Задайте питання юристу

863 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 10 червня 2024, питання №111979 350₴

Мобілізація співробітників кримінально-виконавчої служби.

Доброго дня. Який відсоток працівників державної кримінально-виконавчої служби мобілізують? У поліції і ДСНС відсоток мобілізації буде 10 %, а в ДКВС 50%?

Відповіді юристів (14)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Виходячи з норм законодавства - 50 %.

    Кабмін обмежив бронювання, органів прокуратури, Бюро економічної безпеки, Державної кримінально-виконавчої служби, Служби судової охорони, судів, установ судової системи та органів досудового розслідування.

    Можливо в майбутньому також переглянуть відсоток як це відбулося відносно НПУ та ДСНС.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    Працівники ДКВС будуть заброньовані лише у кількості не більше 50 відсотків. Тобто, інші 50% будуть підлягати мобілізації.

    На відміну від ДСНС та НПУ умови для бронювання ДКВС не містять можливості щодо більшої кількості бронювання працівників ДКВС.

    Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 (в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650):

    ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану:

    5. Органи державної влади, інші державні органи, Національна поліція, Національне антикорупційне бюро, Державне бюро розслідувань, органи прокуратури, БЕБ, ДСНС, Державна кримінально-виконавча служба, Служба судової охорони, суди, Конституційний Суд України, Вища рада правосуддя, Вища кваліфікаційна комісія суддів України, ДСА, установи системи правосуддя та органи досудового розслідування (крім органів, зазначених у пункті 4 цього Порядку) подають до Міноборони (СБУ, Служби зовнішньої розвідки, розвідувального органу Міноборони) для погодження списки за відповідними сферами управління. Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

    Військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в Державній кримінально-виконавчій службі, підлягають бронюванню в обсягах не більшe 50 відсотків кількості військовозобов’язаних працівників станом на дату подання списків.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Артем Ткаченко Клієнт 3 місяці тому

      А які критерії бронювання співробітників? Кого повинні забирати у першу чергу?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Це питання до Вашого керівництва, саме останнє буде вирішувати кого подавати у списках на бронювання.

    • Артем Ткаченко Клієнт 3 місяці тому

      І цікавить механізм бронювання. Відділ кадрів повинен послати всіх у ТЦК?

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Список подається в електронній формі засобами Порталу Дія (у разі наявності технічної можливості) відповідно до Порядку бронювання засобами Єдиного державного вебпорталу або у паперовій та/або електронній формі за формою згідно з додатком 1 разом з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов’язаних за формою згідно з додатком 2.

        Відповідно до Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку":

        2. Установити, що:

        1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

        громадяни чоловічої статі, які мають спеціальні звання (класні чини) та проходять службу в Національній поліції України, Державному бюро розслідувань, Службі судової охорони, Бюро економічної безпеки України, Державній службі України з надзвичайних ситуацій, Державній кримінально-виконавчій службі України, Національному антикорупційному бюро України, органах прокуратури, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом стати на військовий облік військовозобов’язаних у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки за своїм місцем проживання.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    КМУ у постанові від 05 червня 2024 р. № 650 надав можливість бронювати працівників через ДІЮ та затвердив зміни до Порядку бронювання (постанова КМУ 76)

    Згідно пункту 5 Порядку бронювання військовозобов’язаних під час воєнного стану (Затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 р. № 76 в редакції постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2024 р. № 650)

    Військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в Державній кримінально-виконавчій службі, підлягають бронюванню в обсягах не більшe 50 відсотків кількості військовозобов’язаних працівників станом на дату подання списків.

    Якщо Вас не забронюють - щоб не підлягати мобілізації Ви повинні мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з інших підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Артем Ткаченко Клієнт 3 місяці тому

      По яким критеріям буде проводитися бронювання? Кого 100 % не забронюють?

      • Дерій Владислав Олегович

        100% не забронюють тих хто має дефіцитні військово-облікові спеціальності https://biz.ligazakon.net/news/219432_u-genshtab-n...

        Також немає сенсу бронювати працівників, які мають право на відстрочку згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

        Всі інші критерії залежать від Вашого керівництва, адже саме на них покладений обов'язок подавати списки на бронювання до Мінкономіки та та оформлювати відстрочку у ТЦК.

        • Артем Ткаченко Клієнт 3 місяці тому

          Доброго вечора. А як я зрозумію, що мене не забронювали? Може є сенс розрахуватися з роботи, і сидіти вдома? Поки ще не пізно.

          • Дерій Владислав Олегович
            А як я зрозумію, що мене не забронювали?

            З цим питанням Вам потрібно звернутися до кадровика, який подає списки на бронювання.

            Може є сенс розрахуватися з роботи, і сидіти вдома?

            Це один із можливих варіантів розвитку подій, але рішення за Вами.

            • Артем Ткаченко Клієнт 3 місяці тому

              Якщо мене не подадуть на бронювання, я пройду ВЛК, але почну ігнорувати поїздку у ТЦК. Яка відповідальність?

          • Дерій Владислав Олегович
            100%

            Строк давності - 5 років

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Звертаю увагу, що постанова КМУ від 05.06.2024 № 650 визначає наступне:

    "...Військовозобов’язані, які працюють або проходять службу в Державній кримінально-виконавчій службі, підлягають бронюванню в обсягах не більшe 50 відсотків кількості військовозобов’язаних працівників станом на дату подання списків..."

    Така ж інформація міститься в постанові і щодо ДСНС та НПУ, але зараз говорять про їх 90% бронювання. Тому можливо, що і працівників ДВКС так само бронюватимуть в обсягах 90% - питання загалом відкрите.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України