Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 травня 2024, питання №108304 250₴

Чи можуть обмежено придатного відправити в піхоту?

Чоловік військовий обмежено придатний, був направлений в піхоту керівництвом, хоча до цього був поданий рапорт на переведення. Рапорт не підписали, хоча усно командир надав згоду на переведення та щоб чоловік писав рапорт на переведення, що він і зробив. Замість цього направили в піхоту (без згоди) і невідомо скільки ще він там буде.

"Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до
служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах.
Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до
служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах,
організаціях, навчальних закладах".

Наскільки законно відправили так чоловіка? Що можна зробити у цьому випадку в найкоротші строки?
Що можна зробити у випадку переведення?

Також наразі чоловіку потрібно повторно пройти ВЛК у зв'язку з новим наказом.
Перед цим був на лікуванні (проводили операцію), після чого не направили на обов'язкове повторне проходження ВЛК. У цій ситуації можна щось зробити чи оскаржити, щоб одразу зараз дали направлення?

Відповіді юристів (10)

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 10 днів тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    Вам треба звернутись із заявою до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, якщо на рапорт не реагують.

    Гаряча лінія Уповноваженого ВРУ з прав людини 0-800-501-720 та до Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини 044-299-74-08.

    https://ombudsman.gov.ua/uk/zayavniku

    Ярослава Клієнт 10 днів тому

    які загальні строки розгляду рапорту? бачила, що можуть розглядати і місяць і 45 днів

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ярослава!

    Наскільки законно відправили так чоловіка? Що можна зробити у цьому випадку в найкоротші строки?

    Найкоротших строків не існує у цьому випадку. Будь яка Ваша скарга на дії командира частини може розглядатись відповідно до ЗУ "Про звернення громадян" упродовж 30 (максимум 45) днів.

    Що можна зробити у випадку переведення?

    Не зовсім зрозумів це питання? Ви маєте на увазі, що робити чоловіку, якщо він вже знаходиться у піхоті? Якщо так, то при наказі щодо участі у бойових діях він може надати командиру рапорт про роз'яснення наказу.

    Згідно статті 27 Конституції України «Кожна людина має невід'ємне право на життя».

    Ніхто не може бути свавільно позбавлений життя. Обов'язок держави - захищати життя людини.

    Кожен має право захищати своє життя і здоров'я, життя і здоров'я інших людей від протиправних посягань».

    Відповідно до статті 37 розділу І, частини І Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України, яка регулює порядок віддання й виконання наказів, «військовослужбовець для того, щоб переконатися, чи правильно підлеглий зрозумів відданий наказ, командир (начальник) може зажадати від нього стисло передати зміст наказу. У свою чергу, підлеглий має право звернутися до командира з проханням уточнити наказ.

    Про виконання або невиконання наказу військовослужбовець зобов’язаний доповісти командирові (начальникові), який віддав наказ, і своєму безпосередньому командирові (начальникові), а також вказати причини невиконання наказу або його несвоєчасного (неповного) виконання. Якщо військовослужбовець розуміє, що він неспроможний виконати наказ своєчасно та у повному обсязі, він про це зобов’язаний доповісти вищезазначеним особам негайно».

    Згідно пункту 6 розділу І Закону України «Про Дисциплінарний статут Збройних Сил України» за командиром закріплено право «віддавати накази і розпорядження, а обов’язок підлеглого - їх виконувати, крім випадку віддання явно злочинного наказу чи розпорядження. Наказ має бути виконаний сумлінно, точно та у встановлений строк».

    Відповідальність за наказ несе командир, який його віддав.

    За змістом пункту 2 статті 41 Кримінального кодексу України, в якому згадується незаконність наказу або розпорядження

    «Наказ або розпорядження є законними, якщо вони віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень і за змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина».

    Також наразі чоловіку потрібно повторно пройти ВЛК у зв'язку з новим наказом.Перед цим був на лікуванні (проводили операцію), після чого не направили на обов'язкове повторне проходження ВЛК. У цій ситуації можна щось зробити чи оскаржити, щоб одразу зараз дали направлення?

    Потрібно подавати рапорт на проходження ВЛК у зв'язку зі значними змінами у стані здоров'я та визначенням ступеня придатності до проходження військової служби.

    Отже, всі можливі дії чоловіка станом на зараз - це скарги та рапорти, на жаль, інших важелів впливу та вирішення питання не існує.

    Скарги до вищестоячого командування, тобто до Оперативного командування; до Міноборони; до омбудсмена по правам людини.

    Рапорт на роз'яснення наказу та рапорт на проходження ВЛК до командира частини.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вашому чоловіку потрібно подати рапорт про різке погіршення стану здоров'я, що унеможливлює його проходження військової служби та виконання покладених на нього обов'язків та направлення на ВЛК.

    Він може відмовитись від виконання наказу, але скоріш за все командування розціне даний поступок як непокору і в такому випадку доведеться відстоювати свої право у судовому порядку.

    Проте, згідно статті 37 розділу І, частини І «Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України» підлеглий має право звернутися до командира з проханням уточнити наказ.

    Про виконання або невиконання наказу військовослужбовець зобов’язаний доповісти командирові (начальникові), який віддав наказ, і своєму безпосередньому командирові (начальникові), а також вказати причини невиконання наказу або його несвоєчасного (неповного) виконання. Якщо військовослужбовець розуміє, що він неспроможний виконати наказ своєчасно та у повному обсязі, він про це зобов’язаний доповісти вищезазначеним особам негайно.

    Саме тому у випадках невпевненості у можливості виконати наказ раджу писати рапорт про уточнення наказу, обов’язково в ньому зазначаючи про те, що чоловік НЕ відмовляється виконувати наказ, а просто по стану здоров'я не в змозі виконувати покладені обов'язки.

    Стаття 41 Кримінального кодексу України визначає, що наказ або розпорядження є законними, якщо вони віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень і за змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина. Тобто виконанню підлягає тільки законний наказ.

    Явно злочинним слід вважати наказ, злочинний характер якого очевидний, зрозумілий як для того, хто його віддає, так і для того, кому він адресований, а також для інших осіб. Тобто злочинність такого наказу повинна бути очевидною і не викликати сумнівів.

    Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження. Також зауважу, що виконавець наказу може бути звільнений від відповідальності, якщо він не усвідомлював і не міг усвідомлювати злочинність наказу. У такому випадку відповідальності підлягає тільки особа, що віддала кримінально протиправний наказ.

    Крім того, чоловік може подати скаргу на командира за перевищення службових повноважень до вищестоящого командування.

    4 травня набув чинності Закон 3621-IX про повторний медичний огляд обмежено придатних https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3621-20#Text

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень даного Закону:

    2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби.

    Тепер поняття обмежено придатний немає, а замість нього пункт "б" статті Розкладу хвороб передбачає придатність до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Ярослава Клієнт 10 днів тому

    рапорт щодо направлення на влк буде розглядатись 30 днів

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, Ярослава! Так само, як і будь яка скарга. Командир має на це право.

    • Дерій Владислав Олегович

      На жаль, це так. Проте, чоловік після того як подасть рапорт на уточнення наказу може його не виконувати.

      Крім того згідно пункту 112 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

      Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

      Зазначене переміщення здійснюється без згоди військовослужбовця, крім таких випадків:

      • неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, відповідно до висновку (постанови) військово-лікарської комісії;
      • неможливість проживання членів сім'ї військовослужбовця за станом здоров'я в місцевості, до якої його переміщують, відповідно до документів, які це підтверджують;
      • потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

      Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Чоловік військовий обмежено придатний, був направлений в піхоту керівництвом, хоча до цього був поданий рапорт на переведення. Рапорт не підписали, хоча усно командир надав згоду на переведення та щоб чоловік писав рапорт на переведення, що він і зробив. Замість цього направили в піхоту (без згоди) і невідомо скільки ще він там буде.Наскільки законно відправили так чоловіка? Що можна зробити у цьому випадку в найкоротші строки?Що можна зробити у випадку переведення?Також наразі чоловіку потрібно повторно пройти ВЛК у зв'язку з новим наказом.Перед цим був на лікуванні (проводили операцію), після чого не направили на обов'язкове повторне проходження ВЛК. У цій ситуації можна щось зробити чи оскаржити, щоб одразу зараз дали направлення?

    Надам відповідь, в основі якої лежить припущення, що ВЛК було пройдено після 25 серпня 2023 року.

    Раніше чинне законодавство передбачало (до 04 травня 2024 року):

    МІНІСТЕРСТВО ОБОРОНИ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    18.08.2023 № 490

    Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    «...Одночасно з постановою про обмежену придатність до військової служби ВЛК приймає постанову про придатність до військової служби за військовою спеціальністю.

    Порядок проходження військової служби військовослужбовцями, які визнані ВЛК обмежено придатними до військової служби, визначається Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженим Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153 та Інструкцією про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженою наказом Міністра оборони України від 10 квітня 2009 року № 170, зареєстрованою у Міністерстві юстиції України 19 травня 2009 року за № 438/16454.

    У разі визнання ВЛК військовослужбовця обмежено придатним до військової служби та непридатним до військової служби за військовою спеціальністю, командир (начальник) від командира окремої військової частини, йому рівних та вище, перед переміщенням військовослужбовця на іншу посаду, для визначення можливості військовослужбовця за станом здоров’я на посаді виконувати обов’язки військової служби, може направити його на медичний огляд ВЛК із обов’язковим зазначенням у направленні мети медичного огляду ВЛК - визначення придатності до військової служби за військовою спеціальністю (із зазначенням посади, на яку переміщується військовослужбовець, виду, роду військ (сил))...».

    Чи зазначено у довідці ВЛК Вашого батька про придатність до військової служби за спеціальністю?

    Законодавство має на меті привести штатні одиниці та посади у якийсь логічний ланцюжок, аби особи, визнані обмежено придатними, скажімо не перебували на посаді кулементника десь у в/ч забезпечення. Конкретно для Вашого випадку ситуація є такою: все залежить від його військової частини і тих завдань, які він виконує. Теоретично, він може бути на посаді гранатометчика, якщо це в/ч забезпечення і не пов'язана із виконанням бойових дій. Якщо ж це бойова частина, яка покликана виконувати у першу чергу бойові завдання, він не може перебувати в її штаті і тут треба переводитись. Якось так, сподіваюсь описав більш менш зрозуміло.

    Те, що відмовляють у ВЛК, звісно - незаконно та я раджу подавати скарги:

    Нехай спробує подати рапорт командиру військової частини. Якщо не реагує керівництво, спробуйте подати скаргу в усній формі за гарячою лінією МОУ: 0-800-500-410, 0-800-500-442, 044-454 -44-99. Скаргу подати можна письмово чи ел.поштою на zvernmou@post.mil.gov.ua

    З повагою!

    Ярослава Клієнт 10 днів тому

    він наразі на посаді радіотелефоніста, але направили в піхоту безпосередньо виконувати бойові завдання піхоти (без його згоди і при статусі обмежено придатного)

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Зрозуміло. Раджу йому терміново подавати рапорт про направлення на ВЛК як обмежено придатного. Якщо у довідці ВЛК не зазначено про придатність за спеціальністю, раджу батьку подати рапорт про врахування стану здоров'я та неможливість виконувати посадові обов'язки за конкретною посадою. І подавайте скарги, однозначно.

      З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України