Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Медичне право, 31 травня 2024, питання №111083 350₴

Отримання 3 групи інвалідності

Хочу дізнатися,чи можу я отримати групу інвалідності на підставі відсутності лівої нирки з народження ( діагноз звучить <аплазія лівої нирки >)?
Трохи заплутався тому-що одні лікарі кажуть що можу отримати, а інші лікарі кажуть що не можу отримати групу з інвалідності.
Моя мета: дізнатися чи є законна можливість отримати інвалідність і як це зробити правильно і швидко наскільки це можливо.
З повагою Ярослав!

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Ярославе!

    Відповідно до Постанови КМУ "Питання медико-соціальної експертизи" https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-п#Te...:

    3. Медико-соціальна експертиза проводиться з метою встановлення інвалідності хворим, що досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, особам з інвалідністю (далі - особи, що звертаються для встановлення інвалідності) за направленням відповідного лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів за наявності документів, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями, наслідками травм або вродженими вадами, які спричиняють обмеження нормальної життєдіяльності особи.

    4. Лікарсько-консультативна комісія закладу охорони здоров’я направляє осіб, що звертаються для встановлення інвалідності, на огляд комісії згідно з цим Положенням.

    26. Особі, що визнана особою з інвалідністю, залежно від ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється I, II чи III група інвалідності. I група інвалідності поділяється на підгрупи А і Б залежно від ступеня втрати здоров'я особи з інвалідністю та обсягу потреби в постійному сторонньому догляді, допомозі або нагляді.

    Причинами інвалідності є:

    загальне захворювання;

    інвалідність з дитинства;

    нещасний випадок на виробництві (трудове каліцтво чи інше ушкодження здоров'я);

    професійне захворювання;

    поранення, контузії, каліцтва, захворювання.

    Підставою для встановлення III групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

    Критеріями для встановлення III групи інвалідності є ступінь втрати здоров'я, що спричиняє обмеження однієї чи декількох категорій життєдіяльності у помірно вираженому I ступені:

    обмеження самообслуговування I ступеня - здатність до самообслуговування з використанням допоміжних засобів;

    обмеження здатності самостійно пересуватися I ступеня - здатність до самостійного пересування з більшим витрачанням часу, часткового пересування та скорочення відстані;

    обмеження здатності до навчання I ступеня - здатність до навчання в навчальних закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу і/або з використанням допоміжних засобів, за допомогою інших осіб (крім персоналу, що навчає);

    обмеження здатності до трудової діяльності I ступеня - часткова втрата можливостей до повноцінної трудової діяльності (втрата професії, значне обмеження кваліфікації або зменшення обсягу професійної трудової діяльності більше ніж на 25 відсотків, значне утруднення в набутті професії чи працевлаштуванні осіб, що раніше ніколи не працювали та не мають професії);

    обмеження здатності до орієнтації I ступеня - здатність до орієнтації в часі, просторі за умови використання допоміжних засобів;

    обмеження здатності до спілкування I ступеня - здатність до спілкування, що характеризується зниженням швидкості, зменшенням обсягу засвоєння, отримання та передавання інформації;

    обмеження здатності контролювати свою поведінку I ступеня - здатність частково контролювати свою поведінку за особливих умов.

    Згідно із Наказом МОЗ "Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності" https://ips.ligazakon.net/document/RE20033?an=1&fb... :

    "3.4. Група інвалідності III встановлюється при таких захворюваннях:

    ...

    3.4.41. Відсутність однієї нирки.

    ...".

    Отже, відсутність однієї нирки дає Вам право на встановлення ІІІ групи інвалідності, проте для того у Вас повинно бути визначено помірно виражене обмеження життєдіяльності.

    У будь якому разі Вам потрібно отримати у сімейного лікаря направлення на ЛКК, яка, в свою чергу, направить Вас на проходження МСЕК, саме ця комісія призначає групу інвалідності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам повинні встановити ІІІ групу інвалідності довічно.

    Згідно Переліку анатомічних дефектів, інших необоротних порушень функцій органів і систем організму, станів та захворювань, за яких відповідна група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду ІІІ Група інвалідності встановлюється якщо у вас єдина функціонуюча нирка.

    Тому звертайтесь до сімейного лікаря за направленнням на лікарсько-консультативну комісію, які повинні видати направлення на МСЕК.

    Якщо лікарі не видають направлення або відмовляють у встановленні інвалідності - обов'язково оскаржуйте їх рішення.

    Як пройти МСЕК та оформити інвалідність - ознайомтесь за посиланням https://bf.diia.gov.ua/articles/meni-potribno-ofor...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Так, теоретично відсутність однієї нирки є підставою для присвоєння особі III групи інвалідності, при чому без переогляду. Втім, бажано побачити Ваші медичні документи.

    МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ'Я УКРАЇНИ

    Н А К А З

    05.09.2011 N 561

    Про затвердження Інструкції про встановлення груп інвалідності

    III. Перелік захворювань, дефектів, необоротних морфологічних станів, порушень функцій органів та систем організму, при яких група інвалідності встановлюється без строку переогляду

    ...

    3.4.41. Відсутність однієї нирки.

    ВИСНОВОК: Ви маєте право на групу інвалідності. Вам потрібно звернутися до сімейного лікаря, який видасть направлення на ЛКК та заповнить посильний лист. Це пряме показання для групи інвалідності. Те, що Вам розповідають - не відповідає дійсності.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA