Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 09 червня 2024, питання №111926 650₴

Вроджена вада серця та мобілізація

Доброго дня.
Згідно нового закону необхідно оновити дані. У моїх облікових документах вказано " непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку та зарахований в запас по ст.86а згідно нак.МО √207 від 12.07.1999р, був поставлений на військовий облік в 2002р. У 2006 році був "Знято з обліку, згідно наказу МОУ √342 - постановці на військовий облік не підлягає"
Підкажіть будь ласка, згідно зміни закону про обмежено придатних до військової служби, під яку категорію на даний час підпадає дане захворювання та як правильно оновити дані?
Дякую.

Відповіді юристів (9)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.1%

    Вітаю Вас.

    Скоріше за все, наразі Вас визнають - "придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    СН I стадії не дає правової можливості для застосування до Вас статті 38А Розкладу хвороб. Для статті 38 Ви повинні мати, як мінімум, СН IIА стадії.

    Стаття 38.

    1) до пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    ...

    наслідки оперативного втручання з приводу вроджених або набутих вад серця, за наявності СН II-III стадій, імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) за наявності рецидивів порушень ритму та провідності, з приводу яких виконувалася операція, механічний протез клапану без урахування СН;

    Проте, потрібно пам'ятати, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    На практиці, з даним діагнозом я дуже часто зустрічав, що люди мають 3-ю групу інвалідності. Чи була у Вас інвалідність? Не розглядали варіант спробувати її оформити зараз?

    З повагою!

    • Alex Клієнт 21 день тому

      Так, раніше була.

      Якщо є 3 група інвалідності, то тоді особа може бути не мобілізована?

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Так, звісно, така особа не може бути мобілізована примусово, тільки за її згодою. Якщо є хоча б найменший шанс це зробити, радив би ним скористатися.

    Дерій Владислав Олегович
    9.2%

    Доброго дня!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    Вроджені вади серця із СН I стадії належать до пункту "б" статті 74 Розкладу хвороб. З таким діагнозом ВЛК може визнати Вас придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони.

    Якби у Вас була діагностована серцева недостатність ІІ ступеня - тоді Ви могли претендувати на непридатність та виключення з військового обліку. Можливо Вам слід провести додаткові обстеження.

    Щоб не залежати від рішення ВЛК - ознайомтесь також з іншими підставами для відстрочки, які зазначені у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” .

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Якщо Вам належним чином не вручать повістку - йти до ТЦК не потрібно, адже Ви не перебуваєте на військовому обліку. Проте, було роз'яснення представника Генерального Штабу, про те, що уточнювати дані не повинні лише особи виключені з військового обліку, хоча в законі такої умови немає. Тому представники ТЦК можуть намагатися притягнути Вас до відповідальності за неоновлння даних.

    Уточнити дані можете через ЦНАП, електронний кабінет військовозобов'язаного або ТЦК. Проте, не маючи підстав для відстрочки - існує ризик бути мобілізованим.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    33.1%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Перед оглядом військовозобов’язаних їм проводиться загальний аналіз крові, загальний аналіз сечі, серологічний аналіз крові на: антитіла до вірусу імунодефіциту людини (ВІЛ), поверхневий антиген до вірусу гепатиту «В» (HbsAg), загальні антитіла до вірусу гепатиту «С» (anti-HCV), реакція мікропреципітації з кардіоліпіновим антигеном або загальні антитіла до блідої трепонеми (RW); визначається група крові та резус-належність, проводяться рентгенологічне обстеження органів грудної клітки, ЕКГ. Особам старшим 40 років обов’язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор. Інші дослідження проводяться за показаннями.

    Направлення для проведення вказаних лабораторних та інструментальних досліджень може здійснюватися лікарями із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, які залучаються для проведення медичного огляду військовозобов’язаних.

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    У спірних та складних випадках право на винесення остаточного рішення залишається за ЦВЛК.

    ТЦК та СП направляє в регіональну штатну ВЛК, на території якої проживає заявник, його заяву, медичні документи, які є в заявника або одержані військовим комісаріатом із закладів охорони здоров’я (установ), військовий квиток.

    Згідно глави 20 розділу II Положення № 402 постанови ВЛК приймаються колегіально, більшістю голосів. У прийнятті постанови голова та члени ВЛК не залежні і у своїй роботі керуються цим Положенням. У разі незгоди голови або членів комісії з думкою інших членів їх окрема думка заноситься до протоколу засідання ВЛК. Члени ВЛК зобов'язані дотримуватися вимог Положення.

    Голова або члени ВЛК відповідальні за прийняте рішення та видачу документів про встановлення причинного зв’язку захворювань, поранень (контузій, травм або каліцтв). ВЛК мають право приймати постанови на виїзних засіданнях та у випадках визначення потреби (відсутності потреби) у продовженні тривалого лікування військовослужбовців під час лікування за кордоном - дистанційно, на підставі оригіналів медичних та військово-облікових документів або належним чином їх засвідчених копій.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    • Alex Клієнт 21 день тому

      Дякую Вам за розширену відповідь.

      • Богун Сергій Павлович

        Будь -ласка

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня!

    Оновити дані Ви можете через ЦНАП, Резерв+ або у ТЦК.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Щодо Вашого захворювання, то діагноз Q-21.0 віднесений Розкладом хвороб Наказу МОУ №402 до статті 74, яка включає вроджені вади розвитку нервової системи Q00-Q07; вроджені вади розвитку ока, вуха, обличчя та шиї Q10-Q18; вроджені вади розвитку системи кровообігу Q20-Q28; вроджені вади розвитку органів дихання Q30-Q34; щілина губи та піднебіння Q35-Q37; інші вроджені вади розвитку органів травлення Q38-Q45; целіакія К90.0; вроджені вади розвитку статевих органів Q50-Q56; вроджені вади розвитку сечової системи Q60-Q64; вроджені вади розвитку та деформації кістково-м’язової системи Q65-Q79; інші вроджені вади розвитку Q80-Q89; хромосомні аномалії Q90-Q99.

    Проте, дана стаття застосовується у разі неможливості лікування вроджених вад розвитку, відмови від лікування або незадовільних його результатів, а також при хромосомних аномаліях, підтверджених результатами обстеження у медико-генетичних консультаціях.

    1) до пункту «а» належать:

    вроджені вади серця із СН IIА стадії та вище;

    2) до пункту «б» належать:

    вроджені вади серця із СН I стадії;

    3) до пункту «в» належать:

    вроджені вади серця (крім двостулкового клапана аорти) без ознак СН;

    двостулковий клапан аорти без ознак серцевої недостатності або аортальної регургітації.

    Відповідно до статті 38 Розкладу хвороб, яка включає некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю:

    2) до пункту «б» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН IIА стадії.

    Крім того, до пункту «б» належать незалежно від стадії СН:

    усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН I стадії;

    наслідки оперативного втручання з приводу імплантації штучного водія ритму або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) без рецидивуючих порушень ритму та провідності або за наявності СН I стадії;".

    Отже, з даним діагнозом Вас, скорше за все, буде визнано "придатним до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони".

    Чи маєте Ви підставу для відстрочки від мобілізації?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня. Оновіть свої дані через резерв плюс , у разі отримання повістки. Ви зможете або одразу подати заяву на відстрочку по інвалідності. Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    довідка МСЕК + акт огляду

    пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    Подавши Заяву ви уникните проходження ВЛК.

    Якщо ви бажаєте бути виключені з військового обліку вам потрібно буде пройти ВЛК, перед цим проаналізуйте наказ 402 зі своїм профільним лікарем,

    Стаття 74

    Включено: вроджені вади розвитку нервової системи Q00-Q07; вроджені вади розвитку ока, вуха, обличчя та шиї Q10-Q18; вроджені вади розвитку системи кровообігу Q20-Q28; вроджені вади розвитку органів дихання Q30-Q34; щілина губи та піднебіння Q35-Q37; інші вроджені вади розвитку органів травлення Q38-Q45; целіакія К90.0; вроджені вади розвитку статевих органів Q50-Q56; вроджені вади розвитку сечової системи Q60-Q64; вроджені вади розвитку та деформації кістково-м’язової системи Q65-Q79; інші вроджені вади розвитку Q80-Q89; хромосомні аномалії Q90-Q99

    а) зі значними порушеннями функцій

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) з помірними порушеннями функцій

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) з незначними порушеннями функцій; за наявності об’єктивних даних без порушень функцій

    Придатні

    1. Стаття 74: застосовується у разі неможливості лікування вроджених вад розвитку, відмови від лікування або незадовільних його результатів, а також при хромосомних аномаліях, підтверджених результатами обстеження у медико-генетичних консультаціях.

    1) до пункту «а» належать:

    мікроцефалія, вади з редукцією частини головного мозку, вроджена гідроцефалія, інші аномалії головного та спинного мозку зі значними порушеннями функцій нервової системи;

    вроджені вади серця із СН IIА стадії та вище;

    вади розвитку бронхо-легеневого апарату та плеври зі значним порушенням функції зовнішнього дихання;

    вади щелепно-лицевої ділянки (у тому числі розщілини піднебіння та губи);

    вади органів травлення з вираженими клінічними проявами;

    вроджені фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози тощо) з різкою деформацією грудної клітки (реберний горб тощо) та значним порушенням функції зовнішнього дихання III ступеня за рестриктивним типом;

    вроджений отосклероз;

    відсутність однієї нирки (або припинення її функцій) з порушенням функцій нирки, яка залишилася, незалежно від ступеня їх вираження;

    полікістоз нирок, гіпоплазія, дисплазія, подвоєння нирок та їх елементів, підковоподібна нирка, аномалії сечоводів або сечового міхура зі значними порушеннями функцій або хронічною нирковою недостатністю незалежно від ступеня;

    вроджені вади ниркових судин з явищами вазоренальної гіпертензії та нирковими кровотечами;

    вади статевих органів (відсутність статевого члена, обох яєчок, атрезія піхви тощо);

    деформація таза, що супроводжується кіфосколіозами 2-3 ступенів або значним обмеженням рухів у кульшових суглобах;

    варусна деформація шийки стегнової кістки з укороченням ноги більше ніж на 5 см;

    варусне викривлення ніг, якщо відстань між виступами внутрішніх виростків стегнових кісток більше 20 см, або вальгусне викривлення, якщо відстань між внутрішніми кісточками гомілок більше 15 см;

    іхтіоз вроджений, іхтіозоподібна еритродермія.

    2) до пункту «б» належать:

    вроджені вади серця із СН I стадії;

    незарощення баталової протоки;

    відсутність однієї або двох вушних раковин або їх виражені деформації;

    деформації таза з помірним обмеженням рухів у кульшових суглобах;

    природжені фіксовані викривлення хребта (кіфози, сколіози тощо) з незначною деформацією грудної клітки та помірним порушенням функції зовнішнього дихання II ступеня за рестриктивним типом;

    відсутність однієї нирки (або її функцій) з нормальною функцією нирки, яка залишилася;

    полікістоз, дисплазії, подвоєння нирок та їх елементів, підковоподібна нирка, аномалії сечоводів або сечового міхура з помірними порушеннями функцій нирок;

    калиткова або промежинна гіпоспадія;

    варусна деформація шийки стегнової кістки з укороченням ноги від 2 до 5 см;

    варусне викривлення ніг, якщо відстань між виступами внутрішніх виростків стегнових кісток - від 12 до 20 см, або вальгусне викривлення, якщо відстань між внутрішніми кісточками гомілок - від 12 до 15 см;

    іхтіоз рецесивний.

    3) до пункту «в» належать:

    атрезія слухового проходу при сприйнятті шепітної мови на друге вухо на відстані від 2 до 4 м;

    поодинокі солітарні кісти нирок більше 2 см в діаметрі з незначним порушенням функції без ХНН;

    затримка одного або обох яєчок у черевній порожнині, у пахвинних каналах або біля зовнішніх їх отворів;

    свищ сечовипускного каналу від кореня до середини статевого члена;

    варусна деформація шийки стегна з укороченням ноги менше ніж на 2 см; домінантний іхтіоз;

    вроджені вади серця (крім двостулкового клапана аорти) без ознак СН;

    сакралізація п’ятого поперекового або люмбалізація першого крижового хребців;

    незрощення дужок п’ятого поперекового або першого крижового хребців;

    двостулковий клапан аорти без ознак серцевої недостатності або аортальної регургітації.

    Гіпоспадія білявінцевої борозни не обмежує придатності до військової служби та навчання у ВВНЗ. Особи з вродженими вадами кисті або стопи оглядаються за статтею 62 Розкладу хвороб.

    Стаття 38

    Включено: некоронарогенні хвороби серця (перикарда, міокарда, ендокарда, клапанного апарату), легеневе серце і порушення легеневого кровообігу (легенева емболія, усі форми легенево-серцевої недостатності, хвороби легеневих судин), усі форми кардіоміопатії, порушення серцевого ритму та провідності, дегенерація (дистрофія) міокарду, пролапс мітрального клапана та інші ураження клапанів серця, наслідки хірургічних втручань з приводу вроджених або набутих вад серця I00-I09, I26-I52, що супроводжуються серцевою недостатністю

    а) із серцевою недостатністю IIБ-III стадії

    Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

    б) із серцевою недостатністю I-IIА стадії

    Придатні до служби у військових частинах забезпечення, ТЦК та СП, ВВНЗ, навчальних центрах, закладах (установах), медичних підрозділах, підрозділах логістики, зв’язку, оперативного забезпечення, охорони

    в) за наявності об’єктивних даних без серцевої недостатності

    Придатні

    Стаття 38: визначення стадії СН та/або стійкості порушення ритму та провідності проводиться після проведеного лікування та стабілізації клінічного стану.

    Оцінку стадії СН слід проводити з урахуванням наявності об’єктивних симптомів СН або об’єктивних доказів наявності дисфункції серця (систолічної та/або діастолічної) у стані спокою та результатів тестів з фізичним навантаженням (ВЕМ або тредміл-тест у ватах), а за неможливості їх виконання - дані 6-хвилинного тесту з ходьбою. Остаточний експертний діагноз СН може бути встановлений лише за результатами даних інструментального (насамперед ЕХО-КГ) дослідження.

    Порушення серцевого ритму та провідності повинні бути зафіксовані на ЕКГ, холтерівському моніторуванні ЕКГ, при функціональних пробах або електрофізіологічних дослідженнях. До стійких порушень ритму серця належать аритмії тривалістю більше 7 діб, які потребують антиаритмічної терапії та відновлюються після припинення лікування. До стійких порушень провідності належать постійні AV-блокади I та II ступенів, повні внутрішньошлуночкові блокади.

    1) до пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    Крім того, до пункту «а» належать незалежно від стадії СН:

    недостатність будь-якого клапана серця, яка супроводжується регургітацією 3-4 ступенів;

    помірний або важкий стеноз будь-якого клапана серця;

    Таблиця 5

    Класифікація ступенів важкості аортального стенозу

    Аортосклероз

    Легкий АС

    Помірний АС

    Важкий АС

    1

    2

    3

    4

    5

    Пікова швидкість потоку на АК (м/с)

    2,5 м/с

    2,6-2,9

    3,0-4,0

    >4,0

    Середній градієнт (мм Hg) згідно рекомендаціями ESC

    -

    <30 a

    30-50

    >50 a

    Площа аортального отвору (ПАО) (см-2)

    -

    >1,5

    1,0-1,5

    <1,0

    Індекс ПАО (см-2-2)

    -

    >0,85

    0,60-0,85

    <0,60

    Співвідношення швидкостей

    >0,50

    0,25-0,50

    <0,25

    Нормальна ПАО у дорослих складає ~3,0-4,0 см-2. Важкий стеноз настає, коли ПАО зменшується до ~25 % висхідного нормального значення, тому за загальну межу важкого та помірного стенозу прийнята ПАО 1,0 см-2.

    Таблиця 6

    Класифікація ступенів важкості мітрального стенозу

    Легкий

    Помірний

    Важкий

    1

    2

    3

    4

    Специфічні знахідки

    Площа мітрального отвору (ПМО) (см-2)

    >1,5

    1,0-1,5

    <1,0

    Допоміжні знахідки

    Середній градієнт (мм Hg)

    <5

    5-10

    >10

    Систолічний тиск в ЛА (мм Hg)

    <30

    30-50

    >50

    При ЧСС = 60 - 80 при синусовому ритмі.

    В нормі ПМО в середньому складає 4,0-5,0 см-2. При ПМО > 1,5-2,0 см-2 симптоматики звичайно не виникає. У міру прогресування стенозу за рахунок зменшення мітрального отвору серцевий викид стає субнормальним в спокої та не може підвищуватись при навантаженні. Це основна причина вважати МС значущим при ПМО <1,5 см-2;

    інфекційний ендокардит або стан після перенесеного інфекційного ендокардиту за умови, якщо: незважаючи на інтенсивне консервативне лікування згідно з існуючими протоколами зберігаються ознаки активності процесу (лихоманка, лейкоцитоз, паличкоядерний зсув, високий рівень прокальцитоніну та СРБ, гемокультура тощо), вегетації за умови відмови від оперативного лікування чи неможливості його проведення в подальшому; розвиток регургітації на ураженому клапані 2 ступеня та вище; розвиток СН ІІА та вище;

    кардіоміопатії: дилатаційна, обструктивна, гіпертрофічна, рестриктивна, некомпактний міокард;

    хронічний констриктивний перикардит, у тому числі кальциноз перикарда, прогресуючий перикардіальний випіт;

    наслідки оперативного втручання з приводу вроджених або набутих вад серця, за наявності СН II-III стадій, імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) за наявності рецидивів порушень ритму та провідності, з приводу яких виконувалася операція, механічний протез клапану без урахування СН;

    раптова серцева смерть з відновленням серцевої діяльності (смерть з серцевих причин, якій передує раптова втрата свідомості, за умови маніфестації передуючих смерті симптомів не раніше, ніж за 1 годину; до раптової серцевої смерті не відноситься клінічна смерть з успішною реанімацією, яка відбулась з причин тяжких поранень, травм та соматичних захворювань; у такому випадку постанова ВЛК приймається за відповідними станами чи наслідками постреанімаційної хвороби);

    шлуночкові тахікардії (три чи більше послідовних шлуночкових комплексів з частотою більше ніж 100 за хвилину при наявних структурних змінах серця: гіпертрофія лівого шлуночка, клапанні вади (стеноз I ступеня та вище, недостатність II ступеня та вище, систолічна дисфункція з ФВ 49 % та менше) або пароксизмальна чи стійка шлуночкова тахікардія (6 послідовних шлуночкових комплексів та більше з частотою 100 за хвилину та більше) без структурних змін серця;

    стійка дисфункція синусового вузла або синдром слабкості синусового вузла (постійна, стійка синусова брадикардія із ЧСС < 50/хв та/або відсутність зростання ЧСС понад 90/хв під час фізичних навантажень, паузи ритму >3с в активний період доби внаслідок СА-блокади/зупинки синусового вузла, постійні або інтермітивні симптомні періоди вислизаючих ритмів, синдром брадитахікардії), які супроводжувались синкопальним станом;

    синоаурикулярна або AV-блокада III ступеня;

    стійка, резистентна до лікування синоаурикулярна або AV-блокада II ступеня, яка супроводжується паузами тривалістю понад 2,5-3 с, що вважається загрозливим щодо виникнення нападів Морганьї - Адамса - Стокса, СН ІІА та вище, або синкопальними станами;

    будь-яка AV-блокада, яка супроводжує нейро-м’язові захворювання, такі як міотонічна м’язова дистрофія, синдром Кіраса-Сейра, дистрофія Ерба, малогомілкова м’язова дистрофія навіть за відсутності клінічних проявів;

    трьохпучкова блокада серця;

    спадкові синдроми: подовженого інтервалу Q-T, Бругада, аритмогенна дисплазія правого шлуночка;

    синдром Фредеріка;

    набутий синдром подовженого інтервалу Q-T із синкопальними станами;

    будь-які порушення ритму або провідності серця, які супроводжувались тромбоемболічними ускладненнями або синдромом Морганьї - Адамса - Стокса;

    стан після тромбоемболії легеневої артерії (далі - ТЕЛА) або її наслідки: субмасивна або масивна ТЕЛА (обструкція 30 % судинного русла легень, або ТЕЛА потребувала інотропної терапії, або спостерігались ознаки перевантаження правих відділів серця, або ушкодження міокарду - підвищення рівня тропоніна), рецидивна ТЕЛА, посттромбоемболічна легенева гіпертензія II ступеня та вище, формування підгострої та хронічної правошлуночкової недостатності внаслідок перенесеної ТЕЛА, потреба в прийомі антикоагулянтів тривалістю більш як 6 місяців після перенесеної ТЕЛА або імплантований кава-фільтр;

    легенева артеріальна гіпертензія (включаючи ідіопатичну) із ступенями важкості II-IV ФК.

    При легеневій артеріальній гіпертензії (крім ідіопатичної) експертне рішення приймається відповідно до основного захворювання.

    При ідіопатичній легеневій гіпертензії щодо осіб, які оглядаються за графою I, рішення приймається за пунктом «а»; щодо інших осіб - при ступені важкості ідіопатичної легеневої гіпертензії II ФК - за пунктом «б», при ступені важкості I ФК - за пунктом «в».

    2) до пункту «б» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН IIА стадії.

    Крім того, до пункту «б» належать незалежно від стадії СН:

    стан після перенесеного інфекційного ендокардиту за умови, якщо після проведення лікування відсутня активність процесу, вегетації, оперативне лікування успішне (крім встановлення механічного протезу клапана), регургітація на клапані після лікування не вище I ступеня, СН не вище I ступеня;

    шлуночкові тахікардії (пробіжки 3-5 комплексів) без структурних змін серця;

    ізольовані набуті вади аортального або трикуспідального клапанів (з легким стенозом або недостатністю з регургітацією 2 ступеня);

    набуті вади (недостатність) мітрального клапана або клапана легеневої артерії, які супроводжуються регургітацією 2 ступеня або за наявності легеневої гіпертензії 2 ступеня;

    хронічний (рецидивний два рази або більше протягом року) або прогресуючий перебіг запальних уражень міокарда, перикарда, перикардіального випоту;

    надшлуночкові тахікардії;

    фібриляція або тріпотіння передсердь постійні, пароксизмальні або персистуючі;

    стійка дисфункція синусового вузла або синдром слабкості синусового вузла, який не супроводжувався синкопальним станом (крім зупинки синусового вузла, який належить до пункту «а»);

    синдром передчасного збудження шлуночків (преекситації) - Вольфа - Паркінсона - Уайта (синдром WPW), синдром укороченого інтервалу P–R(Q) - Клерка - Леві - Критеско (CLC) або Лауна - Ганонга - Левіна (LGL) за наявності пароксизмальних порушень ритму;

    набутий синдром подовженого інтервалу Q-T без пароксизмів ШТ;

    парасистолія;

    стійка шлуночкова, надшлуночкова екстрасистолія: часта (більше 40/год), алоритмія, поліморфна, парна або рання;

    двопучкові блокади серця, стійкі за наявності QRS 0,12 cекунд;

    безсимптомна AV-блокада II ступеня I типу або СА блокада II ступеня з тривалістю більше 2000 мс;

    блокада ніжок пучка Гіса, в поєднанні з АV-блокадами і клінічною симптоматикою;

    стан після поодинокого епізоду не масивної тромбоемболії легеневої артерії (обструкція <30 % судинного русла легень, відсутність клінічних ознак, вказаних у пункті «а») без розвитку посттромбоемболічної легеневої гіпертензії II стадії та вище за умови ліквідації причини розвитку ТЕЛА;

    наслідки оперативного втручання з приводу імплантації штучного водія ритму або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) без рецидивуючих порушень ритму та провідності або за наявності СН I стадії;

    усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН I стадії;

    міграція надшлуночкового водія ритму, що фіксується багаторазово на декількох ЕКГ, також протягом добового моніторування ЕКГ як в активний, так і в неактивний період в різний час доби;

    синдром передчасного збудження шлуночків - Вольфа-Паркінсона-Уайта (синдром WPW), синдром укороченого інтервалу P-R(Q) - Клерка-Леві-Критеско (CLC) або Лауна-Ганонга-Левіна (LGL) за відсутності пароксизмальних порушень серцевого ритму;

    двопучкові блокади серця неповні або минущі;

    повна блокада ніжок пучка Гіса без порушень AV-провідності;

    вислизаючі комплекси та ритми;

    пароксизм фібриляції передсердь без структурних змін серця (короткотривалі епізоди ФП >SSS30 с з різними інтервалами R-R);

    екстрасистолія: передсердна, атріовентрикулярна, поодинока шлуночкова (до 40 ектопічних комплексів за одну годину);

    безсимптомна синоаурикулярна або AV-блокада I ступеня в активний період;

    пролапс мітрального або інших клапанів серця, міокардіофіброз, що супроводжуються порушеннями ритму та провідності або СН I стадії, або без таких з регургітацією 2 ступеня.

    Пролапс клапанів серця з регургітацією повинен підтверджуватися даними доплероехокардіографії. Критерії ступенів регургітації: I - до 2 см, II-2-4 см, III - більше 4 см.

    Таблиця 7

    Класифікація ступенів важкості первинної мітральної регургітації

    Параметри

    Легка

    Помірна

    Важка

    1

    2

    3

    4

    Якісні

    Морфологія МК

    Нормальна/ Ненормальна

    Нормальна/ Ненормальна

    Патологічна рухомість/ Відрив ПМ

    КДК потоку МР

    Маленький, центральний

    Проміжний

    Дуже великий центральний потік або ексцентричний потік, що стелиться по стінці, з вираженою мозаїчністю, досягає верхньої стінки ЛП

    Зона конвергенції потоку (а)

    Немає або маленька

    Проміжна

    Велика

    ПХД спектр МР

    Блідий параболічний

    Щільний параболічний

    Щільний/трикутний

    Напівкількісні

    Ширина VC (мм)

    <3

    3-6

    7 (>8 для біпланової оцінки) (б)

    Потік в легеневих венах

    Переважання систолічної хвилі

    Зниження систолічної хвилі

    Реверсія систолічного потоку (в)

    Діастолічний потік на МК

    Нормальний або домінує хвиля А(г)

    Варіабельно

    Переважає хвиля Е (1,5 м/с) (ґ)

    VTIМК / VTOAo

    <1

    1-1,4

    >1,4

    Кількісні

    ПЕРО (мм-2)

    <20

    20-29; 30-39 (е)

    40

    ОР (мл)

    <30

    30-44; 45-59 (е)

    60

    + розміри ЛШ/ЛП/ систолічний тиск в ЛА (д)

    де: а) при ліміті Найквіста 50-60 см/с;

    б) середнє значення вимірів в А4С та А2С позиціях;

    в) якщо немає інших причин зниження швидкості систолічної хвилі (фібриляція передсердь, підвищений тиск в ЛП);

    г) звичайні вікові зміни після 50 років або порушення релаксації ЛШ іншої етіології;

    ґ) за відсутності інших причин підвищення тиску в ЛП чи мітрального стенозу;

    д) якщо немає інших причин, розміри ЛП та ЛШ, та тиск в малому колі кровообігу у пацієнтів з легкою МР звичайно нормальні. При гострій важкій МР тиск в ЛА звичайно підвищений, у той час як розмір ЛШ ще лишається нормальним. При хронічній важкій МР ЛШ звичайно дилатований. Прийняті рубіжні значення для незначної дилатації лівих відділів: об’єм ЛП < 36 мл/м-2, КДР ЛШ < 56 мм, індекс КДО ЛШ < 82 мл/м-2, КСР ЛШ < 40 мм, індекс КСО ЛШ < 30 мл/м-2, поперечний розмір ЛП < 39 мм;

    е) класифікація ступенів органічної МР включає легку, помірну та важку. Помірна ступінь підрозділяється на «легку помірну» (ПЕРО 20-29 мм-2 чи ОР 30-45 мл) та «помірно важку» (виражену) (ПЕРО 30-39 мм-2 чи ОР 45-59 мл).

    Таблиця 8

    Класифікація ступенів важкості легеневої регургітації

    Параметри

    Легка

    Помірна

    Важка

    1

    2

    3

    4

    Якісні

    Морфологія КЛА

    Нормальна

    Нормальна/Ненормальна

    Ненормальна

    Ширина потоку ЛР в КДК (а)

    Маленька, довжина звичайно <10 мм з вузьким витоком

    Проміжна

    Велика з широким витоком, може бути короткою за довжиною

    Зворотний потікв легеневих артеріях

    Відсутній

    Відсутній

    Наявний

    Спектр потоку ЛР в CW (б)

    Блідий

    Щільний (варіабельно)

    Щільний/швидке сповільнення, раннє припинення

    Співвідношення легеневого до Ао потоку в PW

    Нормальне або злегка підвищене

    Проміжне

    Значно підвищене

    Напівкількісні

    Ширина VC (мм)

    Не визначена

    Не визначена

    Не визначена

    Час напівзниження тиску РНТ (в)

    Не визначена

    Не визначена

    <100

    Співвідношення ширини потоку

    Не визначене

    Не визначене

    50-65%

    Кількісні

    ПЕРО (cм-2)

    Не визначена

    Не визначена

    Не визначена

    ОР (мл)

    Не визначений

    Не визначений

    Не визначений

    + розміри ПШ (г)

    де: а - при ліміті Найквіста 50-60 см/с;

    б - швидке сповільнення не є специфічною ознакою важкої ЛР;

    в - РНТ скорочується при зростанні тиску в ПШ;

    г - якщо немає інших причин, розміри ПШ при легкій ЛР звичайно нормальні. При гострій важкій ЛР розміри ПШ часто нормальні. Прийняті порогові значення для легкого збільшення ПШ (розміри отримуються з А4С позиції): середній діаметр ПШ 33 мм, кінцево-діастолічна площа ПШ 28 см-2, кінцево-систолічна площа ПШ 16 см-2, ВЗП ПШ > 32 %.

    Таблиця 9

    Класифікація ступенів важкості тристулкової регургітації

    Параметри

    Легка

    Помірна

    Важка

    1

    2

    3

    4

    Якісні

    Морфологія ТК

    Нормальна/Ненормальна

    Нормальна/Ненормальна

    Ненормальна/Патологічна рухомість/Великий дефект коаптації

    КДК потоку ТР (а)

    Маленькій, центральний

    Проміжний

    Дуже великий центральний потік або ексцентричний потік, що стелиться по стінці

    ПХД спектр ТР

    Блідий параболічний

    Щільний параболічний

    Щільний трикутний з дуже раннім піком швидкості (пікова швидкість <2 м/с при масивній ТР)

    Напівкількісні

    Ширина VC (мм) (а)

    Не визначена

    <7

    >7

    Радіус PISA (мм) (б)

    5

    6-9

    >9

    Потік в печінкових венах (в)

    Переважання систолічної хвилі

    Зниження систолічної хвилі

    Реверсія систолічного потоку

    Діастолічний потік на ТК

    Нормальний

    Нормальний

    Переважає хвиля Е(1 м/с) (г)

    Кількісні

    ПЕРО (мм-2)

    Не визначено

    Не визначено

    40

    ОР (мл)

    Не визначено

    Не визначено

    45

    + розміри ПШ/ПП/НПВ (ґ)

    де: а) при ліміті Найквіста 50-60 см/с;

    б) зниження ліміту Найквіста до значення ~30 см/с;

    в) якщо немає інших причин зниження швидкості систолічної хвилі (фібриляція передсердь, підвищений тиск в ПП);

    г) за відсутності інших причин підвищеного тиску в ПП;

    ґ) якщо немає інших причин, у пацієнтів з легкою ТР розміри ПШ, ПП та НПВ звичайно нормальні. Кінцево-систолічний індекс ексцентричності ПШ > 2 свідчить на користь важкої ТР. При гострій важкій ТР розміри ПШ часто нормальні. При хронічній важкій ТР ПШ звичайно дилатований. Прийняті рубіжні значення для незначної дилатації правих відділів серця (виміри отримують в А4С позиції): середній поперечний розмір ПШ 33 мм, кінцево-діастолічна площа (КДП) ПШ 28 см-2, кінцево-систолічна площа (КСП) ПШ 16 см-2, фракційна зміна площі (ФЗП) ПШ < 32 %, максимальний об’єм ПП в 2D 33 мл/м-2. Нормальним вважається діаметр НПВ < 2,1 см.

    3) до пункту «в» належать усі некоронарогенні хвороби серця, які не супроводжуються СН та порушеннями серцевого ритму і провідності, визначені в пунктах «а» та «б».

    Крім того, до пункту «в» належать:

    стійко компенсовані наслідки захворювань м’яза серця, перикарда, міокардіофіброз без СН;

    пролапс мітрального, трикуспідального клапанів з регургітацією I ступеня;

    пролапс клапана легеневої артерії за відсутності легеневої гіпертензії.

    Особи, які перенесли неревматичні міокардити (більше року після одужання) без переходу в міокардіосклероз за відсутності порушення серцевого ритму та провідності, та особи, які мають функціональну (вагусну) АV-блокаду I ступеня, неповну блокаду правої ніжки пучка Гіса, що не супроводжуються синкопальними станами, визнаються придатними до військової служби та до навчання у ВВНЗ.

    Таблиця 10

    Критерії клінічних стадій СН

    Стадія СН

    Клінічні прояви

    6-хвилинний тест-ходьба (дистанція в метрах, яку необхідно пройти за 6 хвилин)

    Порогова потужність фізичного навантаження за даними тестів з фізичним навантаженням (велоергометрія або тредміл) (у Ватах)

    1

    2

    3

    4

    СН I

    Скарги на задишку, серцебиття, надмірну втомлюваність, що з’являються тільки під час підвищеного фізичного навантаження та минають у стані спокою. Першу стадію СН може бути діагностовано за відсутності клінічних симптомів захворювання за умови виявлення при ЕХОКГ-дослідженні зниження фракції викиду не нижче ніж 45 % або у разі виявлення порушення діастолічної функції ЛШ

    426-550

    Чоловіки - 101-150Жінки - 86-125

    СНII-А

    Скарги на задишку, серцебиття, надмірну втомлюваність, що з’являються при помірному фізичному навантаженні та супроводжуються порушенням гемодинаміки у великому або малому колах кровообігу

    300-425

    Чоловіки - 51-100Жінки - 51-85

    СНII-Б

    Скарги на задишку, серцебиття, надмірну втомлюваність, напади стенокардії, що з’являються при незначному фізичному навантаженні і супроводжуються порушеннями гемодинаміки у великому та малому колах кровообігу

    150-300

    Чоловіки та жінки - нижче 51

    СН III

    Скарги на задишку або задуху, серцебиття, втому, напади стенокардії у стані спокою. Має місце тяжке порушення гемодинаміки в обох колах кровообігу, стійкі зміни обміну речовин та функцій органів, незворотні зміни структури тканин та органів

    Менше ніж 150

    Не проводиться


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України