Задайте питання юристу

859 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 17 червня 2024, питання №112709 340₴

Отримання витягу з реєстру військовозобов'язаних

Добрий день. Проходив ВЛК в 2022 році , визнаний непридатним із виключенням з обліку. На руках є тимчасове посвідчення та довідка ВЛК без дати переогляду.
Згідноно вового закону я так розумію, що не повинен оновлювати дані, Резерв + встановлювати бажання нема , бо поки невідомо які ризики це криє в собі. Також питання чи розповсюджується строк дії довідки 12 міс у моєму випадку?
Зараз знаходжусь за кордоном. Хотілося б направити запит в ТЦК , який виключав з обліку з метою отримання завіреного витягу з реєстру, який би підтверджував достовірність данних.
Щось чув про адвокатський запит, але не розумію як це працює . Що для цього потрібно? Хто може допомогти в цьому питанні і скільки це коштує?

Відповіді юристів (7)

    Дерій Владислав Олегович
    32.9%

    Доброго дня!

    Згідно нового закону я так розумію, що не повинен оновлювати дані, Резерв + встановлювати бажання нема , бо поки невідомо які ризики це криє в собі. Також питання чи розповсюджується строк дії довідки 12 міс у моєму випадку?

    Вам не потрібно оновлювати дані, адже Ви не є військовозобов'язаним та не перебуваєте на військовому обліку. Довідка ВЛК про виключення з військового обліку - безтермінова.

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) лише громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    Зараз знаходжусь за кордоном. Хотілося б направити запит в ТЦК , який виключав з обліку з метою отримання завіреного витягу з реєстру, який би підтверджував достовірність данних. Щось чув про адвокатський запит, але не розумію як це працює . Що для цього потрібно? Хто може допомогти в цьому питанні і скільки це коштує?

    Для яких цілей Вам потрібен Витяг з реєстру військовозобов'язаних?

    Так як Ви є невійськовозобов'язаним - Вам не потрібно отримувати Витяги та оновлювати дані, тим більше перебуваючи за кордоном.

    При поверненні до України - Витяг можете отримати в ЦНАП.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Іван Клієнт 3 місяці тому

    Хотів отримати витяг з метою впевнитись , що актуальні дані внесені в реєстр, по друге не маю штрих коду, гадаю цей витяг допоміг би пересуватись між постами , поки не вклею той код , бо скоро може виникнути ситуація, коли прийдеться їхати до України , по іншому ніяк.

    • Дерій Владислав Олегович

      Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

      Штрихкод передбачений лише для військовозобов'язаних, які отримують нові ВОД. Вам достатньо мати Витяг з Реєстру. Його отримати Ви можете в ЦНАП, прибувши до України. Якщо зайвий раз будете звертатись до ТЦК, то Вам можуть повідомити, що Ваших даних немає або потрібна Ваша особиста присутність і т.д.

      Тому, вже питання про отримання Витягу можете вирішувати безпосередньо перед прибуттям до України. Дізнатись, щодо Вашого статусу Ви можете через :

      • Резерв+
      • зателефонувавши на номер ТЦК, який Вас виключив з військового обліку
      • відправивши запит на електронну пошту
      • уклавши угоду з адвокатом, який подасть запит до ТЦК
      • самостійно відправивши звернення до ТЦК
    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Іване!

    Згідноно вового закону я так розумію, що не повинен оновлювати дані, Резерв + встановлювати бажання нема , бо поки невідомо які ризики це криє в собі. Також питання чи розповсюджується строк дії довідки 12 міс у моєму випадку?

    Так, Ви все вірно розумієте. Обов'язок щодо оновлення даних виникає лише у громадян, які перебувають на військовому обліку.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані".

    Строк дії довідки ВЛК розповсюджується лише на військовозобов'язанних осіб, якою Ви не є з 2022 року.

    Відповідно до Наказу МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України":

    "3.2 Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду".

    Зараз знаходжусь за кордоном. Хотілося б направити запит в ТЦК , який виключав з обліку з метою отримання завіреного витягу з реєстру, який би підтверджував достовірність данних.Щось чув про адвокатський запит, але не розумію як це працює . Що для цього потрібно? Хто може допомогти в цьому питанні і скільки це коштує?

    Не розумію, навіщо Вам відповідний витяг з реєстру? Це може тільки привернути до Вас зайву увагу з боку ТЦК. Ви збираєтесь повертатись в Україну?

    Щодо направлення адвокатського запиту, то для того Вам необхідно укласти угоду з адвокатом. Після цього останній зможе наслати запит.

    Орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадові та службові особи, керівники підприємств, установ, організацій, громадських об’єднань, яким направлено адвокатський запит, зобов’язані не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання запиту надати адвокату відповідну інформацію, копії документів, крім інформації з обмеженим доступом і копій документів, в яких міститься інформація з обмеженим доступом.

    У разі якщо адвокатський запит стосується надання значного обсягу інформації або потребує пошуку інформації серед значної кількості даних, строк розгляду адвокатського запиту може бути продовжено до двадцяти робочих днів з обґрунтуванням причин такого продовження, про що адвокату письмово повідомляється не пізніше п’яти робочих днів з дня отримання адвокатського запиту.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    10%

    Доброго дня, вам не треба ні якого витягу. Ви не військовозобов'язаний, ви не забов'язанні оновлювати свої дані,та ви взагалі не підпорядковуєтесь ТЦК. Ваших документів цілком достатньо для підтвердження, що ви виключені з військового обліку. Тому жодних проблем не бачу. Дуже гарно,що у вас є рішення ВЛК.

    згідно п. 12 розділу II. Прикінцеві та перехідні положення Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» 3633-IX від 11.04.2024? А саме:

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни.

    Богун Сергій Павлович
    25%

    Доброго дня.

    Згідно з ст. 9 Закону України " Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів" призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право:

    отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, в тому числі через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста.звертатися в порядку, встановленому адміністратором Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

    Згідно п.12 р. 3 Порядку ведення Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Наказом МО України від 28 березня 2022 року № 94:

    Отримання призовником, військовозобов’язаним та резервістом інформації про своє включення (не включення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру, здійснюється після особистого звернення та письмового запиту (в якому вказується прізвище, ім’я та по батькові (за наявності), місце проживання (місце перебування) і реквізити документа, що посвідчує особу, яка подає запит) до органу ведення Реєстру або в електронному вигляді через Єдиний державний веб-портал електронних послуг, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері цифровізації.
    Письмовий запит задовольняється протягом десяти календарних днів з дня його надходження.
    Кирда Вячеслав Володимирович
    7.1%

    Вітаю Вас.

    Ви можете встановити застосунок "Резерв +" та перевірити, яка інформація міститься щодо Вас в Реєстрі "Оберіг". За потреби можу спробувати допомогти з'ясувати це питання і без скачування застосунку. Але загалом, Ви дійсно можете відпустити ситуацію - Ви невійськовозобов'язаний.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього

    ...

    6. Виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які:

    ...

    3) визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

    Виключена з військового обліку особа не має обов'язків уточнювати дані та на неї не поширюється законодавства у сфері мобілізації.

    Щодо мобілізації, то Вам не можуть і не мають ніякого права навіть вручити повістку про явку, не говорячи про мобілізацію або ВЛК. Втім, на жаль, повістку можуть вручити будь-кому, в чому не один раз пересвідчувався на своїй практиці. Думаю це і стало предметом Вашого питання та мотивуючим фактором звернутися до юристів платформи. Тим не менше, це не повинно Вас хвилювати. Ви визнані непридатним до військової служби з виключенням з військового обліку один раз, остаточно. Жодних переглядів по неправильній процедурі чи щось на кшталт цього - порушення Конституції та законів України.

    Чинне законодавство не передбачає права ставити виключених з обліку за станом здоров'я на повторний військовий облік за бажанням окремих нешанованих українцями громадян, не хвилюйтеся. Органи державної влади, на відміну від громадян, сповідують принцип - дозволено все, що прямо передбачено законом.

    Якщо Ви маєте на руках всі документи про виключення з військового обліку - Вам немає про що турбуватися. Ви не зобов'язані виконувати незаконні дії та вимоги органів влади та їх посадових осіб. Ви вже невійськовозобов'язаний!

    КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1996, № 30, ст. 141)

    Стаття 58. Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    Ніхто не може відповідати за діяння, які на час їх вчинення не визнавалися законом як правопорушення.

    З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Нове у блогах Юристи.UA