Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 21 червня 2024, питання №113169 500₴

Вступ до аспірантури (денна форма) з приписним

Вітаю, шановне панство.

28 років. Маю тільки приписне свідоцтво. Працював в школі вчителем до 2023 року, звільнився. Дані не оновлював. Станом на зараз в розшуку не перебуваю.

Закінчив бакалавра в 2016 році, і вступив того ж року на магістратуру. Довідку з місця навчання на всяк випадок отримав, але не приніс до військкомату. Повістки приходили у поштову скриньку, не з'являвся, навіть пару раз за місцем проживання для співбесіди - не відчиняв)

Магістратуру закінчив в 2017 році, та й одразу влаштувався до школи вчителем на повну зайнятість. Звільнився 2023 року, коли було 27 років. Приписне на військовий квиток не обміняв. Відомості про працівників призовного віку та військовозобов'язаних керівник навчального закладу надавав згідно із законодавством.

Наразі планую вступити до аспірантури денної форми навчання, але у списку документів, що треба буде подати міститься військовий квиток.

Маю два запитання:
1) Чи є можливість того, що ВНЗ прийме документи та зарахує до складу студентів під якусь розписку, що зобов'язуюсь принести військовий квиток, і після зарахування в студенти отримаю довідку від ВНЗ, пройду ВЛК та отримаю військовий квиток з відстрочкою?
2) Чи вважаєте успішною "схемою" пройти співбесіду на контракт у певній військовій частині, пройти ВЛК, отримати військовий квиток, і встигнути зарахуватися до аспірантури, отримавши відстрочку до отримання розпорядження про зарахування на військову службу за контрактом?

І останнє питання:
Якщо будь-яка "схема" з аспірантурою пройде успішно і отримаю відстрочку та військовий квиток, чи зможу влаштуватися до якогось ЗЗСО вчителем на 0,75 ставки? Чи не буде проблем з одночасним навчанням на денній формі та роботою в школі?
(Це потрібно на випадок, якщо знову будуть зміни в законодавстві та знімуть відстрочку зі студентів)

Буду радий почути ваші думки з цих питань.

Відповіді юристів (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    1) Чи є можливість того, що ВНЗ прийме документи та зарахує до складу студентів під якусь розписку, що зобов'язуюсь принести військовий квиток, і після зарахування в студенти отримаю довідку від ВНЗ, пройду ВЛК та отримаю військовий квиток з відстрочкою?

    Є така можливість, остання передбачена роз'ясненнями у листі МОН: https://osvita.ua/legislation/Vishya_osvita/87018/

    Деякі ВНЗ приймають документи на вступ з приписним свідоцтвом й навіть взагалі без наявного ВОД. Після зарахування ВНЗ сформує Вам довідку з ЄДЕБО та Ви зможете оформити відстрочку в ТЦК.

    Відповідно до статті 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    1) здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України "Про освіту", а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури;».

    Згідно із частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту»:

    Рівнями освіти є:

    • дошкільна освіта;
    • початкова освіта;
    • базова середня освіта;
    • профільна середня освіта;
    • перший (початковий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • другий (базовий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • третій (вищий) рівень професійної (професійно-технічної) освіти;
    • фахова передвища освіта;
    • початковий рівень (короткий цикл) вищої освіти;
    • перший (бакалаврський) рівень вищої освіти;
    • другий (магістерський) рівень вищої освіти;
    • третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень вищої освіти.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка про здобувача освіти, сформована в Єдиній державній електронній базі з питань освіти, або довідка закладу освіти про зарахування на навчання до інтернатури та довідка закладу охорони здоров’я про місце роботи на посаді лікаря-інтерна.

    2) Чи вважаєте успішною "схемою" пройти співбесіду на контракт у певній військовій частині, пройти ВЛК, отримати військовий квиток, і встигнути зарахуватися до аспірантури, отримавши відстрочку до отримання розпорядження про зарахування на військову службу за контрактом?

    Я не розгядаю дану схему, як успішну, оскільки остання може нести у собі багато підводних каменів і ризик того, що Ви не зможете втілити у життя свій план.

    Якщо будь-яка "схема" з аспірантурою пройде успішно і отримаю відстрочку та військовий квиток, чи зможу влаштуватися до якогось ЗЗСО вчителем на 0,75 ставки? Чи не буде проблем з одночасним навчанням на денній формі та роботою в школі?(Це потрібно на випадок, якщо знову будуть зміни в законодавстві та знімуть відстрочку зі студентів)

    Так, у Вас є така можливість. Якщо працюватимете у ЗЗСО на посаді педагогічного працівника, не менш ніж на 0,75 ставки, то матимете право на відстрочку.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    3. Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    2) наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів фахової передвищої освіти, професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу:

    довідка закладу освіти або наукової установи (організації) про займану посаду за основним місцем роботи та розмір частки ставки під час оплати праці, диплом про науковий ступінь.

    Згідно із вищезгаданою Постановою КМУ порядок оформлення відстрочки наступний:

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Порядок оформлення ВОД:

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    17. Для отримання (заміни) військово-облікового документа на бланку громадянин зобов’язаний особисто звернутися з письмовою заявою до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу (відповідного органу СБУ, розвідувального органу) за місцем перебування на військовому обліку або виключення з військового обліку та надати кольорову фотокартку встановленого розміру.

    Якщо громадянин України за станом здоров’я не може пересуватися (є особою з обмеженою мобільністю) або визнаний в установленому порядку недієздатним, що підтверджується відповідними документами, із заявою може звернутися особа, яка здійснює за ним догляд, або його опікун.

    18. Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    1) Чи є можливість того, що ВНЗ прийме документи та зарахує до складу студентів під якусь розписку, що зобов'язуюсь принести військовий квиток, і після зарахування в студенти отримаю довідку від ВНЗ, пройду ВЛК та отримаю військовий квиток з відстрочкою?

    Така можливість залежить виключно від ВНЗ, куди Ви хочете вступати на аспіратуру.

    Згідно пункту 34 постанови КМУ 1487 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. З метою ведення персонального військового обліку державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації здійснюють перевірку у громадян України під час прийняття на роботу (навчання) наявності військово-облікового документа, визначеного у пункті 20 цього Порядку, або відображення в електронній формі інформації, що міститься в таких документах, які можуть пред’являтися (надаватися) з використанням мобільного додатка Порталу Дія. Приймання на роботу (навчання), взяття на персональний військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів здійснюється тільки після взяття їх на військовий облік у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів;

    Якщо Ви перейдете за посиланням, то побачите, що у пункті 20 вже не вказано, які саме ВОД потрібно надати для вступу.

    Згідно Прикінцевих та перехідних положень Закону № 3633-IX військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Тому, спробуйте домовитись з ВНЗ про вступ на базі посвідчення про приписку до призовної дільниці, адже в постанові КМУ вже немає чіткого переліку документів для вступу. В разі чого можете скласти розписку про те, що оновите дані після зарахування в магістратуру.

    2) Чи вважаєте успішною "схемою" пройти співбесіду на контракт у певній військовій частині, пройти ВЛК, отримати військовий квиток, і встигнути зарахуватися до аспірантури, отримавши відстрочку до отримання розпорядження про зарахування на військову службу за контрактом?

    Шанси не бути мобілізованим за такою схемою досить низькі. Тому, краще не ризикувати. Ваші документи на відстрочку можуть, навіть, не розгялянути.

    І останнє питання:Якщо будь-яка "схема" з аспірантурою пройде успішно і отримаю відстрочку та військовий квиток, чи зможу влаштуватися до якогось ЗЗСО вчителем на 0,75 ставки? Чи не буде проблем з одночасним навчанням на денній формі та роботою в школі?

    Згідно ч. 1 ст. 53 Закону України «Про освіту» здобувачі освіти мають право натрудову діяльність у позанавчальний час.

    Згідно п.п. 3 п. 1 ст. 62 Закону України «Про вищу освіту» особи, які навчають в закладах вищої освіти мають право трудову діяльність у позанавчальний час (крім здобувачів вищої освіти вищих військових навчальних закладів, закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, яким присвоєно військове або спеціальне звання).

    Згідно пункту 19 постанови КМУ 882 асистенти-стажисти, аспіранти, докторанти мають право на трудову діяльність у позанавчальний час.

    Отже, у Вас не буде проблем з одночасним навчанням та працевлаштуванням якщо:

    1. Ви будете працювати у позанавчальний час

    2. Ви домовитесь з ВНЗ про індивідуальний графік навчання

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    1) Чи є можливість того, що ВНЗ прийме документи та зарахує до складу студентів під якусь розписку, що зобов'язуюсь принести військовий квиток, і після зарахування в студенти отримаю довідку від ВНЗ, пройду ВЛК та отримаю військовий квиток з відстрочкою?

    Як Ви вже мабуть чули, Міністерство освіти і науки кардинально змінило правила вступу на навчання в аспірантурі в день початку вступних іспитів, скасувавши можливість вступу на контрактну денну форму навчання та ще раз підвищивши прохідний бал.

    За інформацією прес-служби освітнього відомства, рішення ухвалено через надмірний ажіотаж до навчання в аспірантурі серед чоловіків призовного віку.

    Вступ на навчання в аспірантурі за контрактом цього року буде можливий лише на заочній та вечірній формах, навчання на яких не надає права на відстрочку.

    У відомстві також наголосили, що зміни до вступних правил діють на основі спеціального наказу МОН, який прийнятий, виходячи із спеціальних повноважень, наданих законом “Про освіту” на період воєнного стану.

    Документ наразі не оприлюднений.

    Окрім того, МОН вже вдруге підвищує поріг єдиного вступного іспиту при розрахунку конкурсного бала для всіх вступників в аспірантуру, спочатку зі 130 до 150 балів, а сьогодні до 160.

    Для вступу до закладу освіти обов'язковим є подання військово-облікового документу. Але загалом, вступити без належного ВОД - реально, якщо заклад освіти погодиться піти на це. Зокрема Міністерство освіти і науки не забороняє цього. Зокрема у листі від 13.07.2023 МОН зазначає, що:

    "...Звертати увагу на вік вступників, які надають посвідчення про приписку до призовної дільниці. Вступники у віці старше 27 років на день початку вступної кампанії є військовозобов'язаними та повинні надавати військовий квиток або посвідчення військовозобов'язаного. Вступники 2007 року народження та вступники молодшого віку не повинні надавати військо-облікові документи.

    У разі прийняття рішень про зарахування на навчання в умовах неможливості подання окремими вступниками військово-облікових документів з об'єктивних причин (наприклад, медична комісія направила вступника на додаткове обстеження тощо), оформлювати документальні зобов'язання вступників подати зазначені документи у стислі і конкретні терміни строком до двох місяців..."

    Тому ВУЗ може піти Вам назустріч у цій ситуації. Тут треба співпрацювати тільки із закладом освіти.

    2) Чи вважаєте успішною "схемою" пройти співбесіду на контракт у певній військовій частині, пройти ВЛК, отримати військовий квиток, і встигнути зарахуватися до аспірантури, отримавши відстрочку до отримання розпорядження про зарахування на військову службу за контрактом?

    Дуже складний алгоритм, особливо з урахуванням нових реалій. Ніхто просто так не дасть Вам відстрочку, якщо на руках вже буде мобілізаційне розпорядження. Виглядає дуже авантюрно, на мою точку зору.І останнє питання:Якщо будь-яка "схема" з аспірантурою пройде успішно і отримаю відстрочку та військовий квиток, чи зможу влаштуватися до якогось ЗЗСО вчителем на 0,75 ставки? Чи не буде проблем з одночасним навчанням на денній формі та роботою в школі?(Це потрібно на випадок, якщо знову будуть зміни в законодавстві та знімуть відстрочку зі студентів)

    Так, Ви маєте право навчатися на аспірантурі та одночасно працювати. Не дуже розумію, чому Ви взагалі звільнилися з попереднього місця роботи, але маємо те, що маємо.

    З повагою!

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. №559:

    Військово-обліковий документ на бланку повинен бути виданий (замінений) протягом п’яти робочих днів з дати реєстрації заяви в районному (міському) територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки або його відділі (відповідному органі СБУ, підрозділі розвідувального органу).

    Тобто для отримання ВОД Вам необхідно подати заяву до ТЦКСП.

    Також на сьогодні можна отримати ВОД через ЦНАП.

    Отримати військово-обліковий документ з QR-кодом у ЦНАПі можна після уточнення військово-облікових даних. QR-код необхідний для перевірки дійсності документа.

    Для цього необхідно:

    • прийти до ЦНАПу;
    • надати актуальні дані та підтвердити їх;
    • адміністратор внесе дані до електронної системи;
    • інформація автоматично підтягнеться в "Оберіг";
    • заявник отримує військово-обліковий документ з QR-кодом.

    За бажанням можна, щоб адміністратор надіслав документ на електронну пошту у форматі PDF-файлу або одразу роздрукував його. Він має таку ж юридичну чинність, як і документ в електронній формі.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, надаю відповідь на ваші запитання:

    1) Чи є можливість того, що ВНЗ прийме документи та зарахує до складу студентів під якусь розписку, що зобов'язуюсь принести військовий квиток, і після зарахування в студенти отримаю довідку від ВНЗ, пройду ВЛК та отримаю військовий квиток з відстрочкою?

    Враховуючи, що вам вже 28 років, ваш військово обліковий документ повинен бути військовий квиток. Наразі це є порушенням правил вйськовго обліку.

    Такий варіант, можливий, але все залежить від ВНз куди плануєте вступати!.

    2) Чи вважаєте успішною "схемою" пройти співбесіду на контракт у певній військовій частині, пройти ВЛК, отримати військовий квиток, і встигнути зарахуватися до аспірантури, отримавши відстрочку до отримання розпорядження про зарахування на військову службу за контрактом?

    Та ні, такий варіант, дуже сумнівний, бо після проходження ВЛК вас можуть вже мобілізувати на наступний день! У разі не явки буде кримінальна відповідальність.

    Тому краще, затягувати процесс до проходження ВЛК. Але без проходження ВЛК, вам не дадуть військовий квиток, без якого ви не зможете отримати відстрочку. Тому вам треба домовлятись, з навчальним закладом, після зарахування, йти до тЦК.І останнє питання:Якщо будь-яка "схема" з аспірантурою пройде успішно і отримаю відстрочку та військовий квиток, чи зможу влаштуватися до якогось ЗЗСО вчителем на 0,75 ставки? Чи не буде проблем з одночасним навчанням на денній формі та роботою в школі?(Це потрібно на випадок, якщо знову будуть зміни в законодавстві та знімуть відстрочку зі студентів)

    Навчання на денній формі та працевлаштування, не заборонено законом. Тому це буде залежати тільки від від вас, щоб ви могли суміщувати і роботу і навчання.

    Також варіант з аспірантурою не є надійним на часі для отримання відстрочки, з наступних підстав.

    В Україні вступ на контракт до аспірантури не передбачатиме відстрочку від мобілізації, як це було раніше.

    Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на міністра освіти і науки України Оксена Лісового у Facebook.

    Він розповів, що за останні два роки різко збільшилася кількість чоловіків, які здобувають другу або третю освіту або ж вступають на аспірантуру.

    За його словами, на тлі зростання випадків фіктивного навчання в Україні змінюють правила вступу на аспірантуру у 2024 році.

    Голова МОН пообіцяв проаналізувати загальний рівень знань за підсумками складання Єдиного вступного іспиту (ЄВІ).

    "Наступне - вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну або вечірню форми, які не дають право на відстрочку", - зазначив Лісовий.

    При цьому, як додав міністр, кількість місць на бюджеті збільшать з 3 200 до 7 000, щоб не позбавляти можливості вступу для вмотивованих студентів.

    Він наголосив, що до початку повномасштабної війни на аспірантуру надходили близько 7-8 тисяч людей. Але цього року для здачі ЄВІ зареєструвалося 246 189 людей. 79% з них - чоловіки, майже половина яких хоче вступити на аспірантуру. Усього це 91 561 людина.

    "Зараз такі цифри виглядають скоріше як аномалія. Аномалія, що шкодить якості освіти, економіці (фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше - національній безпеці", - зазначив міністр.

    Тому, за його словами, розпочалася трансформація системи освіти, щоб вона не була "діркою" для ухилянтів.

    Що передувало

    Нагадаємо, в Україні відстрочка від мобілізації передбачена для студентів, які навчаються на денній формі. Зокрема, це стосується і аспірантів.

    При цьому для тих, хто здобуває другу чи третю вищу освіту, відстрочку не надають.

    Тому, краще працевлашутовуйтесь, і на підставі цього отримуйте відстрчоку.

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім я комісара ТЦК .додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів:

    Наказ про зарахування на посаду.

    Довідка з підприємтсва

    копія трудової книжки

    Заяву пишіть у двох екземплярах, щоб на одному поставили штамп про її прийнятя і вона залишилась у вас, як доказ її подачі.

    Зразок заяви додаю


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України