Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Фінансове право, 04 травня 2024, питання №107653 600₴

проблема з фінмоніторингом

Доброго дня, недавно банк запросив перевірку коштів тому що я перевищив ліміт в 70000 грн в місяць, просять надати підтвердження доходів. Цією картою і банком (А Банк) я користуюсь останній місяць до того я нею взагалі не користувався. Як можна розблокувати кошти з уникненням штрафів? І чи можу я як джерело доходів позначити свій онлайн-магазин в інстаграмі, я там продаю б/у одяг з секонд хендів.

буду вдячний якщо напишите мені у телеграм або вайбер.

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Документи, що підтверджують джерела походження коштів можуть бути:

    копія декларації про майновий стан і доходи;

    копії документів, що підтверджують отримання спадщини;

    довідка або інформація, отримана в установленому законодавством порядку відповідного державного податкового органу;

    документи, що підтверджують отримання страхової суми за договором страхування;

    виграш в лотерею, придбання права на скарб;

    договір про отримання кредиту;

    довідки з інших банків щодо залишку на рахунках або виписки по рахунках і т.д. (з підтвердженням, що джерела походження коштів банком вивчено);

    копії документів, що підтверджують джерела походження коштів близьких осіб (якщо в поясненні щодо джерел походження коштів клієнт зазначає, що кошти отримані від близької людини);

    виписка або довідка уповноваженого банку про надходження на рахунок коштів у гривнях, отриманих на території України як оплата праці, авторські гонорари, премії, призи, відшкодування шкоди на виробництві, відшкодування за страховками і рішенням суду, виплачені відсотки по депозиту (не враховуючи безпосередньо суму депозиту).

    Щодо онлайн магазину - Ви можете це використати у комунікації з Банком.

    Проте рішення щодо прийняття цього - залежить від Банку.

    Дерій Владислав Олегович
    100%

    Вітаю Вас!

    Чи зареєстровані Ви ФОП?

    Якщо ні - банк може повідомити податкову про те, що Ви займаєтесь підприємницькою діяльністю без реєстрації суб'єктом господарювання.

    Якщо Ви ФОП - то оплату Ви повинні були отримувати виключно на підприємницький рахунок, а не на особисту карту.

    Щоб підтвердити походження коштів, потрібно надати документи, які вказують на їх джерела. Наприклад, це може бути:

    • декларація про майновий стан і доходи,
    • договір позики,
    • договір дарування,
    • копії документів, що підтверджують джерела доходів родичів.

    Також часто використовується декларація про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру. Річна, квартальна та інша фінансова звітність (якщо ФОП).

    Окрім усього переліченого, законодавством передбачена можливість надання інших документів, якими підтверджується походження коштів. Тому вище були перераховані лише деякі поширені приклади.

    Якщо пояснення буде недостатньо, банк може задати уточнюючі питання і потім приймає фінальне рішення, чи відмовляти у обслуговуванні Вам як клієнту, чи продовжувати з Вами працювати. Якщо банк відмовить Вам у обслуговуванні, то в такому випадку максимум, що Ви можете зробити, це зобов'язати банк повернути Ваші гроші на інший банківський рахунок.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІТАЮ ВАС, пане ТАРАС!

    Нажаль ніхто з нас не може Вам написати будь-куди, адже ми не є штатними працівниками сайту і сайт відповідно до своєї політики конфіденційності інформації замовників консультацій не передає персональні дані іншим особам. Юристи на сайті працюють на умовах вільного використання платформи за частину платежу від Вашого замовлення. При цьому кожен з нас самостійно веде незалежну професійну діяльність і сплачує відповідні податки.

    Щодо Вашої ситуації

    Виною тому неправильно заповнена анкета при відкритті банківського рахунку. Завжди краще вказувати прогнозований ліміт надходжень БІЛЬШЕ, щоб не ставалося таких прикростей. Тому Ви стали жертвою фінмоніторингу банку, який автоматично блокує платежі понад ліміт.

    Вам треба підтверджувати не усі свої доходи, а в першу чергу - що це за платіж та на якій підставі Вам його шлють на картку фізичної особи.

    Підприємці не мають права використовувати особисті картки фіз.осіб для ведення підприємницької діяльності, приймання платежів тощо. Банк про це завжди попереджає при відкритті рахунку. Але ж хто ті умови читає.

    Якщо Ваш цей платіж пов"язаний з підприємницькою діяльністю ще й з незареєстрованою, то існує ризик повідомлення банку про цей факт у податкову і вже багато питань щодо незаконної підприємницької діяльності та несплати податків буде уже у податкових інспекторів.

    Якщо Ви фізична особа і не маєте ФОПа, то в такому разі Ви маєте сплачувати податки як фізична особа за ставкою 18%ПДФО + 1.5 % воєнний збір, подаючи наступного року після отримання платежів відповідну Декларацію.

    Як у своєму повідомленні позначив банк - Ви можете на підтвердження виконання попередніх обов"язків зі сплати податків надати ДЕКЛАРАЦІЮ з податкової або інший документ, який пояснює на якій підставі Вам хтось переказує кошти (повернення боргу, договір дарування тощо).

    При цьому проблема в тому, що не усі банки визнають розписку від руки, яку можна оформити заднім числом, як документ, що доказує наявність боргу. Деякі банки вимагають нотаріально посвідчений договір.

    Найлегший для Вас варіант - вирішити питання щоб гроші повернули відправнику і він Вам сплатив їх іншим чином. Через інший банк.

    Банки між собою не комунікують, тож якщо вже порушуєте закон і ведете підприємницьку діяльність без легалізації та сплати податків - заведіть собі картки кількох банків та не майте проблем таких.

    Водночас, відповідаючи на Ваше питання щодо інстаграм-платформи для ведення бізнесу чи торгівлі, маю сумніви, що Ви зможете довести банку навіть факт належності Вам цієї платформи, звісно якщо на ній не зазначено у відкритому доступі № Вашого телефона, який водночас відомий банку як Ваш або № банківського рахунку / картки для приймання платежів.

    Загалом не рекомендую вести таким чином бізнес. Не ті зараз часи, щоб думати, що самі хитромудрі та не платити хоч якийсь податок. Бо з такою економією Ви ризикуєте влетіти на податок 18+1.5 % і ще купу штрафів, пені та інших радостей від податкової, нарахованих за ухилення від сплати податків та декларування доходів.

    Блокування рахунку - це лище перший дзвіночок.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тарасе!

    Це цілком типова ситуація у випадку порушення правил фінмоніторингу.

    Законодавчою основою фінансового моніторингу є Закон «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» від 06.12.2019 р. № 361.

    Пороговими цифрами обсягу готівкових і безготівкових операцій у фінансовому моніторингу є 5 тис. грн, 30 тис. грн, 55 тис. грн, 400 тис. грн, а також значна сума при операції з готівкою. Вони впливають на обрання тих чи інших заходів фінансового моніторингу. Однак банк за своїми внутрішніми правилами може визнати підозрілою будь-яку операцію незалежно від суми, а також може визначати значимість суми тих чи інших операцій з готівкою.

    Обсяг платіжної операції впливає, але не є вирішальним.

    Під фінансовий моніторинг, у першу чергу, потрапляють видаткові операції (перекази коштів) у безготівковій формі, готівкою в залежності від суми платежу. Ідентифікація клієнта здійснюється зокрема за допомогою банківської картки чи кваліфікованого електронного підпису. Верифікація операції потребує додаткових підтверджень, зокрема можливий дзвінок з банку, сканування обличчя, перевірка даних платежу, підтвердження особи платника, чи дійсно саме власник картки її використовує, з’ясування мети операції та походження коштів тощо.

    Вартісні межі фінансового моніторингу 2023 були такі:

    1. Для переказу безготівкових коштів для зарахування на рахунок отримувача в оплату вартості товарів, робіт, послуг, погашення зобов’язання за кредитом (пп «5» ч. 18 ст. 14 Закону № 361)

    Коли банки не зобов'язані реагувати - менше 3000 грн.

    Коли можлива перевірка - від 30 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    2. Для переказу готівкових коштів (пп. «8» ч. 18 ст. 14 Закону № 361) - 5 тис. грн та менше (можна без ідентифікації особи платника, у т.ч. при переказі без відкриття рахунка).

    Коли банки не зобов'язані реагувати - 5000 грн. та менше.*

    Коли можлива перевірка - більше 5 тис. грн до 400 тис. грн.

    Повідомлення до органу фінмоніторингу - більше 400 тис. грн.

    Отже, запит банку в даному випадку є законнім, і якщо Ви на вимогу банку не надасте жодного підтвердження джерела доходів, ліміт яких перевищуватиме показники банківського фінмоніторингу (наразі, як я зрозумів з повідомлення банку, мова йде про 60 тисяч грн.), то банк має право заблокувати Ваш рахунок та пізніше розірвати з Вами ділові стосунки.

    Проте це значитиме, що Ваші гроші не будуть Вам повернуті або з Вас стягуватимуть якісь штрафи. Банк не має права на такі дії. Для того останній повинен мати залізні докази злочинного походження коштів та уповноважений лише передати інформацію про правопушення злочинного характеру у правоохоронні органи. Не думаю, що банк буде це робити. Зазвичай так не відбувається.

    Більш того, Ви можете повернути затримані банком кошти, персонально звернувшись до банку з письмовою заявою про отримання таких коштів готівкою або переведення їх на рахунок іншого банку, відкритий Вами раніше.

    Якщо ж Ви вважаєте, що банк вчинив по відношенню до Вас дії, які є незаконними, то поновити справедливість можна лише в судоволму порядку. Я неодноразово зіткався з такими ситуаціями і в деяких випадках мені вдалося вимусити банки поновити ділові стосунки зі своїми клієнтами.

    Проте ця процедура доволі складна і за часом довготривала, тому не завжди вигідно те робити, простіше буває забрати свої гроші і забути про такий банк.

    Що стосується посилання у якості доказу на джерела походження доходів у вигляді власного інтернет-магазину, то простого вказування на цей факт не достатньо. Потрібно представити при тому договори з клієнтами, акти прийому-передачи, фіскальні чеки оплати за товар від клієнтів (банківські виписки) тощо - одним словом усю наявну так звану "первічку". Також треба довести, що кошти на Ваш заблокований рахунок були переведені Вами саме з грошей, зароюлених з підприємницької діяльності магазину. Не переконаний, що Ви маєте таку стовідсоткову можливість.

    В той самий час "видумувати" на ходу якісь договори дарування, позики тощо я би теж не радив. Як показує моя практика, це не працює. Скажімо так: банки не такі "дурні" і не сприймають подібні докази, як реальні оборудки. До того ж ці докази також повинні бути підтверджені первинними документами, що не так просто.

    Набагато легше перейти до співпраці з іншим банком, і далі бути більш обережним в таких випадках.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, недавно банк запросив перевірку коштів тому що я перевищив ліміт в 7000 грн в місяць, просять надати підтвердження доходів. Цією картою і банком (А Банк) я користуюсь останній місяць до того я нею взагалі не користувався. Як можна розблокувати кошти з уникненням штрафів? І чи можу я як джерело доходів позначити свій онлайн-магазин в інстаграмі, я там продаю б/у одяг з секонд хендів.

    Ситуація кепська, оскільки довести факт законного набуття даних коштів буде доволі складно. Ваші контакти юристам невидимі, тому оформити відповідь по Вашому месенджеру неможливо.

    Щодо ситуації, то вказути про доходи в онлайн-магазині точно не варто, адже це ведення підприємницької діяльності. Якщо у Вас відсутній ФОП, це порушення чинного законодавства, адже Ви отримуєте прибуток без реєстрації Вас підприємцем.

    Щодо розблокування рахунку, Вам потрібно комунікувати з банком. Документами про походження коштів клієнта банку є: довідка з місця роботи про нараховані виплати; подана до податкової декларація; довідка з податкової про задекларовані доходи і сплачені податки; нотаріально посвідченні угоди дарування та купівлі-продажу; договір про отримання позики; цивільно-правові угоди про надання послуг, за якими клієнт банку отримував доходи; довідки з інших банків про нараховані відсотки за депозитними вкладами. Цей перелік документів не є виключним.

    Нижченаведена інформації допоможе здійснити правильне документальне оформлення доходів та надати до банку релевантні документи на підтвердження походження коштів.

    Посилання: https://legal-support.top/limit-rozmiru-operacii/

    Варіант №1 – Декларування доходів фізичної особи шляхом подання декларації про майновий стан і доходи.

    Граничний строк подання Податкової декларації про майновий стан і доходи – до першого травня року наступного за звітним. Тобто декларація за 2021 рік подається до першого травня 2022 року. Розрахований у декларації податок та військовий збір з задекларованої суми доходів необхідно сплатити до першого серпня 2022 року.

    Приклад застосування Варіанту №1 з документальним підтвердженням отриманих доходів – надання послуг або виконання робіт, наприклад з дизайну, за цивільно-правовим договором, за умови що обидві сторони фізичні особи. Наявні документи в частині можливого податкового контролю: договір про надання послуг (виконання робіт) з дизайну та створення на замовлення об’єкту авторського права; акт до договору.

    Наявні документи для безпечного проходження фінансового моніторингу (документального підтвердження походження коштів клієнта банківської установи): договір про надання послуг з дизайну та створення на замовлення об’єкту авторського права; акт до договору; копія податкової декларації (після її подання) та довідка податкової про отримані доходи і сплачені податки (можна отримати додатково, за бажанням).

    Податкові обов’язки за першим варіантом:

    • ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) – 18% від суми задекларованого доходу;
    • військовий збір – 1.5%.

    Переваги: мінімум податкових ризиків. Недоліки: сумарна ставка податку і збору – 19.5%; «відкладений ефект», тобто декларувати доходи, отримані за 2022 рік, слід у 2023 році. Відповідно, копія поданої декларації щодо доходів 2022 року буде у Вас на руках лише у 2023 році.

    Варіант №2 – Доходи отримані від податкових агентів та їх документальне підтвердження.

    До доходів отриманих від податкових агентів належать: заробітна плата; страхові виплати та платежі, у тому числі «лікарняні»; виплати за договорами про надання послуг та виконання робіт, які укладаються фізичною особою з юридичними особами та фізичними особами – підприємцями; дивіденди та проценти, у т.ч. за банківськими вкладами. У цьому випадку звіт про отриманні доходи подається податковим агентом, ним же сплачуються податки від Вашого імені.

    Документи про походження коштів за цим варіантом: трудова угода; договір про надання послуг або виконання робіт, акти до договору; довідка роботодавця про нараховану і виплачену заробітну плату; відомість про виплату заробітної плати та/або виписка з банківських рахунків щодо зарахування винагороди за згаданими договорами; відомості про виплату страхових платежів; також з вказаних у даному варіанті доходів Ви можете додатково отримати довідку з податкової.

    Якщо маєте “чисту та білу” заробітну плату або великі гонорари за цивільно-правовими угодами з “податковими агентами”, то це безпечний і оптимальний спосіб збільшити ліміт розміру операцій за банківськими рахунками.

    Податкові обов’язки за другим варіантом (автоматично сплачуються податковим агентом від Вашого імені): військовий збір – 1.5% та ПДФО – 18% від суми отриманого доходу. Переваги: відсутність податкових ризиків; максимально оперативне отримання документального підтвердження доходів; відсутність необхідності самостійного декларування, розрахунку та сплати податків. Недоліки: зазвичай незначні суми доходів або відсутність можливості застосувати цей варіант.

    Варіант №3 – доходи, отримані за нотаріально посвідченими договорами дарування, угодами відчуження нерухомого майна, а також у якості спадку.

    Доходи, отримані за нотаріально посвідченими договорами дарування. У минулому Ви могли укладати та можете у будь-який момент часу укласти нотаріально посвідчений договір дарування грошових коштів, у тому числі готівкових. На теперішній час залишається можливість обійти встановлене НБУ обмеження у 50.000 гривень. Суттєвою перевагою цього варіанту є значно менша ставка ПДФО або взагалі «нульова ставка». Іншою перевагою є відсутність обов’язку подавати декларацію особисто, оскільки нотаріус подає звіт про отримані доходи, нараховані та сплачені податки щодо кожної такої операції.

    Застосування нульової ставки має місце при укладені договору дарування між родичами, визначеними у статтях 1261 та 1262 Цивільного кодексу України, а саме: діти, другий з подружжя, батьки, рідні брати та сестри, баба та дід як з боку батька, так і з боку матері. В інших випадках для громадян України застосовується ставка у розмірі 5% та 1.5% військового збору.

    Практично все наведене вище щодо доходів, отриманих за нотаріально посвідченими договорами дарування, тотожне щодо отримання коштів у спадок. Документами для безпечного проходження фінансового моніторингу за наведеними варіантами є: договір дарування; свідоцтво про спадщину (якщо спадок включає у себе грошові кошти); також, з вказаних у даному варіанті доходів Ви можете додатково отримати довідку з податкової.

    Переваги: нульова або мінімальна ставка податку; мінімальні податкові ризики (за умови належного документального оформлення та наявності підтвердженого доходу у дарувальника); максимально оперативне отримання документального підтвердження отриманих доходів; відсутність необхідності самостійного декларування (хоча маєте право додатково подати декларацію), розрахунку та сплати податків. Недоліки: теоретична відсутність можливості застосувати цей варіант.

    Доходи, отримані за нотаріально посвідченими угодами щодо відчуження нерухомого майна. Діють ті самі правила в частині декларування, що і у випадку доходів, отриманих від дарунку коштів за нотаріально посвідченими угодами дарування. Тобто немає необхідності у самостійному декларуванні. В залежності від цілого ряду обставин на момент продажу застосовуються різні ставки податку, починаючи від «нульової». Переваги і недоліки аналогічні попереднім підваріантам. Документи, які Ви матимете для підтвердження походження коштів, за цим варіантом: договір купівлі-продажу об’єкту нерухомого майна; довідка з податкової (надається за Вашою заявою).

    Варіант №4 – здійснення господарської діяльності через реєстрацію фізичної особи – підприємця, декларування та отримання доходу від такої діяльності.

    Документальним підтвердженням отриманого доходу, у тому числі для того щоб збільшити ліміт розміру операцій за банківськими рахунками, є декларація платника єдиного податку щодо доходів, отриманих фізичною особою-підприємцем (ФОП) на спрощеній системі оподаткування. Оптимальним вибором для податкової оптимізації, якщо немає необхідності працювати з юридичними особами, є застосування 2 групи єдиного податку – щомісяця сплачуєте 20% від розміру мінімальної зарплати у якості єдиного податку та ЄСВ. Універсальний варіант – 3 група (5% від всіх доходів + ЄСВ).

    Зауважте – Варіант №4 передбачає фактичне здійснення підприємницької діяльності. Наприклад, продаж товарів через Інтернет-магазин, або надання дизайнерських послуг.

    Недостатній (поки що) контроль з боку податкової, фактично дозволяє вказувати у книзі обліку доходів підприємця на єдиному податку більший дохід, ніж отримано фактично. Цим нерідко користуються фізичні особи-підприємці, особливо на другій групі єдиного податку. Разом з тим, такі дії, де-факто і де-юре, є фіктивним підприємництвом. У разі виявлення, встановлення і доведення даного факту «підприємець» буде притягнутий до відповідальності. Рекомендуємо реєструвати ФОП виключно за прямим призначенням – для здійснення підприємницької діяльності. Такі дії нададуть можливість: законно декларувати доходи, отримані фізичною особою – підприємцем; мати документи про походження коштів та збільшити ліміт розміру операцій за рахунками на суму отриманих підприємцем доходів.

    Особливості декларування доходу. ФОП на 3 групі єдиного податку звітує раз на квартал – відповідно Ви матимете копію декларації кожен квартал. ФОП на 2 групі єдиного податку звітує раз на рік – відповідно Ви матимете копію декларації за рік. Однак, з метою отримання довідки з податкової є можливість подати Декларацію платника єдиного податку дочасно (до закінчення звітного періоду).

    Документи, які Ви матимете для підтвердження походження коштів, за цим варіантом: податкова звітність ФОП; довідка з податкової (отримується у податковій за заявою); документи первинного бухгалтерського обліку ФОП, включаючи угоди з замовниками та акти до них.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, першим документом, який ви можете надати банку – це загальні письмові пояснення, в яких вказати, що ви зрозуміли що відносно вас проводиться перевірка та детально описати чим ви займаєтесь, які послуги надаєте, звідки ви отримуєте кошти та за що.

    До пояснень, за наявності, необхідно додати реєстраційні документи (якщо ви суб’єкт господарювання), надати копії податкових декларацій, в яких задекларовані отримані вами кошти, а також довідку про сплату податків.

    У випадку неможливістю надати підтверджуючі документи про походження коштів, зазначити це в поясненні, вказавши терміни, протягом якого ви можете надати вказані документи.

    Другою помилкою є відсутність комунікації з банком. Для того, щоб якнайшвидше пройти перевірку та розблокувати кошти на рахунку, необхідно контактувати з представниками банку, за необхідності з’явитися особисто, з’ясувати перелік документів та в якому вигляді банк хоче їх отримати і в найкоротший термін їх надати.

    Ненадання банку документів про походження коштів та ігнорування звернень банку є підставою для передання відомостей про виявлення підозрілих операцій до Державної служби фінансового моніторингу та в подальшому до правоохоронних органів.

    Органи Національної поліції аналізують узагальнений матеріал, отриманий від служби фінмоніторингу та в межах своєї компетенції здійснюють досудове розслідування або оперативно-розшукову діяльність.

    З нашої практики майже за кожним наданням поліції зведеної інформації відкривається кримінальна справа за статтею 209 КК України - легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

    Це створює додаткові труднощі, оскільки вам доведеться неодноразово відвідувати органи поліції та доводити вже їм, що отримані кошти є легальними.

    Якщо справою займається поліція, розблокувати свій рахунок ви зможете лише після закриття слідчим справи, а це дуже довгий період.

    Тому ми радимо не доводити перевірку в рамках процедури фінмоніторингу до цього етапу, а співпрацювати з банком та надавати всю необхідну інформацію про ваші платежі.

    Часто трапляється, що банк отримав підтверджуючі документи, проте все одно не розблоковує рахунок та не надає жодної інформації. В такому випадку в банк необхідно подати запит про надання офіційної відмови в розблокуванні коштів на рахунку, яку в подальшому можна оскаржувати в суді.

    Крім того, до банку можна звернутися з письмовою заявою про припинення обслуговування та закриття заблокованого банківського рахунку, та просити переказати залишок коштів на ваш рахунок в іншому банку.

    В такому випадку банк буде зобов’язаний повернути вам ваші кошти, проте найближчими роками, обслуговуватись в цьому банку ви більше не зможете.

    Можу вам допомогти вирішити вашу проблему.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України