Задайте питання юристу

841 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 травня 2024, питання №109761 600₴

Відпустка за сімейними обставинами

Доброго дня. Чи може прямий командир роти відмовити, затримати розгляд чи в цьому роді, не підписати клопотання для командира частини у відпустці за сімейними обставинами, а обставина одруження і є підтверджуючий документ з датою одруження на 25 травня? Чи можна напряму писати рапорт на командира частини? Знаю надається відпустка до 10 днів, а скільки мінімум дається? Бо командиру роти я в поперек горла і намагається максимально мені нічого не давати, це я для розуміння, що за людина і на що я можу розраховувати у питаннях вище.
Мені треба просто розуміти, що він може, а чого ні. Для мене головне, щоб я міг потрапити до дівчини, щоб мене відпустили.
P.S. Говорити по мобільному не можу, зв'язок тільки інтернет, тобто сигнал, можу читати і слухати голосові повідомлення.

Відповіді юристів (5)

    Богун Сергій Павлович
    15%

    Доброго дня.

    Наразі питання надання відпусток військовослужбовцям врегульовано ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та Інструкцією про організацію виконання Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

    Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів.

    В законодавстві відсутні вимоги щодо необхідності документального підтвердження надання відпустки за сімейними обставинами.

    Проте на практиці, щоб оформити відпустку за сімейними обставинами, в Вашому випадку, необхідно: написати рапорт безпосередньо на ім'я свого командира; додати документи (копії, нотаріальні копії), що підтверджують обставини необхідності термінової відпустки за сімейними обставинами (медична довідка тощо).

    Отже, я раджу долучити до рапорту підтверджуючі документи, які надають Вам право на надання Вам відпустки за сімейними обставинами.

    В подальшому рапорт, підписаний командиром безпосереднім командиром, за підпорядкованістю подається для прийняття рішення командиру військової частини через штаб військової частини.

    Рекомендую подавати рапорт у двох екземплярах: на одному з екземплярів мають бути дата і підпис, які будуть підтверджувати факт звернення з рапортом або вихідний номер.

    У разі ігнорування:

    Зверніться зі скаргою (у разі необхідності) до старшого командира, командира військової частини, оперативного командування, ВСП, ДБР та інших державних органів. Усна скарга може бути направлена на гарячі лінії Міністерства оборони України за цими номерами: 0-800-500-442, 0-800-500-410, 044-454-44-99. Але краще – писати офіційне письмове звернення і направляти або на поштову адресу Міністерства оборони України, або на електронну адресу: zvernmou@post.mil.gov.ua, vzg@mil.gov.ua. Контакти військової служби правопорядку в ЗСУ: електронна пошта: och_vsp@mil.gov.ua, тел.: (044) 454-73-08, (044) 454-73-03). Окрім цього, якщо відбулося порушення прав людини, скаргу також можна подати до Уповноваженого з прав людини. Уповноважений Верховної Ради України з прав людини: тел.: 0-800-501-720, електронна пошта: hotline@ombudsman.gov.ua, адреса: 01008, м. Київ, вул. Інститутська, 21/8.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, так ви маєте повне право одразу звернутися до командира військової частини, якщо командир підрозділу не передає його далі. З цього приводу залиште скаргу на гарячу лінію міністерства оборони України 1215.

    Свій рапорт на ім'я командира подайте через канцелярію військової части зареєструвавши його у журналі рапортів., або надішліть його укрпоштою замовним листом з описом вкладеного.

    Це питання регулює Закон України “Про внесення зміни до пункту 18 статті 10-1 Закону України “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо надання військовослужбовцям відпусток під час дії воєнного стану”. У ньому мовиться, що в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надавати частину щорічної основної відпустки, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин зі збереженням грошового забезпечення.

    Кожну із зазначених відпусток можуть надати тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Турчин Ярослав Олександрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    На жаль ми не бачимо Ваші контактні дані, адже юристи - не є співробітниками сайту і не мають доступу до конфіденційної інформації, в тому числі телефонів, електронної пошти та ін.

    Щодо Вашого питання.

    Крім щорічної основної відпустки, кожен військовослужбовець має право на відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин.

    Під час дії воєнного стану така відпустка може надаватися терміном до 10 днів. При цьому зберігається виплата грошового забезпечення.

    Конкретний перелік поважних причин під час дії воєнного стану законодавством не визначений. Проте можна орієнтуватися на положення пункту 9 статті 10-1 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей»:

    • укладення шлюбу;
    • тяжкий стан здоров’я або смерть рідних по крові, по шлюбу, або інших рідних;
    • пожежі або інші стихійні лиха, які спіткали сім’ю військовослужбовця;
    • Інші виняткові випадки, коли присутність військовослужбовця в сім’ї необхідна.

    Військовослужбовець має вказати в рапорті, які саме сімейні обставини або поважні причини спонукають його піти в таку відпустку, а також за можливості надати відповідні документи до рапорту. Якщо цього не зробити, то у відпустці можуть відмовити.

    Звісно, бувають випадки, коли підтверджуючі документи практично неможливо отримати вчасно. Про складність отримання документів варто зазначити в рапорті.

    Про укладення шлюбу у разі подання заяви - орган ДРАЦС видає відповідну ДОВІДКУ.

    Ваша кохана має право отримати цю довідку і переслати її Вам, або безпосередньо до військової частини.

    Ця довідка і є доказом підстави відпустки.

    Скільки разів на рік можна брати відпустку за сімейними обставинами або з інших поважних причин, законодавчо не прописано. Тож, можна зробити припущення, що це більш ніж один раз — залежно від виникнення сімейних обставин.

    Відпустка за сімейними обставинами надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більш ніж дві доби в один кінець.

    Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку відпустки, визначеного графіком відпусток, військовослужбовець подає командиру підрозділу рапорт про надання відпустки, в якому зазначається:

    1. вид відпустки;
    2. тривалість відпустки в календарних днях;
    3. потреба виплати грошової допомоги на оздоровлення;
    4. адреса, за якою буде проводитися відпустка, та контактний номер телефону для оповіщення;
    5. вид транспорту, обраний для слідування у відпустку, тривалість часу для проїзду до місця проведення відпустки в межах України та у зворотному напрямку, який потрібен з огляду на віддаленість місця проведення відпустки;
    6. пропозиція щодо тимчасового покладання на час відпустки виконання обов’язків військовослужбовця на іншу посадову особу (за потреби) (пункт 8.12. розділу VIII Інструкції).

    Рапорт військовослужбовця, підписаний командиром підрозділу, за підпорядкованістю подається для прийняття рішення командиру військової частини через штаб військової частини.

    Накази командирів (начальників) військових частин про надання щорічних основних відпусток видаються не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком відпусток строку на підставі рапорту військовослужбовця, розглянутого його прямим начальником (абзац другий пункту 188 Положення).

    Військовослужбовцю, який вибуває у відпустку, видається відпускний квиток встановленого зразка.

    Після прибуття до місця проведення відпустки військовослужбовці зобов'язані стати на облік, а в разі вибуття - знятися з обліку в порядку, визначеному Статутом гарнізонної та вартової служб Збройних Сил України.

    Військовослужбовець, який не вибув до зазначеного в рапорті місця проведення відпустки або не в змозі надати підтвердження постановки на облік, прибуває до військової частини наступного дня після закінчення строку відпустки, визначеного пунктами 1, 12, 18 статті 101 Закону.

    На жаль передбачено, що рапорти даються по команді. Тобто від безпосереднього командира до командира, який має право на прийняття відповідного рішення.

    Ви можете поцікавитись у штабі, чи переданий був Ваш рапорт на відпустку та чи зареєстрований?

    Звернення військовослужбовця до керівництва для вирішення питань встановлення статусу учасника бойових дій, відпустки, звільнення, проведення службового розслідування та видачі довідки про обставини травми, направлення на ВЛК, МСЕК, виплати додаткової винагороди під час лікування вимагає документального оформлення — подання рапорту. Це аналог заяви у цивільному житті.

    Рапорт пишуть у 2-х примірниках і подають:

    • до стройової частини військової частини, (слід зафіксувати вхідний номер документа);
    • або до керівництва, яке може його прийняти (на своєму примірнику зафіксувати дату подання, посаду й прізвище особи, яка його прийняла);
    • або направляється поштою рекомендованим листом із повідомленням про вручення та описом вкладення на адресу військової частини.

    Рапорт подається послідовно по вертикалі керівництва (наприклад, спочатку командиру роти, потім командиру батальйону і так далі.

    Якщо ж безпосередній керівник не реагує на рапорт, військовослужбовцю необхідно звернутися до керівництва вищого рівня, з обов’язковим зазначенням того, що він намагається врегулювати це питання.

    Скільки може розглядатися

    Невідкладно, але не пізніше ніж 15 днів від дня отримання у разі, якщо він не потребує додаткового вивчення.

    Загальний термін — 1 місяць (але може бути продовжений до 45 днів).

    Якщо є вмотивовані підстави неможливості довго чекати розгляду рапорту, разом із ним можна подати заяву про прискорення розгляду.

    Відповідь на рапорт

    Відповідь на рапорт має бути письмовою. У разі, якщо це відмова, — з посиланням на акти законодавства із зазначенням причин відмови та роз’ясненням порядку оскарження ухваленого рішення.

    Слід пам’ятати, що військовослужбовець або члени його родини можуть й усно звертатися до командира військової частини, начальника органу військового управління, оскільки вони у визначені дні та години приймають військовослужбовців з особистих питань.

    Інформацію щодо пропозицій, заяв і скарг у день їх надходження вносять до журналу реєстрації пропозицій, заяв і скарг громадян (додаток 4 до Дисциплінарного Статуту ЗСУ), який ведуть і зберігають у кожній військовій частині, закладі та установі.

    “ГАРЯЧА ЛІНІЯ” з питань Міністерства оборони України Короткий номер - 1512" – інструмент реалізації права громадян на усні звернення з питань, що належать до компетенції Міністерства оборони України.

    За цим номером Вас поінформують і нададуть консультацію щодо чинних законів та інших нормативно-правових актів, можливих шляхів вирішення проблемних питань по суті.

    Хай щастить!

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/%D0%9F%D0%B...

    https://pravo-ua.com/wp-content/uploads/2022/12/ra...

    https://armyinform.com.ua/2024/02/22/yak-pity-u-vi...

    https://www.sud.ua/uk/news/ukraine/271351-zaschita...

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня. Чи може прямий командир роти відмовити, затримати розгляд чи в цьому роді, не підписати клопотання для командира частини у відпустці за сімейними обставинами, а обставина одруження і є підтверджуючий документ з датою одруження на 25 травня? Чи можна напряму писати рапорт на командира частини? Знаю надається відпустка до 10 днів, а скільки мінімум дається? Бо командиру роти я в поперек горла і намагається максимально мені нічого не давати, це я для розуміння, що за людина і на що я можу розраховувати у питаннях вище.

    На жаль, але є певна ієрархія під час подачі рапортів, зокрема Ви маєте клопотати перед безпосереднім командиром, а він - вище-вище. Тому спочатку так чи інакше треба подавати рапорт про надання відпустки ротному.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    ...

    9. Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

    2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу:

    а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    б) інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

    4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

    ...

    18. Під час дії воєнного стану військовослужбовцям, крім військовослужбовців, які проходять базову військову службу, надається частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів, а також відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більше 10 календарних днів. Кожна із зазначених відпусток надається без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    {Абзац перший пункту 18 статті 10-1 із змінами, внесеними згідно із Законом № 3633-IX від 11.04.2024}

    Щорічна основна відпустка, зазначена в абзаці першому цього пункту, надається частинами протягом календарного року, за умови що основна безперервна її частина становитиме не менше 15 календарних днів та одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців відповідного підрозділу.

    Військовослужбовцям надається додаткова відпустка за знищену техніку тривалістю та у порядку, визначеними Кабінетом Міністрів України, але не більше 15 календарних днів на рік.

    Під час дії воєнного стану курсантам (слухачам) вищих військових навчальних закладів, а також закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки, відділення військової підготовки, закладів фахової передвищої військової освіти надається канікулярна відпустка: зимова - тривалістю не більше 10 календарних днів та літня - не більше 20 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець, з урахуванням вимог абзацу другого пункту 6 цієї статті.

    Під час дії воєнного стану військовослужбовцям строкової військової служби протягом календарного року надається відпустка загальною тривалістю 30 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

    Відпустка, зазначена в абзаці четвертому цього пункту, надається протягом календарного року частинами не більше 15 календарних днів, за умови одночасної відсутності не більше 30 відсотків загальної чисельності військовослужбовців строкової військової служби відповідного підрозділу.

    У рік звільнення із служби військовослужбовцям, які проходять строкову військову службу та підлягають звільненню із служби у порядку і терміни, визначені рішенням Президента України, у разі невикористання ними відпустки виплачується грошова компенсація за всі невикористані дні відпустки.

    ...

    ВИСНОВОК: Ви маєте право на відпустку тривалістю до 10 календарних днів. Якщо ротний не погодить Ваш рапорт, спробуйте подати його одразу на командира військової частини або його заступників.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олеже!

    Ваш безпосередній командир не має права відмовити Вам у наданні відпустки та не прийняти рапорт на останню. Це віднесено до повноважень командира чатини.

    ЗУ "Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей":

    Стаття 10-1. Право військовослужбовців на відпустки. Порядок надання військовослужбовцям відпусток та відкликання з них

    9. Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

    1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

    10. За рішенням командира (начальника) військової частини військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин без збереження грошового забезпечення загальною тривалістю не більш як 15 календарних днів на рік.

    Порядок оформлення відпустки:

    • Військовослужбовець подає рапорт безпосередньо командиру.
    • Командир передає рапорт до штабу в/ч для подання на розгляд командиру в/ч.
    • Командир в/ч приймає рішення щодо надання відпустки (відмова обгрунтовується).

    Під час дії воєнного стану військовослужбовцям надається:

    частина щорічної основної відпустки загальною тривалістю не більше 30 календарних днів,

    відпустка за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення - тривалістю не більше 10 календарних днів.

    Не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку відпустки, визначеного графіком відпусток, військовослужбовець подає командиру підрозділу рапорт про надання відпустки, в якому зазначається:

    • вид відпустки;
    • тривалість відпустки в календарних днях;
    • потреба виплати грошової допомоги на оздоровлення;
    • адреса, за якою буде проводитися відпустка, та контактний номер телефону для оповіщення;
    • вид транспорту, обраний для слідування у відпустку, тривалість часу для проїзду до місця проведення відпустки в межах України та у зворотному напрямку, який потрібен з огляду на віддаленість місця проведення відпустки;
    • пропозиція щодо тимчасового покладання на час відпустки виконання обов’язків військовослужбовця на іншу посадову особу (за потреби) .

    Рапорт військовослужбовця, підписаний командиром підрозділу, за підпорядкованістю подається для прийняття рішення командиру військової частини через штаб військової частини.

    Військовослужбовцю, який вибуває у відпустку, видається відпускний квиток встановленого зразка.

    Після прибуття до місця проведення відпустки військовослужбовці зобов'язані стати на облік, а в разі вибуття - знятися з обліку.

    Військовослужбовець, який не вибув до зазначеного в рапорті місця проведення відпустки або не в змозі надати підтвердження постановки на облік, прибуває до військової частини наступного дня після закінчення строку відпустки.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України