Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 липня 2024, питання №114367 350₴

Чи підлягає мобілізації людина з імплантованим кардіостимулятором?

Доброго дня.
Два місяці тому, 25 квітня 2024 року, мені імплантували кардіомтимулятор та ввели два електроди: в правий шлуночок та в праве передсердя.
Як мінімум до кінця цього року сильних фізичних навантажень взагалі не можна.
Чи підлягаю я мобілізації та чи маю я право на отримання якоїсь групи інвалідності?
Дякую вам за відповідь.

Відповіді юристів (6)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16.6%

    Вітаю Вас.

    Потрібно розуміти, що рішення про придатність або непридатність особи приймається виключно військово-лікарською комісією, яка у своїй діяльності керується Положенням про військово-лікарську експертизу у Збройних Силах України, затвердженого наказом Міністра оборони України від 14.08.2008 № 402.

    Така сама історія і з проходженням МСЕК, треба консультуватися з лікарями. Треба бачити Ваші медичні документи, бачити результати обстежень тощо. Звісно, не думаю, що Вас можуть з такими вадами мобілізувати, але сказати напевне без консультації з лікарями неможливо.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.6%

    Доброго дня, Романе!

    Щодо інвалідності, то для отримання групи Вам потрібно почати із звернення до сімейного лікаря, який надасть направлення на ЛКК, остання, в свою чергу, якщо є для того підстави, направить Вас на проходження МСЕК.

    Встановлення інвалідності залежить від багатьох факторів.

    Відповідно до п. 26 положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою №1317 від 03.12.2009 р., особі з інвалідністю відповідно до ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється I, II чи III група інвалідності.

    Підставою для встановлення I групи інвалідності є стійкі, значно вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або уродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи, неспроможності до самообслуговування і спричиняють потреби у постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Це особи з найважчим станом здоров'я, які повністю не здатні до самообслуговування, потребують постійного стороннього нагляду, догляду або допомоги, абсолютно залежні від інших осіб у виконанні життєво важливих соціально-побутових функцій або які частково здатні до виконання окремих елементів самообслуговування.

    Критеріями встановлення I групи інвалідності є нездатність до самообслуговування, самостійного пересування, орієнтації (дезорієнтація), спілкування, контролювання своєї поведінки, навчання, окремих видів своєї діяльності.

    Підставою для встановлення II групи інвалідності є стійкі, вираженої важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, травмою або вродженою вадою, що призводять до значного обмеження життєдіяльності особи зі збереженою здатністю до самообслуговування та не спричиняють потреби в постійному сторонньому нагляді, догляді або допомозі.

    Критеріями встановлення II групи інвалідності є обмеження самообслуговування II ступеня – здатність до самообслуговування (не може обходитися без допоміжних засобів або допомоги інших осіб), самостійного пересування, здібності до навчання, трудової діяльності, орієнтації або до спілкування, здатності частково чи повністю контролювати свою поведінку тільки за допомогою сторонніх осіб.

    Підставою для встановлення III групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені захворюванням, наслідками травм або вродженими вадами, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

    Критеріями для встановлення III групи інвалідності є обмеження самообслуговування (потребують використання допоміжних засобів), самостійно пересуватися (роблять це з великою втратою часу), навчання (можуть навчатися у закладах загального типу за умови дотримання спеціального режиму навчального процесу або за допомоги інших осіб), праці (частково втрачають можливість для повноцінної трудової діяльності), орієнтації, спілкування, контролюванні поведінки (частково контролюють в особливих умовах).

    Щодо рішення ВЛК, то потрібно бачити Ваші медичні документи, оскільки однієї інформації про встановлений кардиостимулятор замало, на жаль. Крім цього Ви повинні розуміти, що фахову консультацію з цього питання Вам може надати саме профільний лікар.

    Наприклад, у Додатку 2 до статті 38 Розкладу хвороб Наказу МОУ №402 зазначено наступне:

    1) до пункту «а» належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    Крім того, до пункту «а» належать незалежно від стадії СН:

    наслідки оперативного втручання з приводу вроджених або набутих вад серця, за наявності СН II-III стадій, імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) за наявності рецидивів порушень ритму та провідності, з приводу яких виконувалася операція, механічний протез клапану без урахування СН".

    Отже, яку СН Ви маєте, що призвело до встановлення кардіостимулятора?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    16.6%

    Вітаю Вас!

    Прийняття рішення щодо придатності до військової служби віднесено виключно до компетенції ВЛК.

    Порядок визначення ступеня придатності до військової служби визначено в «Положенні про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України», затверджене Наказом Міноборони України від 14.08.2008 № 402 .

    На даний час Вас повинні визнати тимчасово непридатним до військової служби за статтею 44 Розкладу хвороб, яка передбачає стани після операцій на клапанному апараті серця, імплантації стимуляторів, кардіовертерів та ін. Термін тимчасової непридатності визначає ВЛК. Як правило, вона триває від 2 місяців і вище. За цей час Ви не підлягаєте мобілізації.

    Чи діагностована у Вас серцева недостатність або ішемічна хвороба серця?

    До пункту «а» статті 38 Розкладу хвороб (передбачає непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку) належать усі некоронарогенні хвороби серця, що супроводжуються СН II-Б або III стадій або важкими, резистентними до лікування порушеннями ритму та провідності.

    Крім того, до пункту «а» належать незалежно від стадії СН наслідки оперативного втручання з приводу вроджених або набутих вад серця, за наявності СН II-III стадій, імплантації штучного водія ритму (у тому числі дефібрилятора-кардіовертера) або хірургічного лікування аритмій (катетерна абляція AV-з’єднання тощо) за наявності рецидивів порушень ритму та провідності, з приводу яких виконувалася операція, механічний протез клапану без урахування СН.

    Перш за все Вам потрібно, щоб Ваші діагнози були підтверджені належними медичними документами. Як правило це форма первинної облікової документації № 028/о “Консультаційний висновок спеціаліста”, історія хвороби, Виписка із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого: форма № 027/о.

    Чи підлягаю я мобілізації та чи маю я право на отримання якоїсь групи інвалідності?

    Отже, на даний час Ви не підлягаєте мобілізації.

    Щодо інвалідності - то Ви маєте право отримати 3 групу інвалідності довічно.

    Згідно пункту 3.4.40. Інструкції про встановлення груп інвалідності (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11#Text ) Група інвалідності III встановлюється при таких захворюваннях: - чужорідне тіло в серцевому м'язі чи у перикарді внаслідок травми (поранення), штучний клапан серця, функціонуючий кардіостимулятор.

    Тому, зверніться до лікуючого лікаря, щоб він направив Вас на лікарсько-консультативну комісію, яка направить Вас на МСЕК та оформить 3 групу інвалідності. В такому випадку Ви матимете відстрочку від мобілізації.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович
    16.6%

    Вітаю!

    Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

    СТУПІНЬ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ВИЗНАЧАЄ ТІЛЬКИ ВЛК.

    За Законом "Про військовий обов'язок і військову службу" військова служба – це діяльність людей, яким стан здоров'я дозволяє виконувати всі свої обов'язки.

    ххх

    Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затверджене наказом Міністерства оборони України від 14 серпня 2008 року № 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

    Додаток 1

    до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

    РОЗКЛАД

    хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    Додаток 2

    до Положенняпро військово-лікарську експертизув Збройних Силах України

    ПОЯСНЕННЯ

    щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби

    ВАШІ ЗАХВОРЮВАННЯ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ ПОРУШЕННЯ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ ЗМОЖЕ ВИЗНАЧИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. ЮРИСТИ НЕ МАЮТЬ ПРАВА ОЦІНЮВАТИ СТУПІНЬ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.

    ВАМ ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ЛІКАРЯ ФАХІВЦЯ, КОТРИЙ ВИВЧИТЬ ВАШ СТАН ТА ПРОАНАЛУЗУЄ ЙОГО ВІДПОВІДНІСТЬ ПОЯСНЕННЯМ (Додаток 2 Наказу # 402).

    ЗРОБИТИ ЦЕ ОНЛАЙН НЕ ЗМОЖЕ НАВІТЬ ЛІКАР.

    ххх

    Я ще раз наголошую, що я Вам відповім з юридичної точки зору.

    Професійні медичні питання треба задавати лікарям, а не юристам.

    Основні засади створення правових, соціально-економічних, організаційних умов для усунення або компенсації наслідків, спричинених стійким порушенням здоров'я організму, функціонування системи підтримання особами з інвалідністю фізичного, психічного, соціального благополуччя, сприяння їм у досягненні соціальної та матеріальної незалежності визначає Закон України від 6 жовтня 2005 року N 2961-IV "Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні" (далі - Закон N 2961-IV).Згідно зі статтею 7 Закону N 2961-IV медико-соціальна експертиза повнолітніх осіб проводиться медико-соціальними експертними комісіями.

    Залежно від ступеня стійкого розладу функцій організму, зумовленого захворюванням, травмою (її наслідками) або вродженими вадами, та можливого обмеження життєдіяльності при взаємодії із зовнішнім середовищем внаслідок втрати здоров'я особі, визнаній особою з інвалідністю, встановлюється перша, друга чи третя група інвалідності.

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНОНаказ Міністерства охорониздоров'я України05.09.2011 N 561

    ІНСТРУКЦІЯ

    про встановлення груп інвалідності

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1295-11/conv#...

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 3 грудня 2009 р. № 1317

    ПОЛОЖЕННЯпро порядок, умови та критерії встановлення інвалідності

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1317-2009-%D0%...

    26. Особі, що визнана особою з інвалідністю, залежно від ступеня розладу функцій органів і систем організму та обмеження її життєдіяльності встановлюється I, II чи III група інвалідності.

    ххх

    ЗАТВЕРДЖЕНОпостановою Кабінету Міністрів Українивід 21 січня 2015 р. № 10

    ПЕРЕЛІКанатомічних дефектів, інших необоротних порушеньфункцій органів і систем організму, станів та захворювань,за яких відповідна група інвалідності встановлюється беззазначення строку повторного огляду

    https://www.kmu.gov.ua/npas/247894162

    Група інвалідності III

    Чужорідне тіло в серцевому м’язі чи у перикарді внаслідок травми (поранення), штучний клапан серця, функціонуючий кардіостимулятор (введення чужорідних тіл у судини серця, міокард, перикард з метою лікування або діагностики не є дефектом, і група інвалідності встановлюється залежно від порушень функції серцево-судинної системи та обмеження життєдіяльності хворого)

    Богун Сергій Павлович
    16.6%

    Доброго дня.

    Ступінь придатності до військової служби, перелік хвороб, розладів здоров’я та питання проведення військової лікарської експертизи військовослужбовців регулюється Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402.

    Згідно Положення № 402 постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я ТДВ) (додаток 3).

    При встановленні ступеня придатності до військової служби ВЛК керується Поясненнями щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад (Додаток 2 до Положення № 402).

    Лікарі, які включаються до складу ВЛК із закладів охорони здоров’я комунальної або державної форми власності, під час проведення медичного огляду ознайомлюються з медичними записами в ЕСОЗ та з іншими медичними документами, які надає військовозобов’язаний, що характеризують його стан здоров’я, а також вносять до ЕСОЗ відповідні медичні записи на підставі отриманої інформації.

    Військовозобов’язаний під час проведення медичного огляду зобов’язаний надати членам ВЛК ТЦК та СП медичну карту амбулаторного хворого за формою № 025/о, затвердженою наказом МОЗ України від 14 лютого 2012 року № 110 «Про затвердження форм первинної облікової документації та Інструкцій щодо їх заповнення, що використовуються у закладах охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 28 квітня 2012 року за № 661/20974 (далі - форма № 025/о), виписки з медичної документації щодо перенесених захворювань, отриманих травм, поранень тощо, якщо така інформація відсутня в ЕСОЗ.

    У воєнний час та під час мобілізації, на особливий період відстрочка від призову за станом здоров'я надається військовозобов'язаному на строк від 1 до 6 місяців залежно від захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва) та прогнозованої тривалості лікування. Після закінчення відстрочки військовозобов'язані оглядаються для вирішення питання про придатність до військової служби.

    У разі коли лікарям ВЛК ТЦК та СП важко остаточно визначити стан здоров’я військовозобов’язаного, він направляється лікарем - членом ВЛК на амбулаторне або стаціонарне обстеження з подальшим оглядом ВЛК ТЦК та СП, з унесенням відповідного запису про направлення до ЕСОЗ. Після проведення обстеження складається Акт дослідження стану здоров’я (додаток 10 Положення № 402), який підписується керівником закладу охорони здоров’я (установи). Акт подається до ВЛК ТЦК та СП на розгляд. Якщо обстеження проводилось у закладі охорони здоров’я в системі Міністерства оборони України, то огляд проводиться госпітальною (гарнізонною) ВЛК.

    Якщо військовозобов’язаний під час призову на військову службу, збір, а також чергового огляду з метою обліку визнаний таким, що потребує лікування (відстрочки від призову на військову службу, збір), то лікар - член ВЛК ТЦК та СП направляє військовозобов’язаного на отримання відповідних медичних послуг. Після закінчення лікування військовозобов’язаний оглядається ВЛК ТЦК та СП.

    До моменту проходження ВЛК ТЦКСП, я рекомендую пройти комплексне медичне обстеження, мати медичні висновки про хронічні хвороби, виписки та інші медичні документи, що характеризують Ваш стан здоров’я.

    У разі незгоди з рішенням ВЛК Ви маєте право на його оскарження.

    Варіантів оскарження є два: у досудовому порядку та через суд.

    Турчин Ярослав
    17.1%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, РОМАНЕ!

    Так, особа з вперше встановленим кардіостимулятором має право на встановлення групи інвалідності.

    Для цього Ваш сімейний лікар первинної ланки медичного забезпечення зобов"язаний поставити Вас спільно з лікарем-кардіологом на диспансерний спец.облік по кардіології, а також оформити необхідні документи на лікарську ЛКК закладу, за рішенням якої документи направляються на МСЕК. Дуже часто лікарі займаються корупцією, а тому людям, які дійсно заслуговують на інвалідність - відмовляють, бо вже оформлювали документи своїм знайомим за гроші.

    Наразі чинним є наказ МОЗ України від 05.09.2011 № 561«Про затвердження інструкції про встановлення груп інвалідності», яким має керуватися лікар при наданні Вам медичної допомоги по оформленню інвалідності.

    Звісно Ви і самі можете звернутися до МСЕК, але бажано, щоб це робилося по процедурі.

    Хворого, якого направляють на МСЕК уперше, представляє голова лікарсько-консультаційної комісії лікувально-профілактичного закладу (пункт 1.8. Інструкції)

    Як правило у Вашому випадку ставлять ІІ групу інвалідності.

    Отримавши на МСЕК відповідну ДОВІДКУ - Ви маєте право оформити відстрочку, в порядку, визначеному пунктами 59 - 61, 63 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560.

    Вимагати від Вас проходження ВЛК не мають права.

    Заява на відстрчоку подається за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України