Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 20 травня 2024, питання №109649 800₴

Виключення з військового обліку по інвалідності дитинства

Вітаю!
Маю інвалідність дитинства 3 групи, відсутнє праве око(протез)Довідка МСЕК 2011р. - інвалідність встановлено на строк - безстроково. Пів року тому поїхав у ТЦК, так як маю намір поїхати за кордон і сподівався на виключення .У ТЦК, на місці дали повістку і відправили на проходження ВЛК. За результатами, мене визнали обмежено придатним (згідно ст 31 "б", старого розкладу хвороб). Сплатив штраф, так як у мене не було військового документу (був тимчасовий, діючий до 2015р. для вступу в інститут),видали тимчасовий документ
Після чого, дали нову повістку, з'явитись через пів року
Повістка на 24 травня, за новим переліком хвороб, я маю бути непридатним з виключенням , згідно ст 31 "а"

Питання в наступному:
-Які шанси на виключення? По закону,не має бути жодних проблем, але розумію сьогоднішні реалії
-Чи є якійсь " підводні камені" згідно мого діагнозу, якими можуть скористатись на ВЛК?

-Якщо мене визнають непридатним з виключенням, чи потрібно писати заяву у ТЦК на виключення?
- Наразі, для перетину потрібно штрих код. Як його ставлять і чи потрібно для цього військовий квиток? Бо коли у ТЦК давали тимчасовий, сказали, що для військових квитків у них бланків немає
-Що ще потрібно мати при собі для перетину кордону?

Дякую за увагу

Відповіді юристів (5)

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане АРТУР!

    А навіщо Вам морока з виключенням?

    Єдине що Вам треба, це оновити облікові дані до 18.07.2024 р., отримати сумнозівсний QR-код і подати заяву на відстрочку за інвалідністю. Це дасть Вам можливість за наявності документів, що підтверджують інвалідність окрім довідки МСЕК (посвідчення Собезу чи пенсійне по інвалідності) перетнути кордон без проблем.

    При цьому, особа, яка має право на відстрочку має право не проходити ВЛК.

    Це випливає з приписів Постанови КМУ від 16.05.2024 р. № 560.

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Категорія осіб, які мають право на відстрочку відповідно до статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на строк 6—12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

    Документи, що підтверджують право на відстрочку:

    довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, постанова військово-лікарської комісії територіального центру комплектування та соціальної підтримки

    При цьому з виключенням з обліку у Вас буде мороки не менше. А ще наразі ТЦК не знають як поводити себе з виключеними з обліку, адже по Закону про державний реєстр військовозобов"язаних - таких осіб мають видаляти з Реєстру, а тоді починаються качелі з нерозумінням на кордоні як з цим працювати і як перевіряти статус.

    Відповідно до ч. 6 ст. 37 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України, які:

    1) померли або визнані в установленому законом порядку безвісно відсутніми або оголошені померлими;

    2) припинили громадянство України;

    3) визнані непридатними до військової служби;

    4) досягли граничного віку перебування в запасі.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    У громадянина, якого виключено з військового обліку відповідно до пунктів 3 та 4 цієї частини, військово-обліковий документ не вилучається. До військово-облікового документа громадянина вносяться дані про виключення із військового обліку.

    Згідно з частиною другою статті 3 Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів", Оформлення документів військового обліку громадян України здійснюється з використанням засобів Реєстру.

    При цьому вважаю вимоги наліпок (ідентифікаторів, QR-кодів) про включення в Реєстр повним беззаконням, бо згідно з частиною другою статті 13 цього ж Закону України "Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів",Відомості про громадян України, які не є призовниками, військовозобов’язаними та резервістами, знищуються суб’єктами Реєстру відповідно до Порядку ведення Реєстру, затвердженого держателем Реєстру.

    Тобто, в Реєстрі мають бути лише відомості про наявність права на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації - у військовозобов"язаних (пункт 33 частини першої статті 7 Закону).

    А данні про невійськовозобов"язаних НЕ МІСТЯТЬСЯ В РЕЄСТРІ і НЕ МОЖУТЬ МІСТИТИСЯ.

    А тепер спробуйте пояснити це дуже розумним людям на кордоні, які мають бути наразі ледь не кваліфікації суддів адміністративних судів, при цьому у більшості своїй навіть не мають вищої освіти та офіцерських звань.

    Тож для спокійного перетину кордону Вам краще бути з відстрочкою, ніж з виключенням з обліку.

    Це моя особиста думка.

    До відповіді додаю форму заяви на відстрочку за Вашою підставою, а саме пункт 2 частини першої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Дерій Владислав Олегович
    12.5%

    Доброго дня!

    -Які шанси на виключення? По закону,не має бути жодних проблем, але розумію сьогоднішні реалії-Чи є якійсь " підводні камені" згідно мого діагнозу, якими можуть скористатись на ВЛК?

    Щоб оцінити Ваші шанси потрібно знати який у Вас діагноз. Прикріпіть медичні документи для аналізу.

    -Якщо мене визнають непридатним з виключенням, чи потрібно писати заяву у ТЦК на виключення?

    Ні. Вам видадуть свідоцтво про хворобу та зроблять відповідну відмітку у військово-обліковому документі

    - Наразі, для перетину потрібно штрих код. Як його ставлять і чи потрібно для цього військовий квиток? Бо коли у ТЦК давали тимчасовий, сказали, що для військових квитків у них бланків немає

    Вам автоматично його вклеють у ВОД. Тимчасове посвідчення військовозобов'язаного це належний документ для Вас.

    Якщо Вас визнають непридатним до військової служби Вам повинні проставити відмітки про виключення з військового обліку.

    -Що ще потрібно мати при собі для перетину кордону?

    Загалом закордонного паспорту та військово-облікового документу з ВІН-кодом повинно бути достатньо. Але на всяк випадок можете взяти з собою свідоцтво про хворобу, яке видається тепер ВЛК

    Проте, так як Ви маєте право на відстрочку у зв'язку з інвалідністю - Ви маєте право на виїзд за кордон та не підлягаєте призову під час мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Артуре!

    -Які шанси на виключення? По закону,не має бути жодних проблем, але розумію сьогоднішні реалії-Чи є якійсь " підводні камені" згідно мого діагнозу, якими можуть скористатись на ВЛК?

    Не бачу жодних підводних каменів у Вашому випадку, оскільки стаття 31 Розкладу хвороб передбачає конкретну підставу для визнання особи непридатною до проходження військової служби з виключенням з військового обліку:

    а) сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук

    -Якщо мене визнають непридатним з виключенням, чи потрібно писати заяву у ТЦК на виключення?

    Ні, заяву на виключення з обліку писати не потрібно. ТЦК згідно висновку свідоцтва про хворобу про непридатність з висключення з обліку, який затвердить штатна ВЛК, проставить Вам відповідну відмітку та внесе дані про виключення в "Оберіг".

    - Наразі, для перетину потрібно штрих код. Як його ставлять і чи потрібно для цього військовий квиток? Бо коли у ТЦК давали тимчасовий, сказали, що для військових квитків у них бланків немає.

    Військовий квиток для того не обов'язковий. Штрих-код проставлять і у тимчасовому посвідченні.

    Що ще потрібно мати при собі для перетину кордону?

    Якщо, говорити про виїзд на підставі інвалідності, то потрібен закордонний паспорт, документ, що підтверджує інвалідность і ВОД зі штрих-кодом. Хоча ДПСУ заявило, що пред'явлення ВОД для осіб з інвалідністю не є обов'язковим, все ж таки можливі випадки витребування документу для виїзду за кордон.

    Якщо ж говорити про виїзд на підставі виключення з обліку, то достатньо закордонного паспорту, свідоцтва про хворобу та ВОД зі штрих-кодом.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    12.5%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання:

    -Які шанси на виключення? По закону,не має бути жодних проблем, але розумію сьогоднішні реалії-Чи є якійсь " підводні камені" згідно мого діагнозу, якими можуть скористатись на ВЛК?

    Беріть з собою всі свої медичні документи. Перед походу проконсультуйтесь у свого лікаря.з наданим матеріалом.

    Стаття 31

    Включено: розлади зору та сліпота Н53-Н54 (амбліопія, диплопія, сліпота та знижений зір одного, обох очей, порушення кольоровідчуття тощо)

    а) сліпота одного або обох очей; відсутність одного чи обох очних яблук

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) гострота зору обох очей з корекцією до 0,5; гострота зору одного ока з корекцією вище 0,5 при гостроті зору другого ока з корекцією до 0,2

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) дихромазія, аномальна трихромазія будь-якого типу

    Придатні

    Стаття 31: під час корекції звичайними сферичними лінзами, а також у разі некоригованої анізометропії в оглянутих за графами I-III Розкладу хвороб враховується гострота зору з практично стерпною корекцією, тобто з різницею в силі лінз для обох очей не більше 2,0 дптр. Корекція астигматизму будь-якого виду повинна бути повністю проведена циліндричними або комбінованими лінзами.

    У сумнівних випадках гострота зору визначається за допомогою контрольних методів досліджень.

    Особи, які користуються контактними лінзами, повинні мати окуляри, гострота зору в яких дає змогу забезпечити виконання службових обов’язків.

    В осіб, які вступають у ВВНЗ, гострота зору з корекцією, що не перевищує вказані у ТДВ межі рефракції, визначається тільки за наявності в них короткозорості, простого або складного короткозорого астигматизму, а за інших причин зниження зору (у тому числі при далекозорості, далекозорому або змішаному астигматизмі) - без корекції.

    Під час діагностики видів і ступенів зниження кольорового зору слід керуватися методичними вказівками до поліхроматичних таблиць або аномалоскопів.

    -Якщо мене визнають непридатним з виключенням, чи потрібно писати заяву у ТЦК на виключення?

    Ні, це роблять на підставі рішення ВЛК. Отримайте військовий квиток з відміткою про виключеня з військового обліку та рішення ВЛК, це надасть вам право на перетин кордону.У разы визнання вас придатним, ви будте мати право на відстрочку, але про це треба заявити! Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Довдіка МСЕК+АКТ оглядуПенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття і вона залишилась у вас, як доказ її подачі

    - Наразі, для перетину потрібно штрих код. Як його ставлять і чи потрібно для цього військовий квиток? Бо коли у ТЦК давали тимчасовий, сказали, що для військових квитків у них бланків немає-Що ще потрібно мати при собі для перетину кордону?

    Штих код є не обов'язковий для перетину кордону.

    За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (якщо особа у встановленому порядку оформила інвалідність)

    Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

    Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому рекомендуємо звернутися до ТЦК та СП;

    Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

    Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Питання в наступному:-Які шанси на виключення? По закону,не має бути жодних проблем, але розумію сьогоднішні реалії

    Шанси доволі високі, Ви маєте право бути виключеним з військового обліку. Я радив би Вам займатися цим питанням, оскільки це шанс раз і назавжди (але це не точно) виключитися з військового обліку.

    -Чи є якійсь " підводні камені" згідно мого діагнозу, якими можуть скористатись на ВЛК?

    На практиці буває все, але сподіваюся, що це не та ситуація.

    -Якщо мене визнають непридатним з виключенням, чи потрібно писати заяву у ТЦК на виключення?

    Ні, не потрібно. Ви повинні розуміти, що процес проходить 3 етапи: районна (міська) ВЛК - обласна ВЛК - Центральна або штатна ВЛК.

    - Наразі, для перетину потрібно штрих код. Як його ставлять і чи потрібно для цього військовий квиток? Бо коли у ТЦК давали тимчасовий, сказали, що для військових квитків у них бланків немає-Що ще потрібно мати при собі для перетину кордону?

    Давайте так, право на перетинання державного кордону у Вас безумовне, зокрема воно гарантовано постановою КМУ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    ...

    "...2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність)...".

    Відповідно, якщо Ви маєте один із зазначених документів - Ви маєте повне право на перетинання державного кордону.

    Щодо практичної складової цього, то дійсно, вона інколи відрізняється від теоретичної. На практиці частенько працівники ТЦК та СП вимагають актуальний військово-обліковий документ, він-код військовозобов'язаного.

    Моя позиція така - Ви можете сміло спробувати перетнути кордон з тим, що є, якщо не вийде - звертатися до ТЦК та СП.

    Ваші основні документи:

    - пенсійне посвідчення по інвалідності;

    - закордонний паспорт.

    АЛЕ!!! Ми повинні враховувати, що з 18 травня 2024 року активно перевірятимуть наявність у особи він-код військовозобов'язаного. Раджу спробувати подати заяву до ТЦК через Укрпошту про присвоєння він-коду військовозобов'язаного, а з письмовою відповіддю від ТЦК перетинати кордон. Якою взагалі є тенденція та що робити, коли Вам відмовляють?

    1. Підготуватися заздалегідь (сформувати чітку правову позицію, орієнтовану на постанову КМУ № 57), за потреби роздуркувати нормативно-правовий акт, бути готовим відстоювати свої права). Не зайвим буде супровід юриста (адвоката) в офлайн або онлайн режимі.

    2. Багато в чому успіх залежить навіть від конкретної зміни прикордонників та відповідної посадової особи.

    3. По можливості - намагайтеся перетинати кордон в денну пору доби, аби працівники ДПСУ не мали змоги обгрунтувати відмову як неможливість перевірки Ваших документів.

    4. Беріть із собою якомога більшу кількість документів (виписки, медичні документи, посвідчення тощо). При змозі спробуйте документально оформити мету виїзду за кордон (особливо стосується тих, хто здійснює супровід особи з інвалідністю або особи, яка потребує постійного стороннього догляду).

    5. Відмова у перетині кордону на одному пункті не забороняє Вам спробувати виїхати через інший, у тому числі за наявності письмової відмови.

    Наразі оформлювати відстрочку та і загалом займатися цим питанням можливо не варто.

    З повагою! Нехай у Вас все вийде.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA