Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 03 червня 2024, питання №111388 400₴

Обновление даных в ТЦК

Что будет если не обновить данные в ТЦК?
Какие последствия
На что накладывают арест ?
И могут ли забрать за это машину ?

Відповіді юристів (24)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    За не оновлення даних буде передбачена адміністративна відповідальність.у вигляді штрафу.

    Інші санкції визначені в постанові кабінету міністрів України №560.

    https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-provedennia-pryzovu-hromadian-na-viiskovu-sluzhbu-pid-chas-mobilizatsii-na-osoblyvyi-period-560-160524

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Антоніна!

    Что будет если не обновить данные в ТЦК?

    Якщо не оновити дані в ТЦК особа буде притягнута лдо адмінистративної відповідальності за статтею 210 КУпАП у вигляді штрафу на суму від 17000 грн до 25500 грн.

    Какие последствия

    Адмінистративна відповідальність.

    На что накладывают арест ?

    За несплату штрафу виконавечь виносить постанову про примусове стягнення боргу. В першу чергу арешт накладається на банківськи рахунки. Якщо коштів на останніх недостатньо можливе накладання арешту на рухоме майно.

    И могут ли забрать за это машину ?

    Шляхи накладення арешту на майно боржника передбачені статтею 56 Закону України «Про виконавче провадження» та полягають у винесенні постанови про арешт майна (коштів) боржника або постанови про опис та арешт майна (коштів) боржника.

    Оскільки сам факт винесення постанови про арешт не призводить до автоматичного обмеження права розпоряджатись таким майном, то копії постанов, якими накладено арешт, виконавець надсилає банкам чи іншим фінансовим установам, органам, що здійснюють реєстрацію майна, в день їх винесення. Також в день винесення постанови про арешт державний виконавець вносить відповідні дані до Державного реєстру обтяжень рухомого майна, Реєстру речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень.

    При описі майна виконавець може прийняти рішення й щодо обмеження боржника права користуватись описаним майном. У цьому випадку проводиться опечатування майна або його вилучення у боржника та передача на зберігання іншим особам.

    Одночасно з винесенням постанови про відкриття виконавчого провадження відомості про боржника вносяться до Єдиного реєстру боржників (крім відомостей щодо боржників, якими є державні органи, органи місцевого самоврядування, а також боржників, які не мають заборгованості за виконавчим документом про стягнення періодичних платежів більше трьох місяців, та боржників за рішенням немайнового характеру).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    Чи можуть представники поліції , ТЦК забрати автомобіль , якщо він один, за не оновлення даних?

    • Богун Сергій Павлович

      Ні. Таких повноважень у них немає.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, Антоніна, працівники поліції та ТЦК не наділені таким повноваженнями, тому можете не хвилюватись з цього приводу.

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    Если оплатить штраф , нужно ли тогда явиться в ТЦК и обновить данные? Или этот штраф платишь один раз

    • Богун Сергій Павлович

      Потрібно з'явитися. Буде повторний штраф. Примусове доставляння в ТЦКСП. Подання позову до суду щодо обмеження в праві керування авто.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так. Сплата штрафу не звільняє Вас від обов'язку оновлення даних. До того ж чоловік все одно отримує повістку рано чи пізно рекомендованим листом, а неявка за останнью також потягне штраф.

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    А якщо чоловік все ж таки не піде до ТЦК можуть рано чи пізно забрати авто, якщо воно єдине на ньому

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Ні, ніхто не буде забирати авто, максимум що зроблять - накладуть арешт.

    Дерій Владислав Олегович
    25%

    Доброго дня!

    Что будет если не обновить данные в ТЦК?

    ТЦК спробує притягнути чоловіка до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу

    Згідно статті 61 Конституції України ніхто не може бути двічі притягнений до юридичної відповідальності одного виду за одне й те саме правопорушення.

    Тому, якщо чоловіка притягнуть до адміністративної відповідальності за неоновлення даних - другий раз не мають права накладати штраф.

    Проте, в реаліях сьогодення -ТЦК можуть виписувати штраф по декілька разів, що є підставою для звернення до суду та оскарження їх дії. Чоловік може це зробити за допомогою адвоката або через систему Електронний суд https://id.court.gov.ua/

    На что накладывают арест ?

    Теоретично, якщо чоловік порушив законодавство про мобілізацію, його притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу, він цей штраф не сплатив, то ТЦК може звернутись до виконавчої служби щоб арештувати його рахунки чи майно. Проте, якщо штраф виписали незаконно - чоловік зможете його оскаржити у судовому порядку.

    И могут ли забрать за это машину ?

    Забрати авто не зможуть, але виконавча служба може заборонити його продавати або дарувати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    Чи тільки блокують рахунки?

    • Богун Сергій Павлович

      Це якщо не сплатить штраф

    • Дерій Владислав Олегович

      Виконавча служба може заблокувати рахунки та накласти арешт на авто, в такому випадку буде заборонено його продавати або дарувати

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Заблокують рахунки і можуть накласти арешт на авто.

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    А якщо сплатити штраф арешт знімають?

    • Богун Сергій Павлович

      Так. Знімають.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Так, у такому випадку арешт знімають.

    Антонина Клієнт 4 місяці тому

    Велике дякую за консультацію

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Антоніна! Вдачі Вам!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    Щодо блокування рахунків, звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів". Пояснюю, що може бути за законодавством, за неоновлення даних.

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    Доволі часто останнім часом стикаюся з питаннями щодо можливості вилучення нерухомого майна у випадку порушення мобілізаційного законодавства та блокування рахунків. Все частіше чую про звернення до нотаріусів та переофомлення об'єктів нерухомості.

    Хотів би зауважити, що загалом проблеми значно перебільшені. Так, блокування рахунків можливе. Але це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, у тому числі за будь-які інші проступки та порушення. Жодного прямого відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості.

    Щодо вилучення нерухомості, то звертаю увагу на статтю 47 Закону України "Про виконавче провадження", зокрема частину сьому.

    "7...У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати, звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється. У такому разі виконавець зобов’язаний вжити заходів для виконання рішення за рахунок іншого майна боржника..."

    Що означає?

    Якщо сума боргу не перевищує 160 тис грн (на щастя, але мобілізаційне законодавство таких розмірів не передбачає), у Вас не мають права "забрати" єдине житло та земельну ділянку, на якому воно розташоване.

    Якщо Ви маєте декілька об'єктів нерухомості, ТЕОРЕТИЧНО одне з них може бути реалізоване в якості боргу. Але довести справу до цього моменту - ще треба вміти.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    15%

    Доброго дня, надаю відповіді на ваші запитання.

    Что будет если не обновить данные в ТЦК?

    На вас може бути накладено штраф у розмірі від 17 до 25 тисяч гривень

    Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    {Стаття 210 із змінами, внесеними згідно з Указом ПВР № 2010-11 від 03.04.86, Законом № 55/97-ВР від 07.02.97; в редакції Закону № 308/97-ВР від 04.06.97; із змінами, внесеними згідно із Законами № 2342-III від 05.04.2001, № 1014-V від 11.05.2007, № 2711-VI від 30.11.2010; в редакції Законів № 1357-IX від 30.03.2021, № 3696-IX від 09.05.2024}

    Стаття 210-1. Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від п’ятисот до семисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від однієї тисячі п’ятисот до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, юридичних осіб та громадських об’єднань - від двох тисяч до трьох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    {Кодекс доповнено статтею 210-1 згідно із Законом № 2197-IV від 18.11.2004; із змінами, внесеними згідно із Законом № 1275-VII від 20.05.2014; в редакції Законів № 1357-IX від 30.03.2021, № 3696-IX від 09.05.2024}

    Какие последствияНа что накладывают арест ?

    И могут ли забрать за это машину ?

    Якщо ви не сплатите, буде відкрито виконавче провадження для примусового стягнення коштів. Бдуе накладено арешт на ваше майно,якщо воно ви маєте право власності, будуть заблоковані банківські рахунки. Але це не дає право, вилучати у вас ваше майно. Ви просто не зможете його продати, подарувати поки не сплатите борг.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України