Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Земельне право, 22 травня 2024, питання №109999 650₴

Разобраться в Дарственной

Добрый день,

Предыстория, у моей матери есть частный дом с участком.
Чтобы в будущем избавить нас с сестрой от лишней мороки с наследством, она разделила этот участок и дом на нем между мной и моей сестрой, т.е. мне мать оформила дарственную на часть земельного участка и часть дома от одного эдиного дома и участка которые имеют единый адрес и кадастровый номер, также аналогично моей сестре. Спустя годы мы пытаемся разобраться в документах.
Было это давно и возможности связаться с нотариусом нет.
Из документов на руках имеются только дарственные на сам дом, а также на земельный участок. Под рукой есть только те, которые принадлежат мне(сыну), прикрепляю их фото.

Вопросы:
1) Как понять, что кому принадлежит, какая часть и где именно в доме и на участке мне, а где сестре.
2) Что такое 19/50, оно фигурирует в обеих дарственных, почему именно 50 за общее целое берется.
3) Включен ли земельный участок на котором стоит дом в дарственную на дом или же в дарственную на участок. Как понять, чтобы не считать его дважды.

Буду благодарен за развернутой ответ с референсами.

Відповіді юристів (12)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, щоб визначити яка саме кімната ваша яка сестри треба вертитася до нотаріуса і робити поділ в натурі

    Поділ нерухомого майна в натурі — це правова процедура, що регламентує виділення кожному співвласнику майна, що відповідає його частці в загальному праві власності на об'єкт нерухомого майна

    При цьому, повинні враховуватись інтереси обох співвласників, а поділ в натурі не повинен призвести до того, що об’єкт нерухомого майна не зможе використовуватись ними за своїм цільовим призначенням.

    Також при поділі майна в натурі може враховуватись можливі перепланування та перебудови. У випадку, якщо якомусь із співвласників відходить більша частина майна — інший власник має право на компенсацію.

    Як здійснити виділення майна в натурі?

    Якщо при повній згоді всіх співвласників на поділ майна в натурі такий поділ може бути проведено шляхом укладання між ними відповідного договору. Складення такого договору необхідно довірити адвокату. Оскільки він повинен бути складеним таким чином, щоб ваші інтереси були захищені, а положення договору не могли трактуватись сторонами по різному. Договір в обов’язковому порядку посвідчується у нотаріуса.

    Коли відсутня згода всіх співвласників — необхідно звертатись до суду. Позовну заяву про поділ майна в натурі потрібно оформити відповідно до норм процесуального права. Неналежне оформлення позовної заяви зумовить залишення позову без руху. Необхідним обґрунтуванням є експертиза, яка повинна показати можливі варіанти поділу домоволодіння. Адвокат здійснює представництво інтересів клієнта в ході судового розгляду, а також готує всі необхідні процесуальні документи.

    Під час поділу нерухомого майна у вигляді будинку з земельною ділянкоюподілу підлягають як сам будинок так і земельна ділянка для його обслуговування. При цьому, має бути враховано, що до земельної ділянки у кожного з власників повинен зберегтися під’їзд, тобто вихід до земель загального користування.

    Коли поділ в натурі неможливий взагалі, то можливо встановити судовим рішенням порядок користування таким майном.

    Тож існує два варіанти виділення часток в натурі:

    1. у досудовому порядку — шляхом укладення нотаріально посвідченого договору (має бути домовленість між співвласниками);
    2. у судовому порядку.
    Які обставини унеможливлюють поділ майна в натурі?

    Ні в добровільному випадку, ні через суд, не можна здійснити поділ нерухомого майна, яке не перебуває у приватній власності, оскільки таке майно в юридичному сенсі не існує.

    Також відповідно до норм чинного законодавства, майно до складу якого входять самочинно збудовані об’єкти, не підлягають поділу/ виділу в натурі. Мова найчастіше йде про прибудови.

    Не підлягають поділу речі, котрі після поділу не зможуть використовуватись за своїм цільовим призначенням, тому в даному випадку необхідно встановлювати порядок користування.

    Документи для подання позову про виділення часток в натурі

    До позовної заяви про виділення часток в натурі необхідно додати такі документи:

    1. копія паспорту із відміткою про реєстрацію;
    2. копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ідентифікаційний код);
    3. копії правовстановлюючих документів на майно, яке підлягає поділу;
    4. копію експертного висновку з варіантами поділу;
    5. копію висновку про вартість майна (якщо заявляється майнова вимога про відшкодування вартості частки);
    6. докази оплати судового збору (оригінал для суду).

    Документи до позову мають бути належним чином засвідчені та, зокрема, повинні містити:

    • ваші ПІБ;
    • підпис;
    • дату;
    • напис «відповідно до оригіналу».

    • Джон Клієнт місяць тому

      Подскажите ожалуйста, вот здесь: «Необхідним обґрунтуванням є експертиза, яка повинна показати можливі варіанти поділу домоволодіння» - что есть экспертиза в данном случае?

      • Корнійчук Євген Іванович

        Як саме можно поділити даний будиНОК, щоб всім було зручно.

        • Джон Клієнт місяць тому

          Я имел ввиду, что ее провести должны заинтересованные стороны самостоятельно или есть специальная служба которая помогает в этом?

          Просто слово экспертиза слишком громкое звучит как для определения «договоренность между совладельцами»

          • Корнійчук Євген Іванович
            50%

            Так це буваельно-технічна експертиза

            Якщо дане питання вирішується через суд, то оскільки суд не експерт у цій галузі, то обов'язковою процедурою при розгляді справ про виділення частки об'єкта нерухомості в натурі, є проведення будівельно-технічної експертизи. Після її проведення, експерти нададуть кілька варіантів поділу майна, один з яких суд обере і затвердить у своєму рішенні. Отримане на підставі такої будівельно-технічної експертизи рішення суду є документом для реєстрації відповідного права власності на об'єкт нерухомості в БТІ.

            Будівельно-технічна експертиза поділу (виділення частки в натурі) домоволодіння

            Будівельно-технічна експертиза поділу (виділення частки в натурі) проводиться для визначення можливості виділення кожному з співвласників житлового будинку окремої площі з окремим входом. При цьому, як правило, здійснюється перепланування (прорубується нові двері, пересуваються перегородки, при необхідності організовуються сходи на другий поверх (мансарду)). Всі вищевказані перепланування відображаються в експертному висновку з метою прирівнювання площі житлового будинку конкретного користувача з розміром його частки у праві власності. Для проведення такої будівельно- технічної експертизи необхідний технічний паспорт.

            Будівельно-технічна експертиза поділу (виділенню частки в натурі) земельної ділянки проводиться з метою виділення кожному із співвласників окремої земельної ділянки з окремим входом. Для проведення такої будівельно- технічної експертизи необхідно наявність кадастрової справи з координатами, як самої земельної ділянки, так і об'єктів нерухомості, що знаходяться на даній території.

            Додатково, важливе значення при поділі домоволодіння грає підрахунок вартості часток кожного із співвласників для розрахунку грошової компенсації у разі якщо поділ домоволодіння проводиться не у суворій відповідності до належних сторонам часток у спільній часткові власності. У цьому випадку проводиться комплексна будівельно-технічна та товарознавча експертиза за участю двох експертів.

            За результатами проведеної будівельно-технічної експертизи і після набрання чинності судовим рішенням кожна із сторін оформляє окрему адресу, проводить комунікації, межування земельної ділянки для отримання окремого кадастрового номеру.

            Будівельно-технічна експертиза визначення порядку користування домоволодінням

            Будівельно-технічна експертиза для визначення порядку користування житловим будинком, надвірними будівлями та земельною ділянкою здійснюється для закріплення конкретної площі за певним власником спільної часткової власності (наприклад, кімната №... площею... кв. м., надвірна споруда №..., земельна ділянка в наступних межах... і т.д.), при цьому в житловому будинку не проводяться будь-які перепланування, не здійснюється розрахунок вартості частки співвласника (частка може змінитися), частина приміщень у житловому будинку буде перебувати у спільній частковій власності (вхід, коридор, приміщення для приготування їжі, сходи на другий поверх (мансарду)). На земельній ділянці можливе збереження стежок у спільній частковій власності, доріжок для користування загальними надвірними будівлями.

            Для проведення такої будівельно-технічної експертизи необхідний технічний паспорт на житловий будинок. Матеріали кадастрової справи бажані, але не обов'язкові, тому що за наявності паркану на земельній ділянці можливо провести заміри спеціалізованим обладнанням.

            За результатами проведеної будівельно-технічної експертизи і після набрання чинності судовим рішенням кожна з сторін спільної часткової власності закріплює на місцевості своє право користування певними об'єктами, при цьому право спільної часткової власності зберігається

    Дерій Владислав Олегович
    50%

    Доброго дня!

    Згідно договору дарування житловому будинку Ваша частка становить - 19/50, відповідно у Вашої сестри частка повинна бути 31/50.

    Згідно договору дарування земельної ділянки Ваша частка становить - 19/50, відповідно у Вашої сестри частка повинна бути 31/50.

    Щоб уладити умови, на яких Ви будете використовувати будинок Вам з сестрою потрібно укласти нотаріальний договір користування житловим будинком. На підставі даного договору власники спільного будинку можуть визначити умови користовання будинком, кімнати, які будь належати кожному з них та ін.

    Якщо добровільно уладити це питання Вам не вдасться - Вам потрібно буде звертатись до суду.

    Інший варіант вирішити Ваше питання є виділ майна в натурі

    Виділ у натурі частки із спільного майна можливий лише у тому випадку, коли є технічна можливість поділити житло. Тобто кожному власнику може бути виділено відокремлену частину будинку з самостійним виходом. У такому разі створюється два окремих об’єкта нерухомості з наданням кожному об’єкту поштової адреси, оформленням окремих рахунків по сплаті комунальних платежів.

    Якщо поділ технічно можливий, але з відхиленням від розміру ідеальних часток співвласників з урахуванням конкретних обставин поділ може бути проведений зі зміною ідеальних часток і присудженням грошової компенсації співвласнику, частка якого зменшилась. За відсутності згоди всіх співвласників щодо зміни часток питання вирішується в судовому порядку.

    Поділ на самостійні об’єкти нерухомого майна повинен відповідати умовам, що передбачені чинними будівельними нормами. Поділ частки в натурі, здійснюється після надання суб’єктами господарювання, які здійснюють технічну інвентаризацію об’єктів нерухомого майна (БТІ) висновку щодо технічної можливості поділу об’єкта нерухомого майна.

    У разі поділу право власності спільної власності на житло припиняється, а у кожного співвласника виникає право власності лише на його частину.

    Якщо власники не можуть домовитися про поділ , то один з власників може звернутися до суду з відповідним позовом про поділ частини будинку. При розгляді такої справи суд має встановити технічну можливість поділу об’єкта нерухомого майна.

    Не підлягають поділу об’єкти нерухомого майна, до складу яких входять самочинно збудовані (реконструйовані, переплановані) об’єкти нерухомого майна. Питання щодо поділу таких об’єктів нерухомого майна може розглядатись лише після визнання права власності на них відповідно до закону.

    Таким чином, можна зробити висновок, що виділ у натурі частки із спільного майна є достатньо складною процедурою, яка має безліч нюансів, та насамперед потребує багато зусиль та часу.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Джон Клієнт місяць тому

    А подскажите, что такое 19/50, почему не написано 38/100 в таком случаи? И включен ли земельный участок на котором стоит дом в дарственную на дом или же в дарственную на участок. Как понять, чтобы не считать его дважды.

    Спасибо.

    • Дерій Владислав Олегович

      Це звичайний запис. Тут нічого протиправного немає. Наприклад, пишуть 1/2, а не 50/100

      У Вас два договори дарування - один на дім, інший - на земельну ділянку під домом

    Джон Клієнт місяць тому

    Включен ли земельный участок на котором стоит дом в дарственную на дом или же в дарственную на участок. Как понять, чтобы не считать его дважды.

    Спасибо.

    • Дерій Владислав Олегович

      Земельна ділянка на якій стоїть будинок оформлена в договорі дарування на земельну ділянку..

    Джон Клієнт місяць тому

    Извините за уточняющий вопрос, но хотелось бы быть уверенным, это частая практика? есть ли какая-то ссылка на закон? что дарственная на дом получается идет без участка под ним и чтобы получить его необходима получается отдельная дарственная?спасибо.

    • Дерій Владислав Олегович

      Так, це звичайна практика, адже даруються 2 об`єкти нерухомості - будинок і земельна ділянка під ним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України