Задайте питання юристу

861 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

07 липня 2024, питання №114520 650₴

Чи має право експерт проводити експертизу без участі власника?

Справа про поділ майна, жінка хоче стягнути половину вартості авто від продажу. чоловік продав авто, але фактично щн не передав ключі новому власнику через певні причини. Суд ухвали призначення експертизи вартості авто, і зобов‘язав жінку надати доступ експерту до авто, бо у неї були ключі. Фактично експертиза провелась без власника, жінка яка не є власником надала експерту доступ до авто. 1. Чи законною є така експертиза? (В ухвалі суду вказано що вона оскарженню не підлягає) 2. Чи є склад злочину в діях експерта який провів експертизу без присутності власника і склад злочину в діях жінки яка надала доступ до авто експерту? 3. Як тоді оскаржити це у справі про поділ майна? (Розгляд ще не завершився)

Відповіді юристів (7)

    Карпенко Андрій Володимирович
    15.1%

    Вітаю!

    Нормативна база

    Транспортно-товарознавча експертиза - є підвидом товарознавчої експертизи. До числа основних завдань транспортно-товарознавчої експертизи належить визначення ринкової вартості колісних транспортних засобів (далі - КТЗ), їх складових, а також розміру вартості матеріальних збитків, заподіяних власнику або володільцю колісних транспортних засобів, їх складових унаслідок пошкодження останнього. Перед транспортно-товарознавчою експертизою можуть ставитись також питання про складові основного завдання або споріднені з ним, якщо такі питання пов'язані з придбанням та експлуатацією колісних транспортних засобів (підпункт 2.1 пункту 2 розділу IV Науково-методичних рекомендацій).

    Підставою для проведення експертизи відповідно до чинного законодавства є процесуальний документ про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом), або договір з експертом чи експертною установою, укладений за письмовим зверненням особи у випадках, передбачених законом, в якому обов’язково зазначаються її реквізити, номер справи або кримінального провадження або посилання на статтю закону, якою передбачено надання висновку експерта, перелік питань, що підлягають вирішенню, а також об’єкти, що підлягають дослідженню (абзац перший пункту 1.8. розділу І Інструкції).

    Призначення судових експертиз судовими експертами державних спеціалізованих науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України та атестованим судовим експертам, які не є працівниками державних спеціалізованих установ, їх обов'язки, права та відповідальність, організація проведення експертиз та оформлення їх результатів здійснюються у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним кодексом України, Цивільним процесуальним кодексом України, Господарським процесуальним кодексом України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Кодексом адміністративного судочинства України, Митним кодексом України, законами України "Про судову експертизу", "Про виконавче провадження", іншими нормативно-правовими актами з питань судово-експертної діяльності та Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень.

    На дослідження експерту надаються КТЗ та документація, що стосується його реєстрації, матеріали розслідування події, що призвела до матеріальної шкоди, а також документи, у яких зафіксовані інші вихідні дані, необхідні для вирішення поставленого питання. У разі потреби виклик зацікавлених осіб на технічний огляд КТЗ здійснюється замовником експертизи із зазначенням дати, місця та часу проведення огляду (після їх узгодження з експертом). Орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), повинен(на) забезпечити можливість огляду КТЗ та належні безпечні умови (освітлення, вільний доступ, можливість огляду КТЗ з різних боків тощо).

    Згідно п.2.3 Інструкції у разі потреби виклик зацікавлених осіб на технічний огляд КТЗ здійснюється замовником експертизи із зазначенням дати, місця та часу проведення огляду (після їх узгодження з експертом).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15.1%

    Вітаю Вас.

    Очевидно, що є великі питання до такої експертизи, але як я зрозумів, суд не бачить у ній ознак незаконності. Щодо криміналізації діянь суб'єктів, не думаю, що тут можна інкримінувати ту чи іншу статтю Кримінального кодексу України. У будь-якому випадку, це повноваження відповідних органів. Мушу визнати, що аналізувати справу та давати предметні поради складно без детального вивчення матеріалів. Тим паче, що кейси з поділу спільного майна - складні та можуть тривати роками.

    У першу чергу почав би з визначення компетенції експерта, що здійснював експертизу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про судову експертизу

    Стаття 4. Гарантії незалежності судового експерта та правильності його висновку

    Незалежність судового експерта та правильність його висновку забезпечуються:

    визначеним законом порядком призначення судового експерта;

    забороною під загрозою передбаченої законом відповідальності втручатися будь-кому в проведення судової експертизи;

    існуванням установ судових експертиз, незалежних від органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування та суду;

    створенням необхідних умов для діяльності судового експерта, його матеріальним і соціальним забезпеченням;

    кримінальною відповідальністю судового експерта за дачу свідомо неправдивого висновку та відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов’язків;

    можливістю призначення повторної судової експертизи;

    присутністю учасників процесу в передбачених законом випадках під час проведення судової експертизи.

    Стаття 10. Особи, які можуть бути судовими експертами

    Судовими експертами можуть бути особи, які мають необхідні знання для надання висновку з досліджуваних питань.

    Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності.

    До проведення судових експертиз (обстежень і досліджень), крім тих, що проводяться виключно державними спеціалізованими установами, можуть залучатися також судові експерти, які не є працівниками цих установ, за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності у порядку, передбаченому цим Законом.

    Судовому експерту забороняється використовувати свої повноваження з метою одержання неправомірної вигоди або прийняття обіцянки та пропозиції такої вигоди для себе чи інших осіб.

    До фахівця у відповідній галузі знань, який проводить судову експертизу, застосовуються положення цього Закону щодо гарантій, прав, обов’язків, відповідальності судового експерта, крім відповідальності за відмову від проведення експертизи та положень розділу III цього Закону.

    З повагою!

    Дерій Владислав Олегович
    15.1%

    Вітаю Вас, Ростиславе!

    Авто було придбане в шлюбі?

    За загальним правилом, майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить дружині та чоловікові на праві спільної сумісної власності незалежно від того, що один з них не мав з поважної причини (навчання, ведення домашнього господарства, догляд за дітьми, хвороба тощо) самостійного заробітку (доходу).

    Статтею 63 Сімейного Кодексу України (далі - СКУ) передбачено, що дружина і чоловік мають рівні права на володіння, користування і розпорядження майном, що належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено домовленістю між ними.

    Але Сімейним кодексом України визначено, що деяке майно, право власності на яке набуто одним з подружжя під час шлюбу, є особистою власністю такої особи та, відповідно, не підлягає поділу.

    Згідно статті 57 СКУ особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

    1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

    2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

    3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

    4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

    5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

    Статтею 6 Закону України "Про судову експертизу" передбачено, якщо судову експертизу необхідно провести на місці події або за місцезнаходженням об`єкта дослідження, особа або орган, які її призначили, повинні забезпечити судовому експертові безперешкодний доступ до об`єкта дослідження і належні умови праці.

    Згідно з вимогами пункту 3.9 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України №53/5 від 08.10.1998 - якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об`єкта за його місцезнаходженням, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) (замовив(ла) дослідження), повинен(на) забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об`єкта, а також належні умови для його роботи, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб. У разі неявки осіб чи їх законних представників, що викликалися, у визначений час на місце події або огляду об`єкта дослідження (огляд) проводиться без їх участі, про що зазначається у висновку.

    Статтею 107 Цивільного процесуального кодексу України передбачено, що матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

    Експерт не має права з власної ініціативи збирати матеріали для проведення експертизи, розголошувати відомості, що стали йому відомі у зв`язку з проведенням експертизи, або повідомляти будь-кому, крім суду та учасника справи, на замовлення якого проводилася експертиза, про її результати. Призначений судом експерт не має права спілкуватися з учасниками судового процесу поза межами судового засідання.

    Отже, довести, що жінка або експерт вчинили злочин буде досить складно, тим більше якщо авто перебувало за місцем проживання жінки.

    Довести факт викрадення ключів буде також складно, адже якщо авто було продане, то воно мало перебувати у нового власника.

    Я так розумію, що авто було куплене під час шлюбу і продане без згоди дружини. В такому випадку, якщо жінка може претендувати на відшкодування половини вартості авто.

    Щоб нічого не відшкодовувати, необхідно доводити, що авто є особистою приватною власністю чоловіка.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

    Турчин Ярослав
    15.1%
    Турчин Ярослав 2 місяці тому

    Юрист, м. Харків, 16 років досвіду

    Спілкуватися у чаті

    ВІТАЮ ВАС, РОСТИСЛАВЕ!

    Ви не маєте у справі свого представника - адвоката?! Саме з таких причин таке і відбувається.

    Перше. Незалежно від того, що написав у своїй ухвалі заангажований суддя, ухвала підлягала оскарженню.

    Це прямо передбачено п. 12 ч. 1 ст. 353 ЦПК України, Окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції щодо: призначення експертизи.

    В таких випадках, якщо суддя абсолютно некомпетентний, я особисто завжди заявляю відвід судді, бо не маю довіри до такого судді, який не знає елементарні речі в рамках процесу і лише ганьбить правосуддя, яке здійснює іменем України.

    Якщо Ви повідомляли суду про факти зміни власника на засіданні, коли він ухвалив таке рішення про проведення експертизи, то це істотне порушення норм процесуального права, яке цілком може бути підставою для скасування судового рішення.

    Але зауважте, що в судовій системі наворотили казна що своїми псевдореформами... Тепер суд апеляційної інстанції не може скасувати рішення суду 1-ї інстанції та направити справу на новий розгляд. В будь-якому разі апеляційний суд буде розглядати і переглядати справу по суті, зокрема, у взяємозв"язку - чи вплинули ці речі на фактичні встановлені обставини справи. Тобто як я розумію в даному випадку - оціночну вартість авто.

    Висновок експертизи, на жаль, Ви маєте право спростувати лише заявивши клопотання про проведення нової експертизи, або надати висновок свого експерта.

    Тоді суддя може призначити комісійну експертизу, щоб встановити реальні обставини.

    Крім того, новий власник авто або Ви як його фактичний розпорядник, який не передав авто новому власнику, маєте право звернутися до правоохоронних органів і відкрити кримінальну справу щодо незаконного проникнення в авто групою осіб, яке я особисто кваліфікую за ч. 2 ст. 289 Кримінального кодексу України (Незаконне заволодіння транспортним засобом).

    Суддя не має права своєю ухвалою дозволяти вчинення злочину. А надання дозволу на проникнення до чужої власності - є злочином за таких умов.

    Якщо Ви на суді не були присутні, то маєте законне право оскаржити ухвалу до апеляційного суду. Якщо суд скасує ухвалу або змінить її, то проведена експертиза є юридично нікчемною.

    В будь-якому разі - ніякий доказ не має для суду наперед встановленого значення.

    Доказ, здобутий з порушенням законодавства є неналежним і недопустимим.

    Відповідно до ст. 78 ЦПК України суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом.

    Тобто, докази, здобуті злочинним шляхом не є допустимими і не беруться до уваги судом. Про це треба подавати клопотання, бо судді плювати... Рівень компетентності суддів з дипломами і освітою маде ін СРСР, які купили собі кваліфоцінювання, ніколи не знавши ні сучасних норм матеріального, ні процесуального права - часто дуже низький, а судовий процес перетворився на конвеєр, з поверхневим дослідженням обставин в якому важливу роль грає саме ЗМАГАЛЬНІСТЬ сторін... Тобто без Вашої про-активної позиції, ніякий суддя Ваші права та законні інтереси захищати не буде.

    Підсумовуючи викладене, варіанти є... але Вам треба, якщо хочете довести свою правоту - наймати адвоката, який зможе Вас захистити належним чином в суді, контролюючи законність дій судді, а якщо суддя замість безсторонності демонструє жіночу солідарність чи інші речі, які неприпустимі, то заявляти клопотання про відвід судді, бо толку з такого процесу не буде.

    В той же час, на жаль, призначення експертиз авто із зобов"язанням третьої особи - забезпечити доступ до відчеженої власності - непоодинокі у справах даної категорії.

    Тому якщо гратися в такі схеми уникнення відповідальності, то треба дуже добре вибудовувати юридичну лінію.

    Новий власник поїхав, авто невідомо де... А Ви дали змогу своїй колишній вільно влізти в авто ще й з експертом. На що Ви взагалі розраховували, розміщаючи авто деінде?!

    Крім того подумайте... Чи не забагато уваги Ви приділяєте цьому порушенню?! Якби ринкова вартість авто оцінювалася по каталогам, а не по факту... думаєте вартість оціночна була б інша?! Тут треба вже консультуватись з експертом. Чи це завадить стягненню судом з Вас 50 % ринкової вартості авто як спільно набутого майна.

    На жаль це ціна довіри дружини та придбання майна у шлюбі із реєстрацією його на своє ім"я.

    Вибачте, якщо щось не так написав. Пишу із досвіду по таких справах в судах України. Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, НІмеччина)

    Корнійчук Євген Іванович
    15.1%

    Доброго дня,

    Який порядок призначення та проведення судової експертизи?

    Законом чітко визначено, що експертиза може бути призначена судом за заявою осіб, які беруть участь у справі, тобто сторін, третіх осіб, а також представниками сторін та третіх осіб.

    Таким чином, щоб у справі була призначена експертиза, необхідно подати в судовому процесі відповідну заяву (клопотання). У такій заяві доцільно викласти питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, остаточно визначається судом.

    Як правило, судова експертиза призначається за бажанням осіб, які беруть участь у справі. Проте, закон встановлює випадки, коли її призначення є обов’язковим.

    Обов’язкові випадки призначення та проведення експертизи в суді
    1. У разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.
    2. У разі заявлення клопотання про її призначення хоча б однією стороною у справах про встановлення:
    • характеру та ступеню ушкодження здоров’я;
    • психічного стану особи;
    • віку особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

    Читайте статтю: Брехня експерта, фальшування суддями доказів, засудження невинного у ДТП Дмитра Бачинського – як це притаманно Україні

    Процесуальною підставою залучення в процес експерта є ухвала суду про призначення експертизи. Вона повинна бути складена як окремий процесуальний документ з наведенням у ній мотивів прийнятого рішення про призначення експертизи та чітким викладенням питань, що стосуються предмета останньої. В ухвалі має бути зазначено, які питання подані учасниками судового розгляду і з яких мотивів їх відхилено.

    Хто може бути експертом?

    Експертом може залучатися особа, яка відповідає вимогам, встановленим Законом України «Про судову експертизу», і внесена до Державного реєстру атестованих судових експертів (http://rase.minjust.gov.ua).

    Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності.

    До проведення судових експертиз, крім тих, що проводяться виключно державними спеціалізованими установами, можуть залучатися також судові експерти, які не є працівниками цих установ, за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності (ст. 10 Закону України «Про судову експертизу»).

    Обов’язкові випадки призначення та проведення експертизи в суді
    1. У разі заявлення клопотання про призначення експертизи обома сторонами.
    2. У разі заявлення клопотання про її призначення хоча б однією стороною у справах про встановлення:
    • характеру та ступеню ушкодження здоров’я;
    • психічного стану особи;
    • віку особи, якщо про це немає відповідних документів і неможливо їх одержати.

    Читайте статтю: Брехня експерта, фальшування суддями доказів, засудження невинного у ДТП Дмитра Бачинського – як це притаманно Україні

    Процесуальною підставою залучення в процес експерта є ухвала суду про призначення експертизи. Вона повинна бути складена як окремий процесуальний документ з наведенням у ній мотивів прийнятого рішення про призначення експертизи та чітким викладенням питань, що стосуються предмета останньої. В ухвалі має бути зазначено, які питання подані учасниками судового розгляду і з яких мотивів їх відхилено.

    Хто може бути експертом?

    Експертом може залучатися особа, яка відповідає вимогам, встановленим Законом України «Про судову експертизу», і внесена до Державного реєстру атестованих судових експертів (http://rase.minjust.gov.ua).

    Судовими експертами державних спеціалізованих установ можуть бути фахівці, які мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності.

    До проведення судових експертиз, крім тих, що проводяться виключно державними спеціалізованими установами, можуть залучатися також судові експерти, які не є працівниками цих установ, за умови, що вони мають відповідну вищу освіту, освітньо-кваліфікаційний рівень не нижче спеціаліста, пройшли відповідну підготовку в державних спеціалізованих установах Міністерства юстиції України, атестовані та отримали кваліфікацію судового експерта з певної спеціальності (ст. 10 Закону України «Про судову експертизу»).

    Як бути, якщо висновок експерта неясний або суперечливий?

    У випадку, коли висновок експерта буде визнано неповним або неясним, судом може бути призначена додаткова експертиза, яка доручається тому самому або іншому експерту (ст. 150 ЦПК України).

    Коли є сумніви у правильності висновку експерта, пов’язані з його недостатньою обґрунтованістю чи з тим, що він суперечить іншим матеріалам справи, а також за наявності істотного порушення процесуальних норм, які регламентують порядок призначення і проведення експертизи, призначається повторна експертиза. ЇЇ проведення може бути доручено тільки іншому експертові.

    В ухвалі про призначення повторної експертизи зазначаються обставини, які викликають сумніви у правильності попереднього висновку експерта.

    У випадках, коли в справі щодо одного й того ж предмета проведено декілька експертиз, у тому числі, додаткову чи повторну, суд повинен дати оцінку кожному висновку з точки зору всебічності, повноти й об’єктивності експертного дослідження.

    Таким чином, висновок експерта – беззаперечно, вагомий доказ у справі, проте, його зміст має перевірятися, а оцінка здійснюватися у сукупності з усіма обставинами справи.

    https://protocol.ua/ua/priznachennya_ta_provedenny...

    Богун Сергій Павлович
    14.6%

    Доброго дня.

    Призначення судових експертиз та експертних досліджень судовим експертам державних спеціалізованих науково-дослідних установ судових експертиз Міністерства юстиції України (далі - експертні установи) та атестованим судовим експертам, які не є працівниками державних спеціалізованих установ (далі - експерти), їх обов'язки, права та відповідальність, організація проведення експертиз та оформлення їх результатів здійснюються у порядку, визначеному Кримінальним процесуальним, Цивільним процесуальним, Господарським процесуальним кодексами України, Кодексом України про адміністративні правопорушення, Кодексом адміністративного судочинства України та Інструкцією про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень.

    Підставою для проведення експертизи відповідно до чинного законодавства є процесуальний документ про призначення експертизи, складений уповноваженою на те особою (органом), договір з експертом чи експертною установою, укладений за письмовим зверненням особи, реєстраційна картка або інший документ у випадках, передбачених законом.

    Якщо необхідно провести експертизу (дослідження) на місці події або огляд об'єкта за його місцезнаходженням, орган (особа), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта) (замовив(ла) дослідження), повинен(на) забезпечити прибуття експерта, безперешкодний доступ до об'єкта, а також належні умови для його роботи, а в разі потреби викликати учасників процесу або інших осіб. У разі неявки осіб чи їх законних представників, що викликалися, у визначений час на місце події або огляду об'єкта дослідження (огляд) проводиться без їх участі, про що зазначається у висновку.

    За надання завідомо неправдивого висновку, за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків, а також за розголошення даних, що стали йому відомі під час проведення експертизи, експерт несе кримінальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

    За злісне ухилення від явки до органів досудового розслідування або суду експерт несе адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством.

    За допущені порушення під час проведення експертизи, що не тягнуть за собою кримінальної чи адміністративної відповідальності, експерт може бути притягнутий до дисциплінарної відповідальності згідно з чинним законодавством.

    У разі завдання своїми діями майнової шкоди під час проведення експертизи експерт несе матеріальну відповідальність згідно з чинним законодавством.

    Середницький Євгеній Вікторович
    10%

    Вітаю, ваше питання стосується кількох важливих аспектів у справі про поділ майна, включаючи правомірність експертизи, дії експерта та жінки, яка надала доступ до авто, а також можливості оскарження цих дій у суді.

    1. Чи законною є така експертиза?

    Експертиза, проведена без участі власника, може бути оскаржена з точки зору процесуального права. У даному випадку, якщо суд ухвалив рішення про проведення експертизи і зобов'язав жінку надати доступ експерту до авто, експерт діяв у межах судового рішення. Однак, якщо ви вважаєте, що були порушені ваші права як власника, це може бути підставою для оскарження.

    2. Чи є склад злочину в діях експерта і жінки?
    • Дії експерта: Експерт діяв у відповідності до ухвали суду. Якщо експерт діяв у межах судового рішення, то склад злочину в його діях, ймовірно, відсутній. Однак, якщо ви вважаєте, що експерт порушив якісь етичні або професійні норми, це може бути підставою для подання скарги до відповідної експертної установи.
    • Дії жінки: Якщо суд ухвалив рішення про надання доступу до авто експерту через жінку, яка мала ключі, її дії не можуть вважатися незаконними, оскільки вона виконувала судове рішення.
    3. Як оскаржити експертизу у справі про поділ майна?

    Оскільки ухвала суду про проведення експертизи не підлягає оскарженню, ви можете вжити інших правових заходів для захисту своїх прав у рамках справи про поділ майна:

    1. Заперечення результатів експертизи: Під час судового розгляду ви маєте право подати заперечення щодо результатів експертизи. Ви можете аргументувати, що експертиза була проведена з порушенням ваших прав як власника авто.
    2. Призначення повторної експертизи: Ви можете подати клопотання про призначення повторної експертизи, мотивуючи це тим, що перша експертиза була проведена без вашої участі та може бути упередженою або неналежною.
    3. Використання інших доказів: Надайте суду інші докази вартості авто, наприклад, звіти інших експертів або ринкову вартість подібних авто.
    4. Консультація з юристом: Найкращим кроком буде звернутися до юриста, який спеціалізується на справах про поділ майна. Він зможе допомогти вам підготувати необхідні документи і правильно оформити заперечення та клопотання.
    Підсумок

    Експертиза, проведена без участі власника авто, може бути оскаржена в суді. Ви можете подати заперечення на результати експертизи та клопотання про призначення повторної експертизи.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України