Задайте питання юристу

842 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 26 червня 2024, питання №113463 350₴

Пройшов ВЛК не за місцем проживання

Доброго вечора. Так вийшло, що я пішов оновлювати ВОД за місцем, де мене приписали ще у школі. Я пройшов ВЛК, дали довідку з ВЛК, але у самому ТЦК сказали, що потрібно йти до іншого ТЦК щоб взяли на облік військовозобов'язаних за місцем проживання.
Чи зобов'язаний ТЦК приймати рішення-довідки іншого ВЛК при постановці на облік? Оскільки ВЛК як я знаю дійсне рік, а я пройшов 4 дні тому. Чи мені доведеться знову проходити ВЛК?(обидва ТЦК знаходяться в межах одного міста)

Відповіді юристів (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%
    Айвазян Юрий Климентьевич 2 дні тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 33 роки досвіду

    Спілкуватися у чаті

    Доброго дня, Дмитре!

    ПЕРШ ЗА ВСЕ,

    Взяття на військовий облік врегульовано Постановою Кабінету міністрів України №1487 від 30 грудня 2022 року про "Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів":

    Пункт 21 - Взяттю на персонально-первинний та персональний військовий облік в державних органах, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях підлягають громадяни України з числа призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Пункт 22 - Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”.

    Пункт 23 - Призовники, військовозобов’язані та резервісти в разі зміни адреси їх місця проживання або інших персональних даних зобов’язані особисто в семиденний строк повідомити про такі зміни відповідним органам, де вони перебувають на військовому обліку, зокрема у випадках, визначених постановою Кабінету Міністрів України від 7 лютого 2022 р. № 265 “Деякі питання декларування і реєстрації місця проживання та ведення реєстрів територіальних громад”, через центри надання адміністративних послуг та інформаційно-комунікаційні системи.

    Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які не актуалізували інформацію про себе в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, особисто у семиденний строк з дня внесення змін до персональних даних прибувають із паспортом громадянина України та військово-обліковими документами до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, відповідного підрозділу розвідувального органу, який організовує та веде військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці, для взяття їх на військовий облік, зняття з військового обліку або внесення змін до їх облікових даних.

    Пункт 79 - Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки:

    організовують та ведуть військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці;

    здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством;

    виявляють призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які проживають на території адміністративно-територіальної одиниці, проте не перебувають на військовому обліку;

    КРІМ ТОГО,

    у відповідності з Правилами військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, яке додається до згаданої Постанови КМУ:

    Пункт 1 - Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

    1) перебувати на військовому обліку:

    за задекларованим (зареєстрованим) місцем проживання - у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані СБУ - у Центральному управлінні або регіональних органах СБУ (далі - органи СБУ), військовозобов’язані розвідувальних органів - у відповідному підрозділі розвідувального органу). Крім того, призовники, військовозобов’язані та резервісти, які проживають в селах та селищах, а також у містах, де відсутні відповідні районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, повинні перебувати на персонально-первинному військовому обліку у відповідних виконавчих органах сільських, селищних, міських рад;

    4) проходити медичний огляд та лікування в закладах охорони здоров’я згідно з рішеннями комісій з питань взяття на військовий облік, направлення для проходження базової військової служби або військово-лікарських комісій районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, закладів охорони здоров’я СБУ, а у розвідувальних органах - за рішенням керівників відповідних підрозділів або військово-лікарської комісії розвідувальних органів;

    ОТЖЕ,

    у разі, якщо Ви згідно закону звернетесь з відповідною заявою до ТЦК за місцем Вашого проживання і реєстрації, Вас повинні поставити на облік, а оскільки Ви вже пройшли ВЛК, то Вам залишиться лише подати до згаданого ТЦК довідку про її проходження. Повторно проходити ВЛК не прийдеться точно.

    При тому Ви повинні знати, що знову звертатись до старого ТЦК, де Ви пройшли наразі ВЛК, спеціально для зняття з обліку Вам вже не треба.

    Згідно пункту 81 - Взяття на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пунктах 15, 15-1 цього Порядку та підпункті 10-1 пункту 1 додатка 2).

    Особиста присутність призовників, військовозобов’язаних та резервістів для зняття або виключення з військового обліку у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, відповідних підрозділах розвідувальних органів не обов’язкова.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    50%

    Вітаю Вас!

    Доброго вечора. Так вийшло, що я пішов оновлювати ВОД за місцем, де мене приписали ще у школі. Я пройшов ВЛК, дали довідку з ВЛК, але у самому ТЦК сказали, що потрібно йти до іншого ТЦК щоб взяли на облік військовозобов'язаних за місцем проживання.

    Чи зобов'язаний ТЦК приймати рішення-довідки іншого ВЛК при постановці на облік? Оскільки ВЛК як я знаю дійсне рік, а я пройшов 4 дні тому. Чи мені доведеться знову проходити ВЛК?(обидва ТЦК знаходяться в межах одного міста)

    Ви пройшли медичний огляд, який дійсний один рік в умовах правового режиму воєнного стану. При цьому чинне Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України передбачає, що:

    "...3.8. Постанови ВЛК ТЦК та СП щодо військовозобов’язаних приймаються згідно з главою 20 цього розділу.

    Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях в мирний час, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, за його зверненням або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням керівника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

    Під час дії особливого періоду постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби військовозобов’язаних оформлюються свідоцтвами про хворобу (додаток 11 до цього Положення) у трьох примірниках, які не пізніше десятиденного строку з дня закінчення медичного огляду та перевірки ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП, направляються на затвердження до штатних ВЛК згідно адміністративно-територіальної зони відповідальності за проведення військово-лікарської експертизи.

    Інші постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП, на особливий період оформлюються довідкою військово-лікарської комісії (додаток 4 до цього Положення) у трьох примірниках.

    Постанови ВЛК ТЦК та СП у формулюванні «Тимчасово непридатний до військової служби (вказати дату повторного огляду)» не пізніше п’ятиденного строку з дня закінчення медичного огляду, направляються з метою контролю до ВЛК обласних (Київського та Севастопольського міських) ТЦК та СП.

    Копія довідки ВЛК з підписом про ознайомлення та датою видається особі, яка пройшла медичний огляд...".

    Тобто Закон не встановлює розмежувань між проходженням медичного огляду за місцем проживання, місцем перебування на військовому обліку, іншими критеріями. Загалом повинні прийняти довідку ВЛК, але на практиці можуть чинити спротив.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Чи зобов'язаний ТЦК приймати рішення-довідки іншого ВЛК при постановці на облік?

    Такий обов'язок закаонодавством не передбачений.

    Проте, якщо Вам ще не має 25 років - Ви являєтесь призовником і Вас взагалі не мають права направляти на ВЛК.

    Згідно пункту 22 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів під час воєнного стану направлення призовників на військово-лікарську комісію для проходження медичного огляду здійснюється лише у разі їх прийняття на військову службу у добровільному порядку.

    Оскільки ВЛК як я знаю дійсне рік, а я пройшов 4 дні тому. Чи мені доведеться знову проходити ВЛК?(обидва ТЦК знаходяться в межах одного міста)

    Так, постанова ВЛК про придатність до військової служби дійсна 1 рік.

    Згідно пункту 3.8. наказу МОУ 402 Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період дійсна протягом одного року з дня закінчення медичного огляду.

    Якщо Ви військовозобов'язаний і звернетесь до ТЦК за місцем проживання для взяття на військовий облік - Вас не повинні направити на ВЛК, адже інформація про ВЛК повинна бути в Реєстрі призовників, військовозобов'язаних та резервістів, а на повторний огляд направляються лише в тому випадку, якщо відбулися зміни у Вашому стані здоров'я.

    Згідно пункту 77 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період Рішення (постанову) військово-лікарської комісії щодо придатності резервіста або військовозобов’язаного до проходження військової служби під час мобілізації вноситься до бази даних Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів не пізніше ніж протягом наступного дня з дня надходження відповідного рішення до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України