Задайте питання юристу

856 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 10 червня 2024, питання №112010 1000₴

Щодо можливості отримання відстрочки за п.13 ч.1 ст.23. Закону про мобілізацію.

Добрий день.
Питання стосовно можливості отримання відстрочки за п.13 ч.1 ст.23.
А саме: подружжя обидва ВПО, обидва пенсіонери - дружина інвалід 2 групи довічно, чоловік (працюючий) пенсіонер за віком. Два сина. Старший за кордоном з 2014 року (росія) Громадянство рф. Повернутися в Україну фізично не може. Молодший в Україні, більше року воював в лавах ЗСУ у 22-23 роках, демобілізований 06.2023 у зв'язку з отриманням матір'ю 2 групи інвалідності.
Чи має право молодший син (ветеран) на відстрочку від повторної мобілізації по новій редакції Закону?
Чи входить його батько, працюючий пенсіонер за віком, до переліку невійськовозобов'язаних осіб, що мають утримувати особу з інвалідністю 2 групи (свою дружину)?
Якими документами можна довести неможливість старшого сина (громадянина рф) утримувати мати інваліда 2 групи?
До того ж чи дійсно Уряд відмінив вимогу стосовно обов'язкової наявності висновку ЛКК для осіб з 2 групою інвалідності?
Дуже Вам вдячний за відповідь та роз'яснення!!!

Відповіді юристів (26)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18%

    Вітаю Вас.

    Наразі очікуємо, що КМУ виключить з переліку документів висновок ЛКК. Якщо це станеться, чоловік матиме право на відстрочку, але скоріше за все доведеться оформити розлучення батьків. Щодо іншого брата, то згідно із Законом, особа з інвалідністю має право обирати одного, це не буде проблемою.

    16 травня 2024 року Кабінетом Міністрів України було ухвалено постанову за № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", який передбачає, зокрема, перелік підтверджуючих документів для оформлення права на відстрочку по кожній підставі. Зокрема озвучена Вами вже передбачатиме, що один із батьків повинен мати висновок ЛКК про поотребу в постійному догляді. До того ж, вводиться такий документ, як Акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), який складатимуть органи влади. Нічого з цього на даний момент не готове, а тому Вам доведеться певний час чекати.

    Постанова № 560 передбачає, що:

    "...61. Військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд..."

    Знову ж таки, постанова КМУ № 560 передбачає, що:

    "...61.

    Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

    Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.

    До складу комісії із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) можуть входити депутати місцевої ради, представники виконавчих органів місцевого самоврядування, громадських організацій загальною чисельністю не менше п’яти осіб.

    За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період..."

    По даній підставі Вам потрібно буде подати:

    для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи)

    Доволі неоднозначна постанова, яка повністю не відповідає в даній частині нормативно-правовому документу вищої сили - Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку". Можна було б сказати, що норми постанови, коли вони суперечать Закону, не мають бути застосовані, але ми проживаємо в моменті, коли права та свободи людини та громадянина відходять на інший план. Поки нічого не залишається іншого, ніж просто чекати певної практики. На жаль, але на даний момент так.

    З повагою!

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за роз'яснення.

      Ще питання:

      1. Тобто, обставина, що чоловік особи з інвалідністю 2 групи є пенсіонер за віком, не дозволяє виключити його з переліку інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд...

      Єдиний вихід батьки мають оформлювати розлучення?

      В такому випадку не станеться так, що скажуть, що батько повинен виплачувати вже колишній дружині інваліду 2 групи аліменти на її утримання і цим самим зникне необхідність в утриманні матері саме військовозобов'язаним сином, що призведе до відмови у відстрочки?

      2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

      Дякую.

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        Дякую за роз'яснення.

        Ще питання:

        1. Тобто, обставина, що чоловік особи з інвалідністю 2 групи є пенсіонер за віком, не дозволяє виключити його з переліку інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд...

        Юридично - так. Звісно, логіки тут ніякої, адже, маючи пенсійний вік, особа сама має право потребувати утримання. Але поки все виглядає саме. Більш предметно зможемо переговорити після правозастосовної діяльності у даній ситуації.

        Єдиний вихід батьки мають оформлювати розлучення?

        Один із можливих варіантів.

        В такому випадку не станеться так, що скажуть, що батько повинен виплачувати вже колишній дружині інваліду 2 групи аліменти на її утримання і цим самим зникне необхідність в утриманні матері саме військовозобов'язаним сином, що призведе до відмови у відстрочки?

        Ні, так не станеться. Обов'язок утримувати пов'язаний безпосередньо з наявністю шлюбу.

        2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

        Можу, але не в публічному доступі.

        З повагою!

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          Вітаю, пане Вячеслав.Дякую Вам за консультацію.Так, розлучення батьків найбільш простий та дієвий спосіб зняти питання щодо обов'язків чоловіка пенсіонера по утриманню дружини інваліда 2 групи в ТЦК.На даний момент єдиний непереборний стоп фактор - відсутність висновку ЛКК про необхідність постійного догляду за особою інвалідом 2 групи. Отримати його можуть інваліди 2 групи лише за певних умов. Не наш випадок.Без цього висновку, на жаль, отримати відстрочку буде неможливо навіть при виконанні всіх попередніх умов.Є слабка надія, що цю вимогу врешті-решт відмінять. Тим більше, що 07.06.2024 КМУ її відмінив для військовозобов'язаних за кордоном. Але часу до 16.07 залишається зовсім небагато...Ще раз дякую.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Поки що чекаємо, ось-ось має бути оприлюднена постанова, яка начебто покликана скасувати обов'язок подання висновку ЛКК. Станом на зараз такої постанови КМУ немає, на жаль... Але гадаю, що до кінця тижня вона має бути. Очікуємо...

            З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18%

    Доброго дня, Сергію.

    Чи має право молодший син (ветеран) на відстрочку від повторної мобілізації по новій редакції Закону?

    Нова редакція Закону передбачає:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Чи входить його батько, працюючий пенсіонер за віком, до переліку невійськовозобов'язаних осіб, що мають утримувати особу з інвалідністю 2 групи (свою дружину)?

    Якщо батьку вже є 60 років, то він вважається невійськовозобов'язанним. З іншого боку, як непрацездатна особа не має обов'язку щодо утримання непрацездатної дружини. Проте, Постановою КМУ №560 чітко передбачені умови щодо неможливості утримання невійськовозобов'язанним і серед останніх не зазначена непрацездатність. Тому можуть все ж таки виникнути питання щодо оформлення відстрочки, а отже, допоможе розірвання шлюбу між батьками для 100% впевненності у оформленні відстрочки.

    Якими документами можна довести неможливість старшого сина (громадянина рф) утримувати мати інваліда 2 групи?

    Не потрібно доводити неможливість утримання старшого сина. Якщо він не відмовлявся від громадянства України, то у відносинах з останнью є громадянином України та військовозобов'язанним. Тому, норма Закону передбачає вибір особи з інвалідністю серед двох військовозобов'язанних - "У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.".

    До того ж чи дійсно Уряд відмінив вимогу стосовно обов'язкової наявності висновку ЛКК для осіб з 2 групою інвалідності?

    Так, така новина з'явилась у публічному просторі (https://glavcom.ua/country/politics/urjad-pribrav-...), але поки що офіційною Постановою КМУ не підстверджена, тому чекаємо.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за роз'яснення.

      Ще питання:

      1. Тобто, обставина, що чоловік особи з інвалідністю 2 групи є пенсіонер за віком, не дозволяє виключити його з переліку інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд...

      Єдиний вихід - батьки мають оформлювати розлучення?

      В такому випадку не станеться так, що скажуть, що батько повинен виплачувати вже колишній дружині інваліду 2 групи аліменти на її утримання і цим самим зникне необхідність в утриманні матері саме військовозобов'язаним сином, що призведе до відмови у відстрочки?

      2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

      3. З заявою до органів місцевої влади про встановлення факту догляду Додаток 8 слід писати до відвідування ТЦК з пакетом документів про надання відстрочки? Тобто на момент відвідування ТЦК щодо надання відстрочки в пакеті документів вже має бути Додаток 8 про факт встановлення догляду? Чи якийсь інший механізм? З Постанови КМУ незрозуміло коли звертатися до органів місцевого самоврядування з проханням про встановлення факту догляду за інвалідом 2 групи.

      Дякую.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Саме так дану норму будуть трактувати в ТЦК і у питанні я навів Вам причину з якої так може статися. Батькі можуть і не розлучатись, проте, у такому випадку немає 100% гарантії, що ТЦК не відмовлять у оформленні відстрочки.

        Щодо виплати аліментів, то так не станеться, не хвилюйтесь з цього приводу.

        2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

        Така заява пишеться у довільній формі і не потребує від Вас якихось особливих зусиль.

        "Я (ПІБ) підтверджую, що не маю невійськовозобов'язанних осіб, які відповідно до закону зобов’язані мене утримувати (чоловік, працездатні діти). У відповідності із пунктом 13 статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію," у разі відсутності таких осіб я маю право обрати із двох військовозобов'язанних осіб одного, який буде здійснювати догляд за мною. Обираю свого сина (ПІБ) для здійснення догляду". Приблизно, якось так...

        3. З заявою до органів місцевої влади про встановлення факту догляду Додаток 8 слід писати до відвідування ТЦК з пакетом документів про надання відстрочки? Тобто на момент відвідування ТЦК щодо надання відстрочки в пакеті документів вже має бути Додаток 8 про факт встановлення догляду? Чи якийсь інший механізм? З Постанови КМУ незрозуміло коли звертатися до органів місцевого самоврядування з проханням про встановлення факту догляду за інвалідом 2 групи.

        Починати потрібно з ТЦК, оскільки комісія складає акт встановлення догляду з урахування матеріалів з ТЦК.

        "...Матеріали за результатами перевірки ТЦК надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд...

        За результатами роботи комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) з урахуванням наданих районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом матеріалів складає акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8). Зазначений акт є одним із документів, які надаються військовозобов’язаним до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період."

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          Вітаю, пане Юрій.Дякую Вам за консультацію.Так, розлучення батьків найбільш простий та дієвий спосіб зняти питання щодо обов'язків чоловіка пенсіонера по утриманню дружини інваліда 2 групи в ТЦК.На даний момент єдиний непереборний стоп фактор - відсутність висновку ЛКК про необхідність постійного догляду за особою інвалідом 2 групи. Отримати його можуть інваліди 2 групи лише за певних умов. Не наш випадок.Без цього висновку, на жаль, отримати відстрочку буде неможливо навіть при виконанні всіх попередніх умов.Є слабка надія, що цю вимогу врешті-решт відмінять. Тим більше, що 07.06.2024 КМУ її відмінив для військовозобов'язаних за кордоном. Але часу до 16.07 залишається зовсім небагато...Ще раз дякую.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Доброго дня, Сергію! Був радий допомогти і, звісно, ми всі дуже чекаємо Постанови КМУ, яка внесе відповідні зміни до Постанови №560 про скасування висновку ЛКК для осіб з ІІ групою інвалідності із переліку документів, які необхідно представити для оформлення відстрочки. Поки що, на жаль, її не має...Проте, я не думаю, що ця новина з'явилась би у публічному просторі просто так.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Доброго дня, Сергію! Довідку ЛКК таки відмінили. Посилання на Постанову КМУ https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-....

            • Сергій Клієнт 3 місяці тому

              Вітаю, пане Юрію!Боже, як я Вам вдячний за добру новину!!!Дякую безмежно!!!

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Прошу, Сергію! Був радий допомогти!

    Дерій Владислав Олегович
    18%

    Доброго дня!

    Чи має право молодший син (ветеран) на відстрочку від повторної мобілізації по новій редакції Закону?

    Згідно статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону ЗОБОВ'ЯЗАНІ їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю І чи ІІ групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Молодший син матиме право на відстрочку, якщо доведе, що відсутні інші нвійськовозобов'язані особи, які зобов'язані утримувати матір.

    Чи входить його батько, працюючий пенсіонер за віком, до переліку невійськовозобов'язаних осіб, що мають утримувати особу з інвалідністю 2 групи (свою дружину)?

    Згідно статті 75 Сімейного кодексу України

    2. Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    3. Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є інвалідом I, II чи III групи.

    Тобто, виходить, що Ваш батько та мама є непрацездатними та обоє мають право на утримання. Тому Ваш батько немає обов'язку утримувати Вашу маму, якщо він сам її потребує.

    Проте, працівники ТЦК говорять зворотнє, тому якщо не хочете вирішувати питання про отримання відстрочки в судовому порядку - одним із варіантів отримання відстрочки буде розлучення батьків.

    Якими документами можна довести неможливість старшого сина (громадянина рф) утримувати мати інваліда 2 групи?

    Якщо старший брат не вийшов із громадянства України - він є військовозобов'язаним, тому не буде перешкодою в отриманні відстрочки.

    Відомості про нього повинні бути в ТЦК, де він стояв на військовому обліку.

    До того ж чи дійсно Уряд відмінив вимогу стосовно обов'язкової наявності висновку ЛКК для осіб з 2 групою інвалідності?

    Потрібно дочекатися офіційних змін до пункту 13 відповідно до Переліку документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Дякую за роз'яснення.

      Ще питання:

      1. Єдиний 100% вихід - батьки мають оформлювати розлучення?

      В такому випадку не станеться так, що скажуть, що батько повинен виплачувати вже колишній дружині інваліду 2 групи аліменти на її утримання і цим самим зникне необхідність в утриманні матері саме військовозобов'язаним сином, що призведе до відмови у відстрочки?

      2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

      Дякую.

      • Дерій Владислав Олегович
        1. Єдиний 100% вихід - батьки мають оформлювати розлучення?В такому випадку не станеться так, що скажуть, що батько повинен виплачувати вже колишній дружині інваліду 2 групи аліменти на її утримання і цим самим зникне необхідність в утриманні матері саме військовозобов'язаним сином, що призведе до відмови у відстрочки?

        Якщо Ваша мама не буде подавати до суду про стягнення аліментів, тоді і ТЦК не буде задавати зайвих питань.

        Загалом у Вас є такі варіанти:

        1. Батьки розлучаються
        2. Ви подадаєте заяву про відстрочку без розлучення батьків, але з аргументацією про те, що батько немає обов'язку утримувати дружину. Якщо ТЦК відмовить у відстрочці, то таке рішення можна спробувати оскаржити у судовому порядку.
        2. Чи не могли б Ви для цього конкретного випадку навести приклад заяви яку має написати мати інвалід 2 групи на ім'я голови комісії ТЦК?

        в пункті 61 постанови 560 (в редакції від 24.05.2024) вказано, що військовозобов’язані, які здійснюють догляд (постійний догляд) за особами, зазначеними у пунктах 9, 13, 14 частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, та які не мають права на призначення компенсації (допомоги, надбавки) на догляд за ними, для розгляду питання надання їм відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації звертаються до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу за місцем свого перебування на військовому обліку із заявою у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, до якої додається письмова заява особи, яка потребує догляду чи постійного догляду, довільної форми із зазначенням реєстраційного номера облікової картки платника податків, про підтвердження відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані її утримувати (чоловік/дружина, працездатні діти), чи інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

        Тобто в заяві повинно бути вказано, що Ваша мама не має інших невійськовозобов'язаних осіб, які зобов'язані її утримувати. І в заяві їй потрібно пояснити, що вона має двох військовозобов'язаних синів, де Вас обирає як доглядача. Якщо Ваша мама з батьком не розлучиться, то в заяві вона може вказати на те, що її чоловік являється непрацездатною особою, тому обов'язку утримувати її він не має.

        • Сергій Клієнт 3 місяці тому

          Вітаю, пане Владислав.Дякую Вам за консультацію.Так, розлучення батьків найбільш простий спосіб зняти питання щодо обов'язків чоловіка пенсіонера по утриманню дружини інваліда 2 групи в ТЦК.На даний момент єдиний непереборний стоп фактор - відсутність висновку ЛКК про необхідність постійного догляду за особою інвалідом 2 групи.Без цього висновку, на жаль, отримати відстрочку буде неможливо навіть при виконанні всіх попередніх умов.Є слабка надія, що цю вимогу врешті-решт відмінять. Тим більше, що 07.06.2024 КМУ її відмінив для військовозобов'язаних за кордоном. Але часу до 16.07 залишається зовсім небагато...Ще раз дякую.

          • Дерій Владислав Олегович

            Вітаю Вас, пане Сергію! Надія на те, що вимогу про довідку ЛКК відмінять досить реальна. Нобхідність надавати довідку ЛКК при оформленні відстрочки за пунктом 13 - абсурд. В такому випадку пункт 9 та 13 нічим не відрізняються.

            З повагою, юрист Дерій В.О.!

            Успіхів Вам!

          • Дерій Владислав Олегович

            Вітаю Вас, пане Сергію! В доповнення до відповіді Юрія Климентійовича повідомляю, що КМУ затвердив форму заяви, яку повинна подавати Ваша мама - додаток 15 https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-vnesennia-zmin-do-...

            • Сергій Клієнт 3 місяці тому

              Вітаю, пане Владислав! Щиро вдячний Вам!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно пункту 13 частини 1 статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    - які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” наведені у Додатку №5 до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період від затвердженого ПКМУ від 16 травня 2024 р. №560 .

    Згідно з Переліком надаються наступні документи:

    - для особи, яка зайнята доглядом, — подаються документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів, що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8 до Порядку), в якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    - для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді (для осіб з інвалідністю II групи).

    Даний перелік є вичерпним і додатковому тлумаченню не підлягає.

    Турчин Ярослав
    18%
    Турчин Ярослав 3 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, пане СЕРГІЙ!

    Щиро кажучи не розумію проблеми.

    Ваш батько не є особою, яка зобов"язана по закону утримувати Вашу матір незалежного від того працює він по факту чи ні.

    Працездатність визначається не фактом того чи працює людина, чи ні, а правовим статусом відповідно до приписів законодавства. Якщо непрацездатна особа хоче працювати - то ніхто не може заборонити їй це. Але цей факт не робить непрацездатну особу працездатною.

    Для цілей сімейних відносин спеціальним нормативно-правовим актом є Сімейний кодекс України.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2947-14#Text

    Відповідно до ч. 2, 3 ст. 75 Сімейного кодексу України.

    Право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним, потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

    Непрацездатним вважається той із подружжя, який досяг пенсійного віку, встановленого законом, або є особою з інвалідністю I, II чи III групи.

    Тобто незважаючи на маразм, який написали некомпетентні юристи Міноборони у законі про мобілізацію, пенсіонери за віком не є працездатними.

    Як уже нагадували колеги, відповідно до пункту 13 частини 1 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію": Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    13) які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю.

    Оскільки Ваш батько не є особою, яка по закону зобов"язана утримувати Вашу матір (ч. 2, 3 ст. 75 СК України), оскільки сам є непрацездатним, то формально ніяких перепон у отриманні відстрочки немає.

    Проте, судової практики на цей рахунок немає.

    Тому як варіант - можна або дійсно розлучитись (легкий шлях), або звернутися до суду і можливо отримати рішення суду про відмову у призначенні аліментів, оскільки обидва з батьків є непрацезданими.

    Звісно враховуючи, що зараз повністю провалена мобілізація, в ТЦК та СП та інших органах управління починають вигадувати казочки, про "ви не так закон розумієте / читаєте"... саме тому бронь поліції та ДСНС зі 100 % перетворилася на 50 %, Міністерство освіти також традиційно перебрав на себе повноваження Уряду та Конституційного Суду і почав тлумачити закони своїми листами та фантазіями на сайті МОН.

    Головне пам"ятати, що ТЦК не має права відмовити у реєстрації заяви на відстрочку, бо у "юриста ТЦК інше уявлення".

    До розгляду заяви на відстрчоку Вас не мають права відправляти на ВЛК.

    Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 року № 560.

    ВІдповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м Гамбург, Німеччина)

    Сергій Клієнт 3 місяці тому

    Вітаю, пане Ярослав.Дякую Вам за консультацію.Так, розлучення батьків найбільш простий спосіб зняти питання щодо обов'язків чоловіка пенсіонера по утриманню за дружиною інвалідом 2 групи в ТЦК.На даний момент єдиний непереборний стоп фактор - відсутність висновку ЛКК про необхідність постійного догляду за особою інвалідом 2 групи.Без цього висновку, на жаль, отримати відстрочку буде неможливо навіть при виконанні всіх попередніх умов.Є слабка надія, що цю вимогу врешті-решт відмінять. Тим більше, що 07.06.2024 КМУ її відмінив для військовозобов'язаних за кордоном. Але часу до 16.07 залишається зовсім небагато...Ще раз дякую.

    Корнійчук Євген Іванович
    18%

    Доброго дня, були внесені зміни постановою КМУ № 675 у постанову № 560.

    у підпункті 13 пункту 1 додатка 5 графу “Документи, що підтверджують право на відстрочку” викласти в такій редакції: “для особи, яка зайнята доглядом, — документи, що підтверджують родинні зв’язки, та один із документів що підтверджує неможливість інших осіб, які не є військовозобов’язаними та які зобов’язані за законом утримувати одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, здійснювати догляд за ними: інвалідність такої особи, її потребу у постійному догляді, перебування під арештом (крім домашнього арешту), відбування покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі, документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про відсутність інших осіб, які могли б здійснювати такий догляд;

    для особи, яка потребує догляду, — один із документів, що підтверджує інвалідність особи, яка потребує догляду: довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики”;

    Тому син має право на відстрочку не зважаючи на відсутність довідки ЛКК.

    які мають одного із своїх батьків з інвалідністю I чи II групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

    Вам не треба розривати шлюб. Чоловік не забов'язаний утримувати свою жінку. За законом це полягає на дітей. Стаття 51 Конституції України визначає, що повнолітні діти зобов'язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків. Відповідно до сімейного кодексу, чоловік не має такого обов'язку. До особистих немайнових прав відповідно до Сімейного кодексу належать:

    • Право на материнство та батьківство;
    • Право на повагу до своєї індивідуальності;
    • Право на фізичний та духовний розвиток;
    • Право на зміну прізвища;
    • Право на розподіл обов’язків міждружиною та чоловіком та їхнє спільне вирішення питань життя сім’ї;
    • Право на особисту свободу, та інші.

    У питанні обов’язків, подружжя зобов’язане спільно опікуватись побудовою сімейних відносин,піклуватися про матеріальне забезпечення родинита сприяти добробуту й зміцненню сім’ї. А у випадку вагітності,дбати про добробут і здоров’я вагітної дружинитазабезпечити повний, всебічний розвиток своїх дітей.

    У вашому випадку вам треба просто обрати моложшого сина.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    1. Свідоцтво про народження сина

    2.. Акт про встановлення факту догляду (Додаток 8 до постанови 560)

    3. Довідка МСЕК+ акт огляду

    4. Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда

    5. Заява про обирання молодшого сина для здійснення догляду (додаток 15 до постанови 560)

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразки заяв додаються!

    • Сергій Клієнт 3 місяці тому

      Вітаю, пане Євген!Дуже вдячний за роз'яснення.Питання стосовно послідовності дій для отримання Акта підтвердження факту догляду Додаток 8.Мені не зрозуміла послідовність дій. Акт про становлення факту догляду з Додатку 8 потрібно мати вже на момент подання заяви на відстрочку в пакеті документів, чи Акт з Додатку 8 треба отримувати лише після розгляду заявки в ТЦК та передачі матеріалів в органи місцевого самоврядування? І везти його окремо знову в ТЦК?В постанові така послідовність:"Районний (міський) територіальний центр комплектування та соціальної підтримки або його відокремлений відділ перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаної особи та особи, яка потребує догляду (постійного догляду), наявність інших зареєстрованих/задекларованих осіб за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи, яка потребує догляду, з використанням відомостей Державного електронного реєстру військовозобов’язаних України, Державного реєстру актів цивільного стану громадян та Єдиного державного демографічного реєстру, інших інформаційних систем, реєстрів та баз даних, у тому числі шляхом інформаційного обміну. Матеріали за результатами перевірки надсилаються керівнику виконавчого органу місцевого самоврядування за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який здійснює догляд.

      У разі виявлення невідповідності наведених у заяві військовозобов’язаного даних або непідтвердження факту встановлення здійснення ним догляду (постійного догляду) комісією заява не розглядається.

      Для встановлення факту здійснення догляду (постійного догляду) військовозобов’язаний, який здійснює догляд (постійний догляд), звертається із заявою на ім’я керівника виконавчого органу сільських, селищних, міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання.

      Розгляд заяви здійснює комісія із встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду), рішення про утворення якої приймається керівником виконавчого органу сільських, селищних,міських, районних у містах (у разі їх утворення) рад за адресою місця проживання або адресою задекларованого/зареєстрованого місця проживання військовозобов’язаного, який звернувся із відповідною заявою.Буду вдячний Вам, пане Євген, за роз'яснення.

      • Корнійчук Євген Іванович

        Акт треба мати коли подаєте заяву, для його отримання треба звернутись у виконком міської ради, за місцем реєстрації особи з інвалідністю.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA

Поради юристів 16 0 10 вер. 2024
Поради юристів 27 0 9 вер. 2024
Поради юристів 101 0 7 вер. 2024