Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Армія і мобілізація, 03 липня 2024, питання №114148 500₴

Як краще діяти, щоб отримати відстрочку по інвалідності, якщо я обмежено придатний і знятий з обліку?

Добрий день.
1. Маю довічну інвалідність 3 групи із 2017 року.
2. Маю тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Там, зокрема, зазначено:
а) непридатний до служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час (ст. 21б)
б) прийнято на облік 09.01.2018 і ЗНЯТИЙ з обліку 09.01.2018 (наказ МОУ №342-06 п.5 пп. 2,3)
3. Після оновлення даних і отримання електронного ВОД виявилось, що дані неправильні і неповні, а саме: я НА ОБЛІКУ, дані про ВЛК, звання, відстрочку, підставу для зняття, тип відстрочки відсутні.

Мав намір отримати відстрочку, але юрист ТЦК відповіла, що моє тимчасове посвідчення не підходить і з ним я відстрочку не отримаю, тому потрібно спочатку стати на облік. Це було ДО отримання електронного ВОД.

Як краще діяти, щоб отримати спочатку відстрочку, а потім спокійно пройти ВЛК як обмежено придатний?

Відповіді юристів (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5 до Порядку №560.

    Отже подавайте заяву про надання відстрочки та документи щодо Вашої інвалідності.

    Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби (п. 63).

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Відстрочку оформляє ТЦК в якому Ви перебуваєте на військовому обліку. Тому Вас спочатку повинні взяти на військовий облік, а потім оформити відстрочку.

    З самого початку на адресу ТЦК до якого плануєте ставати на облік - відправте поштою цінним листом з описом вкладеного звичайні копії документів про відстрочку. Зберігайте квитанцію та опис вкладеного. Щоб у разі неправомірних дій зі сторони ТЦК у Вас були докази подачі документів про відстрочку.

    Ваша підстава - для відстрочки пункт 2 частини1 статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” , згідно якої не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, які визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);

    Вам необхідно подати до ТЦК такі документи:

    1. Заяву про відстрочку ( Додаток 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024 року «Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»)

    2. Документ про інвалідність:

    Потрібно подавати засвідчені копії документів, а не оригінали.

    Способи засвідчення копій документів

    • нотаріальне засвідчення копії документа;
    • засвідчення копій документів посадовими особами органів державної влади;
    • засвідчення копії документа фізичною особою (вказати "копія вірна, згідно з оригіналом", дата, підпис, ПІП)

    Коли до ТЦК будете звертатись особисто - обов'язково зареєструйте заяву про відстрочку - для цього її необхідно подати в 2-х екземлярах. На другому екземлярі ТЦК має проставити відмітку про те, що вони отримали від Вас заяву: печатку/підпис та дату прийому. Ви цей екземляр маєте залишити в себе, як доказ подачі документів про відстрочку.

    Також Вам потрібно буде подати заяву про взяття на військовий облік.

    Відповідно до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період

    58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається ДОВІДКА із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період.

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України. У разі продовження строку проведення мобілізації перевірка підстав у військовозобов’язаного на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації, крім підстав, зазначених у пункті 2 частини першої, пунктах 3, 4, 5 частини третьої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, здійснюється за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

    Для продовження строку дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язаний з виданням Указу Президента України про продовження строку проведення мобілізації подає (надсилає) на розгляд комісії заяву у паперовій або електронній формі, зокрема, у разі технічної реалізації засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста.

    У разі неможливості провести перевірку у військовозобов’язаного підстав для відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів територіальний центр комплектування та соціальної підтримки повідомляє про необхідність надання відповідних підтвердних документів.

    63. Військовозобов’язані, які звернулися до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки з заявою про надання відстрочки, до прийняття рішення відповідною комісією не направляються для проходження медичного огляду для визначення придатності до військової служби.

    У разі ухвалення комісією рішення про відмову у наданні відстрочки військовозобов’язаний, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляється на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Військовозобов’язані, у яких строк дії відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не завершився, на медичний огляд не направляються, крім випадків, коли військовозобов’язані приймаються на військову службу за контрактом.

    Отже, заява про відстрочку підлягає обов'язковій реєстрації та під час розгляду заяви про відстрочку Вас не повинні направляти на ВЛК, але так як Ви не стоїте на військовому обліку, то Вас можуть спочатку зобов'язати пройти ВЛК. В будь-якому випадку Ви не підлягаєте мобілізації, тому в разі вручення мобілізаційного розпорядження - вимагайте Акт відмови, де вкажете, що маєте право на відстрочку, яким Вам не дали скористатися.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, так як ви зняті з обліку вам треба спочатку стати на облік.

    Ваш документ є чинний.

    Відповідно до

    Прикінцеві та перехідні положення

    "1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа".

    Для отримання відстрочки вам потрібно подати заяву на ім'я комісара тцк про надання відстрочки від мобілізації додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Довідка МСЕК+ акт огляду

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідка про отримання компенсації по інвалідності.

    Ваш військово-обліковий документ.

    Заяву пишіть у двох екземплярах щоб на одному поставили штамп про її прийняття, і вона залишилась доказом її подачі.

    Пунктом 63 Пастанови 560 передбачено у разі подачі заяви на відстрочку на ВЛК не мають право направляти. Тому при вступі, одразу подавайте заяву.

    Зразок заяви додається

    У разі маніпуляції і спроби вручення вам бойової повістки відмовляйтеся її підписувати у такому разі буде складено акт відмови в якому ви зазначте причину своєї відмови у вашому випадку це наявність підстав для відстрочки у зв'язку з інвалідністю.

    Якщо ви оновили дані без повістки не має сенсу звертатися до ТЦК. Тим паче право на відстрочку вам надає Закон. А оформлення її у ТЦК є тільки бюрократією нашої країни.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Євгене!

    Ваше тимчасове посвідчення є належним ВОД та не підлягає обов'язковій заміні.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»:

    55. Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Проте, як обмежено придатний Ви підлягаєте переогляду ВЛК.

    Відповідно до Закону України № 3621-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист», який набрав чинності 04.05.2024 року:

    ІІ. Прикінцеві та перехідні положення

    «2. Установити, що громадяни України, які були визнані обмежено придатними до військової служби до набрання чинності цим Законом, протягом дев’яти місяців з дня набрання чинності цим Законом підлягають повторному медичному огляду з метою визначення придатності до військової служби».

    Оскільки у Вашому ТП стоїть печатка, що Ви були зняті з обліку, то, скорше за все, у е-ВОД просто підтягнулись не коректні дані.

    Отже, для того, аби стати на облік, Вам буде потрібно пройти ВЛК.

    Намагайтесь одразу подати дві заяви: щодо постановки на облік та оформлення відстрочки. Якщо все ж таки заяву на відстрочку не зареєструють, прийдеться спочатку пройти ВЛК, а вже потім подавати заяву на відстрочку.

    Відповідно до Постанови КМУ від 16.05.2024 року №560 «Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період»: порядок оформлення відстрочки наступний:

    "58. За наявності підстав для одержання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або його відділу заяву за формою, визначеною у додатку 4, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком 5. Заява військовозобов’язаного підлягає обов’язковій реєстрації.

    59. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації може оформлятися за допомогою Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів на підставі даних, отриманих з інших державних реєстрів або баз даних, які підтверджують, що військовозобов’язаний має право на відстрочку з підстав, визначених статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    60. Комісія вивчає отримані заяву та підтвердні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів. Комісія зобов’язана розглянути отримані на розгляд заяву та документи, що підтверджують право на відстрочку, протягом семи днів з дати надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади.

    На підставі розгляду отриманих документів комісія ухвалює рішення про надання або відмову у наданні відстрочки. Рішення комісії оформляється протоколом.

    Про прийняте комісією рішення повідомляється засобами телефонного, електронного зв’язку або поштою заявнику не пізніше ніж на наступний день після ухвалення такого рішення.

    У разі позитивного рішення військовозобов’язаному надається довідка із зазначенням строку відстрочки за формою, визначеною у додатку 6.

    У разі відмови у наданні відстрочки військовозобов’язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною у додатку 7. Таке рішення може бути оскаржене у судовому порядку.

    До ухвалення комісією рішення військовозобов’язаний не підлягає призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період".

    Не бачу у Вашому випадку жодних проблем. Ви є особою з інвалідністю та не підлягаєте мобілізації. Крім того, після 18 травня такі особи мають право на звільнення з військової служби, а отже, ТЦК немає сенсу Вас навіть намагатись мобілізовувати.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    1. Маю довічну інвалідність 3 групи із 2017 року.2. Маю тимчасове посвідчення військовозобов'язаного. Там, зокрема, зазначено:а) непридатний до служби у мирний час, обмежено придатний у воєнний час (ст. 21б)б) прийнято на облік 09.01.2018 і ЗНЯТИЙ з обліку 09.01.2018 (наказ МОУ №342-06 п.5 пп. 2,3)3. Після оновлення даних і отримання електронного ВОД виявилось, що дані неправильні і неповні, а саме: я НА ОБЛІКУ, дані про ВЛК, звання, відстрочку, підставу для зняття, тип відстрочки відсутні.Мав намір отримати відстрочку, але юрист ТЦК відповіла, що моє тимчасове посвідчення не підходить і з ним я відстрочку не отримаю, тому потрібно спочатку стати на облік. Це було ДО отримання електронного ВОД.Як краще діяти, щоб отримати спочатку відстрочку, а потім спокійно пройти ВЛК як обмежено придатний?

    Дійсно, Ви повинні стати на облік. При цьому не зовсім згодний з юристом ТЦК щодо Вашого тимчасового посвідчення. Це належний військово-обліковий документ, що підтверджується наступним:

    1. Постанова КМУ від 30.12.2022 № 1487 "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" більше не передбачає форм належних ВОД.

    Раніше пункт 20 мав наступний вигляд:

    "...20. Військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток..."

    2. Постанова Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560 "Про затвердження Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період", де сказано, що:

    "...Військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності Законом України від 11 квітня 2024 р. № 3633-IX “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку”, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у разі (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа...".

    3.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    ...

    12) військово-обліковий документ, що визначає належність його власника до військового обов’язку, виданий до дня набрання чинності цим Законом, є чинним та не потребує обов’язкової заміни у випадку (з підстав) затвердження органом державної влади нової форми військово-облікового документа.

    Щодо безпечного способу отримання відстрочки, пропоную Вам такий алгоритм:

    1. Готуєте заяву про оформлення відстрочки, до якої додаєте ПРОСТІ копії паспорту, РНОКПП, військово-облікового документу, довідки МСЕК та направляєте це все до ТЦК поштовим зв'язком (рекомендований лист з повідомлення про вручення з описом вкладення).

    2. Реєструєтеся в електронній черзі до ТЦК та СП.

    https://q.mod.gov.ua/registration-place

    3. Готуєте повторно той же пакет документів, що і надісланий поштою, лише вже з нотаріальними копіями.

    4. Йдете до ТЦК та в першу чергу намагаєтеся зареєструвати заяву про відстрочку. Якщо реєструєте - чудово, якщо направляють на ВЛК - йдете та проходите ВЛК.

    5. Якщо після ВЛК направляють для реєстрації заяви про відстрочку - чудово, якщо вручають "бойову" - відмовляєте від отримання через незаконність дій працівників ТЦК та СП. Жодної юридичної відповідальності за це Ви не понесете.

    6. В кінцевому результатів реєструєте заяву про відстрочку, чекаєте +- 2-3 тижні, забираєте довідку.

    З повагою!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Відповідно до постанови 560 КМУ спочатку заява розглядається про відстрочку, а потім все інше.

    З 18.05.2024 документом, який підтверджує належність особи до виконання військового обов'язку, є військово-обліковий документ нового зразка (п. 1 Порядку № 559).

    Водночас у п. 2 Постанови № 559 визначено, що військово-облікові документи, оформлені до набрання чинності цією Постановою, вважаються дійсними на всій території України до видачі військово-облікового документа нового зразка (далі - ВОД).

    У п. 8 Порядку № 559 наведено перелік відомостей, які мають бути вказані у ВОД, і серед них:

    - відомості про результати медичних оглядів, проведених для визначення придатності до виконання військового обов'язку;

    - відомості про наявність відстрочки від направлення для проходження базової військової служби для призовників або відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період (бронювання) для військовозобов'язаних та резервістів.

    У графі 8 ВОД зазначають підставу (за наявності), за якою військовозобов'язаний або резервіст має відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації на особливий період, а призовник - від направлення для проходження базової військової служби, відповідно до законів України:

    Таким чином, військовозобов'язаним, які мають право на відстрочку, варто брати до уваги, що відомості про відстрочку повинні бути зазначені в їх ВОД. Якщо особа має військово-обліковий документ старого зразка (військовий квиток тощо), то слід перевірити актуальність даних щодо відстрочки.

    Порядок оформлення відстрочки

    У ч. 7 ст. 23 Закону № 3543 вказано:

    Перевірка підстав щодо надання військовозобов'язаним відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та її оформлення здійснюється територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

    Для того щоб оформити відстрочку, військовозобов'язаний має звернутися до ТЦК та СП.

    Питання щодо надання відстрочки розглядає комісія, яка утворена при ТЦК та СП (п. 57 Порядку № 560).

    Військовозобов'язаний, який має підстави для відстрочки відповідно до ст. 23 Закону № 3543, особисто подає на ім'я голови комісії (або відділу ТЦК та СП):

    1) заяву за формою, визначеною в додатку 4 до Порядку № 560. Заява військовозобов'язаного підлягає обов'язковій реєстрації;

    2) документи, що підтверджують право на відстрочку або їх засвідчені копії (п. 57 Порядку № 560).

    У додатку 5 до Порядку № 560 наведено перелік документів, які потрібно подавати для оформлення відстрочки залежно від відповідної підстави.

    Для оформлення відстрочки заброньованому працівнику документи має подати не він, а підприємство, яке його забронювало. Докладно про це див. у публікації "Бронювання працівників: як інформувати ТЦК та СП із 18 травня 2024 року".

    Під час розгляду заяви комісія виконує такі дії:

    - вивчає отримані заяву й підтвердні документи;

    - оцінює законність підстав для надання відстрочки;

    - за потреби готує запити до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку, або використовує інформацію з публічних електронних реєстрів.

    Строк розгляду заяви та документів комісією - протягом 7 днів із дати їх надходження, але не пізніше ніж протягом наступного дня від дати отримання інформації на запити до органів державної влади (п. 60 Порядку № 560). Тобто семиденний строк може бути збільшено в разі, якщо комісія надсилатиме запити до органів держвлади для підтвердження права на відстрочку.

    Комісія ухвалює рішення про надання або відмову в наданні відстрочки, яке оформлюється протоколом. Не пізніше ніж наступного дня військовозобов'язаному мають повідомити про прийняте комісією рішення. Повідомити можуть телефоном, електронною поштою або надіслати повідомлення поштою, зважаючи на інформацію, вказану в заяві: адреса місця проживання, адреса електронної пошти, контактний номер телефону.

    Підтвердженням наданої відстрочки є Довідка, яку видають за формою, вказаною в додатку 6 до Порядку № 560.

    У Довідці вказують дату та номер військово-облікового документа й дату і серію (номер) документа, що посвідчує особу. За умови пред'явлення цих документів Довідка є дійсною.

    У разі відмови в наданні відстрочки військовозобов'язаному повідомляють письмово із зазначенням причин відмови за формою, визначеною в додатку 7 до Порядку № 560. Повідомлення може бути надіслане на адресу заявника поштовим відправленням із повідомленням про вручення або на адресу електронної пошти, зазначену в заяві. У Повідомленні вказують дату й номер протоколу. Таке рішення може бути оскаржене в судовому порядку. Про строк оскарження в Постанові № 560 не зазначено. Але завважте, що в разі ухвалення комісією рішення про відмову в наданні відстрочки військовозобов'язаного, який підлягає призову на військову службу під час мобілізації, направляють на медичний огляд для визначення придатності до військової служби.

    Продовження відстрочки

    Варто також звернути увагу на порядок продовження відстрочки:

    Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації надається на строк дії відповідних законних підстав, але не більш як на строк проведення мобілізації, встановлений Указом Президента України.

    (п. 60 Порядку № 560)

    Тобто формально відстрочку надають не більше ніж на 90 календарних днів, адже саме на такий період продовжують воєнний стан відповідними Указами Президента України. Це не стосується осіб з інвалідністю, тимчасово непридатних до військової служби за станом здоров'я на термін 6 - 12 місяців, жінок та чоловіків, чиї близькі родичі загинули або пропали безвісти під час АТО, під час Революції Гідності або у зв'язку зі збройною агресією рф (п. 60 Порядку № 560).

    Інші військовозобов'язані для продовження відстрочки повинні після видання чергового Указу Президента України про продовження строку мобілізації надіслати чи подати особисто заяву в паперовій або електронній формі через електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного, резервіста. За потреби ТЦК та СП повідомить заявника про надання відповідних підтвердних документів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України