Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 14 червня 2024, питання №112479 650₴

Який набір документів (і копій) потрібно мати на руках, для оформлення відстрочки по навчанню?

Доброго дня, у мене зараз така ситуація, мені 27 років. у 2022 році був відрахований з навчання на бакалавра. Місяць тому я поновився на 2 курс бакалаврату, але в іншому закладі освіти. Потрібно буде йти в ТЦК для оновлення даних та оформлення відстрочки. На руках у мене є
1)Витяг з наказу про зарахування на навчання (З гербовою печаткою)
2)Довідка про здобувача освіти за даними ЄДБО з відміткою, що я "так, не порушую" послідовність здобуття освіти( з QR-кодом)
3) Паспорт та ідентифікаційний код
Питання полягає в тому, які саме документи, оригінали, копії, в якій кількості мені потрібно буде мати на руках, перед заходом в ТЦК, чи потрібно якісь копії завіряти в нотаріуса, і чи потрібно мати вже наперед написані якісь заяви і їх кількість?
Ще є один нюанс, я загубив своє тимчасове посвідчення (видане 2019р), чи не буде через це додаткових проблем, чи зможу я його відновити/поновити?

Відповіді юристів (4)

    Богун Сергій Павлович
    7.7%

    Доброго дня.

    До відповідного територіального центру комплектування та соціальної підтримки подаються заява та документи, зазначені у переліку згідно з додатками 4-5 до Постанови 560.

    В Вашому випадку це Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    Дерій Владислав Олегович
    23.1%

    Доброго дня!

    Питання полягає в тому, які саме документи, оригінали, копії, в якій кількості мені потрібно буде мати на руках, перед заходом в ТЦК, чи потрібно якісь копії завіряти в нотаріуса, і чи потрібно мати вже наперед написані якісь заяви і їх кількість?

    Для оформлення відстрочки Вам необхідно надати ТЦК (оригінали) :

    1. Заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Довідку про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти. (Додаток 9 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    3. Військово-обліковий документ. Для військовозобов'язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов'язаного.

    Відстрочку можна буде оформити через електронний кабінет військовозобов'язаного, але поки що такого функціоналу немає.

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Якщо з самого початку заяву не реєструють - тоді відправляйте копії документи поштою цінним листом з описом вкладеного. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Отже, завчасно заповніть заяву про відстрочку (Додаток 4 до Постанови КМУ № 560) у двох екземплярах. Нотаріальні копії документів Вам не потрібні.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    62. Здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України “Про освіту”, а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній державній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку чоловіка не мають права направляти на ВЛК

    Ще є один нюанс, я загубив своє тимчасове посвідчення (видане 2019р), чи не буде через це додаткових проблем, чи зможу я його відновити/поновити?

    За втрату військово-облікового документа - на Вас чекає штраф (850-1700 грн).

    Згідно стаття 211 КУпАП Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Згідно постанови КМУ 559

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    30.8%

    Доброго дня, у мене зараз така ситуація, мені 27 років. у 2022 році був відрахований з навчання на бакалавра. Місяць тому я поновився на 2 курс бакалаврату, але в іншому закладі освіти. Потрібно буде йти в ТЦК для оновлення даних та оформлення відстрочки. На руках у мене є

    1)Витяг з наказу про зарахування на навчання (З гербовою печаткою)

    Вже не потрібен.

    2)Довідка про здобувача освіти за даними ЄДБО з відміткою, що я "так, не порушую" послідовність здобуття освіти( з QR-кодом)

    Потрібна.

    3) Паспорт та ідентифікаційний код

    Можна прикласти, проте дані документи не передбачені Постановою КМУ №560.

    Питання полягає в тому, які саме документи, оригінали, копії, в якій кількості мені потрібно буде мати на руках, перед заходом в ТЦК, чи потрібно якісь копії завіряти в нотаріуса, і чи потрібно мати вже наперед написані якісь заяви і їх кількість?

    Довідка з ЄДЕБО в оригіналі або копії, оскільки остання все одно не має мокрої печатки - 1 шт, заява про оформлення відстрочки у відповідності із Додатком 4 Постанови №560 - 1шт (краще мати наперед написану заяву, аби не витрачати час на написання в ТЦК) паспорт та РНОКПП - по 1 шт, ці документи можна завірити нотаріально, а можно самому (при тому необхідно буде при собі мати оригінали).

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою.

    Законодавством України не регламентований порядок засвідчення копій документів фізичними особами. Рекомендується на таких копіях проставляти:

    • відмітку «Згідно з оригіналом»;
    • особистий підпис особи, яка засвідчує копію, її ініціали та прізвище;
    • дату засвідчення копії.
    Ще є один нюанс, я загубив своє тимчасове посвідчення (видане 2019р), чи не буде через це додаткових проблем, чи зможу я його відновити/поновити?

    Вам потрібно буде подати заяву на оформлення нового ВОД та сплатити штраф за втрату останнього у відповідності за статтею 211 КУпАП на суму від 850 грн. до 1700 грн.

    ТЦК, скорше за все, не приймуть у Вас заяву щодо оформлення відстрочки, допоки Ви не матимете військово-облікового документу.

    Тому Вам потрібно направити заяву про оформлення відстрочки із додатками до ТЦК цінним листом з описом вкладення. Маючи при собі квитанцію про відправку пакету документів та свій примірник опису вкладення, йти до ТЦК та подавати заяву на оформлення належного військово-облікового документу. При тому Вас направлять на проходження ВЛК. Після оформлення ВОД необхідно знову подати заяву на відстрочку із додатками.

    У іншому варіанті Ви можете отримати письмову відповідь від ТЦК щодо відмови у реєстрації заяви на відстрочку з посиланнями на норми чинного законодавства, які зобов'язують надати ВОД для оформлення останньої, та оскаржити її в суді.

    Щодо оформлення військово-облікового документу, то порядок наступний:

    Відповідно до Постанови КМУ №559 "ПОРЯДОК оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    "14. Військово-обліковий документ на бланку видається (замінюється) за письмовою заявою громадянина України районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки або його відділом (відповідним органом СБУ, підрозділом розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку у випадках:

    взяття громадянина на військовий облік як призовника, військовозобов’язаного або резервіста;

    якщо призовник, який перебував на військовому обліку до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, не отримував посвідчення призовника, а військовозобов’язаний та резервіст — військового квитка осіб рядового, сержантського і старшинського складу, військового квитка офіцера запасу або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного;

    зміни категорії щодо військового обов’язку; відсутності місця для внесення змін; невідповідності відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зазначеним у пункті 3 цього Порядку; втрати (зіпсування); виявлення бажання змінити військово-обліковий документ, який був виданий до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу)".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Олександрович
    38.5%

    ВІТАЮ ВАС, пане СТЕПАН!

    Заява про відстрочку подається особисто до ТЦК на ім"я начальника комісії при ТЦК з питань відстрочок (як правило голова комісії - це начальник ТЦК та СП).

    Заява подається за формою, затвердженою постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р. (формуляр заяви - додаю до відповіді з можливістю редагування).

    Заяву можна написати від руки за зразком, або заповнити потрібні поля в електронній формі та поставити на ній свій підпис. В такому випадку вона буде більш зручною та читабельною для юриста та комісії ТЦК та СП.

    Ваша підстава для відстрочки пункт 1 частини третьої статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;

    Заява оформлюється у двох екземплярах. На Вашому екземплярі має бути проставлена відмітка про реєстрацію заяви в ТЦК та СП. Це обов"язкова вимога Порядку, затвердженого постановою КМУ від 16.05.2024 р. № 560.

    В ТЦК не мають права не зареєструвати таку заяву.

    До заяви додаються документи (ОБОВ"ЯЗКОВО ЗГІДНО З ПЕРЕЛІКОМ, НАВЕДЕНИМ У САМІЙ ЗАЯВІ).

    Для Вашої підстави одним єдиним документом, який подається в оригіналі відповідно до вимог Переліку, затвердженого Постановою КМУ № 560 від 16.05.2024 р. - є Довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти.

    !!! На всяк випадок рекомендую (для себе) зробити нотаріально посвідчену копію такої довідки і передати її на зберігання родичам.

    Заява розглядається протягом 7 днів. Строк розгляду може бути продовжений, якщо існує потреба в перевірці відповідних документів та відомостей.

    З втраченим ВОД може бути проблема. Скоріш за все змусять заплатити штраф за ст. 211 КУпАП.

    Стаття 211. Зіпсуття військово-облікових документів чи втрата їх з необережності

    Зіпсуття або недбале зберігання призовниками, військовозобов’язаними і резервістами військово-облікових документів (посвідчень про приписку до призовних дільниць, військових квитків, тимчасових посвідчень військовозобов’язаних), яке спричинило їх втрату, -

    тягнуть за собою накладення штрафу від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення з числа передбачених частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

    тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Тобто формально на Вас можуть скласти постанову з штрафом від 850 до 1700 грн. (на розсуд начальника ТЦК).

    Проте, законодавці спільно з "професурою" з Кабінету Міністрів України запровадили новеллу. Наразі не існує для осіб, які перебувають на військовому обліку - таких документів як військовий квиток, тимчасове посвідчення.

    Існує уніфікований "Військово-обліковий документ", за формою, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559, що в принципі суперечить Указу Президента України від 2016 року, але кого це турбує.

    Формально в будь-якому разі усім громадянам будуть виписувати бомажку "Військово-обліковий документ". Можливо з 18.06.2024 р. її можна буде згенерувати через Резерв+, якщо про Вас є в ньому хоч якісь дані.

    У разі якщо запис про відстрочку буде здійснюватися шляхом внесення запису до Вашого військово-облікового документа - то його (військово-обліковий документ) можуть вилучити у Вас тимчасово. Вилучення відбувається на підставі розписки, оформленої посадовою особою ТЦК за формою згідно з постановою КМУ № 559 від 16.05.2024 р.

    Наразі, наскільки я знаю запис роблять в електронному вигляді, а у ВОД вклеюють QR-код. Також видають Довідку про відстрочку.

    Якщо будуть відмовлятися видати розписку при вилученні військово-облікового документа - поясніть, що наразі на вулицях відбувається перевірка документів. Тому Вам треба чимось пояснити відсутність у Вас на руках військово-облікового документа. Саме таким поясненням і є розписка. Бо слова до справи не приєднаєш і патрулю не покажеш.

    Також Вам слід пам"ятати, що ВЛК особи, які подали заяву на відстрочку ні ДО, ні ПІД ЧАС, ні ПІСЛЯ - не проходять.

    Якщо комісія задовольнила Вашу заяву, то ВЛК проходити не треба.

    Відповідно до пункту 58 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560, За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    Пункт 59 Порядку передбачає, що Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    Відповідно до пункту 60 Порядку, Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки.

    Рішення комісії оформляється протоколом. Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7.

    Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    ВІдповідно до пункту 63 Порядку, Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби. Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Раніше держава обіцяла інтегрувати функціонал подання заяви на відстроку у електронний кабінет військовозобов"язаного. Але на жаль це поки що залишилось лише обіцянками, а замість електронного кабінету маємо застосунок з досить дивною назвою "Резерв+".

    Поки що цього немає. Побачимо, що з"явиться через 3 дні.

    В іншому, якщо у Вас на руках є довідка з QR-кодом з ЄДЕБО, то проблем з відстрочкою не повинно виникнути.

    Хай щастить!

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України