Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 30 травня 2024, питання №111004

В Оберігу помилка, треба виправляти?

Здрастуйте! Я невійськовозобов'язаний (є печатка в паспорті), у військовому квитку "Військовому обліку не підлягає" (печатка), стаття за станом здоров'я теж на виключення (актуально і за новим переліком 402 наказу).

Підкажіть, будь ласка, я дізнався, що в Оберігу помилка (добрі люди підказали, не реєструвався в Резерв+ та інших), і я зазначений як такий, що підлягає призову. Питання:

1) Чи потрібно в такому разі йти в ТЦК і виправляти помилку? Яка законна процедура для цього?

2) Чи мають мені право вручити повістку взагалі в принципі і якщо ні, на який закон мені посилатися?

Заздалегідь дякую добрим людям і бажаю добра!

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олександре!

    1) Чи потрібно в такому разі йти в ТЦК і виправляти помилку? Яка законна процедура для цього?

    Відповідно до Постанови КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "4. У разі невідповідності відомостей, зазначених у посвідченні призовника, тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного, військовому квитку осіб рядового, сержантського і старшинського складу та військовому квитку офіцера запасу, відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, громадянин України для внесення відповідних змін:

    у паперовій формі — повинен звернутися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку;

    в електронній формі — повинен скористатися засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста для звернення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем перебування на військовому обліку.

    Зміни вносяться протягом п’яти робочих днів з дня реєстрації заяв".

    Електроний варіант станом на зараз не працює. Можете направити відповідну заяву на адресу ТЦК рекомендованим листом.

    2) Чи мають мені право вручити повістку взагалі в принципі і якщо ні, на який закон мені посилатися?

    Відповідно до Постанови КМУ №560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перевірка військово-облікових документів під час мобілізації.

    У ході перевірки документів перевіряється приналежність громадян щодо військового обов’язку, звіряються їх персональні дані, дані військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів (територіального центру комплектування та соціальної підтримки). Із зазначеною метою представники територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів Держприкордонслужби та поліцейські можуть використовувати технічні прилади, засоби та спеціалізоване програмне забезпечення з доступом до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    У разі встановлення, що громадянин порушує правила військового обліку, визначені Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. № 1487 (Офіційний вісник України, 2023 р., № 5, ст. 409), або Законом України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, виявлення розбіжностей військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів старший групи оповіщення пропонує резервісту або військовозобов’язаному (крім резервістів та військовозобов’язаних СБУ та розвідувальних органів) прослідувати до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік, проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби, уточнення своїх персональних даних, даних військово-облікового документа з військово-обліковими даними Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних, резервістів. Із зазначеною метою громадянину оформляється та вручається повістка.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Александр Клієнт 3 місяці тому

      Відправив вам відповідь, але чомусь вона виявилася нижче

    Александр Клієнт 3 місяці тому

    Дякую, Юрий!"за місцем перебування на військовому обліку" - в Оберіг мене приписали до ТЦК за районом проживання (хоча я там ніколи не був), чи можу я зробити в іншому районі?"проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби" - але ВЛК я можу тільки за своїм бажанням пройти, правильно? Адже для цього ставлять на облік, а я вже обліку не підлягаю

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      В такому випадку військовозобов'язаний повинен стояти на обліку там, де є місце його реєстрації або ВПО.

      Втім на Резерв+ не варто зараз звертати увагу, бо там дуже багато грубих помилок. Тим більше, що Ви наразі не є військовозобов'язаним.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA