Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

04 травня 2024, питання №107598

Энергетик подростку продадут?

Продадут для меня энергетик в 14 лет Я слышал у моих знакомых в каком-то магазине продают а в каком-то нет говорят что по закону не могут.

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    На сьогодні українському законодавству не відомий такий термін як «енергетичні напої». Зазвичай виробники так називають напої, у рекламній кампанії яких робиться акцент на їхню здатність стимулювати центральну нервову систему людини та/або підвищувати працездатність, а також на те, що вони не дають людині заснути.

    Взагалі, малолітня дитина (якій ще не виповнилося 14 років) має право самостійно вчиняти дрібні побутові правочини (наприклад, купувати собі морозиво) – це прямо передбачено статтею 31 Цивільного кодексу України. При чому правочин вважається дрібним побутовим, якщо він задовольняє побутові потреби особи, відповідає її фізичному, духовному чи соціальному розвитку та стосується предмета, який має невисоку вартість.

    На останок варто зазначити, що відмовляючи дитині продати «енергетик» чи інший товар, якого немає в переліку заборонених, магазин порушує низку законодавчих норм.

    Адже продавець, відповідно до статті 633 Цивільного кодексу України, взяв на себе обов’язок продавати товари кожному, хто до нього звернеться, тобто виконувати умови публічного договору купівлі-продажу. У разі необґрунтованої відмови - він має відшкодувати збитки, завдані споживачеві такою відмовою.

    Також такі дії продавця порушують вимоги Закону України «Про захист прав споживачів», а саме частини другої статті 17, відповідно до якої споживач має право на вільний вибір товарів і послуг, а продавець зобов'язаний всіляко сприяти споживачеві у вільному виборі продукції та форм її оплати.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України