Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 03 липня 2024, питання №114138

Знущальна ухвала суду.

Позивач перед поданням до суду позовної заяви подав заяву про забезпечення доказів шляхом вилучення у відповідача, яким є юридична особа, копій деяких документів. У заяві про забезпечення доказів позивач, зокрема, правильно вказав назву підприємства, його код ЄДРПОУ та поіменно перерахував посадових осіб, яких потрібно зобов'язати видати позивачеві копії деяких документів. Суддя, розглянувши заяву про забезпечення доказів, відмовив у її задоволенні та виніс ухвалу в якій написав завідомо неправдиві, на мій погляд, відомості та цілком перекрутив зміст заяви про забезпечення доказів. А саме: він написав, що назва підприємства, вказана позивачем не відповідає назві цього підприємства вказаній у державному реєстрі, а також, що "формулювання «…
зобов’язання … інших осіб ….», є неконкретним, оскільки звернене до кола
невідомих осіб; однак, неможливо зобов’язати невідомо кого.", наче у заяві про забезпечення доказів не було вказано кого саме треба зобов'язати. Ніяких доказів того, що назви підприємства не збігаються у заяві та в реєстрі він також не навів.
Отже, я вважаю, що він відмовив у задоволенні заяви не обгрунтовано. А що про це думають досвідчені юристи?

Відповіді юристів (2)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 3 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 3 роки досвіду

    Доброго дня!

    Без розуміння обставин справи і без ознайомлення з текстом ухвали суду важко щось сказати

    Якщо ви подавали саме заяву про забезпечення доказів шляхом їх витребування, то тоді маєте право оскаржити її в апеляційному суді.

    Заяву про забезпечення доказів суд задовольняє виключно у випадку, якщо є підстави припускати, що засіб доказування може бути втрачений або збирання чи подання доказів стане неможливим або утрудненим. І саме на Вас покладається обов'язок це довести.

    Якщо Ви просто не можете отримати якісь документи від відповідача, бо він Вам їх добровільно відмовляється надавати, але при цьому вони є необхідними для правильного вирішення спору, то краще подати клопотання про витребування доказів на підставі ст. 84 ЦПК (ст. 81 ГПК). Воно не є заявою про забезпечення доказів, тому судовий збір за нього не сплачується.

    Андрій Клієнт 3 місяці тому

    Дякую, Анастасія. Я гадаю, що запропонований Вами варіант більше відповідає моїй ситуації, просто я не знав про таку можливість.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України