Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 06 липня 2024, питання №114462

Чи законно вимагати тест на батьківство (без запиту до суду), якщо жінка каже, що дитина моя

Відразу кажу, що дитина позашлюбна. Колишня два роки не давала згоди на проведення тесту на ДНК, але регулярно вимагала гроші на утримання дитини(і я давав завжди). Зараз відмовився давати гроші остаточно до проведення тесту на ДНК (оскільки рік назад одружився і тепер з дружиною чекаємо на малюка). Тож тепер колишня погрожує подати на аліментами (але місяць пройшов і так вона нічого й не подала) і каже, що якщо хочеш то приїжджай в Львів і там підемо робити тест на ДНК (зсилається на те, що по закону я можу отримати заразок ДНК тільки якщо сам приїду і піду з нею в клініку, або якщо подам в суд і вже тоді на вимогу суду вона надасть ДНК .
Я військовий (два місяці в госпіталі після поранення) приїхати сам не можу.
Чи можна і чи законно, без позову до суду, отримати заразок ДНК дитини ( я не записаний у свідоцтві про народження дитини як батько)
?

Відповіді юристів (2)

    Пользователь не активен
    Пользователь не активен 2 місяці тому

    Юрист, м. Київ, 3 роки досвіду

    Доброго дня!

    Тест ДНК Ви можете зробити і без суду, якщо обидві сторони не проти добровільно здати свої зразки. Місце також обираєте узгоджено. Це позасудовий порядок врегулювання спору. Ви можете робити все, що захочете , або не робити нічого.

    Так як Ви не записані у свідоцтві про народження дитини, офіційно Ви не є її батьком і не зобов'язані сплачувати аліменти. Ви за це жодної відповідальності нести не будете.

    Перш ніж Ваша колишня подасть на аліменти до суду, їй треба буде звернутись із позовом про встановлення факту батьківства. Зазвичай у таких справах відразу позивач і заявляє клопотання про призначення експертизи. Саме результат ДНК і буде ключовим доказом.

    Ви зі свого боку також можете звернутися до суду із позовом про встановлення факту батьківства і також заявити клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи.

    У межах судового врегулювання спору експертизу призначають ухвалою суду. Сторона, яка просить її призначити, відразу у клопотанні може вказати відповідну експертну установу в конкретному місті, в яке їй зручніше добиратися, тоді і інша сторона повинна туди приїхати (якщо не виразить заперечень). Якщо ж заперечує, тоді суд вирішує на власний розсуд, якому експерту доручити проведення ДНК експертизи.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 2 місяці тому

    Юрист, м. Львів, 9 років досвіду

    Доброго вечора. Якщо Ви в свідоцтві про народження дитини та в актовому записі органі реєстрації актів цивільного стану (РАЦС) прямо не вказані як батько дитини, то Ви не зобов'язані матеріально утримувати ту дитину. Можливо, що в свідоцтві про народження тої дитини дані про батька записані зі слів матері згідно із статтею 135 Сімейного кодексу України. При народженні дитини у матері, яка не перебуває у шлюбі, у випадках, коли немає спільної заяви батьків, заяви батька або рішення суду, запис про батька дитини у Книзі реєстрації народжень провадиться за прізвищем та громадянством матері, а ім'я та по батькові батька дитини записуються за її вказівкою. Це-"міфічний батько", в якого прізвище та громадянство насправді материні. Можливо, що в свідоцтві про народження у графі "батько" вказані Ваші ім'я та по-батькові.

    Якщо Ви прямо не вказані як батько в свідоцтві про народження дитини, то Ваша колишня дружина не може добитись в суді виплати аліментів. Вона не буде подавати позов про визнання Вашого батьківства, оскільки судово-генетична експертиза би вказала, що Ви не є біологічним батьком дитини, а Ви добровільно не бажаєте визнавати Ваше батькіство над тою дитиною.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України