Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 05 червня 2024, питання №111559 340₴

Відстрочка, якщо дружина інвалід 2 групи.

Доброго дня.
На 18 червня мені призначено МСЕК,щодо встановлення інвалідності 2 групи.Якщо вона буде встановлена,чи зможе мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації?
На роботі відправляють на ВЛК 11 червня.
Тобто якщо він пройде влк раніше,то права на відстрочку вже не буде?Яка послідовність постановки на облік в ТЦК?
І чи може чоловік супроводжувати закордон дружину з 2 групою інвалідності?

Відповіді юристів (25)

    Богун Сергій Павлович
    16.8%

    Доброго дня.

    Чоловік матиме право на відстрочку у разі встановлення його дружині інвалідності другої групи.

    Це передбачено статтею 23 закону України про мобілізацію.

    Після подання заяви стосовно надання відстрочки його не мають право ні мобілізувати ні направити на проходження ВЛК.

    Якщо чоловік пройде ВЛК раніше він все одно матиме право на отримання відстрочки на підставі інвалідності дружини.

    Також чоловік згідно законодавства матиме право супроводжувати дружину при перетині кордону України згідно з правим перетинання державного кордону громадянами України.

    Аліна Клієнт 4 місяці тому

    Чи не будуть говорити,що типу є інші особи які мають право доглядати?

    Діти неповнолітні, батькам по 60 років.

    Дякую.

    • Богун Сергій Павлович

      Ні. Не будуть.

      Для цього достатньо статусу особи з інвалідностю.

      Ось норма законодавства:

      Не підлягають мобілізації особи

      "які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи".

    Дерій Владислав Олегович
    16.8%

    Доброго дня!

    На 18 червня мені призначено МСЕК,щодо встановлення інвалідності 2 групи.Якщо вона буде встановлена,чи зможе мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації?

    Так, зможе!

    З 18 ТРАВНЯ згідно ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» нова редакція статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" виглядає так:

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    Отже, чоловік матиме право на відстрочку на підставі інвалідності дружини. Наявність інших родичів ніяким чином не впливає на отримання відстрочки.

    Згідно додатку 5 постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки чоловіку необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка):

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або
    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або
    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності

    4. Військово-обліковий документ.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього.

    Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Спочатку відправте заяву та документи про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Коли до ТЦК чоловік буде звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від чоловіка заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Під час розгляду заяви про відстрочку та під час дії відстрочки - чоловіка не мають права направляти на ВЛК, адже згідно пункту 63 Постанови КМУ 560.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією НЕ направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Тобто якщо він пройде влк раніше,то права на відстрочку вже не буде?Яка послідовність постановки на облік в ТЦК?

    Право на відстрочку буде і після проходжння ВЛК, але якщо чоловіка мобілізують до 18 червня то він вважатиметься військовослужбовцем, а там звільнитися буде складніше ніж отримати відстрочку як військовозобов'язаному.

    І чи може чоловік супроводжувати закордон дружину з 2 групою інвалідності?

    Так, може.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України чоловік можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    Для виїзду за кордон чоловіку необхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини, це може бути

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або

    або

    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність).

    4. військово-обліковий документ зі штрихкодом

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Аліна Клієнт 4 місяці тому

      Чи можуть викликати на ВЛК, якщо особа на лікарняному?

      Дякую.

      • Дерій Владислав Олегович

        Лікарняний - це поважна причина для неявки до ТЦК.

        Згідно ч.3 статті 22 ЗУ Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форм власності), визнаються:

        • перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;
        • смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

        У разі неприбуття громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше трьох діб від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

        • Аліна Клієнт 4 місяці тому
          Строк 7 днів після закінчення лікарняного?
          • Дерій Владислав Олегович

            Мається на увазі строк 7 днів від дати вказаної в повістці, але якщо чоловік буде знаходитися на лікарняному та з'явиться до ТЦК на наступний день після його закінчення, а строк становитиме більше 7 днів, то проблем у нього не повинно бути. Головне завчасно попередити ТЦК про поважну причину неявки - Ви можете віднести до ТЦК лікарняний лист або зателефонувати ТЦК або направити поштовим зв'язком, тощо

            • Аліна Клієнт 4 місяці тому

              А якщо направляють з роботи.

              Він працює в ДСНС

          • Дерій Владислав Олегович

            Потрібно відштовхуватись від дати вказаної у Наказі керівника ДСНС про направлення до ТЦК.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.8%

    Доброго дня, Аліна!

    На 18 червня мені призначено МСЕК,щодо встановлення інвалідності 2 групи.Якщо вона буде встановлена,чи зможе мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації?

    Так, якщо Ви отримаєте ІІ групу інвалідності Ваш чоловік матиме право на відстрочку. При тому за новим законодавстом жодних інших умов окрім Вашої інвалідності не передбачено (ані постійний догляд, ані доведення відсутності інших осіб тощо).

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    • свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка):
    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,
    • або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,
    • або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.
    На роботі відправляють на ВЛК 11 червня.Тобто якщо він пройде влк раніше,то права на відстрочку вже не буде?

    Це дуже ризиковано для Вашого чоловіка. Якщо він з'явиться в ТЦК до встановлення Вам інвалідності та буде визнаний "придатним" або "придатним до ТЦК..." після проходження ВЛК - його мобілізують, якщо на той час чоловік не матиме підтвердження свого права на відстрочку. Тобто, наприклад, за пару днів він проходить ВЛК і що надалі? Ви ще не маєте довідки МСЕК якою він може підтвердити право на відстрочку і яку повинен подати разом із заявою про оформлену відстрочку.

    Яка послідовність постановки на облік в ТЦК?

    Чоловік повинен подати відповідну заяву до ТЦК та пройти ВЛК.

    І чи може чоловік супроводжувати закордон дружину з 2 групою інвалідності?

    Так, чоловік може супроводжувати дружину з ІІ групою інвалідності за кордон. Для того Вам знадобляться закордонні паспорти, документ, що підтверджує Вашу інвалідність (окрім довідки МСЕК), свідоцтво про шлюб та чинний військово-обліковий документ.

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність:

    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
    • або пенсійного посвідчення
    • чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Аліна Клієнт 4 місяці тому

    Чи можуть викликати на ВЛК, якщо особа на лікарняному?

    Дякую

    • Богун Сергій Павлович

      У разі наявності лікарняного - чоловік може не з'явилися за викликом.

      Йому про факт знаходження на лікуванні необхідно повідомити ТЦКСП.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Якщо особа на лікарняному вона повинна повідомити ТЦК.

      Відповідно до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

      23. Поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

      перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

      смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

      24. У разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

      • Аліна Клієнт 4 місяці тому

        Строк 7 днів після закінчення лікарняного?

        • Айвазян Юрий Климентьевич

          Строк 7 днів після повідомлення про неявку до ТЦК за поважної причини.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.8%

    Вітаю Вас!

    На 18 червня мені призначено МСЕК,щодо встановлення інвалідності 2 групи.Якщо вона буде встановлена,чи зможе мій чоловік отримати відстрочку від мобілізації?

    Так, якщо Ви отримаєте 2-гу групу інвалідності, чоловік матиме право на відстрочку від мобілізації. При чому - безумовне.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    ...

    11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі. Зокрема озвучена Вами підстава передбачатим подання такого пакету документів:

    свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка): довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    На роботі відправляють на ВЛК 11 червня.

    Тобто якщо він пройде влк раніше,то права на відстрочку вже не буде?

    Направляють на ВЛК усно? Чи можливо ТЦК направив розпрорядження? Загалом треба конче витримати один тиждень до дати Вашої МСЕК.

    Яка послідовність постановки на облік в ТЦК?

    Вищезазначена постанова КМУ передбачає наступним порядок оформлення відсточки від мобілізації:

    "...58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) *особисто* подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    60. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби..."

    І чи може чоловік супроводжувати закордон дружину з 2 групою інвалідності?

    Так, має повне право Вас супроводжувати, при чому у тому числі за чинним законодавством.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    З повагою!

    Аліна Клієнт 4 місяці тому

    Чи можуть викликати на ВЛК якщо особа буде на лікарняному?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Викликати можуть, але є поважна причина для неявки. Втім після закінчення лікарняного явка на ВЛК є все одно обов'язковою.

      Про поважну причину неявки треба обов'язково і вчасно повідомити ТЦК Укрпоштою цінним листом з описом вкладення. До повідомлення, написаного у довільній формі, необхідно додати підтверджувальний документ: роздруківку лікарняного або довідку з лікарні.

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Теоретично - так, але при наявності тимчасової непрацездатності особа має поважну причину для неявки і може її застосувати.

      З повагою!

    Турчин Ярослав
    16.8%
    Турчин Ярослав 4 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пані АЛІНА!

    У разі наявності у Вас документів про інвалідність ІІ групи - Ваш чоловік матиме право на відстрочку.

    При цьому відповідно до Правил мобілізації, особа не зобов"язана проходити ВЛК на час розгляду заяви на відстрочку. Також дійсно треба доводити факт відсутності інших осіб, які по закону мають Вас утримувати. Непрацездатний вік батьків - копії свідоцтва про народження та їх пенсійних посвідчень; докази того, що діти не досягли повноліття (свідоцтва про народження дітей).

    Але ж Вам інвалідність встановлять лише 18 червня? Наразі у Вас її немає? Якщо є, то чоловік може подати письмове клопотання про видачу повістки на іншу дату, адже формально він має право на відстрочку, але строк її розгляду менший, ніж дата Вашого переогляду, тож він може фактично втратити право на відстрочку після 18 червня, якщо Вам не дадуть групу. Після отримання актуальних даних про підтвердження інвалідності - зобов"язатись з"явитися до ТЦК та СП.

    Якщо інвалідність будуть встановлювати вперше, то зовсім не гарантовано, що Вам її встановлять, а тому явка в ТЦК без підстав - є гарантією мобілізації.

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    ОТЖЕ, якщо Ваш чоловік з"явиться до ТЦК без документів, які дають право на відстрочку - його 100 % мобілізують і Ваші документів йому потім вже ніяк не допоможуть.

    Тоді вже краще з"являтися коли будуть усі документи на руках і належним чином оформлена та зареєстрована заява на відстрочку. Тоді максимум, що йому загрожує - це штраф. Та й то, не думаю, що хтось буде морочити голову зі штрафом, якщо Вашого чоловіка не можна відправити служити.

    Зразок заяви на відстрочку, форму якого затвердив Кабінет Міністрів України (постанова № 560 від 16.05.2024 р.) додаю до своєї відповіді. Заяву можна писати як від руки, так і шляхом заповнення форми заяви своїми даними.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, чоловік має право на відстрочку Пункт 11 ст.,23 Закону України " про мобіліційну підготовку та мобілізацію".

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    • які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи;

    Чоловік має право на відстрочку, за наявності свідоцтва про шлюб та довідки МСЕК про першу або другу групу інвалідності жінки.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Свідоцтво про шлюб

    Песійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Довідка МСЕК + акт огляду

    Військовий квиток.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    У разі спрби маніпуляцій, і спроби вркчення вам бойової повістки на відправку відмовляйтесь її підписутвати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину вашої відмови, У вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з наявністю у жінки 2 групи інвалідності.

    Перетин кордону врегульовано правилами перетину кордон

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

    Для перетину кордону вам потрібно мати такі документи:

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про шлюб

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда жінки

    Консультація з питань перетину кордону

    Отримати консультацію з пить перетину кордону можливо на гарячій лінії Державної прикордонної служби України:

    • 1598 для дзвінків з території України (лінія безкоштовна);
    • +38(044) 527-63-63 для дзвінків із-за кордону (згідно з тарифами відповідного оператора зв’язку).

    Аліна Клієнт 3 місяці тому

    Дякую.

    Якщо пенсійного посвідчення ще не буде(воно виготовляється певний період часу) чи підійде довідка з пенсійного фонду?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Доброго дня, Аліна!

      Достатньо Вашої довідки МСЕК.

      11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

      Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

      Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

      свідоцтво про шлюб та один із документів, що підтверджує інвалідність дружини (чоловіка):

      довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ,

      або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

      або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності,

      або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

    • Корнійчук Євген Іванович
      16.2%

      Довідка МСЕК на кордоні не є підтвердженням інвалідності, тому краще мати пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання допомоги у зв'язку з інвалідністю. Також додатково можно взяти довідка МСЕК+ акт огляду, програма реабілітації та інші.

      ЯКщо ви отримаєте штрих код на військовий квиток, думаю проблем з цього приводу не виникне.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України