Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 05 червня 2024, питання №111611 350₴

Чи мають право відправляти на ВЛК якщо є право на відстрочку?

Вхідні дані такі:

1. На руках лише приписне з печаткою про взяття мене на облік 2009 і все, нічого більше.

Хоча точно пам'ятаю що відправляли на різні дообстеження і організовано возили групою на обласну(чи міську?) комісію. + завозив у воєнкомат довідки про навчання( у 2011-2013 р).
Але на руках ніяких документів/висновків окрім вказаного вище немає.

2. Станом на зараз є законна підстава для відстрочки - наявність дружини 2 групи інвалідності.
В чинній версії закону одна лише ж наявність дружини такої групи без всіляких нюансів достатньо, вірно?

3. Згідно пункту 63 постанови 560 якщо є підстава для відстрочки не мають відправляти на ВЛК.

Отже питання - враховуючи 1 пункт, що у мене не має актуального документу і третій пункт ТЦК все ж матиме законне право відправити на ВЛК?
Якщо так, то мені все одно в найпершу чергу при відвідуванні ТЦК наполягати на прийманні заяви і вже потім! йти на ВЛК? Чим мені їм можна апелювати якщо що?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Олеже!

    При прийнятті заяви на відстрочку ТЦК вимагають чинний ВОД. Оскільки Ви останнього не маєте, то допоки не пройдете ВЛК та не отримаєте ВОД, заяву на відстрочку у Вас не приймуть.

    Так, Ви можете наполягати на прийнятті одночасно двох заяв: і на видачу ВОД, і на відстрочку. Якщо ТЦК все ж таки відмовиться приймати заяву, направляйте останню Укрпоштою цінним листом з описом вкладення (це буде Вашим доказом того, що Ви надали ТЦК необхідні документи, які підтверджують Ваше право на відстрочку) і вже після цього йдіть до ТЦК, проходьте ВЛК, отримайте ВОД та подавайте ще раз заяву на відстрочку.

    Пункт 58 Постанови КМУ №560:

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Олег Клієнт 4 місяці тому

      Поштою відправлялись (ще в листопаді 2023 кола була стара версія закону стосовно інвалідності дружини). Але тоді вони доволі швидко відправили лист-відповідь щоб я зявився особисто, а також повернули усі документи. Навряд вони зараз вчинят по іншому. Тобто чи є сенс пошти якщо вони все повретають? Чи важливий сам факт що відправлення прибувало навіть якщо все повертають?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Важливий сам факт, що Ви повідомили. Все інше - це справа ТЦК. Вони ж повістки направлені поштою вважають належним чином врученними, навіть за умови того, що особа її не отримала. Головне аби у Вас був опис вкладення, що саме Ви направили до ТЦК.

        • Олег Клієнт 3 місяці тому

          Якщо спочатку вимагатимуть тільки ВЛК чи законно це буде в такій ситуації?Який загалом порекомендували б порядок дій у такому разі?

          І ще питаня якщо так станеться що буде бусифікація, або експрес влк, відправка в учебку і подібні речі які нажаль трапляються чи можна буде апелювати тим, що я попереджав про підстави про відстрочку тим листом 2023 року (хоч тоді і було трошки інше формулювання пункту 11 ст23)?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Доброго дня, Олеже!

            Якщо спочатку вимагатимуть тільки ВЛК чи законно це буде в такій ситуації?Який загалом порекомендували б порядок дій у такому разі?

            Такий, який рекомендував раніше. Направляйте заяву Укрпоштою з описом вкладення й після того ідіть до ТЦК, маючи на руках свій корінець з описом вкладення та квитанцією про відправку пакету документів. При явці до ТЦК подавайте одразу дві заяви та вимагайте їх реєстрації.

            І ще питаня якщо так станеться що буде бусифікація, або експрес влк, відправка в учебку і подібні речі які нажаль трапляються чи можна буде апелювати тим, що я попереджав про підстави про відстрочку тим листом 2023 року (хоч тоді і було трошки інше формулювання пункту 11 ст23)?

            Це навряд чи буде аргументом при "бусифікації". Майте при собі завжди документи, що підтверджують інвалідність дружини. У разі спроби вручення мобілізаційного розпорядження відмовляйтесь від останнього на підставі наявності в Вас права на відстрочку.

            Одразу при спробі затримання викликайте поліцію, дзвоніть рідним та адвокату.

    Дерій Владислав Олегович
    33.1%

    Доброго дня!

    2. Станом на зараз є законна підстава для відстрочки - наявність дружини 2 групи інвалідності.В чинній версії закону одна лише ж наявність дружини такої групи без всіляких нюансів достатньо, вірно?

    Так, вірно.

    Згідно пункту 11 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

    Згідно додатку 5 постанови КМУ 590 для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Один із документів, що підтверджує інвалідність дружини:

    • довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, визначеною МОЗ, або
    • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або
    • пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або
    • довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики та документ, що підтверджує наявність у дружини (чоловіка) захворювання та/або причину інвалідності

    4. Військово-обліковий документ.

    Даний перелік документів є вичерпним, Вам не потрібно здійснювати догляд за дружиною, щоб оформити відстрочку. Наявність інших родичів не є підставою для відмови у оформленні відстрочки.

    Найближчим часом повинен зафункціонувати електронний кабінет військовозобов’язаного, цілком можливо, що оформити відстрочку можна через нього. Проте, на даний час це відбувається через ТЦК

    Спочатку відправте заяву та документи про відстрочку поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    3. Згідно пункту 63 постанови 560 якщо є підстава для відстрочки не мають відправляти на ВЛК.Отже питання - враховуючи 1 пункт, що у мене не має актуального документу і третій пункт ТЦК все ж матиме законне право відправити на ВЛК?Якщо так, то мені все одно в найпершу чергу при відвідуванні ТЦК наполягати на прийманні заяви і вже потім! йти на ВЛК? Чим мені їм можна апелювати якщо що?

    Як правило, в таких випадках ТЦК просто не приймає заяву про відстрочку поки Ви не пройдете ВЛК, що є неправомірним відповідно до пункту 63 постанови 560.

    Згідно пункту 58 Постанови КМУ 560 за наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Тому, вимагайте обов'язкової рєстрації заяви та майте при собі квитанцію та опис вкладеного від рекомендованого листа, який Ви додатково відправили на адресу ТЦК.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    16.9%

    Доброго дня.

    Відстрочку ви зможете оформити лише при наявності дійсного ВОД.

    Для його отримання Вам необхідно подати заяву ТСК СП.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    У разі подання заяви щодо оформлення відстрочки Вас не мають право направити на ВЛК.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України