Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 04 червня 2024, питання №111431 500₴

Бронювання працівників ДСНС,які працюють на атомній електростанції. І проходження їх ВЛК

Мій чоловік служить на атомній електростанції пожежним рятувальником 3 роки. У квітні 2024 року перезаключив договір з ДСНС знову на 3 роки.
Коли розпочалась війна хлопців попередили, що розірвати контракт під час воєнного стану карається законом. Їм усім "дали бронь".
Протягом останнього місяця, частина, в якій служить чоловік, активно збирали документи для проходження ними ВЛК,аргументували тим, що внутрішній облік ДСНС тепер скасовано і буде один загальний .
Після чого, прийшов список на частину, в якому є мій чоловік, відбулося зібрання. Їх попередили, що їх посада не підлягає бронюванню і ЗСУ потребує в таких спеціальностях. Чоловік служив в ДШВ і був командиром відділення, його ВОС 182.(якщо це якось допоможе)

Як нам діяти чи потрібно проходити ВЛК? Чи дійсний контракт? На які документи опиратися?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    33%

    Доброго дня!

    Згідно статті 25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

    "1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

    • державної служби категорії "А", голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів – усі військовозобов’язані;
    • державної служби категорій "Б", "В", в органах місцевого самоврядування – не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінальновиконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

    Отже, згідно закону про мобілізацію військовозобов'язані працівники ДСНС, які не являються держслужбовцями категорій "Б", "В" не мають обмежень в бронюванні.

    Проте, в Порядку бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану не розроблено окремого механізму для бронювання працівників ДСНС.

    Згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в Національній поліції України, Державному бюро розслідувань, Службі судової охорони, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Національному антикорупційному бюро України, органах прокуратури, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.

    Тобто, чоловік має обов'язок стати на військовий облік.

    Проте, якщо чоловік є особою рядового і начальницького складу служби цивільного захисту, яка прийнята на службу цивільного захисту за контрактом і якій присвоєно спеціальне звання - його не мають права перевести у воєнізований підрозділ.

    Згідно пункту 46-2. Положення про порядок проходження служби цивільного захисту особами рядового і начальницького складу Обов’язковою умовою контракту про проходження служби цивільного захисту є заборона залучати відповідну особу до виконання робіт, пов’язаних із ризиком для життя і здоров’я.

    Згідно пункту 78 Положення у разі незаконного звільнення особи рядового і начальницького складу або переведення на іншу посаду такі особи підлягають поновленню на посаді, яку займали раніше, або призначенню на іншу рівнозначну посаду.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Лариса Клієнт 4 місяці тому

      З Вашого висновку, на військовий облік потрібно стати, але згідно пункту 46- 2, призивати його(отримати повістку від ТЦК) не можуть, правильно розумію?Він- особа рядового складу.

      • Дерій Владислав Олегович

        Так, згідно законодавства він має обов'язок стати на військовий облік. Проте, чоловік підлягає бронюванню.

        Тобто, повістку чоловіку вручити мають право, але мобілізувати не зможуть, якщо він буде заброньований.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас.

    Норми щодо 50 % кількості заброньованих у абзаці, де мова йде про працівників ДСНС, немає.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 25. Організація і порядок бронювання військовозобов’язаних

    1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    ...

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України.

    З цього можна зробити висновок, що вимоги про 50 % для працівників ДСНС - немає. До таких же категорій відносять і Національну поліцію України, але вже зараз відомі випадки, коли останнім встановлюють поріг саме у 50 %. В мережі є "злиті" розпорядження щодо мобілізації 50 % особового складу Нацполіції до "Лють" та інших воєнізованих підрозділів. Тому не впевнений, але така ж історія може бути і щодо ДСНС. Чіткого Порядку бронювання на даний час немає, а тому очікуємо, як нормативного-правового акту, так і роз'яснень.

    Наразі вже відомо, що навіть народні депутати звертаються до Кабінету Міністрів України щодо вирішення цього питання. Телефонувати на "гарячі лінії", на жаль, сенсу особливо не бачу. Я б порадив просто чекати, але невідомо, чого чекати і скільки. Влада остаточно "втратила" будь-який сенс, але це реальність.

    Можливо радив би подати рапорт на командування щодо відмови від переведення до воєнізованого формування. У випадку звільнення - оскаржувати. Закон не передбачає вимоги у 50 % щодо ДСНС.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Лариса!

    Стаття 25 Закону України "Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку" зазначає наступне:

    "1. Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють або проходять службу:

    1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування на посадах:

    державної служби категорії "А", голів обласних, районних, районних у місті (у разі створення) рад, сільських, селищних, міських голів - усі військовозобов’язані;

    державної служби категорій "Б", "В", в органах місцевого самоврядування - не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах;

    2) в органах державної влади, інших державних органах, Національній поліції України, Національному антикорупційному бюро України, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Службі судової охорони, в судах, установах системи правосуддя та органах досудового розслідування (крім військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цієї частини), а також на штатних посадах патронатних служб державних органів, юрисдикція яких поширюється на всю територію України;

    3) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

    4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань або функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, у тому числі кінцеві бенефіціарні власники таких підприємств, які не є їх працівниками. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, а також критично важливими для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

    2. Порядок та організація бронювання, критерії, перелік посад і професій, а також обсяги бронювання військовозобов’язаних визначаються цим Законом та нормативно-правовими актами Кабінету Міністрів України, прийнятими на його виконання".

    Тобто, норма закону не передбачає обмеження у відсотках, щодо бронювання працівників ДСНС не обмежено, крім військовозобов'язанних, які працюють на посадах державної служби категорій "Б", "В". Останні бронюються не більше 50 відсотків кількості військовозобов’язаних цих категорій у зазначених органах.

    Проте, на жаль, з наявної інформації бронювати збираються військовозобов'язанних, які займають посади та мають профессії, що є критично важливими для функціонування ДСНС, за умови не більше 50% кількості військовозобов'язанних у зазначенному органі.

    Щодо постановки на військовий облік військовозобов'язанних, то ця вимога відповідає чинному законодавству:

    У Законі України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» зазначено:

    Громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в Національній поліції України, Державному бюро розслідувань, Службі судової охорони, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Національному антикорупційному бюро України, органах прокуратури, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.

    Звідси і витікає необхідність у проходженні ВЛК.

    Відповідно до "Положення про порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу органіві підрозділів цивільного захисту:

    Звільнення із служби.

    98. Звільнення із служби осіб рядового і начальницького складу проводиться:

    у запас Збройних Сил (з постановкою на військовий облік), якщо звільнені особи не досягли граничного віку перебування в запасі, встановленого Законом України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, і за станом здоров’я придатні до військової служби;

    у відставку, якщо звільнені особи досягли граничного віку перебування в запасі, встановленого Законом України “Про загальний військовий обов’язок і військову службу”, або визнані військово-лікарською комісією непридатними за станом здоров’я до військової служби, з виключенням з військового обліку.

    99. Контракт припиняється (розривається), а особи рядового і начальницького складу, які проходять службу за контрактом, звільняються із служби:

    1) після закінчення строку контракту;

    2) за віком — у разі досягнення граничного віку перебування на службі;

    3) за станом здоров’я — на підставі висновку військово-лікарської комісії про непридатність або обмежену придатність до служби;

    4) у зв’язку із скороченням штатів — у разі неможливості використання на службі у зв’язку із скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;

    5) через сімейні обставини або інші поважні причини, перелік яких визначається Кабінетом Міністрів України;

    6) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту особою рядового і начальницького складу;

    7) у зв’язку із систематичним невиконанням умов контракту керівництвом відповідного органу чи підрозділу цивільного захисту;

    8 ) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду.

    100. З ініціативи керівництва органу чи підрозділу цивільного захисту контракт достроково може бути розірвано і особу рядового і начальницького складу звільнено із служби у випадках, передбачених підпунктами 2 — 4, 6 і 8 пункту 99 цього Положення. З ініціативи особи рядового і начальницького складу контракт може бути розірвано у випадках, передбачених підпунктами 2 — 5 і 7 пункту 99 цього Положення.

    Про дострокове розірвання контракту начальник відповідного органу чи підрозділу цивільного захисту повинен попередити особу рядового і начальницького складу не пізніше ніж за два місяці до подання документів про звільнення із служби. У цей же строк особа рядового і начальницького складу повинна повідомити начальника відповідного органу чи підрозділу цивільного захисту про свій намір щодо дострокового розірвання контракту.

    101. Особа рядового і начальницького складу, стосовно якої прийнято рішення про дострокове розірвання контракту, має право оскаржити наказ про дострокове розірвання контракту і звільнення із служби у порядку, встановленому законодавством. Оскарження не припиняє виконання наказу.

    У разі визнання рішення про дострокове розірвання контракту і звільнення із служби незаконним особа рядового і начальницького складу поновлюється на посаді, яку займала раніше, або на рівнозначній посаді з виплатою грошового забезпечення за час вимушеного невиконання службових обов’язків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    13%

    Доброго дня. закон про мобілізацію, який підписав президент Володимир Зеленський, визначає право на бронювання, зокрема, для держслужбовців категорій «А», «Б» і «В», а також не більше ніж 50% військовозобов’язаних в органах місцевого самоврядування. Тому у вашому випадку

    Генеральний штаб ЗСУ у листі від 20.04.2023 р. № 300/1/С/3886 навів перелік дефіцитних для Збройних Сил України військово-облікових спеціальностей військовозобов'язаних, за наявності яких вони не підлягають бронюванню.

    Так , заборонено бронювання військовозобов'язаних працівників з числа осіб рядового, сержантського та старшинського складу, що мають такі військово-облікові спеціальності: 003, 004, 008, 015, 016, 019, 021, 028, 029, 034, 035, 036, 037, 039, 047, 048, 054, 055, 058, 065, 069, 070, 071, 072, 106, 107, 108, 110, 113, 117, 118, 121, 122, 123, 124, 125, 126, 133, 134, 135, 136, 137, 139, 140, 143, 144, 145, 146, 147, 153, 163, 178, 183, 184, 210, 216, 220, 221, 223, 225, 233, 234, 245, 248, 250, 251, 260, 261, 262, 265, 267, 307, 320, 323, 326, 340, 379, 381, 382, 383, 403, 420, 460, 474, 500, 501, 502, 503, 507, 525, 527, 528, 530, 531, 538, 543, 544, 549, 550, 554, 569.

    З числа осіб офіцерського складу не підлягають бронюванню особи з такими військово-обліковими спеціальностями: 02, 03, 04, 06 (060100, 060300, 061000, 061200, 061300, 061400, 061401, 061500, 061610 (решта ВОС групи 06 бронюється)), 08, 09, 10, 12, 14, 34, 44, 46 (460100, 461000, 461003, 461100, 461102, 461103, 461200, 461300, 461304, 462202 (решта ВОС групи 46 бронюється)), 49, 50, 52, 53, 54, 70, 90.

    Богун Сергій Павлович
    12.2%

    Доброго дня.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України, кількість військовозобов’язаних працівників ДСНС та Нацполіції, які підлягають бронюванню, може становити понад 50% за окремим рішенням Міністра оборони, прийнятим на підставі обґрунтованого звернення Міністра внутрішніх справ.

    Відповідно прийнято узгоджене рішення про бронювання 90% особового складу ДСНС та Нацполіції.

    10% співробітників ДСНС мають вибір мобілізовуватися до лав Збройних Сил України, Національної гвардії або Державної прикордонної служби.

    10% поліцейських, які підлягають мобілізації, можуть долучитися до бригади «Лють» або додатково створених трьох бойових бригад Національної поліції України.

    https://www.kmu.gov.ua/news/ihor-klymenko-90-riatu...


Схожі питання

Исключение с учёта при наличии сдвг и панических атаках

Добрый день, у меня псориаз и сдвг, коррекцию поведения прохожу в https://evolution.org.ua/ - повестки небыло но возможно ли исключение из облика? тоесть стать непригод...

05 жовтня 2024 Андрей, м. Київ

2 відповідi

Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України