Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 01 червня 2024, питання №111163 350₴

Заключение брака для украинцев в Европе

В процессе получения разрешения на заключение брака в Эстонии для двух граждан Украины, столкнулись со следующим запросом от суда, цитирую:

«Согласно § 39 п. 1 Закона о регистрационных актах гражданского состояния (далее — PKTS), свидетельство о брачной правоспособности является документом, выданным государством места жительства или гражданства вступающего в брак, которым компетентный орган этого государства подтверждает отсутствие препятствий для заключения брака в соответствии с правом государства места жительства или гражданства.
Суд разъясняет, что для выдачи разрешения, указанного в § 39 п. 5 PKTS, суд должен установить обстоятельства, указанные в пункте 1 того же параграфа, т.е. что у лица отсутствуют препятствия для заключения брака в соответствии с правом государства его места жительства или гражданства. Из представленных в заявлении обстоятельств видно, что заявитель является гражданином Украины, поэтому заявитель должен доказать отсутствие препятствий для заключения брака в соответствии с правом государства его места жительства.

Для этого заявитель должен сначала представить в суд документы, касающиеся украинского права, из которых видны условия заключения брака, установленные украинским законодательством (ст. 234 Гражданского процессуального кодекса и § 4 п. 1 и 2 Закона о международном частном праве). Документы должны быть представлены на эстонском или английском языке».


Уточнение!
Интересует именно последний абзац цитируемого текста.

Существу ли какой-то подобный документ вообще в Украине? Или нужно предоставить вырезку из Семейного кодекса?

Відповіді юристів (5)

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Вам потрібно надати заяву про підтвердження сімейного стану (заява про сімейний стан/відсутність перешкод для реєстрацію шлюбу), засвідчену в Консульстві або Посольстві України в Естонії.

    Громадяни України, які постійно або тимчасово проживають за кордоном, для підтвердження сімейного стану з метою реєстрації шлюбу подають засвідчену нотаріально заяву, в якій особа повідомляє про себе, що вона ніколи не перебувала у шлюбі, або про те, що вона раніше перебувала у шлюбі, але зараз її шлюб припинено, засвідчену посадовою консульською особою, нотаріусом, або документ про те, що особа не перебуває у шлюбі, виданий компетентними органами країни проживання, який повинен бути належним чином засвідчений.

    Для отримання такої послуги в Посольстві необхідно мати при собі:

    • заяву на оформлення документа (бланк видається на місці);
    • дійсний паспорт громадянина України для виїзду за кордон та копію його 1-ої сторінки;
    • свідоцтво/а про розірвання шлюбу або відповідні засвідчені рішення суду (у разі наявності) та по одній копії цих документів;
    • свідоцтво про смерть другого з подружжя (щодо усіх, які мали місце) та одну копію;
    • оригінал квитанції про сплату консульського збору.

    ТЕРМІН ВИКОНАННЯ:

    Заява посвідчується в день подачі всіх необхідних документів.

    ВАРТІСТЬ:

    Відповідно до затверджених тарифів консульського збору, консульський збір за посвідчення підпису на заяві становить 18 євро.

    Банківські реквізити Посольства України в Естонській Республіці:

    в Swedbank – EE032200221031684368

    Отримувач – Ukraina Suursaatkond

    Джерело - https://estonia.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/nota...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Валерія!

    Мається на увазі довідка про сімений стан. Проте, ще з 2007 РАЦСи не видають відповідні довідки.

    Після того, як вступили в силу нові законодавчі акти, які скасували обов'язкову реєстрацію шлюбу за місцем прописки, довідку про сімейний стан в Україні - також скасували. Пояснюється тим, що в зв'язку з прийняттям нових законів, органи РАЦС втратили можливість відстежувати реєстрацію шлюбу і відповідно володіти достовірною інформацією про сімейний стан громадян.

    Найпоширеніший випадок, в потребі оформлення такого документа, пов'язаний з оформленням шлюбу за кордоном. Звертаючись у відповідне відомство, громадяни запитують перелік документів для оформлення шлюбу з іноземцем або з іноземкою. В отриманому переліку, одним з документів для оформлення шлюбу, є довідка, яка підтверджує факт того, що майбутній наречений або наречена, на поточний момент, не перебуває в шлюбі.

    На сьогоднішній день, є один документ, який замінить довідку - це нотаріальна заява про сімейний стан в Україні. Заява оформлюється у будь-якого нотаріуса, який здійснює свою діяльність на території України.

    Оскільки Ви знаходитесь за кордоном, то Вам необхідно звернутись до посольства України в Естонії, аби скласти та посвідчити відповідну заяву.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    В Україні наразі такої довідки жодний орган не видає, а підтвердженням не перебування особи в шлюбі є нотаріальна заява відповідної особи. Тому Вам потрібно звернутися до будь-якого нотаріуса на території Естонії задля посвідчення такої заяви. Цього має бути достатньо.

    Також підійде заява, засвідчена дипломатичним представництвом чи консульською установою України, нотаріусом, або документ про те, що особа не перебуває в шлюбі, виданий компетентними органами країни проживання, який повинен бути засвідченим для міжнародного вжитку (легалізований або апостильований; без засвідчення апостилем чи легалізації подаються документи таких країн).

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    У разі необхідності підтвердження сімейного стану з метою реєстрації шлюбу в іншій державі громадяни України та особи без громадянства, які проживають в Україні, та громадяни України, які проживають за кордоном, подають заяву, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, у тому числі дипломатичним представництвом чи консульською установою України, у якій особа повідомляє про себе, що вона ніколи не перебувала у шлюбі, або про те, що вона раніше перебувала у шлюбі, але зараз її шлюб припинено, та належним чином легалізовану, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

    Таким чином, Ви можете оформити відповідну заяву в Консульстві або Посольстві України за місцем Вашого перебування.

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, https://kyiv.mfa.ee/dovdki-pro-akti-civlnogo-stanu...

    Консул видає довідки та свідоцтва про акт цивільного стану (народження, смерть, шлюб, розірвання шлюбу, зміна імені, тощо), зареєстрованих у РАЦС, довідки про відсутність обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу.

    Для замовлення довідки або свідоцтва про акт громадянського стану необхідно:

    • Забронювати час прийому Консула за телефоном +38044 590 2440 (пн-чт 10:00-12:00, 14:00-16:00, пт 14:00-16:00) або за електронною поштою Consul.Kyiv@mfa.ee
    • Надати документ, що посвідчує особу (закордонний паспорт).
    • Подати заяву і сплатити держмито в залежності від типу довідки
      • довідка/свідоцтво про акт цивільного стану (естонською, англійською, німецькою або французською мовами) – 20 євро, форма заяви – естонською, англійською
      • довідка про відсутність обставин, що перешкоджають реєстрації шлюбу (українською мовою)– 30 євро, форма заяви – естонською англійською
      • витяг з Реєстру Народонаселення (місце проживання, право опіки, питання спадщини, тощо) естонською, англійською, німецькою або французською мовами – 20 євро, форма заяви англійською

    УВАГА! Розрахунок ГОТІВКОЮ НЕМОЖЛИВИЙ, виключно платіжною карткою, яка:

    – містить чіп;

    – має дозвіл на розрахунок у валюті у закордонному банку.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA