Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 травня 2024, питання №107850 250₴

Відстрочка від мобілізації

Имеется:
Семья - мама, папа, две дочери и сын. Обе дочки за границей. Одна проживает там 25 лет и имеет семью, вторая выехала 5.03.2022 и имеет статус беженца.
Вопрос:
Если отцу установят 2 или 3 группу инвалидности может ли сын рассчитывать на отсрочку по мобилизации? Мать тоже в прединвалидном состоянии, они оба нуждаются в уходе.

Відповіді юристів (2)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За названих Вами обставин Вам може підійти така підстава:

    "зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду".

    Вам необхідно буде підвердити (надати докази), що дочки знаходяться за межами України.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Юлія!

    За обставин, які Ви виклали у своєму питанні, син матимете право на вістрочку у зв'язку з постійним доглядом за своїм батьком. Для того, доречі, інвалідність батька не є обов'язковою умовою, достатньо лише того, що він потребує постійного догляду у зв'язку зі станом свого здоров'я.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набере чинності з 18 травня, Ваша підстава для відстрочки виглядатиме наступним чином:

    11) статтю 23 викласти в такій редакції:

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    9) зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;".

    Отже, для оформлення відстрочки на підставі здійснення постійного догляду, батько повинен такого догляду потребувати (як з інвалідністю так і без останньої). Для того йому необхідно пройти ЛКК та отримати висновок форми 080-4 про потребу у постійному догляді. Направлення на ЛКК надає сімейний лікар.

    Форма первинної облікової документації N 080-4/о - це висновок про наявність порушення функцій організму через, які невиліковно хворі особи не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися і потребують соціальної послуги з догляду на непрофесійній основі.

    Після того, як батько отримає вищезгаданий висновок, сину, в свою чергу, необхідно оформити документ, який буде підтверджувати, що він такий догляд за батьком здійснює. Такими документами можуть бути:

    довідка про оформлення компенсації за догляд на непрофесійній основі https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe...;

    акт встановлення факту здійснення догляду;

    рішення суду.

    Оскільки у Вашому випадку проблеми зі здоров'ям має не тільки батько, а й мати, то є можливість розглянути відстрочку і на підставі постійного догляду за матір'ю. Тобто, мова йде про те, кому із батьків вдасться отримати висновок ЛКК про потребу у постійному догляді. Якщо у батька, наприклад, не вийде, то тоді можна спробувати оформити догляд за матір'ю.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України