Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 06 червня 2024, питання №111631 350₴

Фактичне місце проживання

Доброго дня, перебуваю на обліку у ТЦК та СП у м. Києві , проте фактично проживаю у іншому місті, чи можливо стати на облік у ТЦК та СП за місцем фактичного місця проживання , щоб не їхати у Київ для зняття там, чи можливо це?
Та що для цього потрібно?

Відповіді юристів (7)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня!

    Ви можете стати на облік в ТЦК міста Києва, але після цього Вам все одно прийдеться знятись з обліку в ТЦК за місцем реєстрації. Станом на зараз зняття з попереднього місця реєстрації через реєстр ще не працює.

    Відповідно до ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу":

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього.

    1. Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, у відповідних підрозділах розвідувальних органів України підлягають громадяни України:

    2) на військовий облік військовозобов’язаних:

    військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів розвідувальних органів України - у відповідному підрозділі розвідувальних органів України) підлягають громадяни України:

    2) з військового обліку військовозобов’язаних:

    які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Степан Клієнт 4 місяці тому

      Добрий день, я перебуваю на обліку у ТЦК та СП м. Києва відповідно і прописаний у м. Києві , проте проживаю у іншому місті , і хочу стати на облік за фактичним місцем проживанням , чи є це можливо без зняття у ТЦК та СП м. Києва

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Якщо Ви не зніметесь з обліку у місті Києві, то будете перебувати на обліку у двох ТЦК одночасно.

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Військовозобов'язані особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання повинні прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Вітаю Вас!

    Згідно правил військового обліку призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    • перебувати на військовому обліку за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;
    • особисто в семиденний строк з дня прибуття до нового місця проживання прибувати із паспортом громадянина України і військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу), який організовує та веде військовий облік на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, для взяття на військовий облік;

    Зверніться до ТЦК за місцем фактичного проживання із заявою про взяття на військовий облік. Якщо Ви є військовозобов'язаним - без права на відстрочку існує ризик бути мобілізованим.

    Вас повинні спочатку взяти на військовий облік за місцем проживання, а потім Вам необхідно буде знятися з військового обліку в Києві. Поки що це все відбуваться за особистої присутності.

    Згідно пункту 81 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    Згідно частини 1 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" взяттю на військовий облік військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання.

    Згідно частини 5 статті 37 ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають військовозобов’язані, які вибули в іншу місцевість (адміністративно-територіальну одиницю) України і стали на військовий облік за новим місцем проживання.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богданов Микита
    20%
    Богданов Микита 4 місяці тому

    Юрист, м. Одеса, 11 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня. Тут треба дізнаватись у вашому ТЦК в місті, де ви фактично проживаєте. Нещодавно були випадки, коли осіб брали на військовий облік за новим місцем проживання. Потім взяття на облік в новому ТЦК відображається в реєстрі Оберіг. Правила військового обліку передбачають взяття на облік за місцем проживання.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю Вас!

    Доброго дня, перебуваю на обліку у ТЦК та СП у м. Києві , проте фактично проживаю у іншому місті, чи можливо стати на облік у ТЦК та СП за місцем фактичного місця проживання , щоб не їхати у Київ для зняття там, чи можливо це? Та що для цього потрібно?

    Скоріше за все, але ТЦК та СП за фактичним місцем проживання погодиться Вас взяти на військовий облік тільки після зняття з військового обліку в іншому ТЦК та СП. Тут така ситуація, що якщо Ви не маєте права на відстрочку, Вас без проблем візьмуть на облік, мобілізують, та з цього обліку знімуть. Але якщо Ви хочете оформити відстрочку, то їхати треба до ТЦК та СП за місцем обліку, тобто в м. Київ.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України