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня!

    У пункті 23 постанови Пленуму Верховного Суду України від 21.12.2007 № 11 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя» вирішуючи спори між подружжям про майно, необхідно встановлювати обсяг спільно нажитого майна, наявного на час припинення спільного ведення господарства, з'ясовувати джерело і час його придбання.

    Відповідно до статті 57 Сімейного кодексу України особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:
    • майно, набуте нею, ним до шлюбу;
    • майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;
    • майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;
    • житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";
    • земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Отже, оскільки будинок був Вами отриманий по договіру дарування, то дружина ніякого права на цю нерухомість не має. При тому не важливо чи подарували Вам будинок до вступу у шлюб або у період шлюбу.

    Щодо авто, то Ви не вточнили чи було воно придбане під час шлюбу. Якщо ні, то на нього дружина також немає жодних прав.

    Якщо дружина не надає згоду на розірвання шлюбу, то це питання можна вирішити лише у судовому порядку.

    У порядку позовного провадження судами загальної юрисдикції (за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача або за домовленістю за місцем проживання/перебування позивача/відповідача) розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

    Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви (зразок), поданої одним з подружжя у встановленому порядку. В даній позовній заяві має бути зазначено дату і місце реєстрації шлюбу, мотиви його розірвання та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей.

    За подання позовної заяви про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження особа повинна сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (підпункт 3 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір") крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_розірвання_шлюбу#:~:text=У%20разі%20розірвання%20шлюбу%20судом,яке%20набрало%20законної%20сили%20(ст.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Что останется мне после развода с женой?

    Дім залишиться у Вас.

    Авто, якщо воно куплене у шлюбі, - підлягає поділу.

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Але Сімейним кодексом України визначено, що деяке майно, право власності на яке набуто одним з подружжя під час шлюбу, є особистою власністю такої особи та, відповідно, не підлягає поділу.

    Згідно статті 57 СКУ особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    {Частину першу статті 57 доповнено пунктом 4 згідно із Законом № 4766-VI від 17.05.2012}

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Поділ спільного майна може здійснюватися в добровільному порядку, за добровільною згодою подружжя, а в разі за наявності спору між ними - у судовому порядку.

    Как сейчас происходит процедура рассторжения брака и можно ли развестись без согласия одного из супругов?

    Добровільне (за взаємною згодою чоловіка та жінки) розірвання шлюбу можливе через РАЦС.

    Якщо один із подружжя проти розірвання шлюбу - тоді розлучитися можливо лише у судовому порядку.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Здравствуйте. У меня есть дом который оформлен на меня по договору дарения и личный автомобиль. Детей нет. Что останется мне после развода с женой? Как сейчас происходит процедура рассторжения брака и можно ли развестись без согласия одного из супругов?

    Спробую коротко, але по суті, відповідсти на Ваші питання.

    1. Будинок залишиться у Вашій власності, оскільки право власності на нього Ви набули на підставі договору дарування.

    2. Щодо транспортного засобу, то Ви не уточнили спосіб та час набуття права власності на нього.

    3. Розлучення, за наявності не згоди одного з подружжя, може здійснюватися в судовому порядку. Відсутність згоди одного з подружжя не зупиняє сам процес, розлученння цілком можливе.

    4. Якщо Ви маєте спільних неповнолітніх дітей, розлучення можливо виключно в судовому порядку.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, це ваше майно і воно не підлягає поділу.

    Дане питання регулює глава 7 Сімейного кодексу України. Так статтею 57 цього Кодексу визначено, що особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України “Про приватизацію державного житлового фонду”;

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Особистою приватною власністю дружини та чоловіка є речі індивідуального користування, в тому числі коштовності, навіть тоді, коли вони були придбані за рахунок спільних коштів подружжя.

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є премії, нагороди, які вона, він одержали за особисті заслуги.

    Суд може визнати за другим з подружжя право на частку цієї премії, нагороди, якщо буде встановлено, що він своїми діями (ведення домашнього господарства, виховання дітей тощо) сприяв її одержанню.

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є кошти, одержані як відшкодування за втрату (пошкодження) речі, яка їй, йому належала, а також як відшкодування завданої їй, йому моральної шкоди.

    Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є страхові суми, одержані нею, ним за обов’язковим особистим страхуванням, а також за добровільним особистим страхуванням, якщо страхові внески сплачувалися за рахунок коштів, що були особистою приватною власністю кожного з них.

    Суд може визнати особистою приватною власністю дружини, чоловіка майно, набуте нею, ним за час їхнього окремого проживання у зв’язку з фактичним припиненням шлюбних відносин.

    Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.

    Також хочеться звернути увагу, що позовна давність не застосовується до вимог про поділ майна, що є об’єктом права спільної сумісної власності подружжя, якщо шлюб між ними не розірвано.

    До вимоги про поділ майна, заявленої після розірвання шлюбу, застосовується позовна давність у три роки, яка обчислюється від дня, коли один із співвласників дізнався або міг дізнатися про порушення свого права власності.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України