Задайте питання юристу

840 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 17 червня 2024, питання №112744 500₴

Легализация брака украинцев оформленого в Великобритании

Добрый день!
Интересует вопрос.
Если два гражданина Украины оформят брак в Великобритании (Шотландия), может ли украинка оформить данный брак в Украине и будут ли они официально состоять в браке для Украины?
С уважением,
Андрей Оноприенко

Відповіді юристів (4)

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Згідно статті 58 "ЗУ Про міжнародне приватне право" шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, шлюб між громадянином України та особою без громадянства, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави, є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу.

    Стаття 38 Сімейного кодексу України. Підстави недійсності шлюбу

    1. Підставою недійсності шлюбу є порушення вимог, встановлених статтями 22, 24-26 цього Кодексу.

    Стаття 39 Сімейного кодексу України. Шлюб, який є недійсним

    1. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка одночасно перебуває в іншому зареєстрованому шлюбі.

    2. Недійсним є шлюб, зареєстрований між особами, які є родичами прямої лінії споріднення, а також між рідними братом і сестрою.

    3. Недійсним є шлюб, зареєстрований з особою, яка визнана недієздатною.

    4. За заявою заінтересованої особи орган державної реєстрації актів цивільного стану анулює актовий запис про шлюб, зареєстрований з особами, зазначеними у частинах першій - третій цієї статті.

    5. Якщо шлюб зареєстровано з особою, яка вже перебуває у шлюбі, то в разі припинення попереднього шлюбу до анулювання актового запису щодо повторного шлюбу повторний шлюб стає дійсним з моменту припинення попереднього шлюбу.

    6. Актовий запис про шлюб анулюється незалежно від смерті осіб, з якими було зареєстровано шлюб (частини перша - третя цієї статті), а також розірвання цього шлюбу.

    Проте, органи РАЦС не мають інформації щодо шлюбу укладеного за кордоном. Тому, щоб на території України використовувати свідоцтво про шлюб, видане компетентними органами Шотландії, Вам необхідно його легалізувати - проставити апостиль та оформити нотаріальний переклад на державну мову.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Зареєстрований за кордоном шлюб потрібно легалізувати в Україні.

    Зареєстрований за кордоном шлюб потрібно легалізувати в Україні, якщо пара хоче мати права та гарантії, встановлені законами України для подружжя, такі як: спадкові права, права в медичній сфері, батьківські права і т.д. В Україні основним законом, який регулює сімейні відносини, є Сімейний кодекс України, а для інтернаціональних пар також застосовуються норми Закону України “Про міжнародне приватне право”. Щодо останнього закону, то варто згадати важливу деталь, а саме встановлене частиною 1 статті 58 правило, що шлюб між громадянами України, шлюб між громадянином України та іноземцем, шлюб між громадянином України та особою без громадянства, що укладений за межами України відповідно до права іноземної держави є дійсним в Україні за умови додержання щодо громадянина України вимог Сімейного кодексу України щодо підстав недійсності шлюбу. З більшістю країн труднощів у визнанні шлюбу, укладеного на їх території з громадянином України, не виникає, однак у ситуаціях з деякими арабськими країнами можливі нюанси, тому що іноді їх закони ставлять жінку в гірше становище, ніж чинний закон в Україні.

    Документом, який встановлює безпосередні процедури легалізації шлюбу, укладеного за кордоном, є Наказ Міністерства юстиції України №52/5 від 18.10.2000 року “Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні” (із змінами та доповненнями). Відповідно до цих Правил, документи, видані компетентними органами іноземних держав, що свідчать про акти громадянського стану, вчинених за межами України за законами іноземних держав, визнаються дійсними в Україні за наявності легалізації, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України. Тобто, щоб держава Україна визнало шлюб, укладений в іншій країні, з усіма правовими наслідками, цей шлюб необхідно легалізувати.

    За загальним правилом, легалізація – це процедура приведення документів у ту форму, яка відповідає законодавству іноземної держави і визнається державними органами цієї держави. Процедура легалізації в Україні таких документів, як: свідоцтво про укладення шлюбу або розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу, скоєних за кордоном, відбувається на підставі Інструкції про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердженої Наказом Міністерства закордонних справ України №113 від 04.06.2002 року. Зацікавленим особам необхідно звернутися в консульство України тієї країни, в якій був укладений шлюб, де український консул поставить відповідний посвідчувальний напис на документі. У разі відсутності в країні походження документів консульської установи України, іноземні документи можуть бути легалізовані Міністерством закордонних справ України за умови їх засвідчення в міністерстві закордонних справ країни походження документів та в консульській установі цієї країни, яке представляє її інтереси в Україні. За фактом в’їзду в Україну необхідно буде зробити офіційний переклад документа (свідоцтва про шлюб), після чого документом можна буде користуватися нарівні з документами, що видаються в Україні.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    75%

    Доброго дня, Андрію!

    Вам не потрібно оформлювати шлюб ще й в Україні. Необхідно лише легалізувати свідоцтво про шлюб, укладений у Шотландії.

    Оскільки Великобританія підписала Гаазьку конвенцію, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, від 5 жовтня 1961 року, то Вам немає необхідності проходити консульську легалізацію, а досить проставити апостиль в Міністерстві юстиції відповідної країни.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович
    5%

    Доброго дня, Легалізація свідоцтва про шлюб необхідна в двох випадках:

    • при переїзді в іншу країну на постійне місце проживання;
    • виїзд в іншу країну на час навчання.

    Легалізувати свідоцтво про шлюб можна двома способами, вибір залежить від країни, для якої призначається документ.

    Перший спосіб. Скорочена легалізація — використовується для країн, які підписали Гаазьку конвенцію 1961 року. Ця процедура більш спрощена і займає менше часу. Країни, що підписали конвенцію, домовилися приймати документи, оформлені за спрощеною процедурою — апостилювання.

    Апостиль — це штамп певного зразка, за допомогою якого фіксується факт справжності документа. Апостилювання свідоцтва про шлюб підтверджує його справжність і легалізує в іншій країні.

    Апостиль на свідоцтво про шлюб проставляється управлінням Юстицій.

    Враховуючи, що шлюб був укладений у Великобританії, вам треба звертатися до консульства України у Великобританії, для отримання апостелю і внесення вас в реєстр РАТЦс про стан цивільного стану.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України