Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 27 травня 2024, питання №110552 500₴

Яка відповідальність супроводжувачу за повернення інваліда з-за кордону без супроводжуючого?

Доброго дня, я виїхав за кордон як супроводжуючий матері, 2 групи інвалідності. Скажіть будь ласка яка відповідальність, якщо штраф то яка сума, мені загрожує якщо мама повернеться в Україну без мене ?

Відповіді юристів (2)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас.

    ЇЇ СТАНОМ НА ЗАРАЗ НЕМАЄ. ТОБТО ЗАБОРОНА ПОВЕРНЕННЯ ПІЗНІШЕ ОСОБИ З ІНВАЛІДНІСТЮ Є, АЛЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ВІДСУТНЯ. ВЖЕ ПЕРЕВІРЕНО НА ПРАКТИЦІ.

    Але потім є вірогідність того, що мати більше не зможе виїхати за кордон з іншим членом сім'ї, адже цей момент буде встановлено працівниками ДПСУ.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    75%

    Доброго дня!

    Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які супроводжували осіб з інвалідністю для виїзду за межі України, зобов’язані повернутися в Україну не пізніше повернення на територію України осіб, яких вони супроводжували.

    Проте ні адміністративний, ні кримінальний кодекси України не передбачають відповідальності за те, що Ви повернетесь до України пізніше за маму.

    На сьогоднішній день в Україні передбачена відповідальність лише за незаконний перетин кордону, зокрема, перетин кордону поза пунктами пропуску (через ліс, річку, у багажнику автомобіля тощо), надання чужого документа при перетині кордону або їх підробка.

    Покарання за незаконний перетин кордону залежить від виду відповідальності та статті, за якою притягають до відповідальності. Це може бути штраф, обмеження волі або навіть позбавлення волі.

    Конкретний вид та розмір відповідальності за незаконний перетин кордону у військовий час передбачені у санкції відповідних статей КК України або КУпАПу.

    Стаття 204-1 КУпАП https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/80731-10#n2398

    Кримінальна відповідальність згідно статті 332-2 ККУ матиме місце, якщо перетинання державного кордону України здійснювалося:

    • з метою заподіяння шкоди інтересам держави, що можуть посвідчувати, зокрема, знайдені у людині документи, агітаційні листівки, зброя тощо;
    • особами, яким заборонено в’їзд на територію України, представників підрозділів збройних сил чи інших силових відомств держави-агресора.

    А так як Ви перетнули кордон законним шляхом – Вам хвилюватись не потрібно. Якщо на кордоні будуть здійснювати психологічний тиск та говорити, що Вам потрібно сплатити штраф – знайте, що діють вони протиправно.

    Наразі в законодавстві немає відповідальності за повернення до України пізніше від особи, яку супроводжували. Якщо в майбутньому такий закон приймуть – то на Вас він також ніяким чином не відобразиться, адже згідно статті 58 Конституції України «закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи».

    Єдиний неприємний момент - це можлива заборона при наступному виїзді за кордон.

    Прикордонники по базі даних можуть отримати інформацію коли та на якій підставі Ви виїхали за межі України. Якщо підставою для перетину було супроводження мами - вони можуть перевірити коли вона повернулася на територію України. Якщо стане відомо, що вона вже поверталася раніше ніж Ви - вони це розцінять як порушення Правил та не дозволять виїзд при наступній спробі перетнути кордон.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України